Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 185 від 27.03.2012

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

05.12.11 N 1027


Про затвердження Iнструкцiї з органiзацiї роботи посадових осiб митних органiв пiд час здiйснення попереднього документального контролю

     З метою реалiзацiї положень постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011 N 1030 "Деякi питання здiйснення попереднього документального контролю в пунктах пропуску через державний кордон України", вiд 05.10.2011 N 1031 "Деякi питання здiйснення державного контролю товарiв, що перемiщуються через митний кордон України" наказую:

     1. Затвердити Iнструкцiю з органiзацiї роботи посадових осiб митних органiв пiд час здiйснення попереднього документального контролю.

     2. Департаменту митних iнформацiйних технологiй i статистики (Пашко П.В.) доопрацювати вiдповiдне програмне забезпечення та забезпечити формування вiдповiдних програмно-iнформацiйних комплексiв до набрання чинностi цим наказом.

     3. Начальникам регiональних митниць та митниць довести цей наказ до вiдома суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi та привести посадовi iнструкцiї посадових осiб пiдроздiлiв митного оформлення, якi здiйснюють свої функцiї у пунктах пропуску через державний кордон, у вiдповiднiсть до положень Iнструкцiї з органiзацiї роботи посадових осiб митних органiв пiд час здiйснення попереднього документального контролю.

     4. Установити, що цей наказ набирає чинностi з 15.12.2011, крiм пункту 2, який набирає чинностi з дня його видання.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Служби Дороховського О.М.

Голова Державної митної служби України I.Г.Калєтнiк

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
вiд 05.12.2011р. N 1027

Iнструкцiя з органiзацiї роботи посадових осiб митних органiв пiд час здiйснення попереднього документального контролю

1. Загальнi положення

     1.1. Iнструкцiя визначає порядок застосування митних процедур, порядок та послiдовнiсть дiй посадових осiб митного органу при здiйсненнi попереднього документального контролю.

     1.2. Iнструкцiя застосовується при здiйсненнi попереднього документального контролю товарiв, що вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011 N 1031 "Деякi питання здiйснення державного контролю товарiв, що перемiщуються через митний кордон України" пiдлягають санiтарно-епiдемiологiчному, ветеринарно-санiтарному, фiтосанiтарному, екологiчному контролю та контролю за перемiщенням культурних цiнностей при їх ввезеннi на митну територiю України у тому числi з метою транзиту.

2. Здiйснення попереднього документального контролю посадовою особою митного органу

     2.1. Пiсля надходження транспортного засобу та товарiв до зони митного контролю в пунктi пропуску на державному кордонi України перевiзник або експедитор, чи уповноважена особа подає посадовiй особi митницi товаросупровiднi (товаротранспортнi) документи на товари, що ввозяться в Україну, та iнформує про номер i дату документу контролю за доставкою, оформленого митницею призначення.

     2.2. Посадова особа митного органу в межах своїх повноважень:

     фiксує дату та час прийняття документiв шляхом унесення вiдмiток до вiдповiдного функцiонального модуля автоматизованої системи митного оформлення;

     робить оперативний запит до Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби України (далi - ЄАIС Держмитслужби України) за номером документу контролю за доставкою та перевiряє наявнiсть в ЄАIС Держмитслужби України електронної копiї цього документу;

     перевiряє вiдповiднiсть поданих до митного оформлення товаросупровiдних документiв та вантажу вiдомостям, зазначеним в електроннiй копiї документу контролю за доставкою.

     2.3. На пiдставi заявленого в документi контролю за доставкою коду товару згiдно з УКТЗЕД, опису товару, мети перемiщення (ввезення, транзит) та вiдповiдно до поданих перевiзником або експедитором, чи уповноваженою особою товаросупровiдних (товаротранспортних) документiв посадова особа митного органу за допомогою вiдповiдного функцiонального модуля автоматизованої системи митного оформлення визначає види державного контролю та форми їх проведення:

     проведення ветеринарно-санiтарного, фiтосанiтарного, екологiчного, радiологiчного контролю посадовою особою контролюючого органу;

     проведення санiтарно-епiдемiологiчного, ветеринарно-санiтарного, фiтосанiтарного, екологiчного контролю, контролю за перемiщенням культурних цiнностей посадовою особою митного органу у формi попереднього документального контролю.

     У разi, якщо в документi контролю за доставкою вiдсутнiй код товару згiдно з УКТЗЕД, визначення виду державного контролю для цього товару та форми його проведення здiйснюється на пiдставi поданих перевiзником або експедитором, чи уповноваженою особою товаросупровiдних (товаротранспортних) документiв.

     2.4. У разi, коли в партiї товарiв, що ввозяться через пункт пропуску через державний кордон України, є хоча б один товар, що пiдлягає проведенню вiдповiдного виду державного контролю посадовими особами контролюючих органiв (крiм радiологiчного контролю) та попередньому документальному контролю посадовими особами митних органiв, або вся партiя товарiв пiдлягає вiдповiдним видам державного контролю, попереднiй документальний контроль всiєї партiї товарiв не здiйснюється.

     2.5. У разi, якщо товар вiдповiдно до визначеного коду товару згiдно з УКТЗЕД, опису товару та мети перемiщення (ввезення, транзит) пiдлягає санiтарно-епiдемiологiчному або екологiчному контролю у формi попереднього документального контролю, але перемiщується через митний кордон України у випадках, визначених у пiдпунктах 3, 4 пункту 2 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011 N 1031 "Деякi питання здiйснення державного контролю товарiв, що перемiщуються через митний кордон України", санiтарно-епiдемiологiчний або екологiчний контроль у формi попереднього документального контролю для такого товару не проводиться.

     2.6. Якщо державними органами України з метою недопущення ввезення на митну територiю України небезпечних товарiв здiйснюються в пунктах пропуску через державний кордон України протиепiдемiчнi заходи, ветеринарно-санiтарнi заходи пiд час карантину тварин, запроваджено карантинний режим, виявлено вогнище карантинних органiзмiв у країнi походження, реекспорту або транзиту, вiдповiдний вид державного контролю у формi попереднього документального контролю посадовими особами митних органiв в таких пунктах пропуску не проводиться.

     2.7. Попереднiй документальний контроль у вiдношеннi товарiв, якi визнанi у встановленому порядку гуманiтарною допомогою, та ввозяться на митну територiю України, не проводиться. Перевiрка визнання товару гуманiтарною допомогою здiйснюється за допомогою програмно-iнформацiйного комплексу ЄАIС Держмитслужби України "Перегляд реєстру отримувачiв гуманiтарної допомоги та перелiку вантажiв, якi визнанi гуманiтарною допомогою" або документу вiдповiдної комiсiї з питань гуманiтарної допомоги про визнання товару гуманiтарною допомогою.

     2.8. При здiйсненнi попереднього документального контролю товарiв посадова особа митного органу iз використанням вiдповiдного функцiонального модуля автоматизованої системи митного оформлення:

     1) перевiряє наявнiсть встановлених заборон щодо ввезення на митну територiю України або транзиту територiєю України товарiв iз вiдповiдних держав або адмiнiстративно-територiальних одиниць цих держав.

     У разi наявностi встановленої заборони здiйснення попереднього документального контролю припиняється та вживаються заходи для залучення посадової особи вiдповiдного контролюючого органу;

     2) перевiряє в пакетi документiв, поданих перевiзником, експедитором, чи уповноваженою особою для здiйснення митного контролю товарiв та транспортних засобiв, наявнiсть необхiдних для здiйснення вiдповiдного виду державного контролю документiв, що зазначенi в пунктi 4 Порядку здiйснення попереднього документального контролю в пунктах пропуску через державний кордон України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011 N 1030.

     У разi вiдсутностi документiв, необхiдних для здiйснення попереднього документального контролю, в комплектi поданих товаросупровiдних (товаротранспортних) документiв, здiйснення попереднього документального контролю для такого виду державного контролю припиняється та вживаються заходи для залучення посадової особи вiдповiдного контролюючого органу;

     3) перевiряє вiдповiднiсть наданих документiв, наявним у програмно-iнформацiйному комплексi ЄАIС Держмитслужби України зразкам:

     мiжнародного санiтарного сертифiката або висновку державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи;

     мiжнародного ветеринарного сертифiката або ветеринарного свiдоцтва для країн СНД;

     карантинного дозволу на iмпорт (транзит);

     дозволу на ввезення на територiю України тварин, продуктiв тваринного походження, репродуктивного матерiалу, бiологiчних продуктiв, патологiчного матерiалу, ветеринарних препаратiв, кормових добавок, премiксiв та кормiв;

     свiдоцтва про допуск транспортного засобу до перевезення небезпечних вантажiв нацiонального або мiжнародного зразка;

     свiдоцтва про допуск водiя до перевезення небезпечних вантажiв нацiонального або мiжнародного зразка.

     У разi вiдсутностi в базi даних Держмитслужби України зразка документу, виданого компетентним органом iноземної держави, перевiряє наявнiсть в наданому документi iнформацiї, яка має зазначатися в ньому згiдно з:

     вимогами мiжнародного стандарту з фiтосанiтарних заходiв N 12 для фiтосанiтарного сертифiкату;

     ветеринарними вимогами щодо iмпорту в Україну об'єктiв державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 14.06.2004 N 71, зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України 23.06.2004 за N 768/9367, для мiжнародного ветеринарного сертифiкату.

     У разi невiдповiдностi наданих документiв або невiдповiдностi iнформацiї в поданому документi здiйснення попереднього документального контролю для такого виду державного контролю припиняється та вживаються заходи для залучення посадової особи вiдповiдного контролюючого органу;

     4) перевiряє наявнiсть в програмно-iнформацiйному комплексi ЄАIС Держмитслужби України iнформацiї про державну реєстрацiю товарiв:

     пестицидiв та агрохiмiкатiв (при екологiчному контролi);

     ветеринарних препаратiв, кормових добавок, премiксiв i готових кормiв (при ветеринарно-санiтарному контролi).

     У разi вiдсутностi iнформацiї про реєстрацiю вiдповiдних товарiв, за наявностi в ЄАIС Держмитслужби України iнформацiї про обмiн в електронному виглядi iнформацiєю, необхiдною для проведення державного виду контролю, здiйснення попереднього документального контролю для такого виду державного контролю припиняється та вживаються заходи для залучення посадової особи вiдповiдного контролюючого органу;

     5) вводить один iз реквiзитiв документiв, що видаються контролюючими органами України, до вiдповiдного поля програмно-iнформацiйного комплексу ЄАIС Держмитслужби України та перевiряє наявнiсть iнформацiї про видачу цих документiв вiдповiдним контролюючим органом, а також звiряє вiдомостi, наявнi в програмно-iнформацiйному комплексi ЄАIС Держмитслужби України, з вiдомостями в наданому документi.

     У разi вiдсутностi iнформацiї про видачу документiв, що видаються контролюючими органами України, чи невiдповiдностi вiдомостей поданих документiв електронним даним, за наявностi в ЄАIС Держмитслужби України iнформацiї про обмiн в електронному виглядi iнформацiєю, необхiдною для проведення державного виду контролю, здiйснення попереднього документального контролю для такого виду державного контролю припиняється та вживаються заходи для залучення посадової особи вiдповiдного контролюючого органу;

     6) за наявностi в ЄАIС Держмитслужби України iнформацiї про обмiн в електронному виглядi iнформацiєю, необхiдною для проведення державного виду контролю, вводить до програмно-iнформацiйного комплексу ЄАIС Держмитслужби України iнформацiю про обсяги товарiв, пропущених на митну територiю України.

Для товарiв, якi пiдлягають:

     фiтосанiтарному контролю у формi попереднього документального контролю та перемiщуються через митний кордон України на пiдставi карантинного дозволу на iмпорт (транзит),

     ветеринарно-санiтарному контролю у формi попереднього документального контролю та перемiщуються через митний кордон України на пiдставi дозволу на ввезення на територiю України тварин, продуктiв тваринного походження, репродуктивного матерiалу, бiологiчних продуктiв, патологiчного матерiалу, ветеринарних препаратiв, кормових добавок, премiксiв та кормiв;

     7) перевiряє в програмно-iнформацiйному комплексi ЄАIС Держмитслужби України, у тому числi за допомогою вiдповiдного функцiонального модуля автоматизованої системи митного оформлення, рекомендацiї щодо здiйснення митного огляду в рамках проведення попереднього документального контролю. Митний огляд здiйснюється вiдповiдно до наявних рекомендацiй.

     У разi виявлення пiд час здiйснення митного огляду одного з нижченаведених випадкiв здiйснення попереднього документального контролю припиняється та вживаються заходи для залучення посадової особи вiдповiдного контролюючого органу:

     пошкодження упаковки, яка безпосередньо контактує з товаром;

     закiнчення термiну придатностi товару;

     наявних ознак псування товару (наявнiсть в транспортному засобi комах, невластивого для товару запаху тощо);

     невiдповiдностi транспортних засобiв, якими перевозяться небезпечнi вантажi, вимогам екологiчної безпеки (для автомобiльного транспортного засобу).

     Такими вимогами екологiчної безпеки є:

     використання спецiалiзованого автомобiля або автомобiля загального призначення, що пристосований для перевезення небезпечних вантажiв;

     наявнiсть iнформацiйних таблиць, на яких позначено знак небезпеки, серiйний номер Органiзацiї Об'єднаних Нацiй (ООН) вiдповiдно до Правил дорожнього перевезення небезпечних вантажiв, затверджених наказом Мiнiстерства внутрiшнiх справ України вiд 26.07.2004 N 822, зареєстрованих в Мiнiстерствi юстицiї України 20.08.2004 за N 1040/9639;

     наявнiсть аварiйної картки;

     наявнiсть вогнегасника згiдно з вимогами постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 08.10.97 N 1128 "Про забезпечення транспортних засобiв первинними засобами пожежогасiння";

     кузов типу "фургон" обов'язково повинен мати замковий пристрiй, що забезпечує замикання дверей кузова й дозволяє їх опломбувати;

     брезент, яким вкритий транспортний засiб, повинен бути водонепроникний та виготовлений з вогнетривкого матерiалу, або просочений вогнетривкою речовиною.

     Засвiдченням результатiв проведення митного огляду при здiйсненнi попереднього документального контролю, при проведеннi якого зазначенi вище випадки не виявленi, є проставлення штампу "Здiйснено попереднiй документальний контроль" за зразком, що наведений у додатку до Порядку здiйснення попереднього документального контролю в пунктах пропуску через державний кордон України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011 N 1030, у товаросупровiдних (товаротранспортних) документах при завершеннi попереднього документального контролю. Акт митного огляду при цьому як правило не складається. Акт митного огляду може складатися на вимогу перевiзника або експедитора, чи уповноваженої особи.

     2.9. У разi припинення здiйснення попереднього документального контролю та залучення посадової особи вiдповiдного контролюючого органу, посадова особа митного органу вносить вiдповiднi вiдмiтки до програмно-iнформацiйного комплексу ЄАIС Держмитслужби України щодо такого припинення та вiдмiтки щодо результатiв здiйснення посадовою особою вiдповiдного контролюючого органу державного виду контролю.

     2.10. У разi здiйснення декiлькох видiв державного контролю у формi попереднього документального контролю, та припинення одного iз них, посадова особа митного органу завершує проведення iнших видiв контролю у формi попереднього документального контролю, й вживає заходiв для залучення посадової особи вiдповiдного контролюючого органу.

     2.11. У разi припинення здiйснення попереднього документального контролю, посадова особа митного органу передає посадовiй особi контролюючого органу поданi перевiзником або експедитором, чи уповноваженою особою товаросупровiднi (товаротранспортнi) документи.

     2.12. Факт здiйснення попереднього документального контролю засвiдчується шляхом проставлення посадовою особою митного органу штампу "Здiйснено попереднiй документальний контроль" та особистої номерної печатки у товаросупровiдних (товаротранспортних) документах (на лицьовiй сторонi або зворотнiй сторонi). При цьому особиста номерна печатка проставляється iз захватом рамки штампа, а у вiдбитку штампа посадовою особою митного органу закреслюються види контролю, якi не проводилися у формi попереднього документального контролю.

     Iнформацiя про проведення попереднього документального контролю заноситься до ЄАIС Держмитслужби України.

     В справi митного органу залишаються ксерокопiї документiв, засвiдченi вiдбитком особистої номерної печатки, якi були пiдставою для здiйснення вiдповiдного виду державного контролю у формi попереднього документального контролю (за винятком документiв, що видаються контролюючими органами України).

     2.13. Пропуск транзитних товарiв у пунктi пропуску через державний кордон України - пунктi вивезення за межi митної територiї України, якi пройшли попереднiй документальний контроль в пунктi пропуску через державний кордон України - пунктi ввезення на митну територiю України, здiйснюється посадовою особою митного органу на пiдставi результатiв проведеного в пунктi ввезення на митну територiю України попереднього документального контролю.

     2.14. Пiд час здiйснення в пунктах пропуску через державний кордон України посадовою особою митного органу попереднього документального контролю не перевiряється наявнiсть маркування дерев'яного пакувального матерiалу, що супроводжує такi товари.

     2.15. Додатковi роз'яснення стосовно програмного забезпечення, яке зазначено в пiдпунктах 4 - 6 пункту 2.7, пунктах 2.9, 2.12, надаються митним органам Департаментом митних iнформацiйних технологiй та статистики в залежностi вiд результатiв запровадженого iнформацiйного обмiну по попередньому документальному контролю з центральними органами виконавчої влади.

Директор Департаменту класифiкацiї товарiв та заходiв регулювання ЗЕД А.Є.Гутник
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.