ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до статтi 13 Закону України "Про державну пiдтримку сiльського господарства України"

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до статтi 13 Закону України "Про державну пiдтримку сiльського господарства України" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2004 р., N 49, ст. 527; 2009 р., N 43, ст. 638; 2010 р., N 37, ст. 493) такi змiни:

     1. Назву та пункт 13.1 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 13. Фiнансова пiдтримка суб'єктiв господарювання агропромислового комплексу

     13.1. Фiнансова пiдтримка суб'єктiв господарювання агропромислового комплексу через механiзм здешевлення кредитiв та компенсацiї лiзингових платежiв

     13.1.1. Здешевлення кредитiв здiйснюється в режимi кредитної субсидiї та полягає у субсидуваннi частини плати (процентiв) за використання кредитiв, наданих банками в нацiональнiй та iноземнiй валютi.

     13.1.2. Компенсацiя лiзингових платежiв полягає у частковому вiдшкодуваннi сплачених суб'єктами господарювання агропромислового комплексу лiзингових платежiв за придбанi технiку та/або обладнання для агропромислового комплексу на умовах фiнансового лiзингу".

     2. У пунктi 13.2:

     назву доповнити словами "та компенсацiї лiзингових платежiв";

     пiдпункт 13.2.1 викласти в такiй редакцiї:

     "13.2.1. Кредитна субсидiя та/або компенсацiя лiзингових платежiв надаються особам, якi є суб'єктами господарювання агропромислового комплексу.

     Кредитна субсидiя та/або компенсацiя лiзингових платежiв надаються на конкурснiй основi суб'єктам господарювання агропромислового комплексу за кредитами, залученими в поточному роцi, перехiдними кредитами, залученими у попереднi роки, та/або договорами фiнансового лiзингу поточного чи попереднiх рокiв";

     у пiдпунктi 13.2.2:

     слово "основна" виключити;

     доповнити абзацом другим такого змiсту:

     "Компенсацiї пiдлягає частина лiзингових платежiв суб'єктiв господарювання агропромислового комплексу, сплачених вiдповiдно до договорiв фiнансового лiзингу технiки та/або обладнання для агропромислового комплексу, що використовуються зазначеними суб'єктами у господарськiй дiяльностi";

     3. У пунктi 13.3:

     назву викласти в такiй редакцiї:

     "13.3. Розмiри кредитної субсидiї та компенсацiї лiзингових платежiв";

     в абзацi четвертому пiдпункту 13.3.1:

     слово i цифри "до 60" замiнити словом i цифрами "вiд 36";

     доповнити реченням такого змiсту:

     "При цьому кредитна субсидiя за довгостроковими кредитами надається в межах 84 календарних мiсяцiв";

     у пiдпунктi 13.3.2:

     в абзацi третьому слова "у поточному роцi" виключити;

     в абзацi сьомому слово "виробництва" замiнити словом "призначення";

     у пiдпунктi 13.3.3 слова "пiдприємств агропромислового комплексу" замiнити словами "суб'єктiв господарювання агропромислового комплексу";

     доповнити пiдпунктом 13.3.5 такого змiсту:

     "13.3.5. Компенсацiя лiзингових платежiв надається суб'єктам господарювання агропромислового комплексу за технiку та обладнання, придбанi на умовах фiнансового лiзингу згiдно з перелiком, визначеним Кабiнетом Мiнiстрiв України, за сплаченi:

     лiзинговий платiж в обсязi 40 вiдсоткiв вартостi предмета лiзингу, до якого належать вiтчизняна технiка та/або обладнання для агропромислового комплексу чи технiка та/або обладнання для агропромислового комплексу iноземного виробництва, у разi якщо вiдповiднi аналоги не виробляються в Українi;

     комiсiйну винагороду лiзингодавцю в розмiрi пiвтори облiкової ставки Нацiонального банку України, що дiє на дату нарахування вiдсоткiв за користування предметом лiзингу, але не вище розмiрiв, передбачених договорами фiнансового лiзингу.

     Розмiр компенсацiї лiзингових платежiв щорiчно оприлюднюється Кабiнетом Мiнiстрiв України не пiзнiше 1 березня поточного бюджетного року";

     4. У пунктi 13.4:

     у пiдпунктi 13.4.1 слова "поточного року" виключити;

     абзаци перший та другий пiдпункту 13.4.2 викласти в такiй редакцiї:

     "13.4.2. Середньостроковi та довгостроковi кредити використовуються також для:

     придбання, у тому числi на умовах фiнансового лiзингу, основних засобiв сiльськогосподарського виробництва вiтчизняного та iноземного виробництва, аналоги якого не виробляються в Українi, зокрема сiльськогосподарської i зрошувальної технiки, а також технiки та обладнання для механiзацiї процесiв у тваринництвi i птахiвництвi, обладнання для переробної галузi, обладнання для переробки сiльськогосподарських вiдходiв та сировини, вiдходiв заготiвлi деревини лiсу, у тому числi у бiопаливо та iншi альтернативнi види енергiї, згiдно з перелiком, затвердженим Кабiнетом Мiнiстрiв України";

     пiдпункт 13.4.3 викласти в такiй редакцiї:

     "13.4.3. Розподiл коштiв, передбачених у державному бюджетi для надання фiнансової пiдтримки суб'єктам господарювання агропромислового комплексу через механiзм здешевлення кредитiв та компенсацiї лiзингових платежiв, здiйснюється в порядку, визначеному Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Розпорядники бюджетних коштiв нижчого рiвня подають в установлений законодавством строк центральному органу виконавчої влади з питань аграрної полiтики звiтнiсть про використання коштiв субсидованих кредитiв та коштiв компенсацiї лiзингових платежiв".

     5. Пiдпункт 13.5.2 пункту 13.5 викласти в такiй редакцiї:

     "У разi встановлення контролюючими органами факту незаконного одержання та/або нецiльового використання кредитної субсидiї та/або компенсацiї лiзингових платежiв стягнення здiйснюється вiдповiдно до норм чинного законодавства".

     6. Пункт 13.6 викласти в такiй редакцiї:

     "13.6. Бюджетне та нормативне забезпечення фiнансової пiдтримки суб'єктiв господарювання агропромислового комплексу

     13.6.1. Обсяги коштiв, що спрямовуються на фiнансову пiдтримку суб'єктiв господарювання агропромислового комплексу через механiзм здешевлення кредитiв та компенсацiї лiзингових платежiв, встановлюються Законом України про Державний бюджет України на вiдповiдний рiк.

     13.6.2. Кабiнет Мiнiстрiв України щорiчно приймає постанову про режим надання кредитної субсидiї та компенсацiї лiзингових платежiв, виходячи з норм цiєї статтi".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування.

     2. Кабiнету Мiнiстрiв України у тримiсячний строк з дня набрання чинностi цим Законом:

     прийняти нормативно-правовi акти, що випливають iз цього Закону;

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити перегляд i скасування мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв, що суперечать цьому Закону.

Президент України В. ЯНУКОВИЧ

м. Київ
22 грудня 2011 року
N 4216-VI

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.