ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

23.01.12 N 11.1/7-12.1/627-ЕП

 

Начальникам Київської регiональної митницi, митниць


Про надання роз'яснень

     У Департаментi органiзацiї митного контролю та оформлення Державної митної служби України розглянуто лист <...> щодо можливостi декларування товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон України у мiжнародних поштових вiдправленнях, iз використанням бланк-пачки СР 72 (Супровiдна адреса/Митна декларацiя).

     За результатами розгляду та з питань, що належать до компетенцiї Департаменту органiзацiї митного контролю та оформлення, повiдомляємо.

     Порядком i умовами здiйснення митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон у мiжнародних поштових вiдправленнях, затвердженими постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.2002 N 1948 /зi змiнами/ (далi - Порядок), встановлено:

     - товари та iншi предмети (крiм особистих листiв громадян) пiдлягають декларуванню митним органам (пункт 6);

     - для декларування використовуються:

     а) унiфiкованi мiжнароднi документи, форми яких установлено актами Всесвiтнього поштового союзу:

     митна декларацiя CN 23, використання якої обов'язкове пiд час перемiщення (пересилання) посилок, мiжнародних згрупованих поштових вiдправлень з позначкою "Консигнацiя" i вiдправлень "EMS" та можливе у разi перемiщення (пересилання) вiдправлень з оголошеною цiннiстю;

     митна декларацiя CN 22, використання якої обов'язкове пiд час перемiщення (пересилання) дрiбних пакетiв, мiшкiв "М" i вiдправлень "EMS" з вкладенням письмової кореспонденцiї та можливе у разi пересилання бандеролей;

     б) вантажна митна декларацiя - у разi пересилання громадянами у вiдправленнях товарiв та iнших предметiв, сумарна митна вартiсть яких перевищує 1000 євро та/або загальна вага яких перевищує 100 кiлограмiв, а також в iнших випадках, передбачених законодавством (пункт 7);

     - у разi недекларування вiдправником товарiв та iнших предметiв або вiдсутностi митної декларацiї CN 23 (CN 22) до вiдправлення, що надiйшло на адресу громадянина чи вiдправляється за межi митної територiї громадянином, працiвник оператора пiд час митного огляду складає акт про наявнi у вiдправленнi товари та iншi предмети за формою та у порядку, визначеними центральним органом виконавчої влади в галузi зв'язку та iнформатизацiї (пункт 8).

     Разом з цим, згiдно з пунктом 3 статтi V (Змiнена стаття 22) "Акти союзу" Восьмого додаткового протоколу до Статуту Всесвiтнього поштового союзу, вчиненого 12 серпня 2008 року в м. Женевi та ратифiкованого Законом України вiд 06.07.2011 N 3595-VI:

     "3. Всесвiтня поштова конвенцiя, Регламент письмової кореспонденцiї й Регламент поштових посилок охоплюють норми, що застосовуються до мiжнародної поштової служби, а також положення, що стосуються служби письмової кореспонденцiї та служби поштових посилок. Цi акти є обов'язковими для всiх країн-членiв. Країни-члени забезпечують виконання їхнiми призначеними операторами зобов'язань, що випливають з Конвенцiї та її Регламентiв".

     Довiдково. Вiдповiдно до статей РП 122, РП 123, РП 172, РП 217 Регламенту поштових посилок (Женева, 2008 р.),

     "Стаття РП 122 "Формальностi, що виконуються вiдправником"

     1. До кожної посилки повинна додаватись супровiдна адреса СР 71 або як частина бланка-пачки СР 72, або як єдиний бланк СР 71.

     2. До кожної посилки додається митна декларацiя СN 23 або як єдиний бланк, або як частина бланка-пачки СР 72. У нiй повинно докладно зазначатись вкладення посилки. Вiдомостi загального характеру неприпустимi. Митна декларацiя CN 23 повинна прикрiплюватись до посилки iз зовнiшнього боку, способом, що виключає втрату.

     3. Якщо призначенi оператори заздалегiдь домовляються, то митнi данi, що вказують вiдповiдно до iнструкцiй митної декларацiї CN 23, включаючи прiзвища й адреси вiдправника й адресата, можуть направлятися електронною поштою призначеному операторовi країни призначення. Призначений оператор країни подання може повiдомити всi або частину вищезгаданих даних митнiй адмiнiстрацiї країни подання для експорту, а призначений оператор країни призначення може повiдомити всi або частину вищезгаданих даних митнiй адмiнiстрацiї країни призначення для iмпорту.

     4. Використання даних, зазначених у паперовому варiантi митної декларацiї CN 23, згаданих у вищенаведеному параграфi 3, обмежується процедурами, що стосуються обмiну поштою, або митними процедурами при експортi або iмпортi поштових вiдправлень. Цi данi не можуть використовуватися для будь-яких iнших цiлей.

     5. Всi положення статтi РП 146 також застосовуються до даних, зазначених у паперовому варiантi митної декларацiї CN 23, про який говориться у вищенаведеному параграфi 3. У випадку розбiжностi мiж даними, зазначеними в митнiй декларацiї CN 23, i електронними даними, наданими вiдповiдно до положень вищенаведеного параграфа 3, митною декларацiєю буде вважатися бланк митної декларацiї CN 23.

     6. Вiдправник може також додавати до супровiдної адреси будь-який документ (рахунок, лiцензiю на вивезення, лiцензiю на ввезення, посвiдчення про походження, санiтарне посвiдчення i т. iн.), необхiдний для митного огляду в країнi подання та в країнi призначення.

     7. Адреса вiдправника й адреса одержувача, а також всi iншi данi, зазначенi вiдправником, повиннi бути однаковими на посилцi i на супровiднiй адресi. У разi розбiжностi дiйсними вважаються данi, зазначенi на посилцi.";

     "Стаття РП 123 "Указiвки вiдправника при поданнi"

     1. При поданнi посилки вiдправник повинен зазначити, як потрiбно вчинити з цiєю посилкою у разi невручення її адресатовi. Для цього ставиться хрестик у вiдповiднiй графi на супровiднiй адресi.

     2. Вiн може дати тiльки одну з таких указiвок:

     2.1. негайно повернути вiдправнику найбiльш економiчним чи повiтряним шляхом;

     2.2. повернути вiдправнику найбiльш економiчним чи повiтряним шляхом пiсля закiнчення термiну, що не може перевищувати термiн зберiгання, установлений в країнi призначення;

     2.3. дослати посилку самим економiчним чи повiтряним шляхом для видачi адресату;

     2.4. вiдправник вiд посилки вiдмовився.

     3. Призначенi оператори країни подання мають право не дозволяти всi указiвки, згаданi в § 2. У цьому разi вони скорочують кiлькiсть граф. Однак вони завжди повиннi застосовувати указiвки, наведенi в § 2.1 i 2.4. Вiдправнику дозволяється зазначати або друкувати в супровiднiй адресi тiльки одну з передбачених указiвок. Указiвка, зазначена на супровiднiй адресi, повинна вiдтворюватись на самiй посилцi або за допомогою копiї супровiдної адреси СР 71 чи "адресного ярлика" бланка СР 72, або iншим способом при дотриманнi указiвки, наведеної на цьому бланку. Вона повинна бути французькою мовою чи мовою, вiдомою в країнi призначення.

     4. Якщо вiдправник хоче виключити будь-яке перенаправлення, то на посилцi i супровiднiй адресi повинна бути вiдмiтка "Ne pas rйexpйdier" ("Не перенаправляти"), написана французькою мовою чи мовою, вiдомою в країнi призначення.

     5. Посилки повертаються без повiдомлення, якщо вiдправник не дав указiвок або якщо вони є суперечливими.";

     "Стаття РП 172 "Пересилання супровiдних документiв до посилок"

     1. Супровiднi документи, згаданi в статтi РП 122.1 i 2, повиннi прикрiплюватися до вiдповiдних посилок.

     2. Бланк-пачка СР 72 прикрiплюється до посилки.

     3. Якщо бланк-пачка СР 72 не може бути прикрiплений до посилки чи якщо до посилки додаються документи, що не належать до пачки, супровiднi документи повиннi вкладатися в самосклейний прозорий конверт СР 91 чи СР 92. Цей конверт прикрiплюється до посилки.

     4. У разi потреби таким же способом пересилаються бланки поштових переказiв з пiсляплатою, франковi квитанцiї i повiдомлення про вручення.

     5. Призначенi оператори країн подання i призначення можуть домовлятися про те, щоб супровiднi документи додавалися до посилкової карти.

     6. У разi, передбаченому в § 5, зацiкавленi призначенi оператори можуть домовлятися мiж собою про направляння посилкової карти i супровiдних документiв в установу обмiну країни призначення повiтряним шляхом.

     7. Якщо неможливо прикрiпити бланк-пачку СР 72 чи прозорий самоклейовий конверт до посилок через розмiри цих останнiх чи характеру їхньої упаковки, то супровiднi документи мiцно прикрiплюються до вiдповiдних посилок.

     8. Призначенi оператори, неспроможнi використовувати самоклейовi прозорi конверти, можуть додавати супровiднi документи, мiцно прикрiплюючи їх до посилок.

     9. Призначенi оператори країн подання i призначення можуть домовлятися про те, щоб супровiднi документи до посилок, що обмiнюються у прямих депешах, направлялися будь-яким iншим способом за їхнiм розсудом.";

     "Стаття РП 217 "Бланки"

     1. Бланки повиннi вiдповiдати доданим при цьому зразкам.

     2. Текст, колiр i розмiри бланкiв, а також iншi характеристики такi, як мiсце, що вiдведене для запису штрих-коду, повиннi вiдповiдати вимогам даного Регламенту. У всiх випадках, коли на поштовому бланку потрiбно вказати установу обмiну, слiд дотримуватися правил, якi обумовленi в статтi РП 161.16.

     3. Бланки, що використовуються клiєнтурою, повиннi мiстити пiдрядковий переклад французькою мовою, якщо вони не надрукованi цiєю мовою.

     4. Бланки для використання призначеними операторами повиннi складатися французькою мовою з пiдрядковим перекладом чи без такого, якщо тiльки зацiкавленi призначенi оператори не домовляться безпосередньо про iнший порядок.

     5. Бланки, а також, їхнi копiї повиннi заповнюватися таким чином, щоб текст легко читався. Початковий бланк пересилається вiдповiдному призначеному операторовi чи найбiльш зацiкавленiй сторонi.

     6. Бланками, що використовуються клiєнтурою, вважаються наступнi:

     CN 07 (Повiдомлення про вручення/одержання/оплату/запис);

     CN 08 (Рекламацiя);

     CN 11 (Франкова квитанцiя);

     CN 17 (Заява про повернення, змiну чи виправлення адреси, про анулювання чи змiну суми пiсляплати);

     CN 23 (Митна декларацiя);

     CN 29 (Ярлик "Пiсляплата");

     CN 29тер (Купон для вiдправлень пiсляплатою);

     CN 30 (Ярлик "R" разом з найменуванням установи подання, номером вiдправлення i трикутником з вiдмiткою "Пiсляплата");

     СР 71 (Супровiдна адреса);

     СР 72 (Бланк-пачка) (Супровiдна адреса/Митна декларацiя);

     СР 95 (Ярлик "Пiсляплата").".

     Згiдно зi статтею 7 Митного кодексу України вiд 11.07.2002 N 92-IV /зi змiнами/ законодавство України з питань митної справи складається з Конституцiї України, цього Кодексу, законiв України та iнших нормативно-правових актiв з питань митної справи, виданих на основi та на виконання Конституцiї України, цього Кодексу та законiв України.

     Якщо мiжнародним договором України, укладеним в установленому законом порядку, встановлено iншi правила, нiж тi, що передбаченi цим Кодексом, то застосовуються правила мiжнародного договору.

Директор Департаменту органiзацiї митного контролю та оформлення, член колегiї Держмитслужби України С.М.Сьомка
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.