Документ скасований: Постанова КМУ № 450 від 21.05.2012

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 25 грудня 2002 р. N 1948


Деякi питання здiйснення митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон у мiжнародних поштових та експрес-вiдправленнях

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 18 сiчня 2003 року N 92,
вiд 1 березня 2010 року N 215,
вiд 30 березня 2011 року N 317

     Вiдповiдно до статтi 153 Митного кодексу України Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити такi, що додаються:

     Порядок i умови здiйснення митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон у мiжнародних поштових вiдправленнях;

     Порядок i умови здiйснення митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон у мiжнародних експрес-вiдправленнях.

     2. Абзац перший пунктiв 1 i 3 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 березня 2002 р. N 390 "Про ввезення на митну територiю України окремих видiв товарiв" (Офiцiйний вiсник України, 2002 р., N 14, ст. 720) пiсля слiв "(крiм транзиту через митну територiю України)" доповнити словами "(та перемiщення експрес-перевiзниками)".

     3. Мiнiстерствам та iншим центральним органам виконавчої влади привести власнi нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть з цiєю постановою.

     4. Ця постанова набирає чинностi з 1 сiчня 2004 року.

(пункт 4 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою КМУ вiд 18.01.2003р. N 92)
 
Прем'єр-мiнiстр України
В.ЯНУКОВИЧ

Iнд. 27

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 25 грудня 2002 р. N 1948

ПОРЯДОК I УМОВИ
здiйснення митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон у мiжнародних поштових вiдправленнях

Загальнi положення

     1. Дiя цих Порядку i умов поширюється на операторiв поштового зв'язку всiх форм власностi, якi згiдно iз законодавством надають послуги поштового зв'язку з перемiщення (пересилання) мiжнародних поштових вiдправлень.

     2. У цих Порядку i умовах поняття "громадяни", "зона митного контролю", "митнi органи", "митний контроль", "митне оформлення", "пiдприємство", "предмети", "товари" вживаються у значеннi, наведеному у Митному кодексi України; "адресат (одержувач)", "бандероль", "вiдправник", "дрiбний пакет", "мiжнароднi згрупованi поштовi вiдправлення з позначкою "Консигнацiя", "лист", "мiжнародне поштове вiдправлення з оголошеною цiннiстю", "вiдправлення "EMS", "мiшок "М", "оператор поштового зв'язку", "письмова кореспонденцiя", "посилка" - у значеннi, наведеному у Законi України "Про поштовий зв'язок" та постановi Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 5 березня 2009 р. N 270 "Про затвердження Правил надання послуг поштового зв'язку" (Офiцiйний вiсник України, 2009 р., N 23, ст. 750).

(абзац перший пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2010р. N 215)

     Iншi поняття вживаються у такому значеннi:

     мiсце мiжнародного поштового обмiну - територiя, на якiй оператор поштового - зв'язку (далi - оператор) здiйснює оброблення мiжнародних поштових вiдправлень (далi - вiдправлення) та пред'являє їх пiдроздiлу митного органу для митного контролю i митного оформлення товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон у вiдправленнях (далi - товари та iншi предмети);

     пiдроздiл митного органу - пiдроздiл, який здiйснює в мiсцi мiжнародного поштового обмiну митний контроль i митне оформлення товарiв та iнших предметiв.

     3. Митний контроль i митне оформлення товарiв та iнших предметiв здiйснюються в зонi митного контролю, визначенiй митним органом у встановленому законодавством порядку в мiсцi мiжнародного поштового обмiну за погодженням з оператором.

     Якщо для декларування товарiв та iнших предметiв вiдповiдно до законодавства використовується вантажна митна декларацiя або книжка (карнет) А.Т.А., митний контроль i митне оформлення здiйснюється митним органом, у зонi дiяльностi якого розташований вiдправник або адресат (одержувач).

(абзац другий пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30.03.2011р. N 317)

     4. Мiсця мiжнародного поштового обмiну визначаються та обладнуються у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади в галузi зв'язку та iнформатизацiї за погодженням iз спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi митної справи.

     5. Кiлькiсний склад пiдроздiлу митного органу встановлюється митним органом, у зонi дiяльностi якого розташовано мiсце мiжнародного поштового обмiну, з урахуванням обсягiв вiдправлень.

Декларування товарiв та iнших предметiв

     6. Товари та iншi предмети (крiм особистих листiв громадян) пiдлягають декларуванню митним органам.

     7. Для декларування використовуються:

     а) унiфiкованi мiжнароднi документи, форми яких установлено актами Всесвiтнього поштового союзу:

     митна декларацiя CN 23, використання якої обов'язкове пiд час перемiщення (пересилання) посилок, мiжнародних згрупованих поштових вiдправлень з позначкою "Консигнацiя" i вiдправлень "EMS" та можливе у разi перемiщення (пересилання) вiдправлень з оголошеною цiннiстю;

(абзац другий пiдпункту "а" пункту 7 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2010р. N 215)

     митна декларацiя CN 22, використання якої обов'язкове пiд час перемiщення (пересилання) дрiбних пакетiв, мiшкiв "М" i вiдправлень "EMS" з вкладенням письмової кореспонденцiї та можливе у разi пересилання бандеролей;

(абзац третiй пiдпункту "а" пункту 7 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2010р. N 215)

     б) вантажна митна декларацiя - у разi пересилання громадянами у вiдправленнях товарiв та iнших предметiв, сумарна митна вартiсть яких перевищує 1000 євро та/або загальна вага яких перевищує 100 кiлограмiв, а також в iнших випадках, передбачених законодавством.

(пiдпункт "б" пункту 7 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2010р. N 215)

     8. У разi недекларування вiдправником товарiв та iнших предметiв або вiдсутностi митної декларацiї CN 23 (CN 22) до вiдправлення, що надiйшло на адресу громадянина чи вiдправляється за межi митної територiї громадянином, працiвник оператора пiд час митного огляду складає акт про наявнi у вiдправленнi товари та iншi предмети за формою та у порядку, визначеними центральним органом виконавчої влади в галузi зв'язку та iнформатизацiї.

(абзац перший пункту 8 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2010р. N 215)

     Акт, один примiрник якого залишається у справах пiдроздiлу митного органу, пiдписується посадовою особою цього пiдроздiлу та двома працiвниками оператора, у присутностi яких здiйснювався митний огляд.

Митний контроль товарiв та iнших предметiв

     9. Митний контроль у мiсцi мiжнародного поштового зв'язку здiйснюється за вiдсутностi вiдправникiв та адресатiв (одержувачiв) згiдно з технологiчною схемою оброблення та митного контролю товарiв та iнших предметiв, визначеною оператором i митним органом, у зонi дiяльностi якого розташовано мiсце мiжнародного поштового обмiну.

     10. Митний контроль здiйснюється безпосередньо посадовими особами пiдроздiлу митного органу шляхом перевiрки необхiдних для такого контролю документiв та вiдомостей, митного огляду, облiку товарiв та iнших предметiв, а також з використанням iнших форм, передбачених законодавством.

     Пiдроздiл митного органу самостiйно визначає форму та обсяг митного контролю.

     У разi коли вiдправлення мiстять товари та iншi предмети, якi пiдлягають iншим передбаченим законодавством видам контролю, посадовою особою пiдроздiлу митного органу на супровiдних документах до вiдправлення робиться вiдмiтка про необхiднiсть здiйснення таких видiв контролю.

     11. Митний огляд товарiв та iнших предметiв здiйснюється, як правило, без розпакування вiдправлення, з використанням технiчних засобiв контролю.

     12. Митний огляд товарiв та iнших предметiв з розпакуванням вiдправлення здiйснюється за вiдсутностi митної декларацiї CN 23 (CN 22) чи її (його) незаповнення або якщо оператором складено акт за формою та у порядку, визначеними центральним органом виконавчої влади в галузi зв'язку та iнформатизацiї, про пошкодження оболонки вiдправлення, невiдповiднiсть масi, зазначенiй на вiдправленнi чи в супровiдних документах до вiдправлення, тощо, а також якщо товари та iншi предмети:

(абзац перший пункту 12 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2010р. N 215)

     задекларовано загальним найменуванням або нерозбiрливо;

     пiдлягають iншим передбаченим законодавством видам контролю;

     пiдлягають оподаткуванню згiдно iз законодавством.

     Розпакування, зважування та упакування вiдправлень здiйснюються працiвниками оператора в присутностi посадової особи пiдроздiлу митого органу.

     13. Вiдправлення, що пiдлягають розпакуванню, пред'являються пiдроздiлу митного органу оператором за окремими документами, форма i порядок заповнення яких визначаються центральним органом виконавчої влади в галузi зв'язку та iнформатизацiї за погодженням iз спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi митної справи.

     Якщо пiд час митного огляду виявлено розбiжностi мiж фактичною масою вiдправлення, кiлькiстю товарiв та iнших предметiв i масою вiдправлення, кiлькiстю товарiв та iнших предметiв, зазначеними на вiдправленнi чи в супровiдних документах, або пошкодження таких товарiв та iнших предметiв, працiвник оператора складає вiдповiдний акт за формою та у порядку, визначеними центральним органом виконавчої влади в галузi зв'язку та iнформатизацiї. Акт пiдписується посадовою особою пiдроздiлу митного органу та двома працiвниками оператора, у присутностi яких здiйснювався митний огляд.

     14. Мiшки з порожньою тарою, що перемiщуються (пересилаються) за межi України або в Україну, пропускаються пiдроздiлом митного органу без будь-яких вiдмiток за наявностi на них непошкоджених пломб, вiдбиткiв печаток, обв'язки оператора, а у разi пошкоджень - пiсля митного огляду.

     15. Якщо декларування товарiв та iнших предметiв здiйснюється з використанням вантажної митної декларацiї, кошроль за доставкою вiдправлення з мiсця мiжнародного поштового обмiну до митного органу, у зонi дiяльностi якого розташований адресат (одержувач), здiйснюється пiдроздiлом митного органу, а вiд митного органу, у зонi дiяльностi якого розташований вiдправник, до мiсця мiжнародного поштового обмiну - митним органом, у зонi дiяльностi якого розташований вiдправник. Порядок здiйснення зазначеного контролю встановлюється спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi митної справи.

     В iнших випадках контроль за доставкою вiдправлень до мiсця мiжнародного поштового обмiну та з мiсця мiжнародного поштового обмiну здiйснюється оператором.

Митне оформлення товарiв та iнших предметiв

     16. Митне оформлення товарiв та iнших предметiв здiйснюється з використанням унiфiкованих мiжнародних документiв, форми яких установлено актами Всесвiтнього поштового союзу, та вантажної митної декларацiї (у випадках, передбачених законодавством).

     17. Митне оформлення може бути завершено тiльки пiсля здiйснення усiх видiв контролю, передбачених законодавством для певних товарiв та iнших предметiв, та подання пiдроздiлу митного органу оператором або вiдправником (адресатом (одержувачем) документiв про здiйснення таких видiв контролю (вiдповiдного сертифiката, дозволу) разом з документами, необхiдними для митного оформлення, або документiв, необхiдних для митного оформлення, з вiдмiтками органiв державної влади, що здiйснюють вiдповiднi види контролю, про можливiсть пропуску через митний кордон.

     18. Вiдправлення, що перемiщуються (пересилаються) транзитом через митну територiю (крiм таких, якi мiстять товари та iншi предмети, що не пiдлягають пропуску через митний кордон) пропускаються через митний кордон у порядку, встановленому Всесвiтньою поштовою конвенцiєю, мiжнародними угодами та законодавством з питань митної справи.

     19. За наявностi необхiдних документiв пiдроздiл митного органу здiйснює митне оформлення товарiв та iнших предметiв у термiн, що не перевищує:

     для вiдправлень "EMS" з вкладенням товарiв та iнших предметiв - 1 доби (2 дiб у передсвятковi днi), з вкладенням письмової кореспонденцiї - 12 годин;

(абзац другий пункту 19 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2010р. N 215)

     для iнших вiдправлень з вкладенням товарiв (предметiв) - 3 дiб (5 дiб у передсвятковi днi), з вкладенням письмової кореспонденцiї - 24 годин.

Справляння податкiв i зборiв пiд час митного оформлення товарiв та iнших предметiв

     20. Нарахування податкiв i зборiв пiд час митного оформлення товарiв та iнших предметiв здiйснюється:

     за вантажною митною декларацiєю у разi, коли для декларування використовується вантажна митна декларацiя;

     за оглядовим розписом М 15 (зразок додається) в порядку, встановленому спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi митної справи, у разi, коли адресатом (одержувачем) є громадянин.

(пункт 20 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2010р. N 215)

     21. Пункт 21 виключено

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2010р. N 215)

     22. Контроль за дотриманням термiнiв i повнотою перерахування до державного бюджету податкiв i зборiв, що нараховуються пiдроздiлом митного органу, здiйснюється митним органом, якому пiдпорядковується цей пiдроздiл, на пiдставi угоди, укладеної мiж ним та оператором, а в iнших випадках - митним органом за мiсцем розташування вiдправника або адресата (одержувача) у порядку, встановленому спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi митної справи.

Товари та iншi предмети, що не пiдлягають пропуску через митний кордон у вiдправленнях

     23. Не пiдлягають пропуску через митний кордон у вiдправленнях такi товари та iншi предмети:

     забороненi до перемiщення (пересилання) через митний кордон згiдно iз законодавством;

     вiдправленi з порушенням митних правил, нормативно-правових актiв з питань надання послуг поштового зв'язку;

     щодо яких вiдсутнi вiдповiднi дозвiльнi документи у разi застосування нетарифних заходiв регулювання зовнiшньої торгiвлi (лiцензування, сертифiкацiя тощо);

     якi пiдлягають iншим передбаченим законодавством видам контролю та за результатами такого конпролю не можуть бути пропущенi через митний кордон.

Митний контроль товарiв та iнших предметiв, що не пiдлягають пропуску через митний кордон у вiдправленнях

     24. Товари та iншi предмети, якi забороненi до перемiщення (пересилання) через митний кордон згiдно iз законодавством та є предметами контрабанди або порушення митних правил, вилучаються пiдроздiлом митного органу у встановленому порядку.

     25. Вiдправлення, що мiстять забороненi до перемiщення (пересилання) через митний кордон згiдно iз законодавством товари та iншi предмети, якi не є предметами контрабанди або порушення митних правил, нормативно-правових актiв з питань надання послуг поштового зв'язку, пропуску не пiдлягають i повертаються оператором вiдправникам з мiсця мiжнародного поштового обмiну.

     26. Вiдправлення, що мiстять товари та iншi предмети, стосовно яких застосовуються нетарифнi заходи регулювання зовнiшньої торгiвлi або якi пiдлягають iншим передбаченим законодавством видам контролю, в установленому порядку зберiгаються оператором пiд митним контролем до подання пiдроздiлу митного органу вiдповiдних дозвiльних документiв або до закiнчення термiну зберiгання вiдправлень, встановленого правилами надання послуг поштового зв'язку.

     27. Повернення вiдправникам вiдправлень з товарами та iншими предметами, що не пiдлягають пропуску через митний кордон, здiйснюється оператором вiдповiдно до Всесвiтньої поштової конвенцiї.

Розгляд претензiй

     28. Заяви громадян i пiдприємств розглядаються у порядку, установленому законодавством України:

     щодо матерiальних претензiй, порядку i термiнiв проходження вiдправлень вiд вiдправникiв до адресатiв (одержувачiв) - оператором;

     щодо нарахованих податкiв та зборiв, вилучених товарiв та iнших предметiв - митним органом.

 

ДОДАТОК
до Порядку i умов здiйснення митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон у мiжнародних поштових вiдпраленнях
Зразок

Iнформацiя до вiдома адресата (одержувача):
у мiжнародних поштових вiдправленнях допускається
пересилання товарiв (предметiв), як правило, для
особистих потреб адресата (одержувача)

____________ 20__ р.

ОГЛЯДОВИЙ РОЗПИС М 15 N ___

Назва митного органу ______________________________________

Вид мiжнародного поштового вiдправлення ________

Прiзвище адресата (одержувача) _____________________________

Адреса адресата (одержувача) _______________________________

Країна вiдправлення _______________________________________

 

N п/п

Найменування товару (предмета), його вiдмiтнi ознаки та вартiсть у нацiональнiй валютi або євро

Кiлькiсть

Код згiдно з УКТЗЕД

Податки та збори, нарахованi митним органом

Акцизний збiр

Мито

ПДВ

Усього

Ставка (вiдсоткiв)

Сума

Ставка (вiдсоткiв)

Сума

Ставка (вiдсоткiв)

Сума

Сума

гривень

копiйок

гривень

копiйок

гривень

копiйок

гривень

копiйок

                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             

 

Податки та збори нараховано    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)

 

Вiдбиток особистої номерної печатки
посадової особи митного органу

 

 
 
 
 
 
 
 
Л
I
Н
I
Я

В
I
Д
Р
И
В
У

Мiжнародне поштове вiдправлення пiдлягає
видачi адресату (одержувачу) пiсля сплати податкiв
i зборiв, нарахованих митним органом

Вiдривний корiнець
оглядового розпису М 15 N ___

Назва митного органу _________________________

Адреса адресата (одержувача) ___________________
______________________________________________

Податки та збори, нарахованi митним органом

Вид платежу

Сума

гривень

копiйок

Акцизний збiр    
Мито    
ПДВ    
Усього    

 

Сума словами (гривень):
_______________________
_______________________

_______________________ 
(iнiцiали та прiзвище посадової
особи митного органу)

Вiдбиток особистої номерної печатки
посадової особи митного органу

(додаток iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2010р. N 215)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 25 грудня 2002 р. N 1948

ПОРЯДОК I УМОВИ
здiйснення митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон у мiжнародних експрес-вiдправленнях

Загальнi положення

     1. Дiя цих Порядку i умов поширюється на експрес-перевiзникiв, що надають послуги з перемiщення (пересилання) мiжнародних експрес-вiдправлень.

     2. У цих Порядку i умовах поняття "громадяни", "зона митного контролю", "експрес-перевiзник", "мiжнародне експрес-вiдправлення", "митне оформлення", "митний контроль", "митний режим", "митнi органи", "митнi процедури", "пiдприємство", "предмети", "товари" вживаються у значеннi, наведеному у Митному кодексi України.

(абзац перший пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2010р. N 215)

     Iншi поняття вживаються у такому значеннi:

     вантаж експрес-перевiзника (далi - вантаж) - консолiдованi за єдиним транспортним документом мiжнароднi експрес-вiдправлення чи мiжнароднi експрес-вiдправлення, що не ввiйшли до складу цих консолiдованих мiжнародних експрес-вiдправлень за своїм характером, розмiрами або з iнших причин, що перемiщуються (пересилаються) експрес-перевiзником (далi - перевiзник) через митний кордон;

     вiдправник - пiдприємство або громадянин, яке (який) подає перевiзнику для перемiщення (пересилання) мiжнародне експрес-вiдправлення;

     єдиний транспортний документ - документ, за яким здiйснюється перевезення вантажу (як єдиний транспортний документ можуть використовуватися загальнi авiанакладнi (AWB - airwaybill, MAWB - master airwaybill, CMR, BILL OF LADING (коносамент) тощо);

     забезпечення перевiзника - пластикова одноразова номерна пломба перевiзника;

     iнвойс - документ, що мiстить вiдомостi про товари та iншi предмети, якi входять до складу мiжнародного експрес-вiдправлення;

     манiфест - перелiк мiжнародних експрес-вiдправлень недокументального характеру та/або вiдомостi про мiжнароднi експрес-вiдправлення документального характеру (кiлькiсть мiсць та їх загальна вага), що мiстяться у вантажi. Манiфест може використовуватися пiд час митного оформлення товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон у мiжнародних експрес-вiдправленнях (далi - товари та iншi предмети), а також як єдиний транспортний документ пiд час перемiщення (пересилання) вантажiв у разi перебування товарiв та iнших предметiв пiд митним контролем;

     абзац дев'ятий пункту 2 виключено

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2010р. N 215)

     мiжнародне експрес-вiдправлення документального характеру (далi - вiдправлення документального характеру) - дiловi папери, а також будь-якi повiдомлення, iнформацiя або данi на будь-яких носiях iнформацiї (паперових чи електронних, у тому числi на дискетах, компакт-дисках, плiвках тощо), що не мають комерцiйної цiнностi, не супроводжуються iнвойсом i не мiстять iнформацiї, перемiщення (пересилання) якої через митний кордон заборонено законодавством або потребує дозволу вiдповiдних державних органiв;

     мiжнародне експрес-вiдправлення недокументального характеру (далi - вiдправлення недокументального характеру) - вiдправлення, вмiстом якого є товари та iншi предмети iз заявленою вартiстю. Таке вiдправлення обов'язково супроводжується iнвойсом;

     мiсце зберiгання мiжнародних експрес-вiдправлень - спецiально визначене i обладнане експрес-перевiзником складське примiщення чи вiдокремлена експрес-перевiзником частина примiщення (вiдгороджена територiя, що виключає можливiсть вилучення вiдправлень поза митним контролем), що призначенi для зберiгання мiжнародних експрес-вiдправлень пiд митним контролем. Митний орган визначає мiсце зберiгання мiжнародних експрес-вiдправлень зоною митного контролю;

(пункт 2 доповнено новим абзацом дванадцятим згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2010р. N 215, у зв'язку з цим абзаци дванадцятий - п'ятнадцятий вважати вiдповiдно абзацами тринадцятим - шiстнадцятим)

     одержувач - пiдприємство або громадянин, якому адресується вiдправлення;

     регiональна сортувальна станцiя - утворений у конкретному регiонi країни для виконання мiжнародного прискореного транспортування вантажiв i пiдпорядкований центральнiй сортувальнiй станцiї пiдроздiл перевiзника, на територiї якого визначено зону митного контролю;

     товаросупровiдний документ - документ, в якому мiстяться вiдомостi про вiдправлення (товари та iншi предмети), що перемiщуються (пересилаються) у вантажi (вiдправленнi). До товаросупровiдних документiв належать єдиний транспортний документ i iнвойс;

     центральна сортувальна станцiя - утворений для виконання угод з мiжнародними корпорацiями у галузi мiжнародного прискореного транспортування вантажiв пiдроздiл перевiзника, на територiї якого визначено зону митного контролю;

     3. Митний контроль i митне оформлення товарiв та iнших предметiв здiйснюються в зонi митного контролю, визначенiй митним органом в установленому законодавством порядку в центральнiй (регiональнiй) сортувальнiй станцiї за погодженням з перевiзником.

     Якщо для декларування товарiв та iнших предметiв вiдповiдно до законодавства використовується вантажна митна декларацiя або книжка (карнет) А.Т.А., митний контроль i митне оформлення здiйснюються митним органом, у зонi дiяльностi якого розташований вiдправник або одержувач (проживає або тимчасово перебуває громадянин).

(абзац другий пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30.03.2011р. N 317)
(пункт 3 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2010р. N 215)

     4. За погодженням iз спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi "Митної справи перевiзником визначається мiсце розташування центральної (регiональної) сортувальної станцiї та обладнується зона митного контролю.

     5. Для здiйснення митного контролю i митного оформлення митний орган, у зонi дiяльностi якого розташована центральна (регiональна) сортувальна станцiя, визначає певний пiдроздiл (конкретних посадових осiб), для розмiщення якого (яких) перевiзник надає належним чином обладнане примiщення на територiї центральної (регiональної) сортувальної станцiї.

     6. Повернення вiдправникам товарiв та iнших предметiв (крiм тих, що не пiдлягають пропуску через митний кордон) та переадресування вiдправлень здiйснюється перевiзником у порядку, встановленому спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi митної справи за погодженням iз спецiально уповноваженим центральним органом;, виконавчої влади в галузi транспорту та спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi регуляторної полiтики.

Декларування товарiв та iнших предметiв

     7. Товари та iншi предмети пiдлягають декларуванню митним органам.

     8. Для декларування використовуються:

     а) митна декларацiя М 16 - у разi пересилання громадянами або надходження вiдправлень на адреси громадян, сумарна митна вартiсть товарiв та iнших предметiв у яких перевищує суму, еквiвалентну 200 євро, та/або загальна вага яких перевищує 50 кiлограмiв;

     б) вантажна митна декларацiя - у разi пересилання громадянами у вiдправленнях товарiв та iнших предметiв, сумарна митна вартiсть яких перевищує 1000 євро та/або загальна вага яких перевищує 100 кiлограмiв, а також в iнших випадках, передбачених законодавством;

     в) товаросупровiднi документи - у разi, коли для декларування товарiв та iнших предметiв не використовується вантажна митна декларацiя чи митна декларацiя М 16.

(пункт 8 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2010р. N 215)

     9. Порядок заповнення митної декларацiї М 16 визначається спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi митної справи.

     Бланки митної декларацiї М 16, зразок якої додається, виготовляються перевiзником друкарським способом або роздруковуються за допомогою комп'ютера.

(пункт 9 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2010р. N 215)

Митний контроль товарiв та iнших предметiв

     10. Митний контроль в центральнiй (регiональнiй) сортувальнiй станцiї здiйснюється згiдно з технологiчною схемою оброблення та митного контролю товарiв та iнших предметiв, визначеною перевiзником i митним органом, у зонi дiяльностi якого розташована центральна (регiональна) сортувальна станцiя.

     11. Митний контроль здiйснюється безпосередньо посадовими особами митного органу шляхом перевiрки необхiдних для такого контролю документiв та вiдомостей, митного огляду, облiку товарiв та iнших предметiв, а також з використанням iнших форм, передбачених законодавством.

     Посадовi особи митного органу самостiйно визначають форму та обсяг митного контролю.

     У разi коли вiдправлення мiстять товари та iншi предмети, якi пiдлягають iншим передбаченим законодавством видам контролю, посадовою особою митного органу на супровiдних документах до вiдправлення робиться вiдмiтка про необхiднiсть здiйснення таких видiв контролю.

     12. Митний контроль вмiсту вiдправлень документального характеру здiйснюється шляхом вибiркового митного огляду.

     13. Товари та iншi предмети перебувають пiд митним контролем:

     у разi ввезення - з моменту перетинання митного кордону до моменту закiнчення в повному обсязi митного оформлення;

     у разi вивезення - з моменту їх пред'явлення до моменту перетинання митного кордону.

     14. У разi ввезення вантажу на митну територiю через мiжнароднi аеропорти перевантаження та перемiщення (пересилання) його пiд митним контролем до митного органу, у зонi дiяльностi якого розташована центральна сортувальна станцiя, здiйснюються безпосередньо з борту повiтряного судна або iз складу тимчасового зберiгання.

     Перевантаження здiйснюсться в присутностi посадової особи митного органу та вiдповiдних службових осiб аеропорту та перевiзника.

     15. У разi ввезення вантажу на митну територiю iншими видами транспорту перевантаження та перемiщення (пересилання) його пiд митним контролем до митного органу, у зонi дiяльностi якого розташована центральна сортувальна станцiя, здiйснюються у порядку, встановленому спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi митної справи.

     16. Митний орган, розташований у пунктi пропуску через митний кордон, здiйснює пропуск вантажу на митну територiю та направлення його пiд митним контролем до митного органу, у зонi дiяльностi якого розташована центральна сортувальна станцiя.

     Пiдставою для пропуску митним органом вантажу є подання перевiзником єдиного транспортного документа та вiдповiднiсть зазначених у ньому вiдомостей (кiлькостi мiсць, ваги) наявному вантажу.

     17. У разi застосування до товарiв та iнших предметiв заходiв нетарифного регулювання-зовнiшньої торгiвлi (лiцензування, сертифiкацiя тощо) вiдповiднi дозвiльнi документи у пунктi пропуску через митний кордон не подаються.

     18. Перемiщення (пересилання) товарiв та iнших предметiв, якi перебувають пiд митним контролем, здiйснюється перевiзником у порядку, встановленому спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi митної справи.

Митне оформлення товарiв та iнших предметiв

     19. Митне оформлення товарiв та iнших предметiв здiйснюється з використанням товаросупровiдних документiв та декларацiї (митної декларацiї М 16 чи вантажної митної декларацiї).

(пункт 19 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2010р. N 215)

     Митне оформлення товарiв та iнших предметiв, для декларування яких вантажна митна декларацiя чи митна декларацiя М 16 не використовується, здiйснюється у порядку, встановленому спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi митної справи.

(пункт 19 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2010р. N 215)

     20. Митне оформлення може бути завершено тiльки пiсля здiйснення усiх видiв контролю, передбачених законодавством для певних товарiв та iнших предметiв, та подання митному органу перевiзником або вiдправником (одержувачем) документiв про здiйснення таких видiв контролю (вiдповiдного сертифiката, дозволу) разом з документами, необхiдними для митного оформлення, або документiв, необхiдних для митного оформлення, з вiдмiтками органiв державної влади, що здiйснюють вiдповiднi види контролю, про можливiсть пропуску через митний кордон.

     21. Вiдправлення, що перемiщуються (пересилаються) транзитом через митну територiю (крiм таких, якi мiстять товари та iншi предмети, що не пiдлягають пропуску через митний кордон), оформляються в режимi транзиту згiдно iз законодавством з питань митної справи.

     22. Митному оформленню в митному органi, у зонi дiяльностi якого розташована центральна сортувальна станцiя, пiдлягає вмiст вiдправлень документального характеру, а також товари та iншi предмети, що перемiщуються (пересилаються):

     пiдприємствами, розташованими у зонi дiяльностi центральної сортувальної станцiї, незалежно вiд заявленої вiдправником у товаросупровiдних документах вартостi товарiв та iнших предметiв;

     пiдприємствами, розташованими поза зоною дiяльностi центральної сортувальної станцiї, якщо декларування товарiв та iнших предметiв здiйснюється без використання вантажної митної декларацiї;

     громадянами - у разi сплати за них перевiзником належних податкiв та зборiв i подання дозвiльних документiв, передбачених законодавством.

     В iнших випадках товари та iншi предмети оформляються в митному органi, у зонi дiяльностi якого розташована регiональна сортувальна станцiя, або за мiсцем розташування одержувача (вiдправника).

     23. Пункт 23 виключено

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2010р. N 215)

     24. Допускається з дозволу митного органу та пiд його контролем у порядку, встановленому спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi митної справи, зберiгання перевiзником вiдправлень до завершення митного оформлення.

     25. Перевiзник визначає та узгоджує з митним органом за мiсцем розташування центральної (регiональної) сортувальної станцiї випадки, коли присутнiсть одержувача (вiдправника) пiд час митного контролю i митного оформлення є обов'язковою.

     У разi вiдсутностi одержувача (вiдправника) пiд час митного контролю i митного оформлення вiдповiдальнiсть за правильнiсть наданих митному органу необхiдних вiдомостей про одержувача та сплату належних податкiв i зборiв несе перевiзник згiдно iз законодавством.

Справляння податкiв i зборiв пiд час митного оформлення товарiв та iнших предметiв

     26. арахування податкiв i зборiв пiд час митного оформлення товарiв та iнших предметiв здiйснюється згiдно iз законодавством з питань оподаткування:

     за вантажною митною декларацiєю у разi, коли для декларування використовується вантажна митна декларацiя;

     за митною декларацiєю М 16 у разi, коли одержувачем є громадянин, в порядку, встановленому спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi митної справи.

(пункт 26 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2010р. N 215)

     27. Контроль за дотриманням термiнiв i повнотою перерахування до державного бюджету податкiв i зборiв здiйснюється митним органом, який завершив митне оформлення.

Товари та iншi предмети, що не пiдлягають пропуску через митний кордон у вiдправленнях

     28. Не пiдлягають пропуску через митний кордон у вiдправленнях такi товари та iншi предмети:

     забороненi до перемiщення (пересилання) через митний кордон згiдно iз законодавством;

     вiдправленi з порушенням митних правил;

     щодо яких вiдсутнi вiдповiднi дозвiльнi документи у разi застосування нетарифних заходiв регулювання зовнiшньої торгiвлi (лiцензування, сертифiкацiя тощо), крiм випадкiв, коли вiдправлення адресованi громадянам або пересилаються громадянами та сумарна митна вартiсть товарiв у яких не перевищує суму, еквiвалентну 200 євро, а загальна вага не перевищує 50 кiлограмiв, за винятком вогнепальної зброї всiх видiв i боєприпасiв до неї, холодної зброї та iнших предметiв, спецiально призначених для нападу чи оборони, лiкарських засобiв, радiоактивних речовин;

(абзац четвертий пункту 28 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2010р. N 215)

     якi пiдлягають iншим передбаченим законодавством видам контролю та за результатами такого контролю не можуть бути пропущенi через митний кордон;

     якi помилково потрапили на митну територiю i не призначенi одержувачу в Українi.

Митний контроль товарiв та iнших предметiв, що не пiдлягають пропуску через митний кордон у вiдправленнях

     29. Товари та iншi предмети, якi забороненi до перемiщення (пересилання) через митний кордон згiдно iз законодавством або є предметами контрабанди чи порушення митних правил, вилучаються пiдроздiлом митного органу в у становленому порядку.

     30. Вiдправлення, що мiстять товари та iншi предмети, стосовно яких застосовуються нетарифнi заходи регулювання зовнiшньої торгiвлi, крiм випадкiв, коли вiдправлення адресованi громадянам або пересилаються громадянами та сумарна митна вартiсть товарiв у яких не перевищує суму, еквiвалентну 200 євро, а загальна вага не перевищує 50 кiлограмiв, за винятком вогнепальної зброї всiх видiв i боєприпасiв до неї, холодної зброї та iнших предметiв, спецiально призначених для нападу чи оборони, лiкарських засобiв, радiоактивних речовин, або якi пiдлягають iншим передбаченим законодавством видам контролю, в установленому порядку зберiгаються пiд митним контролем до подання митному органу вiдповiдних дозвiльних документiв або до прийняття вiдправником або перевiзником рiшення про їх повернення.

(пункт 30 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2010р. N 215)

     31. Товари та iншi предмети, якi помилково потрапили на митну територiю i не призначенi одержувачу в Українi, митному огляду не пiдлягають i повертаються вiдправниковi.

     32. Повернення вiдправникам вiдправлень з товарами та iншими предметами, що не пiдлягають пропуску через митний кордон, здiйснюється перевiзником за погодженням з митним органом, у зонi дiяльностi якого розташована центральна (регiональна) сортувальна станцiя.

Розгляд претензiй

     33. Заяви громадян i пiдприємств розглядаються в такому порядку:

     щодо матерiальних претензiй, порядку i термiнiв проходження вiдправлень вiд вiдправникiв до одержувачiв - перевiзником;

     щодо нарахованих податкiв та зборiв, вилучених товарiв та iнших предметiв - митним органом.

 

ДОДАТОК
до Порядку i умов здiйснення митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон у мiжнародних експрес-вiдпраленнях
Зразок

МИТНА ДЕКЛАРАЦIЯ М 16 N ___

Назва митного органу ____________________________________________

Авiанакладна/iнвойс N ___________________________________________

Прiзвище одержувача ____________________________________________

Країна вiдправлення _____________________________________________

 

N п/п

Найменування товару (предмета), його вiдмiтнi ознаки та вартiсть у нацiональнiй валютi або євро

Кiлькiсть

Код згiдно з УКТЗЕД

Податки та збори, нарахованi митним органом

Акцизний збiр

Мито

ПДВ

Усього

Ставка (вiдсоткiв)

Сума

Ставка (вiдсоткiв)

Сума

Ставка (вiдсоткiв)

Сума

Сума

гривень

копiйок

гривень

копiйок

гривень

копiйок

гривень

копiйок

                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             

 

 

Мiсце декларування ____________ Податки та збори нараховано    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)

____________
(пiдпис)

_______________
(iнiцiали та прiзвище)

Вiдбиток особистої номерної печатки
посадової особи митного органу
Вiдбиток печатки декларанта

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Л
I
Н
I
Я

В
I
Д
Р
И
В
У

Вiдривний корiнець
 митної декларацiї М 16 N ___

Назва митного органу ____________________

Авiанакладна/iнвойс N ___________________

Прiзвище одержувача ____________________

 

Податки та збори, нарахованi митним органом

Вид платежу

Сума

гривень

копiйок

Акцизний збiр    
Мито    
ПДВ    
Усього    

 

Сума словами (гривень):
_______________________
_______________________

_______________________
(iнiцiали та прiзвище посадової
особи митного органу)

Вiдбиток особистої номерної печатки
посадової особи митного органу

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.