КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 26 грудня 2011 р. N 1403


Про затвердження Порядку здiйснення державного контролю нехарчової продукцiї

     Вiдповiдно до частини десятої статтi 37 Закону України "Про державний ринковий нагляд i контроль нехарчової продукцiї" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок здiйснення державного контролю нехарчової продукцiї, що додається.

     2. Ця постанова набирає чинностi з дня опублiкування.

Прем'єр-мiнiстр України М. АЗАРОВ

Iнд. 70

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 26 грудня 2011 р. N 1403

ПОРЯДОК
здiйснення державного контролю нехарчової продукцiї

     1. Цей Порядок визначає процедуру здiйснення митними органами державного контролю нехарчової продукцiї (товарiв) (далi - контроль продукцiї) з метою забезпечення вiдповiдностi нехарчової продукцiї (товарiв) (далi - продукцiя), що ввозиться на митну територiю України, встановленим технiчними регламентами вимогам та недопущення ввезення на митну територiю України продукцiї, яка становить серйозний ризик суспiльним iнтересам.

     2. У цьому Порядку термiни "контроль продукцiї", "неналежне застосування Нацiонального знака вiдповiдностi", "орган ринкового нагляду" вживаються у значеннi, наведеному у Законi України "Про державний ринковий нагляд i контроль нехарчової продукцiї", термiн "серйозний ризик" вживається у значеннi, наведеному у Законi України "Про загальну безпечнiсть нехарчової продукцiї".

     3. Дiя цього Порядку поширюється на продукцiю, крiм видiв продукцiї, зазначених у частинi п'ятiй статтi 2 Закону України "Про державний ринковий нагляд i контроль нехарчової продукцiї", що ввозиться суб'єктами господарювання на митну територiю України та заявляється у митний режим iмпорту, реiмпорту або будь-який iнший митний режим, що передбачає вiльний обiг цiєї продукцiї на митнiй територiї України.

     4. Контроль продукцiї здiйснюється пiд час її митного оформлення для вiльного обiгу на митнiй територiї України.

     5. Посадовою особою пiдроздiлу митного оформлення, яка визначена для проведення митних процедур за митною декларацiєю, пiд час здiйснення контролю продукцiї:

     1) згiдно iз секторальними планами ринкового нагляду перевiряється документацiя в паперовiй або електроннiй формi, що супроводжує продукцiю у разi введення в обiг (розповсюдження) вiдповiдно до встановлених вимог, у тому числi декларацiя про вiдповiднiсть, та/або здiйснюється вибiркове обстеження (вiзуальний огляд) зразкiв продукцiї на предмет наявностi на продукцiї Нацiонального знака вiдповiдностi, якщо його нанесення на продукцiю передбачено технiчним регламентом на вiдповiдний вид продукцiї, та правильностi його застосування i нанесення згiдно з правилами, встановленими законами України, та виданими вiдповiдно до них нормативно-правовими актами, у тому числi технiчними регламентами;

     2) за повiдомленнями органiв ринкового нагляду про продукцiю, що не вiдповiдає встановленим вимогам, - залежно вiд iнформацiї, наведеної у повiдомленнi про таку продукцiю, перевiряється документацiя в паперовiй або електроннiй формi, що супроводжує продукцiю у разi введення її в обiг (розповсюдження) вiдповiдно до встановлених вимог, у тому числi декларацiя про вiдповiднiсть, та/або здiйснюється вибiркове обстеження (вiзуальний огляд) зразкiв продукцiї на предмет наявностi на продукцiї Нацiонального знака вiдповiдностi, якщо його нанесення на продукцiю передбачено технiчним регламентом на вiдповiдний вид продукцiї, та правильностi його застосування i нанесення згiдно з правилами, встановленими законами України, та виданими вiдповiдно до них нормативно-правовими актами, у тому числi технiчними регламентами;

     3) у разi одержання вiд органiв ринкового нагляду за допомогою системи оперативного взаємного сповiщення про продукцiю, що становить серйозний ризик, iнформацiї про таку продукцiю перевiряються документи та вiдомостi, на пiдставi яких продукцiя може бути iдентифiкована.

     6. За наявностi визначених частиною першою статтi 38 Закону України "Про державний ринковий нагляд i контроль нехарчової продукцiї" пiдстав для призупинення митного оформлення продукцiї посадова особа митного органу вносить запит керiвнику митного органу або його заступнику для прийняття ними рiшення про призупинення митного оформлення продукцiї.

     Днем призупинення митного оформлення продукцiї вважається день прийняття рiшення керiвником митного органу або його заступником про призупинення митного оформлення продукцiї.

     7. У день прийняття рiшення про призупинення митного оформлення продукцiї митний орган за допомогою нацiональної iнформацiйної системи ринкового нагляду повiдомляє орган ринкового нагляду, до сфери вiдповiдальностi якого належить здiйснення ринкового нагляду щодо вiдповiдного виду продукцiї, про прийняте рiшення.

     8. Якщо протягом трьох робочих днiв з дня призупинення митного оформлення продукцiї митний орган, що призупинив митне оформлення, не одержить за допомогою нацiональної iнформацiйної системи ринкового нагляду вiд вiдповiдного органу ринкового нагляду повiдомлення про вжитi ним заходи щодо цiєї продукцiї або одержить за допомогою iнформацiйної системи вiд вiдповiдного органу ринкового нагляду повiдомлення про те, що ця продукцiя не становить серйозного ризику або не може вважатися такою, що не вiдповiдає встановленим вимогам, така продукцiя пiдлягає митному оформленню в установленому порядку.

     9. У разi одержання не пiзнiше нiж у строк, установлений пунктом 8 цього Порядку, митним органом вiд вiдповiдного органу ринкового нагляду повiдомлення про те, що зазначена продукцiя становить серйозний ризик або не вiдповiдає встановленим вимогам (якщо органом ринкового нагляду вжито заходiв до заборони введення її в обiг), оформляється картка вiдмови у митному оформленнi iз зазначенням причин вiдмови i з посиланням на такий орган ринкового нагляду.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.