ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

10.05.12 N 11.1/3-16.3/5318-ЕП

 

Начальнику Київської регiональної митницi, начальникам митниць


Щодо митного оформлення товарiв на пiдставi декларацiї про вiдповiднiсть

     За результатами аналiзу митного оформлення товарiв, якi пiдпадають пiд дiю технiчних регламентiв, з'ясовано, що митними органами не в повнiй мiрi забезпечується дотримання вимог законодавства з питань пiдтвердження вiдповiдностi та митного законодавства.

     Так, згiдно iз статтею 32 Закону України "Про стандарти, технiчнi регламенти та процедури оцiнки вiдповiдностi" декларацiї вiдповiдностi мають бути вiдповiдним чином зареєстрованi.

     При цьому, якщо вiдповiдним технiчним регламентом визначено, що результатом проведення оцiнки вiдповiдностi є складання виробником або постачальником декларацiї про вiдповiднiсть, у такому технiчному регламентi наводиться форма такої декларацiї.

     У формах декларацiй про вiдповiднiсть, передбачено проставлення пiдпису уповноваженої особи, яка заявляє про пiдтвердження вiдповiдностi продукцiї даному технiчному регламенту.

     Разом з тим, документи, якi були зазначенi в графi 44 вантажних митних декларацiй пiд кодом "5112" - декларацiя про вiдповiднiсть, та поданi разом з вантажними митними декларацiями, таким вимогам не вiдповiдали:

<...>

     Вищезазначене свiдчить про недостатнiй рiвень професiйних знань особового складу митниць, якi здiйснюють митний контроль та митне оформлення товарiв, та не забезпечення дотримання вимог законодавства з питань пiдтвердження вiдповiдностi та митного законодавства.

     З огляду на вищезазначене, начальникам митниць вжити заходiв щодо безумовного виконання посадовими особами пiдроздiлiв митного оформлення вимог Закону України "Про стандарти, технiчнi регламенти та процедури оцiнки вiдповiдностi", технiчних регламентiв, затверджених вiдповiдними постановами Кабiнету Мiнiстрiв України, Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмитслужби вiд 09.07.1997 N 307, та недопущення таких випадкiв у подальшому.

Директор Департаменту, член колегiї Держмитслужби А.Є.Гутник
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.