ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 03.07.2012 N 15/1-15.1/1215-ЕП

 

Начальникам митниць


Щодо застосування окремих норм Митного кодексу України

     З метою унiфiкованого пiдходу щодо практики застосування норм Митного кодексу України (далi - Кодекс) в частинi гарантування сплати митних платежiв при оформленнi перiодичної митної декларацiї повiдомляємо наступне.

     Згiдно з частиною десятою статтi 260 Кодексу, оформлення митним органом тимчасової або перiодичної митної декларацiї передбачає необхiднiсть виконання вимог цього Кодексу, передбачених для помiщення товарiв в обраний митний режим та сплати митних платежiв або забезпечення їх сплати вiдповiдно до роздiлу X цього Кодексу.

     При цьому, згiдно з частиною першою статтi 289 Кодексу, у разi ввезення товарiв на митну територiю України обов'язок iз сплати митних платежiв виникає з моменту фактичного ввезення цих товарiв на митну територiю України.

     З урахуванням вказаних положень статтi 289 Кодексу та враховуючи, що перiодична митна декларацiя подається митному органу до ввезення товарiв на митну територiю України, вимога частини десятої статтi 260 Кодексу щодо сплати митних платежiв не поширюється на оформлення перiодичної митної декларацiї.

     Поряд з цим, вiдповiдно до статтi 305 роздiлу Х Кодексу надання митним органам забезпечення сплати митних платежiв є обов'язковим при ввезеннi на митну територiю України та/або перемiщеннi територiєю України прохiдним та внутрiшнiм транзитом товарiв за перелiком, який затверджується Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Таким чином, у разi вiдсутностi товару в перелiку, затвердженому Кабiнетом Мiнiстрiв України вiдповiдно до статтi 305 роздiлу Х Кодексу, гарантiя забезпечення сплати митних платежiв при ввезеннi товарiв за перiодичною митною декларацiєю не застосовується.

Директор Департаменту митних платежiв С.П.Гiла
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.