МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

30.05.2012 N 626


Про затвердження Порядку митного оформлення та контролю за перемiщенням припасiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
19 червня 2012 р. за N 999/21311


     Вiдповiдно до статей 228, 229 Митного кодексу України вiд 13 березня 2012 року N 4495-VI наказую:

     1. Затвердити Порядок митного оформлення та контролю за перемiщенням припасiв, що додається.

     2. Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку Мiнiстерства фiнансiв України (Чмерук М. О.) i Департаменту органiзацiї митного контролю та оформлення Державної митної служби України (Сьомка С. М.) в установленому порядку забезпечити:

     подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України;

     оприлюднення цього наказу.

     3. Цей наказ набирає чинностi з дня набрання чинностi Митним кодексом України вiд 13 березня 2012 року, але не ранiше дня офiцiйного опублiкування.

     4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Мiнiстра фiнансiв України Мярковського А. I. та першого заступника Голови Державної митної служби України Дороховського О. М.

Мiнiстр Ю. Колобов
ПОГОДЖЕНО:
Перший заступник Мiнiстра економiчного розвитку i торгiвлi України А. А. Максюта

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
30.05.2012 N 626
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
19 червня 2012 р. за N 999/21311

ПОРЯДОК
митного оформлення та контролю за перемiщенням припасiв

1. Загальнi положення

     1.1. Цим Порядком встановлюється механiзм митного оформлення та контролю за перемiщенням припасiв, що вивозяться за межi митної територiї України, на транспортнi засоби комерцiйного призначення, якi знаходяться на митнiй територiї України, а також визначаються випадки, в яких митнi органи вправi вимагати вилучення припасiв iз транспортних засобiв комерцiйного призначення, якi здiйснюють мiжнароднi перевезення, для зберiгання їх в iншому мiсцi пiд час перебування цих транспортних засобiв на митнiй територiї України.

     1.2. У цьому Порядку наведенi нижче термiни вживаються в такому значеннi:

     експлуатант - юридична або фiзична особа, яка експлуатує транспортний засiб комерцiйного призначення вiд свого iменi, незалежно вiд того, чи є вона власником судна, чи використовує його на iнших законних пiдставах;

     агент - суб'єкт господарювання, який на пiдставi вiдповiдного договору з експлуатантом транспортного засобу комерцiйного призначення чи уповноваженою ним особою провадить передбачену законом дiяльнiсть з обслуговування цього транспортного засобу, у тому числi дiяльнiсть з постачання припасiв.

     Iншi термiни в цьому Порядку вживаються в значеннях, наведених у Митному кодексi України.

2. Митне оформлення i контроль за перемiщенням припасiв, що вивозяться за межi митної територiї України, на транспортнi засоби комерцiйного призначення

     2.1. Митнi органи здiйснюють митне оформлення та контроль за припасами, що постачаються на транспортнi засоби комерцiйного призначення, експлуатантом яких є нерезидент.

     2.2. Митне оформлення i контроль за перемiщенням припасiв на транспортнi засоби комерцiйного призначення, зазначенi у пунктi 2.1 цiєї глави, здiйснюються пiдроздiлом митного органу в пунктi пропуску (пунктi контролю) через державний кордон, де перебуває транспортний засiб комерцiйного призначення, на який цi припаси постачаються.

     2.3. Для пропуску припасiв на транспортний засiб комерцiйного призначення посадовiй особi митного органу агентом подається товаросупровiдний документ (рахунок або iнший документ, що визначає вартiсть припасiв, а також мiстить iнформацiю про їх найменування та кiлькiсть).

     Посадова особа митного органу:

     перевiряє наданi документи;

     звiряє данi про припаси (кiлькiсть, вартiсть, найменування тощо), що зазначенi у поданих документах, з фактичними даними;

     за наявностi встановлених Митним кодексом України пiдстав проводить митний огляд припасiв.

     Пiсля завершення митного контролю припасiв посадова особа митного органу проставляє вiдбиток особистої номерної печатки на рахунку чи iншому документi, що визначає вартiсть припасiв, що є пiдставою для завантаження цих припасiв на транспортний засiб комерцiйного призначення.

     2.4. Адмiнiстрацiя транспортного засобу комерцiйного призначення (експлуатант - нерезидент) перевiряє доставленi на судно товари, пiдписує рахунок або iнший документ, що визначає вартiсть припасiв, i скрiплює його вiдбитком печатки (за наявностi).

     2.5. Декларування агентом експорту припасiв проводиться у строк, визначений частиною першою статтi 229 Митного кодексу України, шляхом подання митної декларацiї на бланку єдиного адмiнiстративного документа та рахункiв або iнших документiв, що визначають вартiсть припасiв, пiдписаних адмiнiстрацiєю транспортного засобу комерцiйного призначення, скрiплених вiдбитками печатки адмiнiстрацiї транспортного засобу комерцiйного призначення (за наявностi) та особистої номерної печатки посадової особи митного органу.

3. Вилучення припасiв iз транспортних засобiв комерцiйного призначення, якi здiйснюють мiжнароднi перевезення

     3.1. Митнi органи вправi вимагати вилучення припасiв iз транспортних засобiв комерцiйного призначення, якi здiйснюють мiжнароднi перевезення та перебувають на митнiй територiї України, у таких випадках:

     з метою запобiгання виникненню техногенної ситуацiї у разi аварiї транспортного засобу комерцiйного призначення на митнiй територiї України;

     у разi неможливостi з боку адмiнiстрацiї транспортного засобу комерцiйного призначення забезпечити схороннiсть припасiв пiд час перебування цього транспортного засобу на митнiй територiї України (вiдсутнiсть умов для зберiгання припасiв; неможливiсть, у разi потреби, накласти митне забезпечення з метою забезпечення схоронностi припасiв тощо).

     3.2. Пiд час перебування транспортного засобу комерцiйного призначення на митнiй територiї України припаси, вилученi у визначених пунктом 3.1 цiєї глави випадках, пiдлягають зберiганню на складi митного органу, митному складi чи на складi тимчасового зберiгання за вибором адмiнiстрацiї транспортного засобу комерцiйного призначення.

Директор Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку М. О. Чмерук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.