ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 03.09.2012 N 20/2-11/09804-ЕП

 

Начальникам регiональної митницi, митниць


Про квалiфiкацiю дiй за ст. 469 МК України

     У зв'язку з набранням чинностi Митним кодексом України вiд 13.03.2012 N 4495-VI Департаментом боротьби з контрабандою, аналiзу ризикiв та протидiї корупцiї розглянуто звернення митних органiв стосовно притягнення до адмiнiстративної вiдповiдальностi осiб-нерезидентiв, у разi розпорядження ними тимчасово ввезеними на митну територiю України транспортними засобами особистого користування.

     За результатами опрацювання повiдомляємо наступне.

     Умови та порядок пропуску та оподаткування товарiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон України громадянами для особистих, сiмейних та iнших потреб, не пов'язаних зi здiйсненням пiдприємницької дiяльностi, регулюється роздiлом ХII Митного кодексу України.

     Вiдповiдно до статтi 380 Митного кодексу України тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами на митну територiю України транспортних засобiв особистого користування дозволяється на строк до одного року. Цей строк може бути продовжено митними органами з урахуванням дiї обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, якi ввезли такi транспортнi засоби, за умови документального пiдтвердження цих обставин, але не бiльш як на 60 днiв. Обов'язковою умовою допуску зазначених транспортних засобiв до тимчасового ввезення на митну територiю України є реєстрацiя цих транспортних засобiв в уповноважених органах iноземних держав, що пiдтверджується вiдповiдним документом.

     При цьому, тимчасово ввезенi транспортнi засоби особистого користування можуть використовуватися на митнiй територiї України виключно тими громадянами, якi ввезли їх в Україну, для їх особистих потреб, не можуть використовуватися для цiлей пiдприємницької дiяльностi в Українi, бути розкомплектованi, а також вiдчуженi чи переданi у володiння, користування або розпорядження iншим особам.

     Крiм того, частиною п'ятою цiєї ж статтi на особу, яка тимчасово ввезла транспортний засiб особистого користування покладено обов'язок вивезти за межi митної територiї України з дотриманням строкiв, установлених вiдповiдно до вимог цього Кодексу цей транспортний засiб, або помiстити у митнi режими вiдмови на користь держави, знищення або руйнування чи оформити для вiльного обiгу на митнiй територiї України за умови сплати митних платежiв, якi вiдповiдно до закону пiдлягають сплатi при iмпортi таких транспортних засобiв.

     Таким чином, на особу покладається обов'язок вчинити низку дiй з метою дотримання вимог законодавства України.

     Сукупнiсть дiй, що пiдлягають виконанню вiдповiдними особами i митними органами з метою дотримання вимог законодавства України з питань державної митної справи, є митними формальностями (пункт 29 статтi 4 Митного кодексу України).

     Виконання митних формальностей, необхiдних для випуску товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення визначається як митне оформлення (пункт 23 статтi 4 Митного кодексу України).

     Вiдповiдно до частини першої статтi 246 Митного кодексу України метою митного оформлення є забезпечення дотримання встановленого законодавством України порядку перемiщення товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення через митний кордон України.

     Частиною четвертою статтi 255 Митного кодексу України визначено, що митне оформлення вважається завершеним пiсля виконання всiх митних формальностей, визначених цим Кодексом вiдповiдно до заявленого митного режиму.

     Таким чином, невиконання особою дiй, визначених законодавством України, унеможливлює надання митним органом дозволу на користування та/або розпорядження товарами, щодо яких здiйснюється митне оформлення. Митне оформлення в такому випадку не може вважатись закiнченим.

     З огляду на викладене, у разi встановлення фактiв вiдчуження чи передачi у володiння, користування або розпорядження iншим особам транспортних засобiв особистого користування, ввезених особами - нерезидентами, є пiдстави для розгляду питання щодо наявностi ознак правопорушення, передбаченого частиною 2 статтi 469 Митного кодексу України.

     Санкцiї за неправомiрнi операцiї з товарами, митне оформлення яких не закiнчено, або з товарами, що перебувають на тимчасовому зберiганнi пiд митним контролем, передбаченi статтею 469 Митного кодексу України дозволяють накласти на особу лише штраф за неправомiрнi операцiї з такими товарами, що виключає можливiсть вилучення митними органами таких товарiв, зокрема транспортних засобiв.

     При цьому, вiдповiдно до абзацу другого пункту 2.2. Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.10.2001 N 1306, власник транспортного засобу може передавати такий засiб у користування iншiй особi, що має посвiдчення водiя на право користування транспортним засобом вiдповiдної категорiї, передавши їй реєстрацiйний документ на цей транспортний засiб.

     Статтею 2652 Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення (далi - КУпАП) передбачена можливiсть тимчасового затримання транспортного засобу працiвником Державної автомобiльної iнспекцiї у разi наявностi пiдстав вважати, що водiєм вчинено порушення, передбаченi, зокрема статтею 126 КУпАП (Керування транспортним засобом особою, яка не має вiдповiдних документiв на право керування таким транспортним засобом або не пред'явила їх для перевiрки).

     Зокрема, частиною першою статтi 126 КУпАП встановлена вiдповiдальнiсть за керування транспортним засобом особою, яка не має при собi або не пред'явила для перевiрки посвiдчення водiя вiдповiдної категорiї, реєстрацiйного документа на транспортний засiб, а у випадках, передбачених законодавством, лiцензiйної картки на транспортний засiб, а також полiса (договору) обов'язкового страхування цивiльно-правової вiдповiдальностi власникiв наземних транспортних засобiв (страхового сертифiката "Зелена картка").

     З огляду на викладене, тимчасове затримання транспортних засобiв за участi представникiв вiдповiдних пiдроздiлiв Державної автомобiльної iнспекцiї Мiнiстерства внутрiшнiх справ України можливе за умови, що тимчасово ввезеним на митну територiю України транспортним засобом особистого користування керує особа, яка не має вiдповiдних документiв на право керування таким транспортним засобом, зокрема реєстрацiйних документiв.

Т.в.о. начальника Департаменту Я.П.Прокопенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.