МIНIСТЕРСТВО ДОХОДIВ I ЗБОРIВ УКРАЇНИ

21.06.2013 N 9069/7/99-99-22-02-03-17

 

Головнi управлiння Мiндоходiв в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мм. Києвi та Севастополi,
Мiжрегiональне головне управлiння - Центральний офiс з обслуговування великих платникiв, митницi Мiндоходiв


Про проведення перевiрок

     Мiнiстерство доходiв i зборiв України у зв'язку з численними зверненнями митниць та головних управлiнь щодо порядку проведення документальних перевiрок з питань державної митної справи до законодавчого врегулювання порядку проведення таких перевiрок та внесення змiн до Митного кодексу України повiдомляє про таке.

     Вiдповiдно до пункту 1 Указу Президента України вiд 24 грудня 2012 року N 726/2012 "Про деякi заходи з оптимiзацiї системи центральних органiв виконавчої влади" утворено Мiнiстерство доходiв i зборiв України шляхом реорганiзацiї Державної митної служби України та Державної податкової служби України.

     Згiдно з пунктом 2 Указу Президента України вiд 18 березня 2013 року N 141/2013 "Про Мiнiстерство доходiв i зборiв України" Мiнiстерство доходiв i зборiв України є правонаступником Державної податкової служби України та Державної митної служби України, що реорганiзуються.

     Вiдповiдно до пiдпункту 1 пункту 6 Положення про Мiнiстерство доходiв i зборiв України, затвердженого зазначеним Указом Президента України (далi - Положення), Мiнiстерство доходiв i зборiв України має право проводити вiдповiдно до законодавства перевiрки платникiв податкiв (крiм Нацiонального банку України) i звiрки, у тому числi пiсля проведення процедур митного контролю та митного оформлення.

     Згiдно з пунктом 7 Положення Мiнiстерство доходiв i зборiв України здiйснює повноваження безпосередньо та через територiальнi органи.

     До територiальних органiв Мiндоходiв України належать його територiальнi органи в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi, мiжрегiональнi територiальнi органи (повноваження яких поширюються на кiлька адмiнiстративно-територiальних одиниць), митницi, спецiалiзованi департаменти та спецiалiзованi органи Мiндоходiв України, державнi податковi iнспекцiї в районах, мiстах (крiм мiст Києва та Севастополя), районах у мiстах, об'єднанi та спецiалiзованi державнi податковi iнспекцiї.

     Вiдповiдно до пiдпункту 18 пункту 11 Положення Мiнiстр вносить на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв України подання про утворення в межах граничної чисельностi працiвникiв Мiндоходiв i коштiв, передбачених на утримання Мiнiстерства, його територiальних органiв як юридичних осiб публiчного права, а також про їх лiквiдацiю або реорганiзацiю, затверджує положення про такi органи.

     Отже, Мiнiстр надiлений повноваженнями закрiплювати за визначеними територiальними органами здiйснення функцiй, якi ранiше виконували Державна митна служба України та/або Державна податкова служба України.

     Вiдповiдно до положень про головнi управлiння одним з основних завдань є забезпечення реалiзацiї державної податкової та державної митної полiтики, а також боротьба з правопорушеннями пiд час застосування податкового, митного (при виконаннi повноважень з контрольно-перевiрочної, оперативно-розшукової роботи, досудового розслiдування та перевiрки фiнансових операцiй, якi можуть бути пов'язанi з вiдмиванням доходiв, одержаних злочинним шляхом) законодавства, здiйснення у межах повноважень контролю за надходженням до бюджетiв та державних цiльових фондiв податкiв i зборiв та iнших платежiв.

     Для реалiзацiї зазначеного завдання головним управлiнням делеговано право проводити документальнi перевiрки з питань державної митної справи.

     Також наголошуємо, що порядок проведення та оформлення результатiв таких перевiрок регламентовано виключно нормами Митного кодексу України та вiдповiдних пiдзаконних нормативно-правових актiв.

     При цьому слiд враховувати, що у разi необхiдностi головнi управлiння мають право включати до складу робочої групи з проведення документальної перевiрки (з виданням вiдповiдного посвiдчення на право проведення перевiрки) посадових осiб митниць Мiндоходiв (за попереднiм погодженням з начальником такої митницi).

Заступник Мiнiстра - керiвник апарату В.С. Левицький
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.