Документ скасований: Постанова КМУ № 504 від 17.07.2015

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 17 жовтня 2013 р. N 764


Про затвердження Порядку узгодження цiн у контрольованих зовнiшньоекономiчних операцiях, за результатами якого укладаються договори, що мають двостороннiй або багатостороннiй характер, для цiлей трансфертного цiноутворення

     Вiдповiдно до пiдпункту 39.6.2.4 пiдпункту 39.6.2 пункту 39.6 статтi 39 Податкового кодексу України Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок узгодження цiн у контрольованих зовнiшньоекономiчних операцiях, за результатами якого укладаються договори, що мають двостороннiй або багатостороннiй характер, для цiлей трансфертного цiноутворення, що додається.

     2. Визнати такою, що втратила чиннiсть, постанову Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22 серпня 2012 р. N 787 "Про затвердження Порядку укладення та виконання договорiв про цiноутворення для цiлей оподаткування" (Офiцiйний вiсник України, 2012 р., N 64, ст. 2619).

Прем'єр-мiнiстр України М. АЗАРОВ

Iнд. 70

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 17 жовтня 2013 р. N 764

ПОРЯДОК
узгодження цiн у контрольованих зовнiшньоекономiчних операцiях, за результатами якого укладаються договори, що мають двостороннiй або багатостороннiй характер, для цiлей трансфертного цiноутворення

     1. Цей Порядок визначає процедуру узгодження цiн у контрольованих зовнiшньоекономiчних операцiях, за результатами якого укладаються договори, що мають двостороннiй або багатостороннiй характер, для цiлей трансфертного цiноутворення (далi - узгодження цiн).

     2. Залучення до процедури узгодження цiн державного органу, уповноваженого справляти податки i збори в державi, резидентом якої є сторона контрольованої зовнiшньоекономiчної операцiї, здiйснюється вiдповiдно до мiжнародного договору (конвенцiї) про уникнення подвiйного оподаткування мiж Україною i такою державою.

     3. З метою проведення оцiнки доцiльностi звернення iз заявою про узгодження цiн та якiсної пiдготовки документiв i матерiалiв, необхiдних для такого узгодження, великий платник (платники) податкiв (далi - платник) має право звернутися до Мiндоходiв з пропозицiєю щодо попереднього розгляду питання щодо проведення процедури узгодження цiн.

     Для цього платник надсилає до Мiндоходiв листа, в якому обов'язково зазначає мету звернення (попереднiй розгляд питання щодо проведення процедури узгодження цiн), найменування платника, код згiдно з ЄДРПОУ, данi щодо представника (представникiв) платника, який братиме участь у попередньому розглядi (найменування посади, прiзвище, iм'я, по батьковi, номер телефону, адреса, зокрема електронної пошти, документи, якi пiдтверджують повноваження такої особи), а також iнформацiю про:

     суть i фактичнi обставини контрольованої зовнiшньоекономiчної операцiї, предмет узгодження цiн;

     господарську дiяльнiсть сторiн контрольованої зовнiшньоекономiчної операцiї iз зазначенням найменування держав, резидентами яких вони є;

     пов'язаних осiб для їх iдентифiкацiї (структуру групи пов'язаних осiб тощо);

     пiдстави для залучення державного органу, уповноваженого справляти податки i збори в державi, резидентом якої є сторона контрольованої зовнiшньоекономiчної операцiї;

     метод та джерела iнформацiї, якi передбачається застосовувати для визначення цiни у контрольованiй зовнiшньоекономiчнiй операцiї, та iншi вiдомостi, якi платник вважає необхiдним зазначити.

     У разi потреби Мiндоходiв може запросити представника (представникiв) платника для обговорення окремих питань щодо проведення процедури узгодження цiн.

     4. За результатами попереднього розгляду питання щодо проведення процедури узгодження цiн Мiндоходiв протягом 60 календарних днiв починаючи з дати отримання листа про попереднiй розгляд питання щодо проведення процедури узгодження цiн письмово повiдомляє платника стосовно доцiльностi подання заяви про узгодження цiн.

     5. Для проведення процедури узгодження цiн платник (незалежно вiд того, чи звертався вiн щодо попереднього розгляду вiдповiдного питання або його результатiв) подає до Мiндоходiв заяву про узгодження цiн, до якої додається документацiя, визначена пiдпунктами "а" - "ж" пiдпункту 39.4.8 пункту 39.4 статтi 39 Податкового кодексу України, щодо контрольованих операцiй, якi будуть проводитися пiсля процедури узгодження цiн, а також:

     пропозицiї щодо узгодження цiн, пiдписанi керiвником (його уповноваженою особою) платника, iз зазначенням предмета узгодження, методу та джерел iнформацiї, якi передбачається застосовувати для визначення цiн у контрольованiй зовнiшньоекономiчнiй операцiї, строку, на який узгоджується порядок визначення цiн;

     iнформацiйно-аналiтичнi матерiали про дiяльнiсть сторони (сторiн) контрольованої зовнiшньоекономiчної операцiї;

     копiї установчих документiв платника;

     данi бухгалтерського облiку та фiнансову звiтнiсть платника за попереднiй звiтний (податковий) перiод (рiк);

     документ, який пiдтверджує, що сторона контрольованої зовнiшньоекономiчної операцiї - нерезидент є резидентом вiдповiдної держави, передбачений статтею 103 Податкового кодексу України;

     пропозицiї щодо порядку, строкiв подання та перелiку документiв, якi пiдтверджують дотримання платником узгодженого порядку визначення цiн;

     iншi документи, якi платник вважає необхiдним подати для врахування пiд час проведення процедури узгодження цiн.

     Форма заяви, вимоги до документiв i матерiалiв, якi до неї додаються, визначаються Мiндоходiв.

     6. З метою прискорення проведення процедури узгодження цiн сторона контрольованої зовнiшньоекономiчної операцiї - нерезидент може розпочати вiдповiдну процедуру з державним органом, уповноваженим справляти податки i збори в державi, резидентом якої вона є.

     Iнформацiю про розпочату процедуру платник надає Мiндоходiв разом з копiями вiдповiдних звернень та отриманих вiдповiдей (у разi наявностi) та їх перекладом на українську мову.

     7. Якщо з будь-яких причин пiсля надiслання заяви про узгодження цiн платник приймає рiшення щодо недоцiльностi проведення такого узгодження, вiн може її вiдкликати.

     8. Отриманi заява про узгодження цiн, документи i матерiали, якi до неї додаються, передаються на розгляд робочої групи, утвореної Мiндоходiв. Якщо пiд час розгляду такої заяви робочою групою визначається необхiднiсть отримання додаткової iнформацiї, документiв та/або пояснень вiд платника, а також залучення до проведення процедури узгодження цiн державного органу, уповноваженого справляти податки i збори в державi, резидентом якої є сторона контрольованої зовнiшньоекономiчної операцiї, Мiндоходiв повiдомляє про це платника.

     За результатами розгляду заяви робочою групою призначається дата i час спiльного обговорення з платником (його уповноваженим представником) питання щодо порядку визначення цiн у контрольованiй зовнiшньоекономiчнiй операцiї та встановлюється порядок залучення державного органу, уповноваженого справляти податки i збори в державi, резидентом якої є сторона контрольованої зовнiшньоекономiчної операцiї, вiдповiдно до мiжнародного договору (конвенцiї) про уникнення подвiйного оподаткування мiж Україною i такою державою.

     9. У разi ненадання або надання в неповному обсязi платником документiв i матерiалiв, визначених пунктами 5 i 8 цього Порядку, Мiндоходiв повертає платниковi заяву про узгодження цiн з урахуванням строку, встановленого пунктом 10 цього Порядку.

     10. Спiльне обговорення питання щодо порядку визначення цiн у контрольованих зовнiшньоекономiчних операцiях членами робочої групи та платником (його уповноваженим представником) органiзовується Мiндоходiв. Про дату проведення спiльного обговорення Мiндоходiв повiдомляє платника за п'ять робочих днiв до його проведення.

     Якщо за результатами спiльного обговорення питання щодо порядку визначення цiн досягнута спiльна позицiя Мiндоходiв та платника щодо предмета узгодження цiн та основних положень договору про порядок визначення цiн, що має двостороннiй або багатостороннiй характер (далi - договiр), який передбачається укласти, Мiндоходiв надсилає до державного органу, уповноваженого справляти податки i збори в державi, резидентом якої є сторона контрольованої зовнiшньоекономiчної операцiї, запит щодо участi такого органу у процедурi узгодження цiн.

     Мiндоходiв з урахуванням позицiї державного органу, уповноваженого справляти податки i збори в державi, резидентом якої є сторона контрольованої зовнiшньоекономiчної операцiї, приймає рiшення щодо:

     укладення договору iз зазначенням мiсця, дати i часу пiдписання, а також строку його дiї;

     вiдмови в укладеннi договору;

     продовження строку проведення процедури узгодження цiн.

     Рiшення щодо поданої платником заяви про узгодження цiн приймається протягом шести мiсяцiв з дати її отримання Мiндоходiв.

     У разi прийняття рiшення про продовження строку проведення процедури узгодження цiн такий строк може бути продовжений не бiльш як на три мiсяцi.

     Рiшення про продовження процедури узгодження цiн приймається у разi, коли протягом строку, встановленого цим пунктом, не досягнуто спiльної позицiї Мiндоходiв, платника та державного органу, уповноваженого справляти податки i збори в державi, резидентом якої є сторона контрольованої зовнiшньоекономiчної операцiї, щодо предмета узгодження цiн, строку, на який узгоджується порядок визначення цiн, та основних положень договору.

     Вiдповiдне рiшення надсилається платниковi або його уповноваженому представниковi вiдповiдно до статтi 42 Податкового кодексу України.

     11. Пiдставою для прийняття Мiндоходiв рiшення про вiдмову в укладеннi договору є:

     виявлення в поданих платником документах i матерiалах недостовiрної iнформацiї;

     вмотивований висновок, що в результатi застосування платником запропонованого пiд час узгодження порядку визначення цiн методу визначення цiни у контрольованiй зовнiшньоекономiчнiй операцiї не буде забезпечено дотримання вимог пiдпункту 39.1.1 пункту 39.1 статтi 39 Податкового кодексу України;

     вiдмова державного органу, уповноваженого справляти податки i збори в державi, резидентом якої є сторона контрольованої зовнiшньоекономiчної операцiї, вiд участi у процедурi узгодження цiн або вiдсутнiсть вiдповiдi такого органу на надiсланий вiдповiдно до пункту 10 цього Порядку Мiндоходiв запит на момент закiнчення строку, передбаченого абзацом восьмим зазначеного пункту.

     12. Пiд час проведення процедури узгодження цiн визначається з урахуванням пропозицiї платника та результатiв проведеного Мiндоходiв функцiонального та економiчного аналiзу строк, протягом якого застосовується узгоджений порядок визначення цiн, що не перевищує трьох календарних рокiв.

     13. Узгодження порядку визначення цiн не звiльняє платника вiд складення та подання документацiї про контрольованi зовнiшньоекономiчнi операцiї для здiйснення податкового контролю вiдповiдно до пункту 39.4 статтi 39 Податкового кодексу України.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.