ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Закону України "Про звернення громадян" щодо електронного звернення та електронної петицiї

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Закону України "Про звернення громадян" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1996 р., N 47, ст. 256 iз наступними змiнами) такi змiни:

     1. Статтю 5 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 5. Вимоги до звернення

     Звернення адресуються органам державної влади i органам мiсцевого самоврядування, пiдприємствам, установам, органiзацiям незалежно вiд форми власностi, об'єднанням громадян або посадовим особам, до повноважень яких належить вирiшення порушених у зверненнях питань.

     Звернення може бути подано окремою особою (iндивiдуальне) або групою осiб (колективне).

     Особливою формою колективного звернення громадян до Президента України, Верховної Ради України, Кабiнету Мiнiстрiв України, органу мiсцевого самоврядування є електронна петицiя, яка подається та розглядається в порядку, передбаченому статтею 231 цього Закону.

     Звернення може бути усним чи письмовим.

     Усне звернення викладається громадянином на особистому прийомi або за допомогою засобiв телефонного зв'язку через визначенi контактнi центри, телефоннi "гарячi лiнiї" та записується (реєструється) посадовою особою.

     Письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до вiдповiдного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформленi вiдповiдно до законодавства. Письмове звернення також може бути надiслане з використанням мережi Iнтернет, засобiв електронного зв'язку (електронне звернення).

     У зверненнi має бути зазначено прiзвище, iм'я, по батьковi, мiсце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозицiї, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути пiдписано заявником (заявниками) iз зазначенням дати. В електронному зверненнi також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надiслано вiдповiдь, або вiдомостi про iншi засоби зв'язку з ним. Застосування електронного цифрового пiдпису при надсиланнi електронного звернення не вимагається.

     Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявнику з вiдповiдними роз'ясненнями не пiзнiш як через десять днiв вiд дня його надходження, крiм випадкiв, передбачених частиною першою статтi 7 цього Закону.

     Звернення про надання безоплатної правової допомоги розглядаються в порядку, встановленому законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги".

     2. Роздiл II доповнити статтею 231 такого змiсту:

     "Стаття 231. Електронна петицiя, порядок її подання та розгляду

     Громадяни можуть звернутися до Президента України, Верховної Ради України, Кабiнету Мiнiстрiв України, органу мiсцевого самоврядування з електронними петицiями через офiцiйний веб-сайт органу, якому вона адресована, або веб-сайт громадського об'єднання, яке здiйснює збiр пiдписiв на пiдтримку електронної петицiї.

     В електроннiй петицiї має бути викладено суть звернення, зазначено прiзвище, iм'я, по батьковi автора (iнiцiатора) електронної петицiї, адресу електронної пошти. На веб-сайтi вiдповiдного органу або громадського об'єднання, що здiйснює збiр пiдписiв, обов'язково зазначаються дата початку збору пiдписiв та iнформацiя щодо загальної кiлькостi та перелiку осiб, якi пiдписали електронну петицiю.

     Електронна петицiя не може мiстити заклики до повалення конституцiйного ладу, порушення територiальної цiлiсностi України, пропаганду вiйни, насильства, жорстокостi, розпалювання мiжетнiчної, расової, релiгiйної ворожнечi, заклики до вчинення терористичних актiв, посягання на права i свободи людини.

     Вiдповiдальнiсть за змiст електронної петицiї несе автор (iнiцiатор) електронної петицiї.

     Для створення електронної петицiї до Президента України, Верховної Ради України, Кабiнету Мiнiстрiв України, органу мiсцевого самоврядування її автор (iнiцiатор) заповнює спецiальну форму на офiцiйному веб-сайтi органу, якому вона адресована, або веб-сайтi громадського об'єднання, яке здiйснює збiр пiдписiв на пiдтримку електронних петицiй, та розмiщує текст електронної петицiї.

     Електронна петицiя оприлюднюється на офiцiйному веб-сайтi вiдповiдно Президента України, Верховної Ради України, Кабiнету Мiнiстрiв України, органу мiсцевого самоврядування або на веб-сайтi громадського об'єднання, яке здiйснює збiр пiдписiв на пiдтримку електронних петицiй, протягом двох робочих днiв з дня надсилання її автором (iнiцiатором).

     У разi невiдповiдностi електронної петицiї встановленим вимогам оприлюднення такої петицiї не здiйснюється, про що повiдомляється автору (iнiцiатору) не пiзнiше строку, встановленого для оприлюднення.

     Дата оприлюднення електронної петицiї на офiцiйному веб-сайтi вiдповiдно Президента України, Верховної Ради України, Кабiнету Мiнiстрiв України, вiдповiдного органу мiсцевого самоврядування або на веб-сайтi громадського об'єднання є датою початку збору пiдписiв на її пiдтримку.

     Вiдповiднi органи державної влади, органи мiсцевого самоврядування та громадськi об'єднання пiд час збору пiдписiв на пiдтримку електронної петицiї зобов'язанi забезпечити:

     безоплатнiсть доступу та користування iнформацiйно-телекомунiкацiйною системою, за допомогою якої здiйснюється збiр пiдписiв;

     електронну реєстрацiю громадян для пiдписання петицiї;

     недопущення автоматичного введення iнформацiї, у тому числi пiдписання електронної петицiї, без участi громадянина;

     фiксацiю дати i часу оприлюднення електронної петицiї та пiдписання її громадянином.

     Електронна петицiя, яка в установлений строк не набрала необхiдної кiлькостi голосiв на її пiдтримку, пiсля завершення строку збору пiдписiв на її пiдтримку розглядається як звернення громадян вiдповiдно до цього Закону.

     Електронна петицiя, адресована вiдповiдно Президенту України, Верховнiй Радi України, Кабiнету Мiнiстрiв України, розглядається у порядку, встановленому цiєю статтею, за умови збору на її пiдтримку не менш як 25000 пiдписiв громадян протягом не бiльше трьох мiсяцiв з дня оприлюднення петицiї.

     Вимоги до кiлькостi пiдписiв громадян на пiдтримку електронної петицiї до органу мiсцевого самоврядування та строку збору пiдписiв визначаються статутом територiальної громади.

     Електронна петицiя, збiр пiдписiв на пiдтримку якої здiйснювався через веб-сайт громадського об'єднання i яка протягом установленого строку набрала необхiдну кiлькiсть пiдписiв на її пiдтримку, не пiзнiше наступного дня пiсля набрання необхiдної кiлькостi пiдписiв надсилається громадським об'єднанням органу, якому адресована петицiя, iз зазначенням iнформацiї про дату початку збору пiдписiв, дату направлення електронної петицiї, загальну кiлькiсть та перелiк осiб, якi пiдписали електронну петицiю (чи посилання на джерело такої iнформацiї в мережi Iнтернет), строк збору пiдписiв, назву та адресу електронної пошти громадського об'єднання.

     Iнформацiя про початок розгляду електронної петицiї, яка в установлений строк набрала необхiдну кiлькiсть голосiв на її пiдтримку, оприлюднюється на офiцiйному веб-сайтi вiдповiдно Президента України, Верховної Ради України, Кабiнету Мiнiстрiв України, вiдповiдного органу мiсцевого самоврядування не пiзнiш як через три робочi днi пiсля набрання необхiдної кiлькостi пiдписiв на пiдтримку петицiї, а в разi отримання електронної петицiї вiд громадського об'єднання - не пiзнiш як через два робочi днi пiсля отримання такої петицiї.

     Розгляд електронної петицiї здiйснюється невiдкладно, але не пiзнiше десяти робочих днiв з дня оприлюднення iнформацiї про початок її розгляду.

     Якщо електронна петицiя мiстить клопотання про її розгляд на парламентських слуханнях у Верховнiй Радi України або громадських слуханнях вiдповiдної територiальної громади, автор (iнiцiатор) петицiї має право представити електронну петицiю на таких слуханнях. У такому разi строк розгляду електронної петицiї продовжується на строк, необхiдний для проведення вiдповiдних слухань.

     Порядок розгляду електронної петицiї, адресованої Президенту України, Верховнiй Радi України, Кабiнету Мiнiстрiв України, органу мiсцевого самоврядування, визначається вiдповiдно Президентом України, Верховною Радою України, Кабiнетом Мiнiстрiв України, мiсцевою радою.

     Про пiдтримку або непiдтримку електронної петицiї публiчно оголошується на офiцiйному веб-сайтi Президентом України - щодо електронної петицiї, адресованої Президенту України, Головою Верховної Ради України - щодо електронної петицiї, адресованої Верховнiй Радi України, Прем'єр-мiнiстром України - щодо електронної петицiї, адресованої Кабiнету Мiнiстрiв України, головою вiдповiдної мiсцевої ради - щодо електронної петицiї, адресованої органу мiсцевого самоврядування.

     У вiдповiдi на електронну петицiю повiдомляється про результати розгляду порушених у нiй питань iз вiдповiдним обґрунтуванням.

     Вiдповiдь на електронну петицiю не пiзнiше наступного робочого дня пiсля закiнчення її розгляду оприлюднюється на офiцiйному веб-сайтi органу, якому вона була адресована, а також надсилається у письмовому виглядi автору (iнiцiатору) електронної петицiї та вiдповiдному громадському об'єднанню, яке здiйснювало збiр пiдписiв на пiдтримку вiдповiдної електронної петицiї.

     У разi визнання за доцiльне викладенi в електроннiй петицiї пропозицiї можуть реалiзовуватися органом, якому вона адресована, шляхом прийняття з питань, вiднесених до його компетенцiї, вiдповiдного рiшення. Президентом України, Кабiнетом Мiнiстрiв України, народними депутатами України за результатами розгляду електронної петицiї можуть розроблятися та вноситися в установленому порядку на розгляд Верховної Ради України законопроекти, спрямованi на вирiшення порушених у петицiї питань.

     Iнформацiя про кiлькiсть пiдписiв, одержаних на пiдтримку електронної петицiї, та строки їх збору зберiгається не менше трьох рокiв з дня оприлюднення петицiї".

     II. Прикiнцевi та перехiднi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi через три мiсяцi з дня його опублiкування, крiм:

     пунктiв 4 - 6 цього роздiлу цього Закону, якi набирають чинностi з дня, наступного за днем опублiкування цього Закону;

     абзацу п'ятого пункту 1 та пункту 2 роздiлу I цього Закону, якi набирають чинностi через мiсяць з дня опублiкування цього Закону.

     2. До визначення у статутi територiальної громади вимог щодо кiлькостi пiдписiв громадян на пiдтримку електронної петицiї до органу мiсцевого самоврядування та строку збору пiдписiв електронна петицiя до вiдповiдного органу мiсцевого самоврядування розглядається у порядку, визначеному пунктом 2 роздiлу I цього Закону, за умови збору на її пiдтримку протягом не бiльш як трьох мiсяцiв з дня її оприлюднення такої кiлькостi пiдписiв у вiдповiднiй адмiнiстративно-територiальнiй одиницi, де проживає:

     1) до 1 тисячi жителiв - не менше нiж 50 пiдписiв;

     2) вiд 1 тисячi до 5 тисяч жителiв - не менше нiж 75 пiдписiв;

     3) вiд 5 тисяч до 50 тисяч жителiв - не менше нiж 100 пiдписiв;

     4) вiд 100 тисяч до 500 тисяч жителiв - не менше нiж 250 пiдписiв;

     5) вiд 500 тисяч до 1 мiльйона жителiв - не менше нiж 500 пiдписiв;

     6) понад 1 мiльйон жителiв - не менше нiж 1000 пiдписiв.

     3. Внести змiни до таких законiв України:

     1) статтю 46 Закону України "Про мiсцеве самоврядування в Українi" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1997 р., N 24, ст. 170 iз наступними змiнами) пiсля частини сьомої доповнити новою частиною такого змiсту:

     "8. Сесiя ради скликається для розгляду електронної петицiї, що набрала необхiдну кiлькiсть пiдписiв, протягом строку, встановленого для її розгляду".

     У зв'язку з цим частини восьму - шiстнадцяту вважати вiдповiдно частинами дев'ятою - сiмнадцятою;

     2) у Регламентi Верховної Ради України, затвердженому Законом України "Про Регламент Верховної Ради України" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2010 р., NN 14 - 17, ст. 133 iз наступними змiнами):

     доповнити главою 361 такого змiсту:

"Глава 361
РОЗГЛЯД ЕЛЕКТРОННОЇ ПЕТИЦIЇ

     Стаття 2231. Пiдготовка до розгляду електронної петицiї

     1. У разi отримання Верховною Радою електронної петицiї вiдповiдно до Закону України "Про звернення громадян" Голова Верховної Ради України не пiзнiше нiж через три робочi днi пiсля отримання електронної петицiї направляє її в комiтет, який вiдповiдно до предмета вiдання визначається головним з пiдготовки i попереднього розгляду електронної петицiї.

     2. Головний комiтет не пiзнiше нiж через десять робочих днiв пiсля отримання електронної петицiї розглядає електронну петицiю на своєму засiданнi. На засiдання головного комiтету запрошується автор (iнiцiатор) електронної петицiї, а в разi необхiдностi - представники Кабiнету Мiнiстрiв України, мiнiстерств, iнших державних органiв, об'єднань громадян, а також експерти, фахiвцi та iншi особи.

     Головний комiтет затверджує висновок про результати розгляду питань, що порушуються в електроннiй петицiї, а також у разi необхiдностi готує проект вiдповiдного акта Верховної Ради. У разi наявностi в електроннiй петицiї клопотання про проведення парламентських слухань комiтет готує вiдповiдний проект постанови Верховної Ради та подає його в порядку, визначеному цим законом.

     Стаття 2232. Розгляд електронної петицiї на засiданнi Верховної Ради

     1. Висновок головного комiтету та проект акта Верховної Ради, пiдготовлений головним комiтетом, без прийняття рiшення про включення до порядку денного пленарного засiдання Верховної Ради обговорюється за процедурою повного обговорення (стаття 30 цього Регламенту) на наступному пiсля дня внесення пленарному засiданнi Верховної Ради";

     частину першу статтi 235 пiсля слова "громадськостi" доповнити словами "автор (iнiцiатор) електронної петицiї".

     4. Кабiнету Мiнiстрiв України у мiсячний строк з дня опублiкування цього Закону прийняти нормативно-правовi акти, необхiднi для реалiзацiї цього Закону.

     5. Запропонувати Президенту України прийняти нормативно-правовi акти, необхiднi для реалiзацiї цього Закону.

     6. Рекомендувати органам мiсцевого самоврядування прийняти рiшення, необхiднi для реалiзацiї цього Закону.

Президент України П. ПОРОШЕНКО

м. Київ
2 липня 2015 року
N 577-VIII

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.