ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 24 липня 2015 року N 481


Про внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України з питань здiйснення операцiй з електронними грошима

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 40, 56, 67 Закону України "Про Нацiональний банк України", статтi 15 Закону України "Про платiжнi системи та переказ коштiв в Українi", статтi 4 Закону України "Про державне регулювання ринкiв фiнансових послуг в Українi" та з метою вдосконалення нормативно-правового регулювання дiяльностi, пов'язаної з випуском та використанням електронних грошей, Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Положення про електроннi грошi в Українi, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 04 листопада 2010 року N 481, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 24 грудня 2010 року за N 1336/18631 (далi - Змiни), що додаються.

     2. У Тарифах на послуги з реєстрацiї та лiцензування, що надаються Нацiональним банком України, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12 серпня 2003 року N 333, зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 10 вересня 2003 року за N 787/8108 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 28 травня 2012 року N 208) (зi змiнами), у найменуваннi послуги пiд номером 53 слова "та емiтенту електронних грошей документа, що свiдчить про узгодження правил використання електронних грошей" виключити.

     3. Банкам - емiтентам електронних грошей, якi узгодили з Нацiональним банком України правила використання електронних грошей, протягом 90 календарних днiв iз дня набрання чинностi цiєю постановою привести свою дiяльнiсть у вiдповiднiсть до Змiн.

     4. Рiшення про належнiсть окремих видiв операцiй, що здiйснюються на ринку фiнансових послуг, до послуг з електронними грошима приймається шляхом прийняття окремої постанови Правлiння Нацiонального банку України.

     5. Департаменту платiжних систем (Лапко Н. Г.) довести змiст цiєї постанови до вiдома банкiв України для використання в роботi.

     6. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування.

     7. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови Нацiонального банку України Смолiя Я. В.

Голова В. О. Гонтарева

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
24 липня 2015 року N 481

Змiни до
Положення про електроннi грошi в Українi

     1. У пунктi 1.3 глави 1:

     в абзацi п'ятому слова "емiтент - банк" змiнити словами "емiтент - банк-резидент";

     пункт пiсля абзацу п'ятого доповнити новим абзацом шостим такого змiсту:

     "емiтент-нерезидент - особа, яка здiйснює випуск електронних грошей за межами України для їх використання в мiжнароднiй системi iнтернет-розрахункiв, вiдомостi щодо якої внесено до Реєстру платiжних систем, систем розрахункiв, учасникiв цих систем та операторiв послуг платiжної iнфраструктури (далi - Реєстр)".

     У зв'язку з цим абзаци шостий - двадцятий уважати вiдповiдно абзацами сьомим - двадцять першим;

     абзац тринадцятий викласти в такiй редакцiї:

     "наперед оплачена картка багатоцiльового використання (далi - наперед оплачена картка) - матерiальний або вiртуальний засiб, що мiстить електронний пристрiй з електронними грошима або забезпечує доступ до електронних грошей, що зберiгаються на електронному пристрої";

     в абзацi п'ятнадцятому слова "платiжних систем, систем розрахункiв, учасникiв цих систем та операторiв послуг платiжної iнфраструктури (далi - Реєстр)" виключити.

     2. У пунктi 2.4 глави 2:

     в абзацi другому цифри "2000" замiнити цифрами "4000";

     в абзацi третьому цифри "8000" замiнити цифрами "14000";

     в абзацi четвертому цифри "35000" замiнити цифрами "62000".

     3. Главу 5 доповнити двома новими пунктами такого змiсту:

     "5.5. На письмову вимогу представникiв Нацiонального банку емiтент зобов'язаний забезпечити доступ до бухгалтерських та iнших первинних документiв у паперовiй або електроннiй формi, якi дають змогу перевiрити дотримання емiтентом вимог, передбачених цим Положенням.

     5.6. Емiтент, який має намiр пiд час здiйснення операцiй з електронними грошима використовувати знак (торговельну марку, комерцiйне найменування тощо), який вiдрiзняється вiд найменування, зазначеного в правилах використання електронних грошей, узгоджених iз Нацiональним банком, зобов'язаний за 30 календарних днiв до початку використання нового найменування письмово повiдомити про це Нацiональний банк".

     4. У главi 6:

     1) пiдпункт 2 пункту 2 доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "заходи iз запобiгання легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення вiдповiдно до законодавства України (у тому числi щодо виявлення та зупинення фiнансових операцiй, якщо їх учасниками або вигодоодержувачами за ними є особи, якi включенi до перелiку осiб, пов'язаних iз провадженням терористичної дiяльностi або стосовно яких застосовано мiжнароднi санкцiї (якщо види та умови застосування санкцiй передбачають зупинення або заборону фiнансових операцiй)";

     2) абзац третiй пункту 3 виключити;

     3) абзац другий пункту 5 викласти в такiй редакцiї:

     "Нацiональний банк надає заявниковi / заявниковi - члену / учаснику мiжнародної платiжної системи документ про узгодження правил використання електронних грошей";

     4) пункт 7 доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "вiднесення банку до категорiї неплатоспроможних".

     5. Доповнити Положення двома новими главами такого змiсту:

"7. Порядок вiдкликання документа про узгодження правил використання електронних грошей

     1. Вiдкликання Нацiональним банком в емiтента банкiвської лiцензiї є пiдставою для втрати чинностi документом про узгодження правил використання електронних грошей. Емiтент зобов'язаний припинити всi операцiї з електронними грошима пiсля вiдкликання банкiвської лiцензiї.

     2. Нацiональний банк має право вiдкликати документ про узгодження правил використання електронних грошей за таких пiдстав:

     1) установлення факту узгодження правил використання електронних грошей або змiн до цих правил на пiдставi недостовiрних даних;

     2) порушення емiтентом вимог законiв України або нормативно-правових актiв Нацiонального банку, якi регулюють випуск та використання електронних грошей;

     3) нездiйснення емiтентом дiяльностi, пов'язаної з випуском електронних грошей, протягом одного року з дати отримання документа про узгодження правил використання електронних грошей.

     3. Нацiональний банк надсилає емiтенту рекомендований лист з повiдомленням про вiдкликання документа про узгодження правил використання електронних грошей iз зазначенням пiдстав.

     4. Емiтент, який здiйснював випуск електронних грошей, пiсля отримання рекомендованого листа Нацiонального банку про вiдкликання документа про узгодження правил використання електронних грошей зобов'язаний припинити випуск та iншi операцiї з електронними грошима (крiм операцiй з погашення) у встановлений Нацiональним банком строк.

8. Порядок здiйснення операцiй з електронними грошима, випущеними емiтентом-нерезидентом

     1. Користувач має право використовувати електроннi грошi, випущенi емiтентом-нерезидентом як засiб платежу за товари на користь нерезидента, у мiжнароднiй системi iнтернет-розрахункiв.

     2. Торговець має право приймати електроннi грошi, випущенi емiтентом-нерезидентом, як засiб платежу вiд покупця-нерезидента за умови, що мiжнародна система iнтернет-розрахункiв забезпечує перерахування цих електронних грошей одночасно з їх погашенням шляхом перерахування коштiв на рахунок торговця в банку-резидентi".

Директор Департаменту платiжних систем Н. Г. Лапко
ПОГОДЖЕНО
Заступник Голови Нацiонального банку України Я. В. Смолiй
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.