КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 3 лютого 2016 р. N 52


Про внесення змiн до Положення про прикордонний режим

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Внести до Положення про прикордонний режим, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 липня 1998 р. N 1147 (Офiцiйний вiсник України, 1998 р., N 30, ст. 1127; 1999 р., N 17, ст. 726; 2003 р., N 37, ст. 1981; 2004 р., N 26, ст. 1705; 2010 р., N 94, ст. 3440; 2013 р., N 51, ст. 1839), змiни, що додаються.

     2. Обласним державним адмiнiстрацiям до 1 березня 2016 р. привести власнi рiшення у вiдповiднiсть з цiєю постановою та разом з вiдповiдними органами Державної прикордонної служби вжити заходiв до їх виконання.

     3. Мiнiстерству аграрної полiтики та продовольства привести до 1 березня 2016 р. нормативно-правовi акти з питань регулювання безпеки мореплавства суден флоту рибного господарства у вiдповiднiсть з цiєю постановою.

     4. Мiнiстерству внутрiшнiх справ разом з Мiнiстерством iнфраструктури, Адмiнiстрацiєю Державної прикордонної служби до 1 лютого 2016 р. подати Кабiнетовi Мiнiстрiв України пропозицiї щодо внесення до Правил дорожнього руху змiн з питань, пов'язаних з обмеженням руху транспортних засобiв у контрольованому прикордонному районi.

     5. Мiнiстерствам, iншим центральним органам виконавчої влади привести власнi нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть з цiєю постановою.

Прем'єр-мiнiстр України А. ЯЦЕНЮК

Iнд. 72

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 3 лютого 2016 р. N 52

ЗМIНИ,
що вносяться до Положення про прикордонний режим

     1. У пунктi 1 слова "пристанях, причалах i в пунктах базування" замiнити словами "пристанях, причалах, базах для стоянки i в пунктах базування (далi - об'єкти базування)".

     2. У пунктi 2:

     пiдпункт 2 викласти в такiй редакцiї:

     "2) контрольований прикордонний район - це дiлянка мiсцевостi, яка визначена, як правило, у межах територiї району, мiста, селища та села, прилеглої до державного кордону або до узбережжя моря, що охороняється органами Державної прикордонної служби, а також у межах територiального моря, внутрiшнiх вод, частини вод прикордонних рiчок, озер та iнших водойм i розташованих у цих водах островiв;";

     доповнити пункт пiдпунктом 21 такого змiсту:

     "21) лiнiя iнженерних прикордонних споруджень - спецiальна смуга мiсцевостi в межах прикордонної смуги та iншi земельнi дiлянки, якi вiдповiдно до законодавства надаються в постiйне користування органам Державної прикордонної служби для облаштування та утримання iнженерно-технiчних споруд i огорож, прикордонних знакiв, прикордонних просiк, комунiкацiй та iнших об'єктiв;";

     пiдпункт 4 викласти в такiй редакцiї:

     "4) пункт базування - мiсце (смуга) на урiзi води або гiдротехнiчна споруда, розташованi у прикордоннiй смузi та контрольованому прикордонному районi, визначенi мiсцевими державними адмiнiстрацiями або органами мiсцевого самоврядування за погодженням з органами охорони державного кордону, у зонi вiдповiдальностi яких вони перебувають, для постiйного i тимчасового тримання поза пристанями, причалами, базами для стоянок маломiрних суден, iнших плавзасобiв. Вимоги до облаштування пунктiв базування та типи маломiрних суден, iнших плавзасобiв, яким дозволяється тримання на них, визначаються Правилами користування маломiрними суднами на водних об'єктах, а вимоги до безпечної експлуатацiї таких пунктiв - Правилами безпечної експлуатацiї баз для стоянки маломiрних (малих) суден вiдповiдно до законодавства. Мiсця базування суден флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, облаштовуються вiдповiдно до норм, установлених Мiнагрополiтики.".

     3. Абзац другий пункту 5 викласти в такiй редакцiї:

     "У необхiдних випадках Державна прикордонна служба може запроваджувати додатковi тимчасовi обмеження на в'їзд i провадження робiт у прикордоннiй смузi та контрольованому прикордонному районi, якi встановлюються наказом начальника органу охорони державного кордону, погодженим з мiсцевими державними адмiнiстрацiями, мiськими радами мiст обласного значення, територiальними органами Нацiональної полiцiї, ДМС та регiональними органами СБУ.".

     4. У пунктi 9 слова "як виняток лише за спецiальним дозволом вiдповiдного пiдроздiлу Державної прикордонної служби" замiнити словами "як виняток у порядку, який встановлюється МВС".

     5. У пунктi 11:

     абзац четвертий викласти в такiй редакцiї:

     "уповноваженими особами Державної прикордонної служби, а також членами громадських формувань з охорони громадського порядку i державного кордону: наземного - iз застосуванням диска з червоним свiтлоповертачем або рукою, що вказує на цей транспортний засiб; водного - сигналами вiдповiдно до Мiжнародного зводу сигналiв (лоцiї Чорного та Азовського морiв на води України) або Правил користування маломiрними суднами на водних об'єктах.";

     абзац п'ятий пiсля слова "Водiй" доповнити словами "(капiтан, судноводiй)";

     абзац шостий пiсля слова "водiя" доповнити словами "(капiтана, судноводiя)", а пiсля слова "пасажирiв" - словами "(членiв екiпажу)".

     6. Пункт 12 викласти в такiй редакцiї:

     "12. Капiтанам (судноводiям) морських i рiчкових суден, власникам маломiрних суден, командирам повiтряних суден, начальникам поїздiв i провiдникам вагонiв, старшим стюардам i стюардам, водiям транспортних засобiв забороняється пiдвозити у контрольований прикордонний район та прикордонну смугу i вивозити з них осiб, якi не мають вiдповiдних документiв.".

     7. Абзац перший пункту 13 пiсля слiв "Прикордонна смуга" доповнити словами ", у межах контрольованого прикордонного району - "Контрольований прикордонний район".

     8. У другому реченнi пункту 16 слова "адмiнiстрацiями разом з вiдповiдними пiдроздiлами" замiнити словами "адмiнiстрацiями разом з територiальними органами центральних органiв виконавчої влади, до компетенцiї яких вiднесенi зазначенi завдання, за погодженням з вiдповiдними органами".

     9. В абзацi першому пункту 17 слово "полювання," виключити.

     10. Пункт 21 викласти в такiй редакцiї:

     "21. Полювання у прикордоннiй смузi здiйснюється з обов'язковим iнформуванням розпорядником полювання або особисто мисливцем органiв або пiдроздiлiв Державної прикордонної служби, в межах вiдповiдальностi яких буде проводитися полювання, у порядку, передбаченому пунктом 17 цього Положення.

     У смузi мiсцевостi мiж лiнiєю державного кордону та лiнiєю прикордонних iнженерних споруд полювання забороняється.".

     11. У назвi роздiлу "Порядок облiку та тримання на пристанях, причалах i в пунктах базування маломiрних суден, iнших плавзасобiв, їх плавання та пересування у територiальному морi та внутрiшнiх водах" i в пунктi 22 слова "пристанях, причалах i в пунктах базування" замiнити словами "об'єктах базування".

     12. Пункт 23 викласти в такiй редакцiї:

     "23. Облiк маломiрних суден, iнших плавзасобiв у прикордоннiй смузi та контрольованому прикордонному районi ведеться адмiнiстрацiєю об'єктiв базування у порядку, встановленому Радою мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласними та Севастопольською мiською державними адмiнiстрацiями, про що у реєстрацiйних документах ставиться спецiальна позначка, а облiк суден флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, у порядку, встановленому Мiнагрополiтики.

     Списки торговельних i маломiрних суден, iнших плавзасобiв подаються адмiнiстрацiями морських (рiчкових) портiв, об'єктiв базування на вимогу уповноважених осiб пiдроздiлу органу охорони державного кордону, у зонi вiдповiдальностi якого визначено їх мiсце базування, до такого пiдроздiлу.".

     13. Пункт 24 доповнити абзацами такого змiсту:

     "Пiд час змiни приписки та постiйного мiсця для стоянки (зберiгання) маломiрних суден, iнших плавзасобiв адмiнiстрацiї об'єктiв базування протягом 24 годин iнформують про це пiдроздiли Державної прикордонної служби, у зонi вiдповiдальностi яких вони розташованi.

     У разi коли адмiнiстрацiя об'єкта базування не може забезпечити облiкованi маломiрнi судна, iншi плавзасоби постiйним мiсцем для стоянки (зберiгання), дозволяється тримання їх в iншому мiсцi за погодженням з адмiнiстрацiєю об'єкта базування та територiальним органом Укртрансбезпеки, а для суден флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, - територiальним органом Держрибагентства за умови забезпечення надiйного зберiгання з обов'язковим iнформуванням вiдповiдного пiдроздiлу Державної прикордонної служби.

     Забороняється тримання маломiрних суден, iнших плавзасобiв поза об'єктами базування, крiм випадкiв, визначених цим пунктом.".

     14. Пункти 26 i 27 викласти в такiй редакцiї:

     "26. Маломiрнi судна, iншi плавзасоби, повiтрянi судна, якi здiйснюють посадку на воду, протягом 24 годин з часу прибуття у прикордонну смугу або контрольований прикордонний район повиннi бути поставленi на облiк їх власниками в адмiнiстрацiї найближчого об'єкта базування в порядку, встановленому Радою мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласними та Севастопольською мiською державними адмiнiстрацiями, про що адмiнiстрацiї об'єктiв базування iнформують протягом 24 годин пiдроздiли Державної прикордонної служби, у зонi вiдповiдальностi яких перебуває вiдповiдний об'єкт базування.

     27. Об'єкти базування в межах прикордонної смуги або контрольованого прикордонного району облаштовуються в мiсцях, якi визначаються рiшеннями Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласних та Севастопольської мiської державних адмiнiстрацiй, з урахуванням пропозицiй районних державних адмiнiстрацiй та органiв мiсцевого самоврядування за погодженням з вiдповiдними органами Державної прикордонної служби.

     Номери об'єктам базування надаються вiдповiдними рiшеннями Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласних та Севастопольської мiської державних адмiнiстрацiй, про що iнформуються органи Державної прикордонної служби, на дiлянцi яких вони облаштовуються.".

     15. У пунктi 28:

     в абзацi першому слова "сезону", "Держкомрибгоспу", "МВС" та "МНС" замiнити вiдповiдно словами "перiоду", "Держрибагентства", "органiв Нацiональної полiцiї" та "ДСНС";

     абзац третiй викласти в такiй редакцiї:

     "Огляд мiсця базування суден флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, здiйснюється мiжвiдомчими комiсiями, призначеними Держрибагентством, до складу яких включенi представники Державної прикордонної служби, у строки, встановленi Держрибагентством. До експлуатацiї мiсця базування суден флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, допускаються за висновками таких комiсiй.".

     16. Пункти 30, 32 i 33 викласти в такiй редакцiї:

     "30. Заходи щодо облiку та тримання маломiрних суден, iнших плавзасобiв, повiтряних суден, якi здiйснюють посадку на воду на об'єктах базування, здiйснюють адмiнiстрацiї об'єктiв базування, а також керiвники пiдприємств, установ та органiзацiй з урахуванням форми власностi.

     Заходи щодо тримання маломiрних суден, iнших плавзасобiв, повiтряних суден, якi здiйснюють посадку на воду i за вiдповiдним погодженням зберiгаються окремо не на об'єктах базування, здiйснюють їх власники.

     Керiвники пiдприємств, установ i органiзацiй, яким належать об'єкти базування, власники маломiрних суден, iнших плавзасобiв, повiтряних суден, що здiйснюють посадку на воду, зобов'язанi надати уповноваженим особам Державної прикордонної служби безперешкодний доступ до мiсця їх тримання.";

     "32. Посадка i висадка пасажирiв, завантаження i розвантаження торговельних та маломiрних суден, iнших плавзасобiв поза об'єктами базування, а також на об'єктах базування, якi не допущенi до експлуатацiї, забороняється (крiм випадкiв, пов'язаних iз стихiйним лихом, аварiєю та катастрофою, за умови завчасного iнформування капiтаном (судноводiєм) або власником торговельного та маломiрного судна, iншого плавзасобу пiдроздiлу Державної прикордонної служби, у зонi вiдповiдальностi якого буде здiйснюватися посадка або висадка, завантаження або розвантаження, але не пiзнiше здiйснення таких заходiв).

     33. Випуск маломiрних суден, iнших плавзасобiв у територiальне море, внутрiшнi води України здiйснюється адмiнiстрацiями об'єктiв базування пiсля належного оформлення згiдно з iнструкцiями про порядок облiку та випуску маломiрних суден, iнших плавзасобiв у територiальне море та внутрiшнi води України, якi затверджуються Радою мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласними та Севастопольською мiською державними адмiнiстрацiями за погодженням з органами охорони державного кордону, в зонi вiдповiдальностi яких вони розташованi.

     Випуск суден флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, здiйснюється адмiнiстрацiєю мiсця базування вiдповiдно до порядку, затвердженого Мiнагрополiтики за погодженням з Адмiнiстрацiєю Держприкордонслужби.

     Експлуатацiя об'єктiв базування всiх форм власностi та випуск з них маломiрних суден та iнших плавзасобiв без наявностi адмiнiстрацiй об'єктiв базування забороняється.

     Маломiрнi судна, iншi плавзасоби можуть виходити (крiм засобiв розваг на водi, якi виходять на вiдстань до 2 морських миль) у територiальне море та внутрiшнi води України згiдно з iнструкцiями про порядок облiку та випуску маломiрних суден, iнших плавзасобiв у територiальне море та внутрiшнi води України за умови завчасного, не пiзнiше нiж за одну годину до виходу, iнформування адмiнiстрацiями об'єктiв базування, якi ними облiковуються, вiдповiдних пiдроздiлiв Державної прикордонної служби, у зонi вiдповiдальностi яких вони перебувають.

     Вихiд та плавання маломiрних суден, суден флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, та iнших плавзасобiв пiсля закiнчення навiгацiйного перiоду i темної пори доби (за винятком наявностi у судна вiдповiдного дозволу Регiстра судноплавства України та обладнання, яке для нiчного плавання визначене Правилами судноплавства на внутрiшнiх водних шляхах України та Мiжнародними правилами попередження зiткнень суден на морi 1972 року), а за межi 2 морських миль також без вiдповiдних радiоелектронних засобiв зв'язку та дозволу на користування ними забороняється.

     Маломiрним суднам, суднам флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, та iншим плавзасобам, в яких ефективна площа розсiювання судна недостатня для його виявлення за допомогою радiолокацiйних станцiй (радарiв) у дiапазонах 9 та 3 ГГц (довжина хвилi 3 та 10 сантиметрiв), виходити за межi 2 морських миль без радiолокацiйних вiдбивачiв забороняється.

     Капiтани (судноводiї) маломiрних суден, суден флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, випуск яких було здiйснено з об'єктiв базування за межами контрольованих прикордонних районiв, пiд час виходу в територiальне море, внутрiшнi води України, якi розташованi у контрольованих прикордонних районах, зобов'язанi завчасно поiнформувати пiдроздiл Державної прикордонної служби, у зонi вiдповiдальностi якого буде здiйснено такий вихiд.".

     17. У пунктi 34 слова "пiдроздiли" та "iнформують" замiнити вiдповiдно словами "органи" та "письмово iнформують".

     18. Пункт 36 викласти в такiй редакцiї:

     "36. Пiд час плавання i перебування торговельних та маломiрних суден, iнших плавзасобiв у територiальному морi та внутрiшнiх водах забороняється їх пiдхiд до iноземних та українських суден закордонного прямування (крiм випадкiв, пов'язаних iз стихiйним лихом, аварiєю та катастрофою, за умови завчасного iнформування капiтаном (судноводiєм) або власником торговельного та маломiрного судна, iншого плавзасобу пiдроздiлу Державної прикордонної служби, у зонi вiдповiдальностi якого буде здiйснюватися пiдхiд, але не пiзнiше здiйснення таких заходiв).".

     19. У текстi Положення слова "пристанi, причали i пункти базування" та "органи внутрiшнiх справ" в усiх вiдмiнках замiнити вiдповiдно словами "об'єкти базування" та "органи Нацiональної полiцiї" у вiдповiдному вiдмiнку.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.