ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

29.08.2016 N 18611/6/99-99-19-03-02-15


Про надання вiдповiдi

     Державна фiскальна служба України розглянула лист платника податкiв щодо податкової консультацiї про порядок формування податкового кредиту на пiдставi тимчасової митної декларацiї, що надана листом ДФС вiд 23.06.2016 N 13857/6/99-99-15-03-02-15, та повiдомляє, що вказана податкова консультацiя пiдготовлена з урахуванням дiючих норм Податкового кодексу України та мiстить чiтку вiдповiдь на порушене платником питання.

     Зокрема, в листi вiд 23.06.2016 N 13857/6/99-99-15-03-02-15 зазначено, що при здiйсненнi операцiй iз ввезення товарiв на митну територiю України формування податкового кредиту з ПДВ здiйснюється лише за умови наявностi належним чином оформленої митної декларацiї.

     Таким чином, твердження платника про вiдсутнiсть у податковiй консультацiї чiткої вiдповiдi не поставлене питання є недостовiрним.

     Стосовно позицiї Вищого адмiнiстративного суду України в ухвалi вiд 23 лютого 2015 року, на яку здiйснено посилання в листi лист платника податкiв, повiдомляємо, що постановою Верховного Суду України вiд 23 червня 2015 року стосовно права вiднесення платником податку до податкового кредиту сум ПДВ на пiдставi тимчасових митних декларацiй, ухвала Вищого адмiнiстративного суду України вiд 23 лютого 2015 року та постанова Київського апеляцiйного адмiнiстративного суду вiд 3 грудня 2013 року скасованi.

     Крiм того, в постановi Верховного Суду України вiд 23 червня 2015 року зроблено наступний висновок:

     "Тимчасова або неповна декларацiя не є завершальним документом, її подання не є фактом завершення декларування, а передбачає лише спрощений порядок випуску товарiв у вiльний обiг. Таке спрощення покладає на декларанта обов'язок протягом 30 днiв з дня випуску товарiв у вiльний обiг подання митної декларацiї, заповненої у звичайному порядку, тим самим забезпечується завершенiсть процедури декларування. Прийняття митним органом такої декларацiї i є завершальним юридичним фактом правовiдносин митного оформлення.

     Наведене дає пiдстави для висновку, що пiсля подання тимчасової митної декларацiї можливi змiни щодо зазначених у нiй вiдомостей, зокрема й вартостi ввезеного на митну територiю товару, що є базою оподаткування ПДВ, остаточнi ж вiдомостi про такi товари будуть мiститись у митнiй декларацiї, заповненiй у звичайному порядку. Тому у разi випуску товарiв у вiльний обiг у спрощеному порядку з поданням платником тимчасової митної декларацiї суми ПДВ вiдносяться до податкового кредиту на пiдставi поданої платником та прийнятої митним органом митної декларацiї, заповненої у звичайному порядку з установленим обсягом даних, яка пiдтверджує завершення декларування ввезеного на митну територiю товару (за умови дотримання iнших вимог щодо формування податкового кредиту)".

     Враховуючи наведене, Державна фiскальна служба України черговий раз повiдомляє, що при здiйсненнi операцiй iз ввезення товарiв на митну територiю України формування податкового кредиту з ПДВ здiйснюється лише за умови наявностi належним чином оформленої митної декларацiї.

В. о. заступника Голови М. В. Продан
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.