ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до деяких законiв України щодо вiдшкодування фiзичним особам через систему гарантування вкладiв фiзичних осiб шкоди, завданої зловживаннями у сферi банкiвських та iнших фiнансових послуг

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести змiни до таких законiв України:

     1. У Законi України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2001 р., N 5 - 6, ст. 30; 2009 р., N 15, ст. 190; 2015 р., N 43, ст. 386):

     1) статтю 48 доповнити частиною шостою такого змiсту:

     "Банкам забороняється здiйснювати без вiдображення в зобов'язаннях та активах банку операцiї шляхом залучення коштiв фiзичних осiб з метою їх прямого розмiщення в кредити";

     2) статтю 55 доповнити частиною п'ятою такого змiсту:

     "У разi виконання банком функцiй повiреного, агента, iншого представника або посередника iз залучення коштiв фiзичних осiб на користь третiх осiб (включаючи небанкiвськi фiнансовi установи) банк зобов'язаний попередньо ознайомити у письмовiй формi фiзичних осiб про те, що такi кошти не є банкiвським вкладом фiзичної особи, на який поширюються гарантiї, встановленi Законом України "Про систему гарантування вкладiв фiзичних осiб".

     2. У Законi України "Про фiнансовi послуги та державне регулювання ринкiв фiнансових послуг" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2002 р., N 1, ст. 1):

     1) у пунктi 2 частини першої статтi 1 слово "закону" замiнити словами "закону про дiяльнiсть вiдповiдної фiнансової установи";

     2) частину другу статтi 5 доповнити абзацом другим такого змiсту:

     "Фiнансовим установам заборонено залучати кошти фiзичних осiб (крiм учасникiв такої установи) iз зобов'язанням щодо їх повернення, у тому числi шляхом отримання позики, у разi якщо це прямо не передбачено законом про дiяльнiсть вiдповiдної фiнансової установи".

     3. У Законi України "Про систему гарантування вкладiв фiзичних осiб" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2012 р., N 50, ст. 564 iз наступними змiнами):

     1) частину п'яту статтi 52 викласти в такiй редакцiї:

     "5. Фонд або уповноважена особа Фонду у разi недостатностi майна банку звертається до пов'язаної з банком особи, дiї або бездiяльнiсть якої призвели до заподiяння кредиторам та/або банку шкоди, та/або пов'язаної з банком особи, яка внаслiдок таких дiй або бездiяльностi прямо чи опосередковано отримала майнову вигоду, з вимогою про вiдшкодування шкоди, заподiяної банку. Фонд або уповноважена особа Фонду також має право заявити вимоги до небанкiвської фiнансової установи, якою вiд фiзичних осiб залученi як позики або вклади кошти, що згiдно з цим Законом прирiвнюються до вкладiв.

     Кошти, стягнутi з пов'язаних iз банком осiб як вiдшкодування шкоди, а також з небанкiвських фiнансових установ, зазначених в абзацi першому цiєї частини, включаються до лiквiдацiйної маси банку.

     У разi невиконання зазначених вимог Фонд звертається з такими вимогами до суду. Такi вимоги забезпечуються накладенням арешту на грошовi кошти та майно осiб, до яких вони заявленi, у порядку забезпечення позову.

     Лiквiдацiя неплатоспроможного банку не є пiдставою для закiнчення судового розгляду на пiдставi поданого Фондом позову до пов'язаної з банком особи та не є пiдставою для звiльнення вiд вiдповiдальностi пов'язаної з банком особи, дiї або бездiяльнiсть якої призвели до заподiяння кредиторам та/або банку шкоди, та/або пов'язаної з банком особи, яка внаслiдок таких дiй або бездiяльностi прямо чи опосередковано отримала майнову вигоду";

     2) роздiл X "Прикiнцевi та перехiднi положення" доповнити пунктом 15 такого змiсту:

     "15. До вкладу прирiвнюються кошти, якi залученi вiд фiзичної особи як позика або вклад до небанкiвської фiнансової установи через банк, що виступив повiреним за вiдповiдним договором i на день набрання чинностi Законом України "Про внесення змiн до деяких законiв України щодо вiдшкодування фiзичним особам через систему гарантування вкладiв фiзичних осiб шкоди, завданої зловживаннями у сферi банкiвських та iнших фiнансових послуг" вiднесений до категорiї неплатоспроможних, якщо при цьому банком не було поiнформовано фiзичну особу пiд розпис про непоширення на такi кошти гарантiй, передбачених цим Законом, а фiзична особа, яка розмiстила, надала такi кошти, прирiвнюється до вкладника.

     Фонду гарантування вкладiв фiзичних осiб ретельно вивчити документи щодо кожної фiзичної особи, яку прирiвняно до вкладника i кошти якої прирiвнянi до вкладу цим пунктом, i не пiзнiше 20 робочих днiв з дня набрання чинностi Законом України "Про внесення змiн до деяких законiв України щодо вiдшкодування фiзичним особам через систему гарантування вкладiв фiзичних осiб шкоди, завданої зловживаннями у сферi банкiвських та iнших фiнансових послуг" розпочати за рахунок коштiв Фонду у межах суми вiдшкодування, визначеної частиною першою статтi 26 цього Закону, виплату вiдшкодування коштiв фiзичним особам, якi набули право на таке вiдшкодування у зв'язку з їх прирiвнянням до вкладникiв".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування.

     2. Нацiональному банку України, Фонду гарантування вкладiв фiзичних осiб, Нацiональнiй комiсiї, що здiйснює державне регулювання у сферi ринкiв фiнансових послуг:

     у тримiсячний строк привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом та прийняти акти, необхiднi для реалiзацiї цього Закону;

     невiдкладно здiйснити iншi заходи, що випливають iз цього Закону.

Президент України П. ПОРОШЕНКО

м. Київ
15 листопада 2016 року
N 1736-VIII

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.