ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

12.12.2016 N 39482/7/99-99-18-02-01-17

 

Митницi ДФС


Про практичну реалiзацiю Угод

     За повiдомленням Мiжнародного союзу автомобiльного транспорту (МСАТ), мiжнароднi страховики системи МДП надали згоду на збiльшення суми гарантiї по кожнiй книжцi МДП та iCarnet в Українi до 100 тис. євро з 1 липня 2016 року.

     Для запровадження такої норми в Українi мiж Державною фiскальною службою України, Асоцiацiєю мiжнародних автомобiльних перевiзникiв України (АсМАП) та Мiжнародним союзом автомобiльного транспорту (МСАТ) пiдписанi, вiдповiднi двохстороннi та трьохстороннi Угоди.

     Крiм того, мiж Державною фiскальною службою України, Асоцiацiєю мiжнародних автомобiльних перевiзникiв України (АсМАП) та Мiжнародним союзом автомобiльного транспорту (МСАТ) пiдписана угода про взаємодiю пiд час запровадження ваучера TIR+.

     Ваучер TIR+ це комп'ютеризована пiдвищена фiнансова гарантiя сплати митних платежiв пiд час транзитних перевезень по територiї України товарiв, що перебувають пiд митним контролем, у розмiрi 100000 євро по кожному ваучеру, використаному разом з книжкою МДП. Тобто, завдяки ваучеру TIR+ сума гарантiї за книжкою МДП збiльшується до 200 тисяч євро (100000 євро за книжкою МДП + 100000 євро за одним ваучером TIR+).

     З метою достовiрного облiку та аналiзу даних про використання ваучера TIR+, до внесення змiн до Класифiкатора документiв, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 20.09.2012 N 1011, забезпечити внесення до графи 44 митної декларацiї на бланку ЄАД коду 2959 для ваучера TIR+ при здiйсненнi митного контролю та митного оформлення товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення.

     До нормативного врегулювання, забезпечити дотримання наступного порядку оформлення ваучера TIR+ (форма ваучера TIR+ наведена у додатку до цього листа):

     1. Ваучер TIR+ може використовуватись у разi перевищення суми гарантiї за Конвенцiєю МДП.

     2. До моменту подання органу доходiв i зборiв вiдправлення книжки МДП перевiзник реєструє ваучер TIR+ на сайтi www.tirplus.net разом з дiйсним номером книжки МДП, за якою проводиться операцiя МДП. Реєстрацiя закрiплює ваучер TIR+ за вiдповiдною книжкою МДП у базi МСАТ:

     ваучер TIR+ подається органу доходiв i зборiв разом з книжкою МДП, за якою проводиться операцiя МДП:

     посадова особа органу доходiв i зборiв за допомогою АСМО "Iнспектор" перевiряє статус книжки МДП та наявнiсть iнформацiї про закрiплення ваучера TIR+ за вищезазначеного книжкою МДП (перевiрка здiйснюється в автоматичному режимi щодо: дiйсностi книжки МДП та ваучера TIR+; закрiплення ваучера TIR+ за вiдповiдною книжкою МДП; дотримання умови, щоб загальна сума гарантiї, наданої за книжкою МДП та ваучером TIR+, не перевищувала суми митних платежiв; наявностi в графi 44 митної декларацiї на бланку ЄАД коду 2959 для ваучера TIR+; наявностi дiючої санкцiї, застосованої до перевiзника вiдповiдно до частини четвертої статтi 6 або частини першої статтi 38 Конвенцiї МДП). Позитивний результат перевiрки статусу книжки МДП та номера ваучера TIR+ пiдтверджує дiйснiсть гарантiї для книжки МДП, за якого проводиться операцiя МДП;

     пiсля отримання позитивних результатiв перевiрки статусу книжки МДП посадовою особою органу доходiв i зборiв вiдправлення проставляється вiдбиток штампу "Пiд митним контролем" (далi - ПМК) на титульнiй сторiнцi ваучера TIR+ лiворуч вiд його порядкового номера, копiя ваучера TIR+ залишається у справах органу доходiв i зборiв.

     Оригiнал ваучера TIR+ разом з книжкою МДП має бути доставлений перевiзником у орган доходiв i зборiв призначення.

     Пiсля завершення операцiї МДП, посадовою особою органу доходiв i зборiв призначення проставляється вiдбиток особистої номерної печатки на титульнiй сторiнцi ваучера TIR+ пiд вiдбитком штампу ПМК, проставленим у органi доходiв i зборiв вiдправлення.

     Копiя ваучера TIR+ залишається у справах органу доходiв i зборiв призначення разом з вiдповiдним аркушем книжки МДП, а оригiнал разом з книжкою МДП передається до гарантiйного об'єднання перевiзником.

     3. Орган доходiв i зборiв вiдправлення може вiдмовити перевiзнику в оформленнi ваучера TIR+ у разi, якщо:

     сума митних платежiв перевищує, суми гарантiй за ваучером TIR+ та гарантiї за книжкою МДП;

     книжка МДП не прийнята до оформлення;

     по вiдношенню до перевiзника застосованi санкцiї згiдно з частиною четвертою статтi 6 або частiшою першою статтi 38 Конвенцiї МДП;

     в графi 44 митної декларацiї на бланку ЄАД вiдсутнiй код 2959, у разi застосування ваучера TIR+;

     законодавство України з питань державної митної справи не виконується.

     Зазначену вище iнформацiю довести до заiнтересованих осiб.

     Додаток: на 1 арк.

В. о. заступника Голови М. В. Продан
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.