Документ скасований: Постанова КМУ № 1210 від 17.11.2023

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 21 лютого 2017 р. N 97


Про затвердження Порядку проведення сертифiкацiї, видачi та скасування сертифiкатiв на насiння та/або садивний матерiал та форм сертифiкатiв на насiння та/або садивний матерiал

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 6 листопада 2019 року N 916,
вiд 2 грудня 2020 року N 1187,
вiд 19 травня 2021 року N 489

     Вiдповiдно до частини восьмої статтi 18 Закону України "Про насiння i садивний матерiал" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити такi, що додаються:

     Порядок проведення сертифiкацiї, видачi та скасування сертифiкатiв на насiння та/або садивний матерiал;

     форму сертифiката, що засвiдчує сортовi якостi насiння;

     форму сертифiката, що засвiдчує сортовi якостi садивного матерiалу;

     форму сертифiката, що засвiдчує посiвнi якостi насiння;

     форму сертифiката, що засвiдчує посiвнi якостi насiннєвої картоплi;

     форму сертифiката, що засвiдчує посiвнi якостi насiння цукрових бурякiв;

     форму сертифiката, що засвiдчує товарнi якостi садивного матерiалу.

     2. Визнати такими, що втратили чиннiсть, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України згiдно з перелiком, що додається.

Прем'єр-мiнiстр України В. ГРОЙСМАН

Iнд. 75

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 21 лютого 2017 р. N 97

ПОРЯДОК
проведення сертифiкацiї, видачi та скасування сертифiкатiв на насiння та/або садивний матерiал

(У текстi Порядку слово "Мiнагрополiтики" замiнено словом "Мiнекономiки" згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 6 листопада 2019 року N 916)

(У текстi Порядку слово "Мiнекономiки" замiнено словом "Мiнагрополiтики" згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 травня 2021 року N 489)

     1. Цей Порядок установлює процедуру проведення сертифiкацiї насiння та/або садивного матерiалу (комплексу заходiв, спрямованих на визначення сортових i посiвних якостей насiння та сортових i товарних якостей садивного матерiалу), видачi сертифiкатiв на насiння та/або садивний матерiал та їх скасування.

(пункт 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.12.2020р. N 1187)

     2. У цьому Порядку термiни вживаються у значеннi, наведеному в Законi України "Про насiння i садивний матерiал".

     3. Сертифiкацiї пiдлягає:

     насiння i садивний матерiал сорту, включеного до Державного реєстру сортiв рослин, придатних для поширення в Українi;

     насiння i садивний матерiал сорту, включеного до Перелiку сортiв рослин Органiзацiї економiчного спiвробiтництва та розвитку, тих рослин, до схем сортової сертифiкацiї яких приєдналася Україна та якi вирощуються з метою експорту.

     4. Видача сертифiкатiв, що засвiдчують сортовi якостi насiння або садивного матерiалу, здiйснюється Мiнагрополiтики або органами з оцiнки вiдповiдностi, що належать до сфери його управлiння (далi - орган iз сертифiкацiї).

(абзац перший пункту 4 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.12.2020р. N 1187)

     Видача сертифiкатiв, що засвiдчують посiвнi якостi насiння або товарнi якостi садивного матерiалу, здiйснюється органами iз сертифiкацiї або органами з оцiнки вiдповiдностi незалежно вiд форми власностi.

     5. Роботи з визначення сортових i посiвних якостей насiння та сортових i товарних якостей садивного матерiалу виконуються пiсля оплати фiзичною особою - пiдприємцем та/або юридичною особою їх вартостi.

     6. Формування вартостi послуг з проведення сертифiкацiї у сферi насiнництва та розсадництва органами з оцiнки вiдповiдностi державної форми власностi та аудиторами iз сертифiкацiї (агрономами-iнспекторами), якi провадять дiяльнiсть як посадовi особи Мiнагрополiтики, чи державного пiдприємства, установи, органiзацiї, що належать до сфери його управлiння, здiйснюється згiдно iз законодавством.

     Оплата послуг, що надаються органами з оцiнки вiдповiдностi приватної форми власностi та аудиторами iз сертифiкацiї (агрономами-iнспекторами), якi провадять дiяльнiсть як незалежнi експерти, здiйснюється вiдповiдно до договорiв, укладених з фiзичними особами - пiдприємцями та юридичними особами.

(абзац другий пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.12.2020р. N 1187)

     7. Для визначення сортових i посiвних якостей насiння та сортових i товарних якостей садивного матерiалу використовуються єдинi методи та лабораторно-технiчнi засоби, єдина термiнологiя i нормативна документацiя.

     8. Процедура проведення сертифiкацiї та видачi сертифiкатiв, що засвiдчують сортовi i посiвнi якостi насiння або сортовi i товарнi якостi садивного матерiалу, передбачає:

     подання заявки на проведення сертифiкацiї;

     розгляд заявки та повiдомлення суб'єкта насiнництва та розсадництва щодо можливостi виконання робiт iз сертифiкацiї;

(абзац третiй пункту 8 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.12.2020р. N 1187)

     укладення договору про надання послуг з проведення сертифiкацiї у сферi насiнництва та розсадництва;

     проведення польового оцiнювання;

     здiйснення дiлянкового (ґрунтового) сортового контролю та лабораторного сортового контролю;

(абзац шостий пункту 8 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.12.2020р. N 1187)

     вiдбiр проб для проведення випробування;

     проведення випробування;

     проведення аналiзу одержаних результатiв i прийняття рiшення щодо видачi вiдповiдного сертифiката;

     видача сертифiката.

     9. Визначення сортових якостей насiння i садивного матерiалу здiйснюється шляхом польового оцiнювання, дiлянкового (ґрунтового) сортового контролю та лабораторного сортового контролю на вiдповiднiсть сорту морфологiчним ознакам, визначеним пiд час його реєстрацiї.

(пункт 9 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.12.2020р. N 1187)

     10. Для проведення польового оцiнювання посiву або насадження суб'єкт насiнництва та розсадництва (далi - заявник) подає до органу iз сертифiкацiї або його пiдроздiлу за мiсцезнаходженням посiву або насадження заявку на визначення сортових якостей насiння i садивного матерiалу за формою згiдно з додатком 1:

     не пiзнiше нiж за 20 робочих днiв до закiнчення граничного строку проведення польового оцiнювання посiву сiльськогосподарських рослин;

     не пiзнiше 10 травня поточного року - для садiння щепленого винограду;

     не пiзнiше 15 червня поточного року - для весняного та лiтнього садiння хмелю iз закритою кореневою системою та лiтнього садiння саджанцiв винограду, якi перебувають у станi росту;

     не пiзнiше 15 жовтня поточного року - для осiннього садiння хмелю з вiдкритою кореневою системою.

     Польове оцiнювання садивного матерiалу, призначеного для реалiзацiї, та багаторiчних насаджень плодових, ягiдних, горiхоплiдних, малопоширених культур, винограду та хмелю проводиться щороку незалежно вiд обсягiв виробництва з метою визначення якостi садивного матерiалу та видачi сертифiката.

     До заявки на визначення сортових якостей насiння i садивного матерiалу додаються:

     документи, що пiдтверджують право на використання сорту рослин (патент та/або свiдоцтво про державну реєстрацiю сорту рослин, та/або лiцензiйний договiр про використання сорту рослин);

     копiї сертифiкатiв, що засвiдчують сортовi i посiвнi якостi насiння або сортовi i товарнi якостi садивного матерiалу, або iнших документiв у разi визначення сортових i посiвних якостей розсадникiв розмноження (акт польового обстеження, протокол випробування насiння), виданих на насiння або садивний матерiал, що використанi для сiвби або садiння;

(абзац дев'ятий пункту 10 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.12.2020р. N 1187)

     схема розмiщення поля (полiв) посiву або насадження з прив'язкою до мiсцевостi;

     для гiбридiв - iнформацiя про спiввiдношення чоловiчих i жiночих рослин;

(абзац одинадцятий пункту 10 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.12.2020р. N 1187)

     iнформацiя про обраного аудитора iз сертифiкацiї (агронома-iнспектора) у разi можливостi проведення польового оцiнювання аудитором iз сертифiкацiї (агрономом-iнспектором), який провадить дiяльнiсть як незалежний експерт.

     Зазначенi документи можуть бути поданi особисто або надiсланi поштовим вiдправленням чи засобами iнформацiйних, телекомунiкацiйних, iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем, або шляхом вiдправлення електронних носiїв, на яких записано зазначенi документи.

(абзац тринадцятий пункту 10 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.12.2020р. N 1187)

     11. Орган iз сертифiкацiї розглядає заявку, проводить перевiрку документiв та не пiзнiше десяти робочих днiв пiсля отримання заявки надсилає заявнику в електроннiй або паперовiй формi повiдомлення щодо можливостi виконання робiт iз сертифiкацiї, в якому вiдповiдно до поданої заявки зазначаються аудитор iз сертифiкацiї (агроном-iнспектор) (залежно вiд категорiї насiння i садивного матерiалу), який буде проводити польове оцiнювання посiвiв або насаджень, вiдбiр проб, а також iншi умови, що пов'язанi з проведенням сертифiкацiї, або вiдмови у проведеннi польового оцiнювання посiвiв або насаджень з пiдстав, зазначених у пунктi 12 цього Порядку.

(абзац перший пункту 11 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.12.2020р. N 1187)

     Орган iз сертифiкацiї укладає договiр iз заявником про надання вiдповiдних послуг у строк, що не перевищує 30 днiв з дня отримання повiдомлення заявником щодо виконання робiт iз сертифiкацiї у разi залучення аудитора iз сертифiкацiї (агронома-iнспектора), який є посадовою особою органу iз сертифiкацiї або його пiдроздiлу.

(абзац другий пункту 11 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.12.2020р. N 1187)

     12. Пiдставою для вiдмови у проведеннi польового оцiнювання посiвiв є:

(абзац перший пункту 12 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.12.2020р. N 1187)

     несвоєчасного подання заявником заявки та документiв, зазначених у пунктi 10 цього Порядку;

     подання документiв, зазначених у пунктi 10 цього Порядку, не в повному обсязi.

     13. Роботу з визначення сортових якостей насiння i садивного матерiалу (польове оцiнювання) категорiй добазового i базового насiння та категорiй вихiдного i базового садивного матерiалу виконує виключно аудитор iз сертифiкацiї (агроном-iнспектор), який є посадовою особою органу iз сертифiкацiї або його пiдроздiлу.

     Визначення сортових якостей насiння i садивного матерiалу iнших категорiй може здiйснювати аудитор iз сертифiкацiї (агроном-iнспектор), який провадить дiяльнiсть як незалежний експерт, за умови вибiркового оцiнювання таких робiт аудитором iз сертифiкацiї (агрономом-iнспектором), який є посадовою особою органу iз сертифiкацiї або його пiдроздiлу.

     14. До польового оцiнювання насiннєвих посiвiв або маточних насаджень багаторiчних рослин можуть залучатися у разi потреби селекцiонери або представники володiльця патенту та/або власника майнового права iнтелектуальної власностi на поширення сорту.

     15. Аудитори iз сертифiкацiї (агрономи-iнспектори) визначають сортовi якостi насiння i садивного матерiалу, видають акти польового оцiнювання, вiдбирають проби, беруть участь у маркуваннi партiй насiння i садивного матерiалу.

     16. У разi виявлення порушення нормативних вимог пiд час вирощування насiння або садивного матерiалу або незадовiльних результатiв польового оцiнювання посiви або насадження вибраковуються, що вiдображається в актi бракування посiвiв, а отримане з них насiння або садивний матерiал сертифiкацiї не пiдлягають, про що орган iз сертифiкацiї або його пiдроздiл письмово повiдомляє заявнику не пiзнiше п'яти робочих днiв з дня прийняття вiдповiдного рiшення.

     17. За результатами польового оцiнювання аудитор iз сертифiкацiї (агроном-iнспектор) складає акт польового оцiнювання у трьох примiрниках, форма якого затверджується Мiнагрополiтики.

     Один примiрник акта передається заявнику, другий залишається в аудитора iз сертифiкацiї (агронома-iнспектора), який проводив польове оцiнювання, третiй надсилається до органу iз сертифiкацiї або його пiдроздiлу, до якого заявником подано заявку на визначення сортових якостей насiння i садивного матерiалу.

     Аудитор iз сертифiкацiї (агроном-iнспектор) веде облiк виданих актiв польового оцiнювання та несе персональну вiдповiдальнiсть за внесення до них даних.

     18. На пiдставi акта польового оцiнювання орган iз сертифiкацiї або його пiдроздiл, до якого заявником подано заявку на визначення сортових якостей насiння i садивного матерiалу, оформляє сертифiкат, що засвiдчує сортовi якостi насiння або садивного матерiалу, згiдно з встановленою формою, видає його заявнику не пiзнiше десяти робочих днiв пiсля попередньої оплати за його видачу та вносить вiдповiднi данi до Реєстру сертифiкатiв на насiння та/або садивний матерiал.

     Сертифiкат, що засвiдчує сортовi якостi категорiй добазового та базового насiння тих сiльськогосподарських рослин, до схем сортової сертифiкацiї насiння ОЕСР яких приєдналася Україна, видається лише за наявностi звiту про результати дiлянкового (ґрунтового) сортового контролю та лабораторного сортового контролю з урахуванням умов, наведених у пунктi 20 цього Порядку, крiм розсадникiв розмноження.

(пункт 18 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.12.2020р. N 1187)

     Сертифiкат ОЕСР видається на насiння, що експортується лише за наявностi звiту про результати дiлянкового (ґрунтового) сортового контролю та лабораторного сортового контролю.

(пункт 18 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.12.2020р. N 1187)

     19. Суб'єкт насiнництва та розсадництва або фiзична особа - пiдприємець та/або юридична особа (далi - суб'єкт) формують партiї насiння та садивного матерiалу. З кожної сформованої партiї аудитором iз сертифiкацiї (агрономом-iнспектором) або за його участю вiдбирається проба для проведення обстеження садивного матерiалу, аналiзу насiння та здiйснення дiлянкового (ґрунтового) сортового контролю та лабораторного сортового контролю (контрольна проба насiння) i оформляється акт у трьох примiрниках за формою згiдно з ДСТУ 4138-2002 "Насiння сiльськогосподарських культур. Методи визначення якостi". Перший примiрник акта видається суб'єкту, другий примiрник разом з пробою передається до органу з оцiнки вiдповiдностi для визначення посiвних якостей насiння та товарних якостей садивного матерiалу, третiй примiрник разом з контрольною пробою насiння передається уповноваженiй Мiнагрополiтики установi або органiзацiї для здiйснення дiлянкового (ґрунтового) сортового контролю та лабораторного сортового контролю.

(абзац перший пункту 19 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.12.2020р. N 1187)

     Суб'єкт зберiгає дублiкати проб насiння i садивного матерiалу (вiдповiдно до бiологiчної здатностi) протягом строку дiї сертифiкатiв.

     На випадок арбiтражного (експертного) визначення посiвних якостей насiння i товарних якостей садивного матерiалу, призначеного для реалiзацiї, одночасно вiдбирають дублiкат першої проби з позначкою "Дублiкат". Дублiкат першої проби оформляють актом з позначкою у правому верхньому кутi "Для арбiтражного визначення". Акт та проба зберiгаються в суб'єкта.

     Взяття проб i визначення сортових та посiвних якостей насiння i сортових та товарних якостей садивного матерiалу, що експортуються, здiйснюється вiдповiдно до мiжнародних правил.

     20. Дiлянковий (ґрунтовий) сортовий контроль та лабораторний сортовий контроль здiйснюється шляхом висiвання проб вiдповiдного ботанiчного таксона i є обов'язковим для добазового та базового насiння сортiв рослин, батькiвських форм гiбридiв та сертифiкованого насiння сортiв рослин та гiбридiв першого поколiння тих сiльськогосподарських рослин, до схем сортової сертифiкацiї насiння ОЕСР яких приєдналася Україна.

     Для добазового насiння дiлянковий (ґрунтовий) сортовий контроль та лабораторний сортовий контроль здiйснюється в обсязi 100 вiдсоткiв, починаючи з генерацiї розсадникiв розмноження другого року.

     Результати дiлянкового (ґрунтового) сортового контролю та лабораторного сортового контролю партiї добазового насiння вважаються попереднiм дiлянковим (ґрунтовим) сортовим контролем та лабораторним сортовим контролем (пре-контролем) для базового насiння, одержаного з вiдповiдної партiї добазового насiння, i враховуються як результати такого контролю.

     Для базового насiння генерацiї суперелiта дiлянковий (ґрунтовий) сортовий контроль та лабораторний сортовий контроль здiйснюється в обсязi 100 вiдсоткiв.

     Результати дiлянкового (ґрунтового) сортового контролю та лабораторного сортового контролю партiї базового насiння генерацiї суперелiта вважаються попереднiм дiлянковим (ґрунтовим) сортовим контролем та лабораторним сортовим контролем (пре-контролем) для базового насiння генерацiї елiта, одержаного з вiдповiдної партiї базового насiння генерацiї суперелiта, i враховуються як результати такого контролю.

     Для сертифiкованого насiння сортiв рослин та гiбридiв першого поколiння дiлянковий (ґрунтовий) сортовий контроль та лабораторний сортовий контроль здiйснюється в обсязi, визначеному органом iз сертифiкацiї, та становить в межах вiд 5 до 10 вiдсоткiв i залежить вiд видiв сiльськогосподарських рослин.

     Орган iз сертифiкацiї збiльшує обсяг дiлянкового (ґрунтового) сортового контролю та лабораторного сортового контролю для сертифiкованого насiння вище за 10 вiдсоткiв для кожного окремого випадку, який може призвести до ризику невiдповiдностi сортовим якостям, про що iнформує суб'єкта, а саме:

     у разi невiдповiдностi результатiв менше 0,5 вiдсотка - обсяг дiлянкового (ґрунтового) сортового контролю та лабораторного сортового контролю становить 5 вiдсоткiв;

     у разi невiдповiдностi результатiв в межах 0,5 - 3 вiдсотки - обсяг дiлянкового (ґрунтового) сортового контролю та лабораторного сортового контролю становить 10 вiдсоткiв;

     у разi невiдповiдностi результатiв понад 3 вiдсотки - обсяг дiлянкового (ґрунтового) сортового контролю та лабораторного сортового контролю становить 25 вiдсоткiв.

(пункт 20 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.12.2020р. N 1187)

     21. За результатами дiлянкового (ґрунтового) сортового контролю та лабораторного сортового контролю установа або органiзацiя, яка його здiйснювала, протягом десяти робочих днiв з дня отримання результатiв складає звiт за формою, затвердженою Мiнагрополiтики, та передає його органу iз сертифiкацiї або його пiдроздiлу, що виконував роботи iз сертифiкацiї за заявкою на визначення сортових якостей насiння i садивного матерiалу, та заявнику.

(абзац перший пункту 21 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.12.2020р. N 1187)

     Орган iз сертифiкацiї або його пiдроздiл у десятиденний строк з дня надходження звiту складає щодо кожної контрольної проби насiння протокол за формою, затвердженою Мiнагрополiтики. Протокол складається у двох примiрниках, один з яких надсилається суб'єкту.

     22. Кожнiй партiї насiння та садивного матерiалу аудитором iз сертифiкацiї (агрономом-iнспектором) присвоюється номер, який складається з п'яти символiв (UA-01-001/0001-00):

(абзац перший пункту 22 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.12.2020р. N 1187)

     1) лiтерний символ - UA - Україна;

     2) двозначний символ - номер областi розташування насiннєвого посiву (насаджень) (01);

(пiдпункт 2 пункту 22 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.12.2020р. N 1187)

     3) пiдпункт 3 пункту 22 виключено

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.12.2020р. N 1187)

     4) тризначний символ - iндивiдуальний номер, присвоєний аудитору iз сертифiкацiї (агроному-iнспектору) (001);

     5) чотиризначний символ - порядковий номер партiї, присвоєний аудитором iз сертифiкацiї (агрономом-iнспектором) (0001);

     6) двозначний символ - останнi цифри року збирання врожаю (00).

     Порядок маркування та пакування партiй насiння i форми етикеток затверджуються Мiнагрополiтики.

     23. Для визначення посiвних якостей насiння або товарних якостей садивного матерiалу суб'єкт:

     1) подає до органiв з оцiнки вiдповiдностi:

     заявку за формою згiдно з додатком 2;

     пробу, вiдiбрану вiдповiдно до пункту 19 цього Порядку;

     копiю сертифiката, що засвiдчує сортовi якостi насiння або садивного матерiалу.

     Абзац шостий пункту 23 виключено

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.12.2020р. N 1187)

     Зазначенi документи можуть бути поданi особисто або надiсланi поштовим вiдправленням;

     2) укладає з органами з оцiнки вiдповiдностi договiр про надання послуг з визначення посiвних якостей насiння або товарних якостей садивного матерiалу.

     24. Визначення посiвних якостей насiння або товарних якостей садивного матерiалу здiйснюється шляхом проведення аналiзу проб, вiдiбраних з партiй насiння або садивного матерiалу.

     25. Результати аналiзу проб, вiдiбраних з партiй насiння або садивного матерiалу, зазначаються у протоколi випробування, який пiдписується керiвником органу з оцiнки вiдповiдностi та складається у трьох примiрниках.

     Перший примiрник протоколу випробування надсилається до органу iз сертифiкацiї або його пiдроздiлу, другий - суб'єкту, третiй примiрник залишається в лабораторiї.

     26. Якщо за результатами аналiзу проб насiння або садивний матерiал вiдповiдають вимогам законодавства у сферi насiнництва та розсадництва, органом з оцiнки вiдповiдностi видаються сертифiкати, що засвiдчують посiвнi якостi насiння або товарнi якостi садивного матерiалу, згiдно з встановленою формою та вносяться вiдповiднi данi до Реєстру сертифiкатiв на насiння та/або садивний матерiал.

     Сертифiкат, що засвiдчує посiвнi якостi насiння або товарнi якостi садивного матерiалу, видається не пiзнiше п'яти робочих днiв з дня отримання протоколу випробування.

     27. У разi невiдповiдностi показникiв насiння або садивного матерiалу вимогам законодавства у сферi насiнництва та розсадництва на таке насiння або садивний матерiал сертифiкати, що засвiдчують посiвнi якостi насiння або товарнi якостi садивного матерiалу, не видаються. Суб'єкту видається перший примiрник протоколу випробування.

     28. Кожна партiя насiння i садивного матерiалу для реалiзацiї повинна супроводжуватися:

     1) сертифiкатами:

     насiння - сертифiкатами, що засвiдчують його сортовi якостi, та сертифiкатами, що засвiдчують його посiвнi якостi;

     садивний матерiал - сертифiкатами, що засвiдчують його сортовi якостi, та сертифiкатами, що засвiдчують його товарнi якостi;

     2) документами згiдно з ДСТУ 4138-2002 "Насiння сiльськогосподарських культур. Методи визначення якостi".

     Сертифiкати на насiння або садивний матерiал та супровiднi документи є дiйсними на всiй територiї України.

     29. Сертифiкат, що засвiдчує посiвнi якостi насiння або товарнi якостi садивного матерiалу, набирає чинностi з дати його видачi.

     Строк дiї сертифiката, що засвiдчує сортовi якостi насiння або садивного матерiалу, є необмеженим.

     Строк дiї сертифiката, що засвiдчує посiвнi якостi насiння або товарнi якостi садивного матерiалу, становить:

     на насiння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодiв вiдкритого i закритого ґрунтiв - дванадцять мiсяцiв, а упакованi у герметичну тару, - двадцять чотири мiсяцi;

     на насiння кукурудзи протруєної - один рiк;

     на насiння соняшнику протруєного - вiсiм мiсяцiв;

     на насiння цукрових бурякiв - шiсть мiсяцiв;

     на насiння картоплi, затарене в мiшки, в ящичнi пiддони та насипом, - тридцять днiв;

     на насiння озимих та ярих зернових культур, а також iнших культур, крiм перелiчених вище, - чотири мiсяцi.

     Оригiнали сертифiкатiв, що засвiдчують сортовi якостi насiння або садивного матерiалу, зберiгаються у заявникiв, а сертифiкатiв, що засвiдчують посiвнi якостi насiння або товарнi якостi садивного матерiалу, - у суб'єктiв, що звернулися для їх оформлення.

(пункт 29 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.12.2020р. N 1187)

     30. Сертифiкат, що засвiдчує посiвнi якостi насiння або товарнi якостi садивного матерiалу, скасовується Мiнагрополiтики на пiдставi подання територiальних органiв Держпродспоживслужби у разi виявлення невiдповiдностi показникiв, зазначених у сертифiкатi, показникам, визначеним пiд час здiйснення заходiв державного нагляду (контролю).

     31. Пiд час iмпорту насiння на територiю України визнаються сертифiкати мiжнародного зразка (IСТА) за умови наявностi сертифiкатiв (ОЕСР), а також документи про якiсть насiння країн-експортерiв, з органами iз сертифiкацiї яких орган iз сертифiкацiї України уклав вiдповiдну угоду, з їх подальшим переоформленням на сертифiкати згiдно iз законодавством.

     Переоформлення документiв про якiсть насiння країн-експортерiв i реєстрацiя сертифiкатiв, переоформлених згiдно iз законодавством, з подальшим внесенням до Реєстру сертифiкатiв на насiння та/або садивний матерiал здiйснюється органом iз сертифiкацiї або його пiдроздiлом за мiсцем дiяльностi юридичної особи або фiзичної особи - пiдприємця, яка iмпортує насiння.

     32. Визнання сертифiкатiв, що виданi органами iз сертифiкацiї iнших країн (далi - iноземнi сертифiкати), здiйснюється на пiдставi угод та шляхом прийняття органом iз сертифiкацiї рiшення про їх визнання.

     Визнанню на пiдставi угод пiдлягають iноземнi сертифiкати за умови дотримання таких вимог:

     укладена угода про взаємне визнання результатiв робiт iз сертифiкацiї з органом iз сертифiкацiї країни, з якої походить насiння або садивний матерiал;

     продукцiя, що ввозиться в Україну, може бути iдентифiкована за супровiдною документацiєю як така, що виготовлена згiдно з нормативними документами, чинними в Українi;

     зазначенi в iноземному сертифiкатi обов'язковi вимоги i норми вiдповiдають вимогам i нормам, чинним в Українi.

     33. У разi дотримання вимог, зазначених у пунктi 32 цього Порядку, орган iз сертифiкацiї приймає рiшення про визнання iноземного сертифiката та на пiдставi його даних видає сертифiкат згiдно iз законодавством.

     У разi недотримання вимог, зазначених у пунктi 32 цього Порядку, орган iз сертифiкацiї або його пiдроздiл приймає рiшення про:

     визнання результатiв сертифiкацiї iз застосуванням додаткових процедур iз сертифiкацiї, в разi проведення яких видається сертифiкат згiдно iз законодавством;

     неможливiсть визнання iноземного сертифiката та необхiднiсть проведення комплексу заходiв iз сертифiкацiї.

 

Додаток 1
до Порядку
 
(найменування органу з оцiнки вiдповiдностi, що належить до сфери управлiння Мiнагрополiтики)

ЗАЯВКА
на визначення сортових якостей насiння i садивного матерiалу

 
(прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи - пiдприємця або
 
найменування юридичної особи, мiсцезнаходження, номер телефону)
просить провести польове оцiнювання насiннєвого посiву, шкiлки, поля розсадника, маточного насадження, розташованого
 
(мiсцезнаходження)
 
Розмiр поля   Культура  
(гектарiв)
Найменування сорту  
Клон   Пiдщепа  
Категорiя насiння (садивного матерiалу), що використовується для сiвби (садiння)
 
 
(прiзвище, iм'я, по батьковi аудитора iз сертифiкацiї (агронома-iнспектора)
Власник (пiдтримувач) сорту  
(повне найменування)
 
Документ про дотримання майнових прав iнтелектуальної власностi на сорти рослин
 
(реєстрацiйний номер та дата укладення)
   
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище фiзичної особи - пiдприємця або керiвника юридичної особи чи їх представника)

___ ____________ 20__ р.

М. П. (у разi наявностi)

(додаток 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.11.2019р. N 916, вiд 19.05.2021р. N 489)

 

Додаток 2
до Порядку
 
(найменування органу з оцiнки вiдповiдностi, що належить до сфери управлiння Мiнагрополiтики, або органу з оцiнки вiдповiдностi незалежно вiд форми власностi)

ЗАЯВКА
на визначення посiвних якостей насiння та/або товарних якостей садивного матерiалу

 
(прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи - пiдприємця або найменування
 
юридичної особи, мiсцезнаходження, номер телефону)
просить провести сертифiкацiю з визначення посiвних якостей насiння та/або товарних якостей садивного матерiалу з видачею сертифiката (протоколу випробувань), що засвiдчує посiвнi якостi насiння та/або товарнi якостi садивного матерiалу
 
(адреса, де здiйснюватиметься вiдбiр проб)
 
 
(прiзвище, iм'я, по батьковi аудитора iз сертифiкацiї (агронома-iнспектора)
Культура  
Клон  
Категорiя  
Розмiр партiї   одиниць
Рiк урожаю  
Найменування сорту  
Пiдщепа  
Маса партiї  
Номер партiї  
Кiлькiсть паковань  
Акт польового оцiнювання або сертифiкат, що засвiдчує сортовi якостi, вiд ___ ____________ 20__ р. N ___________
   
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище фiзичної особи - пiдприємця або керiвника юридичної особи чи їх представника)

___ ____________ 20__ р.

М. П. (у разi наявностi)

(додаток 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.11.2019р. N 916, вiд 19.05.2021р. N 489)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 21 лютого 2017 р. N 97

СЕРТИФIКАТ,
що засвiдчує сортовi якостi насiння,
вiд ___ ____________ 20__ р. N _____

____________________________________
(серiя та номер бланка сертифiката)
Виданий  
(суб'єкт насiнництва)
 
про те, що за результатами проведення польового оцiнювання насiннєвого посiву, розташованого
 
(мiсцезнаходження)
 
на полi N ____________ дiлянки N _________ площею ________ гектарiв, культури
  сорту   генерацiї
  насiння має сортову чистоту (типовiсть)
  вiдсоткiв та визнано таким, що вiдповiдає категорiї   .
(ДН, БН, СН1, СН2)
Сертифiкат виданий  
(повне найменування органу
 
з оцiнки вiдповiдностi, що належить до сфери управлiння Мiнагрополiтики)
на пiдставi акта польового оцiнювання вiд ___ ____________ 20__ р. N _____.
   
(пiдпис керiвника) (iнiцiали та прiзвище)

М. П.

ГАРАНТIЙНЕ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

Збереження сортових якостей насiння вiд збирання врожаю до сiвби (реалiзацiї) гарантую.
   
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище фiзичної особи - пiдприємця або керiвника юридичної особи чи їх представника)

М. П. (у разi наявностi)

(форма сертифiкату iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.11.2019р. N 916, вiд 19.05.2021р. N 489)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 21 лютого 2017 р. N 97

СЕРТИФIКАТ,
що засвiдчує сортовi якостi садивного матерiалу,
вiд ___ ____________ 20__ р. N _____

____________________________________
(серiя та номер бланка сертифiката)
Виданий  
(суб'єкт розсадництва)
 
про те, що за результатами проведення польового оцiнювання шкiлки, поля розсадника, маточного насадження, розташованого
 
(мiсцезнаходження)
 
на полi N ___________ дiлянки N _________ площею _________ гектарiв, культури
  сорту   клону
  пiдщепи   назва категорiї за етапом розмноження
  садивний матерiал має сортову чистоту (типовiсть)
  вiдсоткiв та визнано таким, що вiдповiдає категорiї   .
(ВСМ, БСМ, ССМ)
Сертифiкат виданий  
(повне найменування органу
 
з оцiнки вiдповiдностi, що належить до сфери управлiння Мiнагрополiтики)
на пiдставi акта польового оцiнювання вiд ___ ____________ 20__ р. N _____.
   
(пiдпис керiвника) (iнiцiали та прiзвище)

М. П.

ГАРАНТIЙНЕ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

Збереження сортових (помологiчних, ампелографiчних) якостей садивного матерiалу гарантую.
   
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище фiзичної особи - пiдприємця або керiвника юридичної особи чи їх представника)

М. П. (у разi наявностi)

(форма сертифiкату iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.11.2019р. N 916, вiд 19.05.2021р. N 489)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 21 лютого 2017 р. N 97

СЕРТИФIКАТ,
що засвiдчує посiвнi якостi насiння,
вiд ___ ____________ 20__ р. N _____

____________________________________
(серiя та номер бланка сертифiката)
Виданий  
(повне найменування органу з оцiнки вiдповiдностi, що належить до сфери управлiння
 
Мiнагрополiтики, або органу з оцiнки вiдповiдностi незалежно вiд форми власностi)
на насiння, що належить  
(прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи - пiдприємця або
 
найменування юридичної особи, мiсцезнаходження)

Вiдомостi про походження насiння

Вироблено  
(прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи - пiдприємця або
 
найменування юридичної особи, мiсцезнаходження)
Культура  
Категорiя та генерацiя  
Номер партiї  
Сорт  
Рiк урожаю  
Маса партiї   кiлограмiв
Кiлькiсть одиниць упаковки  
Вiдомостi про маркування партiї насiння  
 
Середня проба надiйшла для випробування згiдно з актом вiд ___ ____________ 20__ р. N _____ i зареєстрована за номером _________
Результати випробування
1. Зовнiшнiй огляд (зазначається вiдхилення вiд норми): 5. Схожiсть _______________ вiдсоткiв
1) колiр ___________________________ 1) умови проведення аналiзу:
2) запах ___________________________
_____________________________________
(субстрат, температура (° C),
_____________________________________
тривалiсть (дiб), порушення спокою)
_____________________________________
2. Чистота, вiдсоткiв:
вмiст насiння основної культури
__________________________________
2) кiлькiсть аномальних проросткiв
___________________________________
3) кiлькiсть твердого насiння __________
у тому числi життєздатного ___________
у тому числi:
обрушеного ________________________
пророслого _________________________
4) кiлькiсть нормально пророслого
насiння (енергiя проростання)
____________________________ вiдсоткiв
3. Вiдхiд ____________________________
у тому числi переважальнi групи
____________________________________
5) iншi категорiї _____________________
6. Вологiсть _________________ вiдсоткiв
7. Маса 1 тис. одиниць насiння _________
грамiв
4. Вмiст насiння iнших видiв __________,
одиниць на 1 кiлограм або вiдсоткiв
8. Показники зараженостi хворобами та заселеностi шкiдниками:
у тому числi: 1) наявнiсть грибних утворень __________
_____________________________________
культурних рослин ___________________
бур'янiв _____________________________ 2) наявнiсть поверхневої iнфекцiї
_____________________________________
з них:
злiсних _____________________________
(назва та вмiст)
3) наявнiсть внутрiшньої iнфекцiї
_____________________________________
важковiдокремлюваних ________________
_____________________________________
4) заселенiсть шкiдниками ______________
(назва)
_____________________________________ _____________________________________
_____________________________________ __________ екземплярiв на 1 кiлограм
9. Iншi визначення  
 
 
Випробування насiння проведено згiдно з вимогами ДСТУ  
(назва)
 
Сертифiкат виданий на пiдставi протоколу випробування  
Сертифiкат, що засвiдчує сортовi якостi насiння, вiд ___ ____________ 20__ р. N _______________.
Сертифiкат дiйсний до ___ ____________ 20__ р.
   
(пiдпис керiвника органу з оцiнки вiдповiдностi, що належить до сфери управлiння Мiнагрополiтики, або органу з оцiнки вiдповiдностi незалежно вiд форми власностi) (iнiцiали та прiзвище)

М. П.

ГАРАНТIЙНЕ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

Збереження партiй насiння вiд змiшування, засмiчування, зниження посiвних якостей насiння гарантую.
   
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище фiзичної особи - пiдприємця або керiвника юридичної особи чи їх представника)

М. П. (у разi наявностi)

(форма сертифiкату iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.11.2019р. N 916, вiд 19.05.2021р. N 489)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 21 лютого 2017 р. N 97

СЕРТИФIКАТ,
що засвiдчує посiвнi якостi насiннєвої картоплi,
вiд ___ ____________ 20__ р. N _____

____________________________________
(серiя та номер бланка сертифiката)
Виданий  
(повне найменування органу з оцiнки вiдповiдностi, що належить до сфери управлiння
 
Мiнагрополiтики, або органу з оцiнки вiдповiдностi незалежно вiд форми власностi)
на насiння, що належить  
(прiзвище, iм'я по батьковi фiзичної особи - пiдприємця
 
або найменування юридичної особи)

Вiдомостi про походження насiння

вироблено  
(прiзвище, iм'я по батьковi фiзичної особи - пiдприємця
 
або найменування юридичної особи)
категорiя  
номер партiї  
рiк урожаю  
маса партiї   кiлограмiв
кiлькiсть одиниць упаковки  
Вiдомостi про маркування партiї садивного матерiалу  
 
Результати оцiнки згiдно з актами оцiнювання посiвiв, приймання базових посiвiв комiсiєю, проведення аналiзу бульб, карантинного огляду, дiлянкового i лабораторного сортового контролю
Показники сортових якостей, вiдсоткiв:
сортова чистота  
ураженiсть хворобами за зовнiшнiми ознаками  
iз них:
тяжкими вiрусними хворобами  
легкими вiрусними хворобами  
чорною нiжкою  
кiльцевою i бурою бактерiальною гниллю  

Показники посiвних якостей

Наявнiсть бульб iнших сортiв, вiдсоткiв  
Найбiльший поперечний дiаметр для сортiв з формою бульби, мiлiметрiв:
видовженою  
округло-овальною  
Наявнiсть бульб, що не вiдповiдають вимогам за розмiром, _____ вiдсоткiв
Наявнiсть бульб, уражених хворобами, вiдсоткiв:
мокрою гниллю  
фiтофторозом  
чорною нiжкою  
сухими гнилями (фомоз, фузарiоз)  
ризоктонiозом  
паршею звичайною i срiблястою  
паршею порошистою  
Наявнiсть пошкоджених бульб, вiдсоткiв  
з них:
уражених стебловою нематодою  
пошкоджених дротяником  
пошкоджених гризунами, хрущами, совками (без пошкодження вiчок)  
з механiчними пошкодженнями (завглибшки бiльш як 10 мiлiметрiв)  
Наявнiсть бульб, пошкоджених хiмiкатами, з ознаками задухи, опiками, пiдмерзлих, спотворених, з наростами, розчавлених, рiзаних, з обiдраною шкiркою _____________________________ вiдсоткiв
Наявнiсть землi i стороннiх домiшок, вiдсоткiв маси бульб
 
Наявнiсть карантинних об'єктiв  
 
Сортовi якостi насiннєвої картоплi за результатами дiлянкового та лабораторного сортового контролю
 
Випробування насiння проведено згiдно з вимогами ДСТУ
 
(назва)
Сертифiкат, що засвiдчує сортовi якостi насiннєвої картоплi, вiд ___ ____________ 20__ р. N ________.
Сертифiкат дiйсний до ___ ____________ 20__ р.
   
(пiдпис керiвника органу з оцiнки вiдповiдностi, що належить до сфери управлiння Мiнагрополiтики, або органу з оцiнки вiдповiдностi незалежно вiд форми власностi) (iнiцiали та прiзвище)

М. П.

ГАРАНТIЙНЕ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

Збереження партiй насiннєвої картоплi вiд змiшування, засмiчування, зниження посiвних якостей гарантую.
   
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище фiзичної особи - пiдприємця або керiвника юридичної особи чи їх представника)

М. П. (у разi наявностi)

(форма сертифiкату iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.11.2019р. N 916, вiд 19.05.2021р. N 489)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 21 лютого 2017 р. N 97

СЕРТИФIКАТ,
що засвiдчує посiвнi якостi насiння цукрових бурякiв,
вiд ___ ____________ 20__ р. N _____

____________________________________
(серiя та номер бланка сертифiката)
Виданий  
(повне найменування органу з оцiнки вiдповiдностi, що належить до сфери управлiння
 
Мiнагрополiтики, або органу з оцiнки вiдповiдностi незалежно вiд форми власностi)
на насiння, що належить  
(прiзвище, iм'я по батьковi фiзичної особи - пiдприємця
 
або найменування юридичної особи)
Гiбрид (сорт)  
Документи, що пiдтверджують походження i якiсть базового насiння, призначеного для репродукцiйного посiву:
батькiвської форми  
(номер i дата видачi документа, ким виданий)
 
материнської форми  
 
категорiя насiння  
Мiсце походження  
(прiзвище, iм'я по батьковi фiзичної особи - пiдприємця
 
або найменування юридичної особи)
Акт оцiнювання насiнникiв (висадкiв) вiд ___ ____________ 20__ р. N ______
Характеристика насiння:
рiк врожаю  
номер партiї  
маса партiї насiння, кiлограмiв  
кiлькiсть одиниць упаковки  
вiдомостi про маркування партiї насiння  
маса однiєї посiвної одиницi, кiлограмiв  
кiлькiсть посiвних одиниць у партiї  
дiаметр фракцiї насiння, мiлiметрiв  
чистота, вiдсоткiв  
вмiст насiння iнших рослин, вiдсоткiв  
з них насiння бур'янiв  
схожiсть, вiдсоткiв  
вологiсть, вiдсоткiв  
вирiвнянiсть за дiаметром, вiдсоткiв  
одноростковiсть, вiдсоткiв  
Оброблене насiння  
(дражоване, iнкрустоване з використанням пестицидiв,
 
агрохiмiкатiв та iнших речовин)
Випробування насiння проведено згiдно з вимогами ДСТУ  
(назва)
 
Сертифiкат, що засвiдчує сортовi якостi насiння, вiд ___ ____________ 20__ р. N _____.
Сертифiкат дiйсний до ___ ____________ 20__ р.
   
(пiдпис керiвника органу з оцiнки вiдповiдностi, що належить до сфери управлiння Мiнагрополiтики, або органу з оцiнки вiдповiдностi незалежно вiд форми власностi) (iнiцiали та прiзвище)

М. П.

ГАРАНТIЙНЕ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

Збереження партiй насiння вiд змiшування, засмiчування, зниження посiвних якостей гарантую.
   
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище фiзичної особи - пiдприємця або керiвника юридичної особи чи їх представника)

М. П. (у разi наявностi)

(форма сертифiкату iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.11.2019р. N 916, вiд 19.05.2021р. N 489)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 21 лютого 2017 р. N 97

СЕРТИФIКАТ,
що засвiдчує товарнi якостi садивного матерiалу,
вiд ___ ____________ 20__ р. N _____

____________________________________
(серiя та номер бланка сертифiката)
Виданий  
(повне найменування органу з оцiнки вiдповiдностi, що належить до сфери управлiння
 
Мiнагрополiтики, або органу з оцiнки вiдповiдностi незалежно вiд форми власностi)
на садивний матерiал, що належить  
(прiзвище, iм'я по батьковi фiзичної
 
особи - пiдприємця або найменування юридичної особи)
Вiдомостi про походження садивного матерiалу
Садивний матерiал вироблено  
(прiзвище, iм'я по батьковi фiзичної
 
особи - пiдприємця або найменування юридичної особи)
Цей сертифiкат засвiдчує, що садивний матерiал  
 
(культура, сорт, клон, пiдщепа, категорiя)
вiдповiдає вимогам  
(назва нормативних документiв,
 
вiдповiдно до яких проведена сертифiкацiя садивного матерiалу)
Номер партiї ________________
Розмiр партiї ________________ тис. одиниць
Вiдомостi про маркування партiї  
Середня проба надiйшла для дослiдження згiдно з актом вiд ___ ____________ 20__ р. N _____ i зареєстрована за номером ___________.
Випробування садивного матерiалу проведено згiдно з вимогами
 
(назва нормативних документiв)
 
Сертифiкат, що засвiдчує сортовi якостi садивного матерiалу, вiд ___ ____________ 20__ р. N ____
Сертифiкат дiйсний до ___ ____________ 20__ р.
   
(пiдпис керiвника органу з оцiнки вiдповiдностi, що належить до сфери управлiння Мiнагрополiтики, або органу з оцiнки вiдповiдностi незалежно вiд форми власностi) (iнiцiали та прiзвище)

М. П.

ГАРАНТIЙНЕ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

Збереження партiй садивного матерiалу вiд змiшування помологiчних (ампелографiчних) та товарних сортiв, а також умови зберiгання в живому видi до реалiзацiї гарантую.
   
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище фiзичної особи - пiдприємця або керiвника юридичної особи чи їх представника)

М. П. (у разi наявностi)

(форма сертифiкату iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.11.2019р. N 916, вiд 19.05.2021р. N 489)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 21 лютого 2017 р. N 97

ПЕРЕЛIК
постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, що втратили чиннiсть

     1. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22 квiтня 2013 р. N 299 "Про затвердження Тимчасового порядку проведення сертифiкацiї насiння та садивного матерiалу" (Офiцiйний вiсник України, 2013 р., N 33, ст. 1160).

     2. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22 травня 2013 р. N 447 "Про затвердження Порядку маркування партiй насiння" (Офiцiйний вiсник України, 2013 р., N 50, ст. 1791).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.