КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 14 червня 2017 р. N 416


Про внесення змiн до Положення про прикордонний режим

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     Внести до Положення про прикордонний режим, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 липня 1998 р. N 1147 (Офiцiйний вiсник України, 1998 р., N 30, ст. 1127; 1999 р., N 17, ст. 726; 2003 р., N 37, ст. 1981; 2004 р., N 26, ст. 1705; 2010 р., N 94, ст. 3340; 2013 р., N 51, ст. 1839; 2016 р., N 12, ст. 512), змiни, що додаються.

Прем'єр-мiнiстр України В. ГРОЙСМАН

Iнд. 75

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 14 червня 2017 р. N 416

ЗМIНИ,
що вносяться до Положення про прикордонний режим

     1. Пункт 1 пiсля слiв "(далi - маломiрнi судна, iншi плавзасоби)," доповнити словами "а також в мiсцях базування - суден флоту рибної промисловостi,".

     2. У пiдпунктi 4 пункту 2 слова ", що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства," виключити, а слова "установлених Мiнагрополiтики" замiнити словами "визначених положенням про мiсце базування суден флоту рибної промисловостi, затвердженим Мiнагрополiтики".

     3. Пункт 12 викласти в такiй редакцiї:

     "12. Капiтанам (судноводiям, стерновим-мотористам) морських i рiчкових суден, суден флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, власникам маломiрних суден, iнших плавзасобiв, командирам повiтряних суден, начальникам поїздiв i провiдникам вагонiв, старшим стюардам i стюардам, водiям транспортних засобiв забороняється пiдвозити у контрольований прикордонний район та прикордонну смугу i вивозити з них осiб, якi не мають вiдповiдних документiв.".

     4. У пунктi 14:

     1) слова "i рибальства" виключити;

     2) доповнити пункт абзацом такого змiсту:

     "Мiсця для рибальства визначаються Мiнагрополiтики вiдповiдно до законодавства.".

     5. Пункт 22 викласти в такiй редакцiї:

     "22. У районах, прилеглих до узбережжя моря, що охороняється Державною прикордонною службою, у межах територiального моря i внутрiшнiх вод, де встановлено прикордонну смугу та контрольований прикордонний район, крiм зазначених у пунктах 7 - 21 цього Положення режимних обмежень, забороняється зберiгання на об'єктах базування, мiсцях базування суден флоту рибної промисловостi, плавання та пересування маломiрних суден, iнших плавзасобiв, суден флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, не зареєстрованих в установленому порядку в органах, якi здiйснюють нагляд за такими суднами i засобами.

     Забороняється зберiгання маломiрних суден, iнших плавзасобiв на об'єктах базування, що не отримали дозволу на експлуатацiю, передбаченого пунктом 28 цього Положення, а суден флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, - в мiсцях базування, не внесених до перелiку мiсць базування суден флоту рибної промисловостi, затвердженого Держрибагентством.".

     6. Абзац другий пункту 23 викласти в такiй редакцiї:

     "Списки торговельних i маломiрних суден, iнших плавзасобiв, суден флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, подаються адмiнiстрацiями морських (рiчкових) портiв, об'єктiв базування та мiсць базування суден флоту рибної промисловостi на вимогу уповноважених осiб пiдроздiлу органу охорони державного кордону, у зонi вiдповiдальностi якого визначено їх мiсце базування, до такого пiдроздiлу.".

     7. Пункти 24 - 30 викласти в такiй редакцiї:

     "24. Пiсля реєстрацiї в установленому порядку маломiрнi судна, iншi плавзасоби приписуються до об'єктiв базування, а судна флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, беруться на облiк в мiсцях базування та забезпечуються постiйними мiсцями для стоянки (зберiгання).

     Пiд час змiни приписки або взяття на облiк та постiйного мiсця для стоянки (зберiгання) маломiрних суден, iнших плавзасобiв, а також суден флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, адмiнiстрацiї об'єктiв базування або мiсць базування суден флоту рибної промисловостi письмово iнформують пiдроздiли Державної прикордонної служби, у зонi вiдповiдальностi яких вони розташованi, не пiзнiше нiж за 24 години пiсля проведення такої змiни, зокрема за допомогою факсимiльного зв'язку та електронної пошти.

     У разi коли адмiнiстрацiя об'єкта базування або мiсця базування суден флоту рибної промисловостi не може забезпечити облiкованi маломiрнi судна, iншi плавзасоби, судна флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, постiйним мiсцем для стоянки (зберiгання), дозволяється тримання їх в iншому мiсцi за письмовим погодженням з адмiнiстрацiєю об'єкта базування та територiальним органом Укртрансбезпеки, а для суден флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, з адмiнiстрацiєю мiсця базування суден флоту рибної промисловостi та Держрибагентством за умови забезпечення надiйного зберiгання з обов'язковим iнформуванням у порядку, визначеному абзацом другим цього пункту, вiдповiдного пiдроздiлу Державної прикордонної служби.

     Забороняється тримання маломiрних суден, iнших плавзасобiв поза об'єктами базування, а суден флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, - поза мiсцями базування, крiм випадкiв, визначених цим пунктом.

     25. Списання з балансу i утилiзацiя, передача маломiрних суден, iнших плавзасобiв, суден флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, проводяться з обов'язковим письмовим iнформуванням протягом п'яти робочих днiв про це вiдповiдного пiдроздiлу Державної прикордонної служби, зокрема за допомогою факсимiльного зв'язку та електронної пошти.

     26. Протягом 24 годин з часу прибуття у прикордонну смугу або контрольований прикордонний район власники повиннi взяти маломiрнi судна, iншi плавзасоби, повiтрянi судна, якi здiйснюють посадку на воду, на облiк в адмiнiстрацiї найближчого об'єкта базування в порядку, встановленому Радою мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласними та Севастопольською мiською держадмiнiстрацiями, а судна флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, в адмiнiстрацiї найближчого мiсця базування суден флоту рибної промисловостi вiдповiдно до правил, встановлених Мiнагрополiтики, про що адмiнiстрацiї об'єктiв базування або мiсць базування флоту рибної промисловостi письмово iнформують протягом 24 годин пiсля взяття на облiк, зокрема за допомогою факсимiльного зв'язку або електронної пошти, пiдроздiли Державної прикордонної служби, у зонi вiдповiдальностi яких перебуває вiдповiдний об'єкт базування, мiсце базування.

     27. Об'єкти базування в межах прикордонної смуги або контрольованого прикордонного району облаштовуються в мiсцях, якi визначаються рiшеннями Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласних та Севастопольської мiської держадмiнiстрацiй в порядку, визначеному законодавством, за погодженням з вiдповiдними органами Державної прикордонної служби з урахуванням пропозицiй райдержадмiнiстрацiй та органiв мiсцевого самоврядування, а для суден флоту рибної промисловостi з урахуванням пропозицiй Держрибагентства. Погодження та пропозицiї надаються письмово у довiльнiй формi на офiцiйних бланках вiдповiдних органiв.

     Номери об'єктам базування надаються вiдповiдними рiшеннями Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласних та Севастопольської мiської держадмiнiстрацiй, Держрибагентства (для мiсць базування суден флоту рибної промисловостi), про що iнформуються органи Державної прикордонної служби, на дiлянцi яких вони облаштовуються.

     Реєстрацiя об'єктiв базування, мiсць базування суден флоту рибної промисловостi здiйснюється вiдповiдно до законодавства, про що їх адмiнiстрацiї письмово iнформують пiдроздiли Державної прикордонної служби, у зонi вiдповiдальностi яких перебуває вiдповiдний об'єкт базування або мiсце базування суден флоту рибної промисловостi, не пiзнiше нiж протягом трьох робочих днiв пiсля завершення реєстрацiї, зокрема за допомогою факсимiльного зв'язку або електронної пошти.

     28. З метою своєчасного облаштування об'єкти базування щороку до початку навiгацiйного перiоду пiдлягають огляду спiльною комiсiєю, яка утворюється райдержадмiнiстрацiями, а в мiстах обласного значення - органами мiсцевого самоврядування (якi розробляють та затверджують акт огляду), до складу якої включаються представники райдержадмiнiстрацiй та органiв мiсцевого самоврядування, iнспектори Мiнприроди, державного органу, що здiйснює нагляд за безпекою судноплавства та реєстрацiєю суден, представники Держрибагентства (у разi потреби), органiв Нацiональної полiцiї, ДСНС i Державної прикордонної служби.

     Об'єкти базування, якi пiсля здiйснення огляду не отримали вiдповiдного дозволу, до експлуатацiї не допускаються.

     Огляд мiсця базування суден флоту рибної промисловостi здiйснюється мiжвiдомчими комiсiями, призначеними Держрибагентством, до складу яких включенi представники Державної прикордонної служби, у строк, встановлений Держрибагентством. За результатами огляду складається акт огляду мiсця базування суден флоту рибної промисловостi. Мiсця базування суден флоту рибної промисловостi допускаються до експлуатацiї пiсля внесення їх до перелiку мiсць базування суден флоту рибної промисловостi, який затверджується Держрибагентством.

     29. Юридичнi i фiзичнi особи, яким належать об'єкти базування, мiсця базування суден флоту рибної промисловостi, впорядковують i обладнують їх в установленому порядку, забезпечуючи належну охорону та зв'язок з пiдроздiлами Державної прикордонної служби.

     30. Заходи щодо облiку i тримання маломiрних суден, iнших плавзасобiв, повiтряних суден, якi здiйснюють посадку на воду на об'єктах базування, здiйснюють адмiнiстрацiї об'єктiв базування, суден флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, адмiнiстрацiї мiсць базування суден флоту рибної промисловостi, а також юридичнi i фiзичнi особи.

     Заходи щодо тримання маломiрних суден, iнших плавзасобiв, повiтряних суден, якi здiйснюють посадку на воду, суден флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, i за вiдповiдним погодженням зберiгаються окремо не на об'єктах базування або на мiсцях базування суден флоту рибної промисловостi, здiйснюють їх власники.

     Юридичнi i фiзичнi особи, яким належать об'єкти базування, мiсця базування суден флоту рибної промисловостi, власники, капiтани (судноводiї, стерновi-мотористи) маломiрних суден, iнших плавзасобiв, повiтряних суден, що здiйснюють посадку на воду, суден флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, зобов'язанi надати уповноваженим особам Державної прикордонної служби безперешкодний доступ до мiсця їх тримання.".

     8. У пунктi 33:

     1) абзаци п'ятий i шостий викласти в такiй редакцiї:

     "Вихiд та плавання суден флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, пiсля настання темної пори доби, маломiрних суден та iнших плавзасобiв пiсля закiнчення навiгацiйного перiоду i настання темної пори доби (за винятком наявностi у судна вiдповiдного дозволу Регiстра судноплавства України та обладнання, яке для нiчного плавання визначене Правилами судноплавства на внутрiшнiх водних шляхах України та Мiжнародними правилами попередження зiткнень суден на морi 1972 року), а також за межi 2 морських миль без вiдповiдних радiоелектронних засобiв зв'язку та дозволу на користування ними забороняється.

     Забороняється виходити за межi 2 морських миль: маломiрним суднам та iншим плавзасобам, в яких ефективна площа розсiювання судна недостатня для його виявлення за допомогою радiолокацiйних станцiй (радарiв) у дiапазонах 9 i 3 ГГц (довжина хвилi 3 i 10 сантиметрiв), без радiолокацiйних вiдбивачiв; суднам флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, без технiчних засобiв дистанцiйного контролю.";

     абзац сьомий пiсля слiв "з об'єктiв базування" доповнити словами "або з мiсць базування суден флоту рибної промисловостi".

     9. Пункт 34 викласти в такiй редакцiї:

     "34. У разi порушення вимог щодо порядку зберiгання, виходу у територiальне море та внутрiшнi води, завантаження i розвантаження торговельних та маломiрних суден, iнших плавзасобiв, суден флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, посадки i висадки пасажирiв органи Державної прикордонної служби мають право тимчасово забороняти експлуатацiю об'єктiв базування, мiсць базування суден флоту рибної промисловостi або забороняти вихiд у внутрiшнi води таких суден i плавзасобiв. Про запровадження цiєї санкцiї органи Державної прикордонної служби письмово iнформують заiнтересованих юридичних та фiзичних осiб завчасно. Це обмеження дiє до усунення виявлених порушень.

     У разi заборони Укртрансбезпекою експлуатацiї або виходу суден з об'єктiв базування, а Держрибагентством - суден флоту рибної промисловостi, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, з мiсць базування зазначенi органи не пiзнiше нiж протягом трьох робочих днiв з моменту прийняття такого рiшення письмово iнформують про це, зокрема за допомогою факсимiльного зв'язку або електронної пошти, органи Державної прикордонної служби, у зонi вiдповiдальностi яких перебувають розташованi вiдповiднi об'єкти базування або мiсця базування суден флоту рибної промисловостi.".

     10. Текст Положення пiсля слова "судноводiй" в усiх вiдмiнках i формах числа доповнити словом ", стерновий-моторист" у вiдповiдному вiдмiнку i числi.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.