КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 18 грудня 2018 р. N 1107


Про внесення змiн до Правил надання послуг поштового зв'язку

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     Внести до Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 5 березня 2009 р. N 270 (Офiцiйний вiсник України, 2009 р., N 23, ст. 750; 2014 р., N 88, ст. 2521; 2016 р., N 12, ст. 511, N 56, ст. 1942), змiни, що додаються.

Прем'єр-мiнiстр України В. ГРОЙСМАН

Iнд. 21

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 18 грудня 2018 р. N 1107

ЗМIНИ,
що вносяться до Правил надання послуг поштового зв'язку

     1. Пункт 2 пiсля абзацу двадцять восьмого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "спецiальна шафа/скринька - шафа/скринька iз засобами для запобiгання несанкцiонованому доступу, яка встановлюється у визначених оператором поштового зв'язку мiсцях для одержання адресатами поштових вiдправлень у зручний для нього час;".

     У зв'язку з цим абзаци двадцять дев'ятий - тридцять перший вважати вiдповiдно абзацами тридцятим - тридцять другим.

     2. В абзацi четвертому пункту 3 слова "документ з" замiнити словами "iнформацiя з документа щодо".

     3. Пункт 7 викласти в такiй редакцiї:

     "7. Зразки бланкiв, що використовуються пiд час надання користувачам послуг поштового зв'язку:

     з пересилання мiжнародних поштових вiдправлень - визначаються актами Всесвiтнього поштового союзу;

     з пересилання внутрiшнiх поштових вiдправлень - затверджуються оператором поштового зв'язку.

     Оператори поштового зв'язку самостiйно визначають перелiк послуг поштового зв'язку, що надаються ними з урахуванням попиту користувачiв, державних замовлень, та забезпечують виконання вiдповiдних нормативiв, якi затверджуються Мiнiнфраструктури.".

     4. Абзаци другий i третiй пункту 11 викласти в такiй редакцiї:

     "Письмова кореспонденцiя залежно вiд швидкостi обробки i перевезення подiляється на прiоритетну та непрiоритетну.

     Прiоритетною письмовою кореспонденцiєю є письмова кореспонденцiя, що обробляється у першочерговому порядку.".

     5. Пункт 13 виключити.

     6. Пункти 14 i 15 викласти в такiй редакцiї:

     "14. Внутрiшнi поштовi вiдправлення повиннi мати такi розмiри i граничну масу:

Вид поштового вiдправлення Гранична маса, кiлограмiв Розмiр в упаковцi, мiлiметрiв
Поштовi картки   максимальний: 120 х 235
мiнiмальний: 90 х 140
Листи 2 максимальний: 600 в одному вимiрi (причому сума довжини, ширини i товщини не може перевищувати 900), а згорнутих трубкою (рулони): 700 - завдовжки i 150 - у дiаметрi
мiнiмальний: 100 - в одному вимiрi та не менш як 50 - в iншому вимiрi (будь-якої мiнiмальної товщини), а згорнутих трубкою: 100 - завдовжки
i 50 - у дiаметрi
Бандеролi
з вкладенням однiєї книжки
2
3
Вiдправлення для слiпих 7
Посилки 30 максимальний: 600 х 700 х 700
Прямi контейнери нетто 500 мiнiмальний: 90 х 140 х 50
_____________
Примiтки:

1. Допускається перевищення одного з розмiрiв листа, бандеролi та вiдправлення для слiпих до 1040 мiлiметрiв, якщо вкладення не можна перегинати (карти, схеми тощо).
2. Допускається перевищення граничної маси посилки до 500 грамiв.
Посилки:
маса яких перевищує 10,5 кiлограма, вважаються великоваговими;
розмiр яких перевищує 600 х 700 х 700 мiлiметрiв, вважаються громiздкими;
найбiльший бiк яких не перевищує 300 мiлiметрiв, сума трьох вимiрiв - 500 мiлiметрiв, а маса - 3 кiлограми, вважаються дрiбними.
Приймання i видача великовагових (масою понад 10,5 кiлограма) та громiздких посилок здiйснюється у примiщеннях об'єктiв поштового зв'язку, визначених оператором поштового зв'язку.

     15. Мiжнароднi поштовi вiдправлення повиннi мати такi розмiри i граничну масу:

Вид поштового вiдправлення Гранична маса, кiлограмiв Розмiр в упаковцi, мiлiметрiв
Поштовi картки   максимальний: 120 х 235
мiнiмальний: 90 х 140
Листи 2 максимальний: 600 в одному вимiрi (причому сума довжини, ширини i товщини не може перевищувати 900),
а згорнутих трубкою (рулони) 700 - завдовжки i 150 - у дiаметрi
мiнiмальний: 100 - в одному вимiрi та не менш як 50 - в iншому вимiрi (будь-якої мiнiмальної товщини),
а згорнутих трубкою: 100 - завдовжки i 50 - у дiаметрi
Вiдправлення з оголошеною цiннiстю 2
Бандеролi 5
Вiдправлення для слiпих 7
Дрiбнi пакети 2
Мiшки "М" 30
Посилки 30 будь-який вимiр не повинен перевищувати 1050. Сума довжини i найбiльшого периметра (довжина кола) у будь-якому напрямку (крiм довжини) не повинна перевищувати 2000 мiнiмальний: 90 х 140 х 50
Вiдправлення "EMS" 30 будь-який вимiр не повинен перевищувати 1500. Сума довжини i найбiльшого периметра (довжини кола) у будь-якому напрямку (крiм довжини) не повинна перевищувати 3000
Згрупованi поштовi вiдправлення з позначкою "Консигнацiя" 30 (посилка)
2 (дрiбний пакет)
2 (лист)
будь-який вимiр кожного з них не повинен перевищувати 1050. Сума довжини i найбiльшого периметра (довжини кола) у будь-якому напрямку (крiм довжини) не повинна перевищувати 2000
_____________
Примiтки:

1. Допускається перевищення одного з розмiрiв листа, вiдправлення з оголошеною цiннiстю, вiдправлення для слiпих, дрiбного пакета до 1040 мiлiметрiв, якщо вкладення не можна перегинати (карти, схеми тощо).
2. Посилки з крихким вкладенням, громiздкi, а також посилки масою понад 20 кiлограмiв приймаються до країн, визначених у Керiвництвi з приймання мiжнародних поштових вiдправлень.
Для громiздких посилок: будь-який вимiр посилки не повинен перевищувати 2000 мiлiметрiв, а сума довжини i найбiльшого периметра (довжини кола) у будь-якому напрямку (крiм довжини) не повинна перевищувати 3000 мiлiметрiв.".

     7. Абзац перший пункту 17 пiсля слiв "їх вручення" доповнити словами "в письмовому виглядi, через смс-повiдомлення або повiдомлення, що пiдтримуються засобами Iнтернету, на вибiр користувача".

     8. Пункт 21 викласти в такiй редакцiї:

     "21. Адресат реєстрованого поштового вiдправлення, поштового переказу iнформується про надходження адресованого йому поштового вiдправлення, поштового переказу через смс-повiдомлення, повiдомлення, що пiдтримується засобами Iнтернету, або повiдомлення у паперовому виглядi за встановленим оператором поштового зв'язку зразком.".

     9. Абзац другий пункту 36 пiсля слова "фiзичнi" доповнити словами "та юридичнi".

     10. Пункт 41 виключити.

     11. Пiдпункт 1 пункту 42 доповнити абзацом такого змiсту:

     "номер мобiльного телефону адресата (для реєстрованих поштових вiдправлень);".

     12. Пункт 48 викласти в такiй редакцiї:

     "48. Реєстрованi поштовi вiдправлення, поштовi перекази без зазначення вiдправника та його поштової адреси, а також внутрiшнi поштовi вiдправлення iз зазначенням адреси вiдправника за межами України для пересилання не приймаються.".

     13. Пункт 62 доповнити абзацом такого змiсту:

     "Вiдправник, який бажає одержати повiдомлення про вручення поштового вiдправлення, виплату грошей за поштовим переказом через смс-повiдомлення, повинен зазначити на лицьовому боцi поштового вiдправлення (супровiдному бланку) номер мобiльного телефону, на який необхiдно надiслати таке повiдомлення.".

     14. Пункт 66 викласти в такiй редакцiї:

     "66. У разi вiдправлення згрупованих поштових вiдправлень, поштових переказiв вiдправник складає їх список в електронному виглядi за формою, визначеною оператором поштового зв'язку. Кiлькiсть поштових вiдправлень, поштових переказiв одного виду та категорiї (згрупованих за способом пересилання), що включаються до одного списку, та кiлькiсть таких спискiв визначаються оператором поштового зв'язку.".

     15. Пункт 71 виключити.

     16. У другому реченнi пункту 72 слова "вантажна митна декларацiя" замiнити словами "митна декларацiя на бланку єдиного адмiнiстративного документа".

     17. Пункт 74 виключити.

     18. Пункт 75 пiсля слiв "їх замовлення" доповнити словами ", якщо iнше не передбачено вiдповiдним договором,".

     19. Пункт 77 викласти в такiй редакцiї:

     "77. Тарифи на послуги поштового зв'язку, що не належать до унiверсальних послуг поштового зв'язку, встановлюються операторами поштового зв'язку згiдно iз законодавством.".

     20. Абзац перший пункту 80 пiсля слiв "послуг поштового зв'язку" доповнити словами "з пересилання письмової кореспонденцiї".

     21. Пункт 89 пiсля слiв "проживання на територiї України iноземного громадянина" доповнити словами ", iнших документiв, що посвiдчують особу згiдно iз законодавством".

     22. Абзац другий пункту 90 доповнити реченням такого змiсту: "Пiсля пред'явлення оригiналу довiреностi її копiя залишається в об'єктi поштового зв'язку.".

     23. Пункти 91 i 92 викласти в такiй редакцiї:

     "91. Iнформацiя про надходження реєстрованого поштового вiдправлення, поштового переказу, рекомендованого повiдомлення про вручення поштового вiдправлення, поштового переказу надсилається адресату у виглядi смс-повiдомлення за номером мобiльного телефону, зазначеним на поштовому вiдправленнi, поштовому переказi, а у разi вiдсутностi номера мобiльного телефону - шляхом вкладення до абонентської поштової скриньки бланку повiдомлення встановленого зразка.

     За бажанням адресата реєстроване поштове вiдправлення, поштовий переказ можуть бути доставленi йому за поштовою адресою, зазначеною вiдправником, кур'єром за додаткову плату.

     Поштовi перекази, адресованi юридичним особам та фiзичним особам на особистi рахунки, перераховуються на вiдповiднi рахунки в установах банкiв.

     92. Пiдлягають доставцi додому:

     простi поштовi вiдправлення;

     рекомендованi поштовi картки, листи, вiдправлення для слiпих, дрiбнi пакети, рекомендованi повiдомлення про вручення поштових вiдправлень, поштових переказiв;

     вiдправлення "EMS", крiм тих, на вкладення яких нарахованi митнi платежi.".

     24. Пункт 93 доповнити абзацом такого змiсту:

     "З використанням спецiальної шафи/скриньки на пiдставi договору, укладеного з адресатом, можуть доставлятися посилки або iншi поштовi вiдправлення.".

     25. Абзац перший пункту 94 викласти в такiй редакцiї:

     "94. Порядок доставки поштових вiдправлень, поштових переказiв, повiдомлень про вручення поштових вiдправлень, поштових переказiв, перiодичних друкованих видань юридичним особам узгоджується оператором поштового зв'язку разом з юридичною особою. Для отримання поштових вiдправлень юридична особа повинна забезпечити створення умов доставки та вручення поштових вiдправлень вiдповiдно до вимог Закону України "Про поштовий зв'язок", цих Правил.".

     26. У пунктi 98:

     1) в абзацi першому слова "представникам юридичних осiб (закладiв), уповноваженим на одержання пошти, якщо iнше не передбачене договором, укладеним цими юридичними особами (закладами) з оператором поштового зв'язку за мiсцем обслуговування" замiнити словами "адресатам чи представникам зазначених юридичних осiб (закладiв), уповноваженим на одержання пошти в об'єктi поштового зв'язку";

     2) доповнити пункт абзацом такого змiсту:

     "Поштовi вiдправлення для адресатiв, мiсце перебування яких розташоване поза межами населеного пункту, вручаються таким адресатам у найближчому до них об'єктi поштового зв'язку.".

     27. Абзац перший пункту 99 викласти в такiй редакцiї:

     "99. Рекомендованi поштовi вiдправлення, у тому числi рекомендованi листи з позначкою "Судова повiстка", рекомендованi повiдомлення про вручення поштових вiдправлень, поштових переказiв, адресованi фiзичним особам, пiд час доставки за зазначеною адресою або пiд час видачi у примiщеннi об'єкта поштового зв'язку вручаються адресату, а у разi його вiдсутностi - будь-кому з повнолiтнiх членiв сiм'ї, який проживає разом з ним.".

     28. У пунктi 102:

     1) абзац четвертий виключити;

     2) доповнити пункт абзацом такого змiсту:

     "мiжнароднi поштовi вiдправлення, на якi нарахованi митнi платежi.".

     29. Пункт 105 викласти в такiй редакцiї:

     "105. Одержання реєстрованого поштового вiдправлення, грошових коштiв за поштовим переказом здiйснюється за умови пред'явлення документiв, що пiдтверджують громадянство України, посвiдчують особу чи її спецiальний статус, визначених законодавством. У разi отримання рекомендованого поштового вiдправлення одержувач власноруч зазначає прiзвище та ставить свiй пiдпис в книзi (на окремому аркушi) встановленого зразка. У разi отримання iнших реєстрованих поштових вiдправлень, поштових переказiв одержувач заповнює вiдповiдний бланк повiдомлення: зазначає найменування, серiю та номер пред'явленого документа, дату одержання та ставить свiй пiдпис.

     Оператор поштового зв'язку також може визначати iнший порядок вручення реєстрованих поштових вiдправлень.

     Поштовi вiдправлення, в тому числi простi, адресованi "До запитання", видаються тiльки адресату на пiдставi пред'явлення документiв, що пiдтверджують громадянство України, посвiдчують особу чи її спецiальний статус.".

     30. У другому реченнi пункту 107 слова "за додаткову плату" виключити.

     31. Пункт 110 викласти в такiй редакцiї:

     "110. У разi коли адресат протягом трьох робочих днiв пiсля iнформування його за телефоном (через Iнтернет) або вкладення до абонентської поштової скриньки повiдомлення про надходження реєстрованого поштового вiдправлення, поштового переказу не з'явився за одержанням такого вiдправлення, поштового переказу, вiн iнформується повторно шляхом вкладення до абонентської поштової скриньки повiдомлення з вiдмiткою "Повторне" або iнформується за телефоном шляхом надiслання смс-повiдомлення (через Iнтернет).

     Повторнi повiдомлення про надходження реєстрованих поштових вiдправлень, поштових переказiв, адресованих до запитання та на абонементну скриньку, вкладаються вiдповiдно до картотеки "До запитання" та до абонементної скриньки адресата.

     Реєстроване поштове вiдправлення безоплатно зберiгається в примiщеннi об'єкта поштового зв'язку протягом п'яти робочих днiв об'єкта поштового зв'язку пiсля надходження вiдправлення. За кожен наступний день зберiгання реєстрованого поштового вiдправлення з одержувача стягується плата за зберiгання такого вiдправлення вiдповiдно до тарифiв, установлених оператором поштового зв'язку.

     При цьому день надходження реєстрованого поштового вiдправлення до об'єкта поштового зв'язку та день вручення не враховуються.".

     32. Пункт 114 доповнити абзацом такого змiсту:

     "У разi коли одержувач вiдмовляється засвiдчити своїм пiдписом факт вiдмови вiд одержання поштового вiдправлення, коштiв за поштовим переказом, такi поштове вiдправлення, поштовий переказ зберiгаються в примiщеннi об'єкта поштового зв'язку протягом установленого пунктом 116 цих Правил строку (крiм рекомендованих листiв з позначкою "Судова повiстка"), пiсля закiнчення якого - повертаються поштовим оператором за зворотною адресою.".

     33. Абзаци перший i другий пункту 117 викласти в такiй редакцiї:

     "117. Пiсля закiнчення встановленого строку зберiгання поштовi вiдправлення, поштовi перекази повертаються вiдправнику.

     Повернення вiдправлень, вiд яких вiдмовився адресат або вручення яких неможливе, повинне здiйснюватися негайно.".

     34. У пунктi 121:

     1) абзац сьомий виключити;

     2) абзац дев'ятий викласти в такiй редакцiї:

     "У випадку, передбаченому в абзацi восьмому цього пункту, в разi, коли поштове вiдправлення, поштовий переказ були поданi для пересилання з повiдомленням про вручення, плата за надання довiдки про його пересилання iз заявника не стягується.";

 

     3) доповнити пункт абзацом такого змiсту:

     "подати заяву про розшук вiдправленого ним реєстрованого поштового вiдправлення, поштового переказу.".

     35. Пункт 123 викласти в такiй редакцiї:

     "123. Адресат має право за додаткову плату подати заяву про:

     продовження строку зберiгання в примiщеннi об'єкта поштового зв'язку мiсця призначення адресованого йому поштового вiдправлення, поштового переказу до двох мiсяцiв з дня надходження;

     пересилання або доставку адресованих йому поштових вiдправлень, поштових переказiв на iншу адресу.

     Адресат також має право:

     вiдмовитися вiд одержання поштового вiдправлення, поштового переказу;

     подати заяву на розшук вiдправленого йому реєстрованого поштового вiдправлення, поштового переказу.

     Дiя цього пункту (крiм абзацу шостого) не поширюється на рекомендованi листи з позначкою "Судова повiстка".".

     36. В абзацi першому пункту 125 слова "в абзацах сьомому - восьмому" замiнити словами "в абзацi восьмому".

     37. У текстi Правил слово "секограма" у всiх вiдмiнках i формах числа замiнити словами "вiдправлення для слiпих" у вiдповiдному вiдмiнку i числi.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.