ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 7 листопада 2019 року N 131


Про затвердження Змiн до Положення про ведення касових операцiй у нацiональнiй валютi в Українi

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 33, 40 та 56 Закону України "Про Нацiональний банк України" та з метою удосконалення порядку ведення суб'єктами господарювання касових операцiй у нацiональнiй валютi в Українi Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Положення про ведення касових операцiй у нацiональнiй валютi в Українi, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 29 грудня 2017 року N 148 (зi змiнами) (далi - Змiни до Положення), що додаються.

     2. Департаменту грошового обiгу (Вiктор Зайвенко) пiсля офiцiйного опублiкування довести до вiдома банкiв України, а банкам - до вiдома їх клiєнтiв iнформацiю про прийняття цiєї постанови.

     3. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови Нацiонального банку України Сергiя Холода.

     4. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування, крiм пiдпункту 3 пункту 2 Змiн до Положення, який набирає чинностi через один мiсяць iз дня її офiцiйного опублiкування.

Голова Я. Смолiй

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
07 листопада 2019 року N 131

Змiни до Положення про ведення касових операцiй у нацiональнiй валютi в Українi

     1. Пiдпункт 5 пункту 3 роздiлу I пiсля слiв "готiвковi розрахунки" доповнити словами "/розрахунки готiвкою".

     2. У роздiлi II:

     1) пункт 6 пiсля абзацу третього доповнити новим абзацом четвертим такого змiсту:

     "Суб'єкти господарювання у разi зняття готiвкових коштiв iз поточних рахункiв з метою здiйснення готiвкових розрахункiв iз фiзичними особами зобов'язанi надавати на запит банку (фiлiї, вiддiлення) пiдтверднi документи, на пiдставi яких здiйснюються такi готiвковi розрахунки, необхiднi банку (фiлiї, вiддiленню) для вивчення клiєнта з урахуванням ризик-орiєнтованого пiдходу.".

     У зв'язку з цим абзаци четвертий та п'ятий уважати вiдповiдно абзацами п'ятим, шостим;

     2) в абзацi третьому пункту 11:

     слово "використання" замiнити словами та лiтерами "використання на перiод виходу з ладу РРО чи вiдключення електроенергiї";

     абзац доповнити новим реченням такого змiсту: "Установа/пiдприємство визначає мiсце та спосiб зберiгання вiдокремленими пiдроздiлами щоденних фiскальних звiтних чекiв (щоденних Z-звiтiв) у електроннiй формi.";

     3) пункт 12 доповнити новим абзацом такого змiсту: "Установа/пiдприємство вiдповiдно до вимог цього Положення зобов'язана(е) визначити та затвердити внутрiшнiм документом мiсце та спосiб зберiгання вiдокремленими пiдроздiлами щоденних фiскальних звiтних чекiв (щоденних Z-звiтiв) у електроннiй формi, формат їх зберiгання, який має забезпечувати вiзуальний перегляд щоденних Z-звiтiв представниками центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну податкову i митну полiтику, а також вiдповiдальну за зберiгання цих чекiв особу.";

     4) у пунктi 16:

     в абзацi другому слова "пункти приймання готiвки" замiнити словами "пункти надання фiнансових послуг";

     у першому реченнi абзацу четвертого слова "пункти приймання готiвки" замiнити словами "пункти надання фiнансових послуг".

     3. У пунктi 23 роздiлу III:

     1) абзац другий виключити.

     У зв'язку з цим абзац третiй уважати абзацом другим;

     2) пункт доповнити п'ятьма новими абзацами такого змiсту: "Працiвник установи/пiдприємства для пiдписання електронного касового документа зобов'язаний використовувати квалiфiкований електронний пiдпис.

     Фiзична особа - пiдприємець для пiдписання електронного касового документа має право використовувати квалiфiкований електронний пiдпис / удосконалений електронний пiдпис.

     Фiзична особа для пiдписання електронного касового документа має право використовувати квалiфiкований електронний пiдпис / удосконалений електронний пiдпис / простий електронний пiдпис.

     Суб'єкт господарювання має право використовувати квалiфiковану електронну печатку банку / удосконалену електронну печатку як додатковий реквiзит електронного касового документа.

     Використання удосконаленого електронного пiдпису, удосконаленої електронної печатки та простого електронного пiдпису здiйснюється на договiрних засадах за технологiєю, визначеною суб'єктом господарювання та вiдповiдно до вимог Законiв України "Про електроннi документи та електронний документообiг", "Про електроннi довiрчi послуги" i нормативно-правових актiв Нацiонального банку з питань застосування електронного пiдпису та електронної печатки в банкiвськiй системi України.".

     4. У пунктi 47 роздiлу IV:

     1) в абзацi першому слова "здiйснюють органи Державної фiскальної служби України вiдповiдно до їх компетенцiї" замiнити словами "здiйснює центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну податкову i митну полiтику (далi - контролюючий орган) вiдповiдно до його компетенцiї";

     2) в абзацi третьому слова "Органи Державної фiскальної служби України", "застосовують" замiнити вiдповiдно словами "Контролюючий орган", "застосовує".

     5. У пунктi 57 роздiлу VI слова "Державна фiскальна служба України (далi - контролюючий орган)" замiнити словами "Контролюючий орган".

     6. У додатку 8 до Положення:

     1) у пунктi 3 слова "вiдповiдний орган державної фiскальної служби" замiнити словами "контролюючий орган";

     2) у пунктi 16 слова "Державної фiскальної служби України" замiнити словами "контролюючого органу";

     3) у пунктi 9 Пояснень щодо заповнення додатка 8 слова "органи Державної фiскальної служби", "цими органами" замiнити вiдповiдно словами "контролюючий орган", "цим органом".

Директор Департаменту грошового обiгу В. Зайвенко
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Голови Нацiонального банку України С. Холод
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.