Документ скасований: Постанова НБУ № 164 від 29.07.2022

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 29 листопада 2019 року N 142


Про внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 40, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", статтi 14 Закону України "Про платiжнi системи та переказ коштiв в Українi", з метою вдосконалення нормативно-правового регулювання дiяльностi, пов'язаної з емiсiєю електронних платiжних засобiв, та операцiй, здiйснених з їх використанням, Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. У текстi Iнструкцiї про безготiвковi розрахунки в Українi в нацiональнiй валютi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 21 сiчня 2004 року N 22, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 29 березня 2004 року за N 377/8976 (зi змiнами), слова "миттєва безконтактна оплата" замiнити словами "платiжний застосунок".

     2. Затвердити Змiни до Положення про порядок емiсiї електронних платiжних засобiв i здiйснення операцiй з їх використанням, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 05 листопада 2014 року N 705 (зi змiнами) (далi - Положення), що додаються.

     3. Платiжним органiзацiям, банкам - учасникам платiжних систем, якi здiйснюють емiсiю та еквайринг електронних платiжних засобiв, протягом трьох мiсяцiв iз дня набрання чинностi цiєю постановою привести свою дiяльнiсть у вiдповiднiсть до вимог Положення.

     4. Департаменту платiжних систем та iнновацiйного розвитку (Ольга Василєва) пiсля офiцiйного опублiкування довести до вiдома банкiв України iнформацiю про прийняття цiєї постанови.

     5. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови Нацiонального банку України Сергiя Холода.

     6. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування.

Голова Я. Смолiй

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
29 листопада 2019 року N 142

Змiни до Положення про порядок емiсiї електронних платiжних засобiв i здiйснення операцiй з їх використанням

     1. У роздiлi I:

     1) в абзацi першому пункту 3 слова "їх користувачiв" замiнити словами "користувачiв електронних платiжних засобiв (далi - користувач)";

     2) у пунктi 4:

     пункт пiсля пiдпункту 2 доповнити новим пiдпунктом 3 такого змiсту:

     "3) iнформацiйно-технiчний посередник - оператор послуг платiжної iнфраструктури, який надає iнформацiйнi та технологiчнi послуги щодо переказу коштiв та вiдомостi щодо якого внесенi Нацiональним банком до Реєстру платiжних систем, систем розрахункiв, учасникiв цих систем та операторiв послуг платiжної iнфраструктури;".

     У зв'язку з цим пiдпункти 3 - 13 уважати вiдповiдно пiдпунктами 4 - 14;

     у пiдпунктi 6 слово "робочого" виключити;

     пiдпункт 11 викласти в такiй редакцiї:

     "11) платiжний додаток - програмний засiб, розмiщений в апаратно-програмному середовищi електронного платiжного засобу (магнiтна смуга, чип контактний/безконтактний), за допомогою якого здiйснюються платiжнi та iншi операцiї, передбаченi договором;";

     пункт пiсля пiдпункту 11 доповнити новим пiдпунктом 12 такого змiсту:

     "12) платiжний застосунок - програмне забезпечення, встановлене в технiчному/мобiльному пристрої, яке дає змогу держателю iнiцiювати платiжнi або iншi операцiї iз використанням електронного платiжного засобу;".

     У зв'язку з цим пiдпункти 12 - 14 уважати вiдповiдно пiдпунктами 13 - 15;

     3) у пунктi 8:

     пiдпункт 1 пiсля слова "емiсiєю" доповнити словами "(випуском/видачею/передаванням)";

     пiдпункт 2 пiсля слова "операцiй," доповнити словами "операцiй за допомогою платiжного застосунку,";

     пункт пiсля пiдпункту 9 доповнити новим пiдпунктом 10 такого змiсту:

     "10) порядок передавання держателю / представнику держателя електронного платiжного засобу юридичними особами, фiзичними особами - пiдприємцями та фiзичними особами, яким банком надано право здiйснювати iдентифiкацiю та верифiкацiю клiєнтiв банку - фiзичних осiб (далi - агент), та порядок здiйснення контролю за дотриманням агентами цього порядку;".

     У зв'язку з цим пiдпункти 10, 11 уважати вiдповiдно пiдпунктами 11, 12;

     4) пункт 9 викласти в такiй редакцiї:

     "9. Банк вiдповiдно до порядку, встановленого законодавством України, що регулює вiдносини у сферi запобiгання легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення, зобов'язаний iдентифiкувати та верифiкувати:

     1) клiєнтiв, якi вiдкривають рахунки в банку;

     2) користувачiв, якi здiйснюють операцiї за рахунком, до якого емiтовано електронний платiжний засiб;

     3) представникiв користувача, якi отримують електронний платiжний засiб за довiренiстю.".

     2. У роздiлi II:

     1) пункт 2 викласти в такiй редакцiї:

     "2. Користувачем може бути суб'єкт господарювання або фiзична особа.

     Емiтент має право надавати для здiйснення платiжних та iнших операцiй:

     1) особистi електроннi платiжнi засоби - фiзичним особам, якi не здiйснюють пiдприємницької дiяльностi та їх довiреним особам;

     2) корпоративнi (бiзнесовi) електроннi платiжнi засоби - суб'єктам господарювання (юридичним особам або фiзичним особам, якi здiйснюють пiдприємницьку дiяльнiсть, незалежну професiйну дiяльнiсть).";

     2) роздiл пiсля пункту 2 доповнити новим пунктом 3 такого змiсту:

     "3. Банк має право емiтувати до рахунку, вiдкритого на iм'я малолiтньої особи, фiзичної особи, визнаної судом недiєздатною, електронний платiжний засiб на iм'я її законних представникiв [батькiв (усиновлювачiв), опiкунiв].".

     У зв'язку з цим пункти 3 - 17 уважати вiдповiдно пунктами 4 - 18;

     3) пункти 7, 8 викласти в такiй редакцiї:

     "7. Договiр укладається в письмовiй формi (паперовiй або електроннiй). Електронна форма договору має мiстити електронний пiдпис клiєнта (представника клiєнта) та уповноваженої особи банку вiдповiдно до вимог, установлених Законами України "Про електроннi документи та електронний документообiг", "Про електроннi довiрчi послуги" та нормативно-правовим актом Нацiонального банку з питань застосування електронного пiдпису в банкiвськiй системi України.

     Договiр може укладатися шляхом приєднання клiєнта до публiчної пропозицiї укладення договору (оферта), розмiщеної у загальнодоступному для клiєнта мiсцi в банку та на його офiцiйному сайтi в мережi Iнтернет.

     8. Банк зобов'язаний пiд час видачi електронного платiжного засобу надати користувачу в спосiб, визначений банком та користувачем, примiрники:

     1) договору, що дає змогу встановити дату його укладення;

     2) правил користування електронним платiжним засобом;

     3) тарифiв банку на обслуговування електронного платiжного засобу, що дiяли на дату укладення договору.

     Банк має право надавати користувачу примiрники договору, правил та тарифiв за допомогою iнформацiйних, телекомунiкацiйних, iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем. Якщо примiрник договору, правил або тарифiв надiсланий користувачу за допомогою iнформацiйних, телекомунiкацiйних, iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем або в iнший спосiб, то вiн обов'язково має мiстити дату його вiдправлення";

     4) пункт 9 пiсля пiдпункту 1 доповнити новим пiдпунктом 2 такого змiсту:

     "2) порядок надання в користування або передавання у власнiсть електронного платiжного засобу користувачу;".

     У зв'язку з цим пiдпункти 2 - 11 уважати вiдповiдно пiдпунктами 3 - 12;

     5) пункт 12 викласти в такiй редакцiї:

     "12. Емiтент на пiдставi договору має право емiтувати додатковий електронний платiжний засiб фiзичнiй особi за умови надання власником рахунку цiй фiзичнiй особi права на його отримання.".

     3. У роздiлi III:

     1) пункти 1, 5 викласти в такiй редакцiї:

     "1. Користувачi мають право використовувати особистi та корпоративнi електроннi платiжнi засоби для здiйснення платiжних операцiй вiдповiдно до умов договору з емiтентом та вимог законодавства України.

     Суб'єкти господарювання не мають права використовувати корпоративнi електроннi платiжнi засоби для виплати заробiтної плати, виплат соцiального характеру.";

     "5. Операцiї iз застосуванням одного електронного платiжного засобу, виданого користувачу, можуть вiдображатися за кiлькома його рахунками.";

     2) роздiл пiсля пункту 5 доповнити трьома новими пунктами 6 - 8 такого змiсту:

     "6. Користувач здiйснює платiжнi або iншi операцiї за допомогою платiжного застосунку, який пропонується емiтентом у порядку, визначеному в договорi з емiтентом.

     7. Платiжний застосунок, який пропонується емiтентом, має вiдповiдати вимогам вiдповiдної платiжної системи до технологiй захисту здiйснення операцiй з використанням електронних платiжних засобiв.

     8. Емiтент не несе вiдповiдальностi за платiжнi операцiї, здiйсненi користувачем iз використанням електронного платiжного засобу за допомогою платiжного застосунку, який не пропонується емiтентом.".

     У зв'язку з цим пункти 6 - 10 уважати вiдповiдно пунктами 9 - 13;

     3) пункт 11 виключити.

     У зв'язку з цим пункти 12, 13 уважати вiдповiдно пунктами 11, 12;

     4) абзац перший пункту 11 замiнити трьома новими абзацами такого змiсту:

     "11. Постачальник платiжних послуг зобов'язаний надавати держателю iнформацiю про комiсiйну винагороду за платiжну послугу перед iнiцiюванням держателем платiжної операцiї.

     Постачальник платiжних послуг зобов'язаний надати держателю можливiсть перевiрити реквiзити документа на переказ до надання держателем згоди на проведення переказу.

     Держатель пiсля отримання iнформацiї про комiсiйну винагороду або перевiрки реквiзитiв документа на переказ повинен мати змогу вiдмовитися вiд уже розпочатої операцiї.".

     4. У роздiлi VI:

     1) пункти 1, 2 викласти в такiй редакцiї:

     "1. Користувач зобов'язаний використовувати електронний платiжний засiб вiдповiдно до вимог законодавства України та умов договору, укладеного з емiтентом, i не допускати використання електронного платiжного засобу особами, якi не мають на це законного права або повноважень.

     Емiтент має право передати електронний платiжний засiб, емiтований на iм'я користувача, довiренiй особi або представнику користувача.

     Представник користувача має право отримати електронний платiжний засiб за довiренiстю, що видана користувачем та посвiдчена в установленому законодавством порядку. У такому разi емiтент не несе вiдповiдальностi за проведення операцiй з використанням такого електронного платiжного засобу, виданого представнику за довiренiстю.

     Використання електронного платiжного засобу за довiренiстю не допускається, крiм випадку емiсiї додаткового електронного платiжного засобу для довiреної особи.

     2. Емiтент зобов'язаний надавати ПIН або iншу iнформацiю, яка дає змогу здiйснювати платiжнi операцiї з використанням електронного платiжного засобу, лише держателю електронного платiжного засобу.

     Емiтент пiд час видачi електронного платiжного засобу зобов'язаний проiнформувати держателя про можливiсть або неможливiсть змiни ПIНу. Перша змiна ПIНу здiйснюється безкоштовно.

     Емiтент має право передати електронний платiжний засiб держателю або представнику користувача через агента.";

     2) у пунктi 15 слова "термiну", "термiнiв" замiнити вiдповiдно словами "строку (термiну)", "строкiв".

     5. У роздiлi VII:

     1) абзаци четвертий, п'ятий пункту 3 виключити;

     2) роздiл пiсля пункту 3 доповнити новим пунктом 4 такого змiсту:

     "4. Паперовi документи за операцiями з використанням електронних платiжних засобiв можуть не оформлятися за мiсцем проведення операцiї, якщо:

     1) розрахунки за товари (послуги) здiйснюються держателем на суму до 20 неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян або

     2) таке право передбачене правилами вiдповiдної платiжної системи, або

     3) держатель вiдмовився вiд їх отримання.

     Документи за операцiями iз застосуванням електронних платiжних засобiв можуть оформлятися в електроннiй формi пiд час здiйснення операцiй у сферi електронної комерцiї та системах дистанцiйного обслуговування за умови їх доставки користувачу.".

     У зв'язку з цим пункти 4 - 12 уважати вiдповiдно пунктами 5 - 13;

     3) пункт 8 пiсля абзацу першого доповнити новим пiдпунктом 1 такого змiсту:

     "1) найменування платiжної системи;".

     У зв'язку з цим пiдпункти 1 - 8 уважати вiдповiдно пiдпунктами 2 - 9.

     6. У роздiлi VIII:

     1) у пунктi 1 слова "(далi - агент)" виключити;

     2) у пунктi 3:

     в абзацi першому слово "агентом" замiнити словами "агентом/посередником";

     у пiдпунктi 3 слово "агента" замiнити словами "агента/посередника";

     3) у пунктi 4 слово "Агент" замiнити словами "Агент/посередник";

     4) роздiл пiсля пункту 5 доповнити чотирма новими пунктами 6 - 9 такого змiсту:

     "6. Емiтент для передавання електронних платiжних засобiв держателям / представнику держателя має право укладати договори з агентами, яким емiтентом надано право здiйснювати iдентифiкацiю та верифiкацiю клiєнтiв банку - фiзичних осiб.

     7. Постачальник платiжних послуг має право на пiдставi договору залучати iнформацiйно-технiчного посередника для здiйснення iнформацiйних та технологiчних операцiй з електронними платiжними засобами.

     Договiр має мiстити такi обов'язковi умови:

     1) порядок дiяльностi iнформацiйно-технiчного посередника, пов'язаний зi здiйсненням операцiй з використанням електронних платiжних засобiв;

     2) порядок забезпечення iнформацiйно-технiчним посередником захисту iнформацiї та вжиття iнших заходiв безпеки пiд час здiйснення користувачами операцiй з використанням електронних платiжних засобiв, вiдповiдальнiсть за їх порушення;

     3) порядок здiйснення контролю за дiяльнiстю iнформацiйно-технiчного посередника, пов'язаної зi здiйсненням операцiй з використанням електронних платiжних засобiв;

     4) вiдповiдальнiсть iнформацiйно-технiчного посередника та постачальника платiжних послуг;

     5) порядок розгляду спорiв.

     8. Постачальник платiжних послуг та/або iнформацiйно-технiчний посередник зобов'язаний проiнформувати до початку iнiцiювання переказу коштiв держателя про участь iнформацiйно-технiчного посередника в переказi, якщо переказ iнiцiюється за допомогою iнформацiйно-технiчного посередника. Держатель пiсля отримання iнформацiї повинен мати змогу вiдмовитися вiд уже розпочатої операцiї.

     9. Постачальник платiжних послуг, що уклав договiр з iнформацiйно-технiчним посередником, зобов'язаний здiйснювати контроль за його дiяльнiстю в порядку, визначеному в договорi.".

     У зв'язку з цим пункти 6 - 9 уважати вiдповiдно пунктами 10 - 13.

Заступник директора департаменту - начальник управлiння роздрiбних платежiв Департаменту платiжних систем та iнновацiйного розвитку О. Василєва
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Голови Нацiонального банку України С. Холод
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.