ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Закону України "Про захист населення вiд iнфекцiйних хвороб" щодо запобiгання поширенню коронавiрусної хвороби (COVID-19)

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Закону України "Про захист населення вiд iнфекцiйних хвороб" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2000 р., N 29, ст. 228; 2003 р., N 38, ст. 321; 2014 р., N 2 - 3, ст. 41) такi змiни:

     1. У статтi 1:

     абзаци тринадцятий i чотирнадцятий викласти в такiй редакцiї:

     "самоiзоляцiя - перебування особи, стосовно якої є обґрунтованi пiдстави щодо ризику iнфiкування або поширення нею iнфекцiйної хвороби, у визначеному нею мiсцi (примiщеннi) з метою дотримання протиепiдемiчних заходiв на основi зобов'язання особи;

     обсерватор - спецiалiзований заклад, призначений для перебування осiб, якi пiдлягають обсервацiї, їх обстеження та здiйснення медичного нагляду за ними";

     доповнити абзацом двадцять дев'ятим такого змiсту:

     "обсервацiя - перебування особи, стосовно якої є ризик поширення iнфекцiйної хвороби, в обсерваторi з метою її обстеження та здiйснення медичного нагляду за нею".

     2. Перше речення частини четвертої статтi 29 доповнити словами "пiдстави та порядок обов'язкової самоiзоляцiї, перебування особи в обсерваторi (обсервацiї), госпiталiзацiї до тимчасових закладiв охорони здоров'я (спецiалiзованих шпиталiв)".

     3. У статтi 30:

     в абзацi четвертому слова "в'їзду на територiю карантину та виїзду з неї" замiнити словами "в'їзду, виїзду на територiї карантину та окремих адмiнiстративно-територiальних одиниць";

     в абзацi сьомому слова "в'їздах i виїздах iз територiї" замiнити словами "в'їздах, виїздах на територiї карантину та окремих адмiнiстративно-територiальних одиниць, що знаходяться на територiї карантину".

     4. Статтю 31 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 31. Обсерватори, тимчасовi заклади охорони здоров'я (спецiалiзованi шпиталi)

     У разi встановлення карантину на час його дiї та вiдповiдно до потреби органи виконавчої влади, органи мiсцевого самоврядування утворюють на територiї карантину тимчасовi заклади охорони здоров'я (спецiалiзованi шпиталi), обсерватори. Тимчасовi заклади охорони здоров'я (спецiалiзованi шпиталi) утворюються за рiшенням органiв державної влади та органiв мiсцевого самоврядування з метою додаткового забезпечення надання медичної допомоги населенню з можливiстю використання примiщень i майна iнших закладiв i установ.

     Обов'язковiй госпiталiзацiї у спецiалiзованi лiкарнi пiдлягають хворi на особливо небезпечнi та небезпечнi iнфекцiйнi хвороби, а також особи з симптомами таких хвороб.

     Порядок облаштування та функцiонування обсерваторiв, тимчасових закладiв охорони здоров'я (спецiалiзованих шпиталiв) встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної полiтики у сферi охорони здоров'я.

     Обсервацiї та самоiзоляцiї пiдлягають особи, якi пiдпадають пiд критерiї, визначенi в рiшеннi про встановлення карантину.

     Особи, якi виявили бажання залишити територiю карантину до його вiдмiни, повиннi отримати довiдку про можливiсть виїзду iз зони карантину протягом iнкубацiйного перiоду хвороби, яка видається за результатами медичного обстеження в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної полiтики у сферi охорони здоров'я.

     На перiод перебування в самоiзоляцiї, обсервацiї, в тимчасових закладах охорони здоров'я (спецiалiзованих шпиталях) особi видається листок непрацездатностi, який оплачується в розмiрах i в порядку, встановлених законодавством для осiб, визнаних тимчасово непрацездатними внаслiдок захворювання".

     5. У статтi 35:

     у частинi першiй слова "вiдповiдного органу державної санiтарно-епiдемiологiчної служби" замiнити словами "закладiв охорони здоров'я визначених, центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної полiтики у сферi охорони здоров'я для здiйснення протиепiдемiчних заходiв";

     доповнити частиною третьою такого змiсту:

     "У рiшеннi про встановлення карантину можуть визначатися особливий порядок облiку, реєстрацiї та обмiну iнформацiєю про випадки захворювання на перiод карантину. Особи, виннi в неправомiрному розголошеннi такої iнформацiї, притягаються до вiдповiдальностi в порядку, встановленому законом".

     II. Прикiнцевi та перехiднi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування.

     2. Установити, що на перiод встановлення карантину або обмежувальних заходiв, пов'язаних iз поширенням коронавiрусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днiв з дня його вiдмiни:

     1) дозволяється обробка персональних даних без згоди особи, зокрема даних, що стосуються стану здоров'я, мiсця госпiталiзацiї або самоiзоляцiї, прiзвища, iменi, по батьковi, дати народження, мiсця проживання, роботи (навчання), з метою протидiї поширенню коронавiрусної хвороби (COVID-19), в порядку, визначеному в рiшеннi про встановлення карантину, за умови використання таких даних виключно з метою здiйснення протиепiдемiчних заходiв.

     Протягом 30 днiв пiсля закiнчення перiоду встановлення карантину такi данi пiдлягають знеособленню, а у разi неможливостi - знищенню;

     2) дозволяється утворення органами державної влади, органами мiсцевого самоврядування тимчасових закладiв охорони здоров'я (спецiалiзованих шпиталiв) для здiйснення заходiв з метою протидiї поширенню коронавiрусної хвороби (COVID-19) без необхiдностi виконання вiдповiдними закладами охорони здоров'я вимог, пов'язаних iз лiцензiйними умовами дiяльностi, та з можливiстю використання примiщень i майна iнших закладiв i установ для розгортання таких шпиталiв.

     Вимоги до тимчасових закладiв охорони здоров'я та порядок їх створення визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної полiтики у сферi охорони здоров'я;

     3) з метою протидiї поширенню коронавiрусної хвороби (COVID-19) заклади охорони здоров'я можуть залучати додатково, на умовах контракту, осiб, якi мають вiдповiдну спецiальну освiту i вiдповiдають єдиним квалiфiкацiйним вимогам. У разi наявностi у особи на момент укладення контракту основного мiсця роботи, незалежно вiд пiдпорядкування та форми власностi роботодавця, за таким медичним працiвником на строк дiї контракту зберiгаються його основне мiсце роботи i посада, а оплата працi за основним мiсцем роботи здiйснюється за фактично виконану роботу. Порядок укладення контракту, його типова форма та розмiр оплати працi за контрактом визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної полiтики у сферi охорони здоров'я.

     3. Кабiнету Мiнiстрiв України у тижневий строк з дня набрання чинностi цим Законом:

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити приведення мiнiстерствами, iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити прийняття нормативно-правових актiв, необхiдних для реалiзацiї положень цього Закону.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
13 квiтня 2020 року
N 555-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.