ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiни до пункту 205 роздiлу XI "Перехiднi положення" Кримiнального процесуального кодексу України щодо особливостей судового контролю за дотриманням прав, свобод та iнтересiв осiб у кримiнальному провадженнi та розгляду окремих питань пiд час судового провадження на перiод дiї карантину, встановленого Кабiнетом Мiнiстрiв України з метою запобiгання поширенню коронавiрусної хвороби (COVID-19)

     Верховна Рада України постановляє:

     1. Пункт 205 роздiлу XI "Перехiднi положення" Кримiнального процесуального кодексу України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2013 р., NN 9 - 13, ст. 88) викласти в такiй редакцiї:

     "205. Тимчасово, на перiод дiї карантину, встановленого Кабiнетом Мiнiстрiв України з метою запобiгання поширенню на територiї України коронавiрусної хвороби (COVID-19), встановити такi особливостi судового контролю за дотриманням прав, свобод та iнтересiв осiб у кримiнальних провадженнях та розгляду окремих питань пiд час судового провадження.

     Розгляд питань, якi вiднесено до повноважень слiдчого суддi (крiм розгляду клопотань про надання дозволу на проведення негласних слiдчих (розшукових) дiй i скарг на рiшення, дiї чи бездiяльнiсть слiдчого чи прокурора пiд час досудового розслiдування), та окремих питань пiд час судового провадження здiйснюється з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом.

     У разi неможливостi визначити слiдчого суддю у вiдповiдному судi (крiм Вищого антикорупцiйного суду) мiсцевий суд вносить вмотивоване подання про передачу клопотання, яке має розглядатися слiдчим суддею, для розгляду до iншого суду в межах юрисдикцiї одного суду апеляцiйної iнстанцiї або до iншого суду в межах юрисдикцiї рiзних апеляцiйних судiв.

     Невiдкладно, але не пiзнiше 24 годин з моменту надходження такого подання, головою вiдповiдного суду апеляцiйної iнстанцiї (головою Касацiйного кримiнального суду Верховного Суду у разi передачi мiж судами в межах юрисдикцiї рiзних апеляцiйних судiв) розглядається питання про передачу клопотання на розгляд до iншого суду, про що постановляється вiдповiдна ухвала. Спори про пiдсуднiсть мiж судами у даному випадку не допускаються.

     У разi неможливостi у визначений цим Кодексом строк суддею (колегiєю суддiв) розглянути клопотання про обрання або продовження запобiжного заходу у виглядi тримання пiд вартою, крiм клопотання, поданого на розгляд до Вищого антикорупцiйного суду, воно може бути передано на розгляд до iншого суддi, визначеного в порядку, встановленому частиною третьою статтi 35 цього Кодексу, або розглянуто головуючим, а за його вiдсутностi - iншим суддею зi складу колегiї суддiв, якщо справа розглядається колегiально, або може бути передано для розгляду до iншого суду в межах юрисдикцiї одного суду апеляцiйної iнстанцiї або до суду в межах юрисдикцiї рiзних апеляцiйних судiв в порядку, передбаченому абзацом шостим цього пункту.

     Питання про передачу на пiдставi абзацу п'ятого цього пункту клопотання про обрання або продовження запобiжного заходу у виглядi тримання пiд вартою для розгляду до iншого суду вирiшується головою вiдповiдного суду апеляцiйної iнстанцiї (головою Касацiйного кримiнального суду Верховного Суду у разi передачi мiж судами в межах юрисдикцiї рiзних апеляцiйних судiв) за вмотивованим поданням мiсцевого суду (суду апеляцiйної iнстанцiї) невiдкладно, але не пiзнiше 24 годин з моменту надходження такого подання, про що постановляється вiдповiдна ухвала. Спори про пiдсуднiсть мiж судами у даному випадку не допускаються.

     Розгляд питань, вiднесених до повноважень слiдчого суддi, суду (крiм розгляду клопотання про обрання запобiжного заходу у виглядi тримання пiд вартою) за його рiшенням, прийнятим з власної iнiцiативи або за клопотанням сторони кримiнального провадження, може бути проведено у режимi вiдеоконференцiї, про що повiдомляються сторони кримiнального провадження у порядку, визначеному статтею 135 цього Кодексу. Слiдчий суддя, суд не має права прийняти рiшення про проведення судового засiдання щодо розгляду клопотання про продовження строку тримання пiд вартою у режимi вiдеоконференцiї, в якому поза межами примiщення суду перебуває пiдозрюваний (обвинувачений), якщо вiн проти цього заперечує.

     Проведення судового засiдання у режимi вiдеоконференцiї, у тому числi пiд час судового провадження, здiйснюється на умовах, визначених абзацом сьомим цього пункту, з дотриманням правил, передбачених частинами третьою - дев'ятою статтi 336 цього Кодексу.

     Участь захисника у судовому засiданнi забезпечується вiдповiдно до вимог цього Кодексу.

     Пiд час досудового розслiдування та пiд час судового розгляду клопотання про продовження строку тримання пiд вартою подається не пiзнiше нiж за десять днiв до закiнчення дiї попередньої ухвали про тримання пiд вартою".

     2. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування, крiм абзацу одинадцятого пункту 1 цього Закону, який набирає чинностi через десять днiв з дня набрання чинностi цим Законом.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
13 квiтня 2020 року
N 558-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.