ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до статтi 39 Закону України "Про захист населення вiд iнфекцiйних хвороб" щодо додаткових гарантiй прав медичних та iнших працiвникiв, зайнятих у сферi захисту населення вiд iнфекцiйних хвороб, та членiв їх сiмей

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Статтю 39 Закону України "Про захист населення вiд iнфекцiйних хвороб" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2000 р., N 29, ст. 228) доповнити частинами другою - сьомою такого змiсту:

     "Держава забезпечує страховi виплати в таких розмiрах медичним працiвникам державних i комунальних закладiв охорони здоров'я:

     1) у разi встановлення групи iнвалiдностi протягом одного календарного року, що настала внаслiдок захворювання коронавiрусною хворобою (COVID-19), за умови, що таке захворювання пов'язане з виконанням професiйних обов'язкiв в умовах пiдвищеного ризику зараження - залежно вiд встановленої працiвнику групи iнвалiдностi та ступеня втрати професiйної працездатностi, але не менше 300-кратного розмiру прожиткового мiнiмуму, встановленого законом для працездатних осiб на 1 сiчня календарного року;

     2) у разi смертi працiвника - у 750-кратному розмiрi прожиткового мiнiмуму, встановленого законом для працездатних осiб на 1 сiчня календарного року.

     Розмiр та порядок здiйснення страхових виплат, передбачених пунктом 1 частини другої цiєї статтi, визначаються Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     У разi настання обставин, передбачених пунктом 1 частини другої цiєї статтi, страхова виплата призначається i виплачується працiвниковi протягом одного мiсяця з дня виникнення права на страхову виплату.

     У разi настання обставин, передбачених пунктом 2 частини другої цiєї статтi, страхова виплата призначається i виплачується разово та в рiвних частинах членам сiм'ї, батькам та утриманцям померлого працiвника протягом одного мiсяця з дня виникнення права на страхову виплату. Члени сiм'ї та батьки померлого працiвника визначаються вiдповiдно до Сiмейного кодексу України.

     У разi настання обставин, передбачених пунктом 2 частини другої цiєї статтi, пiд час дiї карантину або обмежувальних заходiв, пов'язаних iз поширенням коронавiрусної хвороби (COVID-19), медичний працiвник, смерть якого настала внаслiдок iнфiкування коронавiрусною хворобою (COVID-19), прирiвнюється за своїм статусом до вiйськовослужбовця, який проходив вiйськову службу, смерть якого настала внаслiдок поранення, контузiї, калiцтва, захворювання, пов'язаних з виконанням обов'язкiв вiйськової служби. Члени сiм'ї такого працiвника, його батьки та утриманцi користуються усiма правами та гарантiями, передбаченими законодавством України для членiв сiм'ї, батькiв та утриманцiв вiйськовослужбовцiв, якi проходили вiйськову службу та смерть яких настала внаслiдок поранення, контузiї, калiцтва, захворювання, пов'язаних з виконанням обов'язкiв вiйськової служби з урахуванням положень цього Закону.

     У разi залучення до боротьби з коронавiрусною хворобою (COVID-19) державними i комунальними закладами охорони здоров'я студентiв-медикiв старших курсiв (5 i 6 курс) та iнтернiв, допущених до роботи вiдповiдно до вимог статтi 24 Кодексу законiв про працю України, на таких студентiв-медикiв та iнтернiв поширюється в повному обсязi дiя частин другої - шостої цiєї статтi".

     II. Прикiнцевi та перехiднi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування.

     2. Дiя цього Закону поширюється на всi випадки iнфiкування або смертi внаслiдок iнфiкування коронавiрусною хворобою (COVID-19) медичних працiвникiв державних i комунальних закладiв охорони здоров'я, державних наукових установ та осiб, зазначених у частинi сьомiй статтi 39 Закону України "Про захист населення вiд iнфекцiйних хвороб", якi виконували професiйнi обов'язки в умовах пiдвищеного ризику зараження коронавiрусною хворобою (COVID-19), що мали мiсце з моменту встановлення Кабiнетом Мiнiстрiв України карантину вiдповiдно до Закону України "Про захист населення вiд iнфекцiйних хвороб".

     3. Кабiнету Мiнiстрiв України протягом одного тижня з дня набрання чинностi цим Законом:

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити прийняття мiнiстерствами, iншими центральними органами виконавчої влади актiв, необхiднiсть яких випливає iз цього Закону.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
7 травня 2020 року
N 588-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.