Документ скасований: Рішення НБУ № 488-рш від 22.07.2020

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

РIШЕННЯ

вiд 11 червня 2020 року N 397-рш


Про розмiр облiкової ставки Нацiонального банку України

     Вiдповiдно до статей 6, 15, 25, 27 та 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", Положення про процентну полiтику Нацiонального банку України, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 21 квiтня 2016 року N 277 (зi змiнами), Правлiння Нацiонального банку України вирiшило:

     1. Установити з 12 червня 2020 року облiкову ставку в розмiрi 6 % рiчних.

     2. Схвалити текст пресрелiзу з обґрунтуванням розмiру облiкової ставки (додається).

     3. Департаменту комунiкацiй (Наталiя Бондаренко) органiзувати проведення комунiкацiйних заходiв щодо розмiру облiкової ставки.

     4. Визнати таким, що втратило чиннiсть з 12 червня 2020 року, рiшення Правлiння Нацiонального банку України вiд 23 квiтня 2020 року N 289-рш "Про розмiр облiкової ставки Нацiонального банку України".

     5. Контроль за виконанням цього рiшення покласти на заступника Голови Нацiонального банку України Дмитра Сологуба.

Голова Я. Смолiй

 

Додаток
до рiшення Правлiння Нацiонального банку України
11.06.2020 N 397-рш

     Нацiональний банк України знизив облiкову ставку до 6 %

     Правлiння Нацiонального банку ухвалило рiшення знизити облiкову ставку з 8 % до 6 % з 12 червня 2020 року. Це - найнижчий рiвень облiкової станки за iсторiю незалежної України.

     З високою iмовiрнiстю споживчий та iнвестицiйний попит залишатиметься пригнiченим довше, нiж прогнозувалося у квiтнi. З одного боку, це утримуватиме iнфляцiю нижче цiнового рiвня довше, нiж передбачає квiтневий прогноз. З iншого боку, це означає, що падiння української економiки може бути глибшим, нiж очiкувалося. Такий розвиток подiй вимагає подальшого пом'якшення монетарної полiтики для пiдтримання економiки на етапi поступового згортання карантину.

     Iнфляцiя в квiтнi - травнi коливалася навколо позначки 2 % i була меншою, нiж очiкувалося, та нижчою за цiльовий дiапазон 5 % +/- 1 в. п.

     Iнфляцiйний тиск залишався слабким насамперед через вiдчуття падiння споживчого попиту на продукти харчування i товари не першої необхiдностi. Крiм цього, iнфляцiю стримувало здешевлення енергоносiїв, збiльшення пропозицiї овочiв та "замороження" цiн на значну кiлькiсть послуг пiд час карантину. Цi чинники нiвелювали ефекти березневого послаблення гривнi та все ще пiдвищеного попиту на окремi товари в першiй половинi квiтня, якi на сьогоднi повнiстю вичерпанi.

     Надалi iнфляцiя зростатиме помiрними темпами, але ймовiрно повертатиметься в цiльовий дiапазон довше, нiж прогнозувалося.

     По-перше, споживчий та iнвестицiйний попит залишається досить пригнiченим, хоча дiлова активнiсть починає поступово пожвавлюватися разом з послабленням карантинних заходiв. Вже проведенi заходи фiскальної та монетарної полiтики, спрямованi на пiдтримання бiзнесу та населення, лише частково компенсують падiння споживчого попиту. Його вiдновлення буде поступовим навiть пiсля завершення карантину.

     По-друге, ситуацiя на валютному ринку, вiд якої суттєво залежить вартiсть споживчого кошику, є сприятливою для низької iнфляцiї. З початку квiтня пропозицiя валюти на мiжбанкiвському ринку переважає попит. Обсяги iмпорту майже за усiма категорiями товарiв залишаються меншими за докризовий рiвень, водночас експорт скорочується менш суттєво. Внаслiдок цього гривня змiцнилася, а Нацiональний банк, користуючись сприятливою ситуацiєю, з початку квiтня викупив у мiжнароднi резерви близько 1,8 млрд дол. США. Таким чином, Нацiональний банк вже вийшов на чисту купiвлю валюти з початку року, компенсувавши витрати валюти з мiжнародних резервiв, зробленi пiд час пiдвищеного попиту на валюту в березнi.

     По-третє, полiпшуються iнфляцiйнi очiкування населення та фiнансових аналiтикiв. Зараз, за даними НБУ, iнфляцiя, яку вони очiкують через 12 мiсяцiв, зрiвнялася з середньостроковою цiллю Нацiонального банку.

     Водночас реалiзувалося наше ключове припущення - продовження спiвпрацi з Мiжнародним валютним фондом.

     9 червня Рада директорiв МВФ ухвалила нову програму спiвпрацi з Україною - Stand-By Arrangement на суму близько 5 млрд дол. США тривалiстю 18 мiсяцiв. Сьогоднi надiйде перший транш на 2,1 млрд дол. США. Це вiдкрило доступ до фiнансування Свiтового банку, а також Євросоюзу, першi 500 млн євро вiд якого вже надiйшли на рахунок Уряду. Очiкується, що загальний обсяг офiцiйного фiнансування в цьому роцi становитиме понад 5 млрд дол. США, бiльше половини якого - вiд МВФ.

     Цi кошти дадуть змогу в повному обсязi профiнансувати бюджетнi видатки на подолання негативних наслiдкiв пандемiї коронавiрусу та карантинних заходiв. Крiм того, вони забезпечать нарощення мiжнародних резервiв упродовж цього року, попри здiйснення значних платежiв за зовнiшнiм державним боргом. Наявнiсть програми з МВФ також спростить доступ України до мiжнародних ринкiв капiталу.

     Ключовим ризиком для макрофiнансової стабiльностi залишається тривалiший термiн пандемiї коронавiрусу та карантинних заходiв, необхiдних для її подолання як в Українi, так i в свiтi. Крiм цього, критично важливим є подальше проведення структурних реформ i збереження зваженої макроекономiчної полiтики.

     З огляду на очiкуване перебування iнфляцiї нижче цiлi бiльш тривалий час, Правлiння Нацiонального банку знизило облiкову ставку на 2 п.п. до 6 %. Таким чином, загалом iз початку року облiкова ставка зменшилася на 7,5 п.п. i досягла найнижчого рiвня за iсторiю незалежної України.

     Пом'якшення монетарної полiтики та iншi антикризовi заходи Нацiонального банку, запровадженi упродовж останнiх мiсяцiв, пiдтримають дiлову активнiсть в країнi. За нашими оцiнками, падiння української економiки у 2 кварталi буде бiльшим, нiж очiкувалося, хоча пiк кризи вже пройдено. Втiм, для найскорiшого повернення економiки до зростання необхiднi достатньо рiшучi кроки.

     Також Нацiональний банк ухвалив рiшення про звуження коридору процентних ставок за iнструментами постiйного доступу з "облiкова ставка +/- 2 в. п." до "облiкова ставка +/- 1 в. п.". Це означає, що за нової облiкової ставки кредити рефiнансування овернайт будуть надаватися пiд 7 %, а депозитнi сертифiкати овернайт розмiщуватися пiд 5 %.

     Змiна ширини коридору дасть змогу досягати операцiйної цiлi монетарної полiтики, яка полягає в утриманнi гривневих мiжбанкiвських ставок на рiвнi близькому до ключової ставки в межах коридору процентних ставок за iнструментами постiйного доступу.

     Зниження ключової ставки до рiвня нижче нейтрального свiдчить про завершення циклу швидкого пом'якшення монетарної полiтики.

     В умовах високого рiвня невизначеностi подальша монетарна полiтика Нацiонального банку залежатиме насамперед вiд:

     - глибини падiння споживчого попиту, яке послаблює iнфляцiйний тиск,

     - а з iншого боку - вiд швидкостi вiдновлення дiлової активностi на тлi пом'якшення карантину, яке прискорить зростання цiн.

     Пiдсумки дискусiї членiв Комiтету з монетарної полiтики, яка передувала ухваленню Правлiнням Нацiонального банку цього рiшення, буде оприлюднено 22 червня 2020 року.

     Наступне засiдання Правлiння Нацiонального банку України з питань монетарної полiтики вiдбудеться 23 липня 2020 року вiдповiдно до затвердженого та оприлюдненого графiка.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.