ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Повiтряного кодексу України щодо удосконалення механiзму справляння державних зборiв за кожного пасажира, який вiдлiтає з аеропорту України, та за кожну тонну вантажу, що вiдправляється чи прибуває до аеропорту України

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Повiтряного кодексу України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2011 р., N 48 - 49, ст. 536) такi змiни:

     1. Статтю 1 доповнити пунктом 311 такого змiсту:

     "311) державний збiр iз суб'єкта авiацiйної дiяльностi - обов'язковий неподатковий платiж до Державного спецiалiзованого фонду фiнансування загальнодержавних витрат на авiацiйну дiяльнiсть та участь України у мiжнародних авiацiйних органiзацiях як складової Державного бюджету України, що справляється iз суб'єкта авiацiйної дiяльностi вiдповiдно до законодавства".

     2. Частину дев'яту статтi 12 пiсля слiв "Перелiк, розмiр та порядок сплати державних зборiв" доповнити словами "(крiм державного збору за кожного пасажира, який вiдлiтає з аеропорту України, та державного збору за кожну тонну вантажу, що вiдправляється чи прибуває до аеропорту України)".

     3. Доповнити статтею 121 такого змiсту:

     "Стаття 121. Особливостi справляння i ставки державного збору за кожного пасажира, який вiдлiтає з аеропорту України, та державного збору за кожну тонну вантажу, що вiдправляється чи прибуває до аеропорту України

     1. Державний збiр за кожного пасажира, який вiдлiтає з аеропорту України, та державний збiр за кожну тонну вантажу, що вiдправляється чи прибуває до аеропорту України, - це обов'язковi неподатковi платежi до Державного спецiалiзованого фонду фiнансування загальнодержавних витрат на авiацiйну дiяльнiсть та участь України у мiжнародних авiацiйних органiзацiях, що справляються з авiаперевiзникiв у порядку, визначеному цим Кодексом.

     2. Державний збiр за кожного пасажира, який вiдлiтає з аеропорту України, та державний збiр за кожну тонну вантажу, що вiдправляється чи прибуває до аеропорту України, не справляються у разi здiйснення:

     1) перевезень вищих посадових осiб та офiцiйних делегацiй України та iнших держав;

     2) перевезень товарiв гуманiтарної допомоги з/до України згiдно з актами Кабiнету Мiнiстрiв України;

     3) польотiв, пов'язаних iз забезпеченням проведення робiт з лiквiдацiї наслiдкiв стихiйного лиха, авiацiйних та iнших подiй, санiтарних авiарейсiв (у тому числi перевезень тiла (останкiв, праху) померлого);

     4) перевезень пасажирiв, якi належать до категорiї осiб, звiльнених вiд сплати зборiв згiдно iз законом;

     5) перевезень дiтей вiком до двох рокiв;

     6) перевезень транзитних пасажирiв.

     3. Ставка державного збору за кожного пасажира, який вiдлiтає з аеропорту України, встановлюється у таких розмiрах:

     1) у разi здiйснення повiтряних перевезень у межах України - 0,5 долара США;

     2) у разi здiйснення мiжнародних повiтряних перевезень з України - 2 долари США.

     4. Ставка державного збору за кожну тонну вантажу, що вiдправляється чи прибуває до аеропорту України, встановлюється у таких розмiрах:

     1) у разi здiйснення повiтряних перевезень у межах України - 2,5 долара США;

     2) у разi здiйснення мiжнародних повiтряних перевезень з/до України - 10 доларiв США.

     5. Розрахунок розмiру державного збору за кожного пасажира, який вiдлiтає з аеропорту України, та державного збору за кожну тонну вантажу, що вiдправляється чи прибуває до аеропорту України, здiйснює уповноважений орган з питань цивiльної авiацiї щомiсяця на пiдставi iнформацiї про пасажирiв, якi вiдлiтають з аеропорту України, та про вантаж, що вiдправляється чи прибуває до аеропорту України, за офiцiйним курсом валют, установленим Нацiональним банком України на день оформлення авiаперевiзнику вiдповiдного рахунка-фактури.

     6. Iнформацiю про пасажирiв, якi вiдлiтають з аеропорту України, та про вантаж, що вiдправляється чи прибуває до аеропорту України, експлуатант аеропорту (аеродрому) подає до уповноваженого органу з питань цивiльної авiацiї щомiсяця до 20 числа мiсяця, що настає за звiтним.

     Iнформацiя, зазначена в абзацi першому цiєї частини, подається окремо щодо регулярних i нерегулярних перевезень та повинна мiстити:

     1) найменування авiаперевiзника;

     2) вид повiтряних перевезень (регулярнi або нерегулярнi, повiтрянi перевезення у межах України або мiжнароднi повiтрянi перевезення з/до України);

     3) перiод (iз зазначенням мiсяця та року), за який подається iнформацiя.

     Для виявлення та усунення можливих неточностей i помилок у такiй iнформацiї авiаперевiзник проводить з експлуатантом аеропорту (аеродрому) до 10 числа мiсяця, що настає за звiтним, звiрку щодо кiлькостi пасажирiв, якi вiдлетiли з аеропорту, та кiлькостi тонн вантажу, що вiдправлений чи прибув до аеропорту.

     7. Пiд час розрахунку розмiру державного збору не враховуються витрати, пов'язанi iз сплатою державного збору.

     8. Рахунок-фактура на сплату державного збору за кожного пасажира, який вiдлiтає з аеропорту України, та державного збору за кожну тонну вантажу, що вiдправляється чи прибуває до аеропорту України, оформлюється протягом двох робочих днiв з дня надходження до уповноваженого органу з питань цивiльної авiацiї вiд експлуатанта аеропорту (аеродрому) iнформацiї, передбаченої частинами п'ятою i шостою цiєї статтi.

     9. Платником за рахунком-фактурою на сплату державного збору за кожного пасажира, який вiдлiтає з аеропорту України, та державного збору за кожну тонну вантажу, що вiдправляється чи прибуває до аеропорту України, є авiаперевiзник, який виконував повiтрянi перевезення.

     Вiд iменi iноземного авiаперевiзника рахунок-фактура може бути оплачений його представником чи iншою належним чином уповноваженою ним особою.

     10. Рахунок-фактура на сплату державного збору за кожного пасажира, який вiдлiтає з аеропорту України, та державного збору за кожну тонну вантажу, що вiдправляється чи прибуває до аеропорту України, надсилається платнику засобами факсимiльного зв'язку або електронною поштою в день оформлення, а на вимогу авiаперевiзника - поштою (рекомендованим поштовим вiдправленням) протягом двох робочих днiв з дня оформлення.

     11. Рахунок-фактура на сплату державного збору за кожного пасажира, який вiдлiтає з аеропорту України, та державного збору за кожну тонну вантажу, що вiдправляється чи прибуває до аеропорту України, оплачується протягом 30 днiв з дати його оформлення.

     12. Державний збiр за кожного пасажира, який вiдлiтає з аеропорту України, та державний збiр за кожну тонну вантажу, що вiдправляється чи прибуває до аеропорту України, не сплачений авiаперевiзником протягом 30 днiв з дати оформлення рахунка-фактури, вважається простроченою заборгованiстю перед Державним спецiалiзованим фондом фiнансування загальнодержавних витрат на авiацiйну дiяльнiсть та участь України у мiжнародних авiацiйних органiзацiях.

     У разi виникнення у авiаперевiзника простроченої заборгованостi перед Державним спецiалiзованим фондом фiнансування загальнодержавних витрат на авiацiйну дiяльнiсть та участь України у мiжнародних авiацiйних органiзацiях передбаченi законодавством України процедури сертифiкацiї, реєстрацiї, перереєстрацiї об'єктiв та суб'єктiв авiацiйної дiяльностi, супроводження його дiяльностi та надання йому прав на експлуатацiю повiтряних лiнiй уповноваженим органом з питань цивiльної авiацiї не здiйснюються".

     4. Пункт 1 частини першої статтi 127 доповнити абзацом п'ятнадцятим такого змiсту:

     "порушення порядку або строкiв сплати державних зборiв iз суб'єктiв авiацiйної дiяльностi, визначених законодавством".

     5. Пункт 3 роздiлу XIX "Прикiнцевi та перехiднi положення" виключити.

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування.

     2. Кабiнету Мiнiстрiв України:

     1) протягом трьох мiсяцiв з дня набрання чинностi цим Законом привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом, забезпечити приведення мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     2) щороку включати iнформацiю про виконання цього Закону до звiту про хiд i результати виконання Програми дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв України за вiдповiдний рiк.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
13 липня 2020 року
N 759-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.