ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Закону України "Про Єдиний державний демографiчний реєстр та документи, що пiдтверджують громадянство України, посвiдчують особу чи її спецiальний статус"

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Закону України "Про Єдиний державний демографiчний реєстр та документи, що пiдтверджують громадянство України, посвiдчують особу чи її спецiальний статус" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2013 р., N 51, ст. 716 iз наступними змiнами) такi змiни:

     1. У статтi 3:

     1) частину першу доповнити пунктами 12 i 13 такого змiсту:

     "12) е-паспорт - паспорт громадянина України у формi електронного вiдображення iнформацiї, що мiститься у паспортi громадянина України у формi картки, оформленому засобами Реєстру, разом з унiкальним електронним iдентифiкатором (QR-кодом, штрих-кодом, цифровим кодом), а також iнформацiї про мiсце проживання (за наявностi);

     13) е-паспорт для виїзду за кордон - паспорт громадянина України для виїзду за кордон у формi електронного вiдображення iнформацiї, що мiститься у паспортi громадянина України для виїзду за кордон, оформленому засобами Реєстру, разом з унiкальним електронним iдентифiкатором (QR-кодом, штрих-кодом, цифровим кодом), а також iнформацiї про мiсце проживання та податковий номер (реєстрацiйний номер облiкової картки платникiв податкiв з Державного реєстру фiзичних осiб - платникiв податкiв) (за наявностi)";

     2) у частинi другiй слова "послуги електронного цифрового пiдпису" замiнити словами "квалiфiкованi електроннi довiрчi послуги", а слова "Про електронний цифровий пiдпис" - словами "Про електроннi довiрчi послуги".

     2. Пункт 11 частини другої статтi 6 викласти в такiй редакцiї:

     "11) надає квалiфiкованi електроннi довiрчi послуги в установленому законодавством порядку".

     3. Статтю 14 доповнити частиною восьмою такого змiсту:

     "8. Документи, визначенi пiдпунктами "а" i "б" пункту 1 частини першої статтi 13 цього Закону, можуть вiдображатися у формi е-паспорта, е-паспорта для виїзду за кордон".

     4. Доповнити статтею 141 такого змiсту:

     "Стаття 141. Е-паспорт i е-паспорт для виїзду за кордон

     1. Е-паспорт i е-паспорт для виїзду за кордон формуються за бажанням особи, на iм'я якої оформлено паспорт громадянина України у формi картки або паспорт громадянина України для виїзду за кордон, оформленi iз застосуванням засобiв Реєстру, та використовуються на територiї України для посвiдчення особи та пiдтвердження громадянства, надання адмiнiстративних та iнших послуг, крiм випадкiв, передбачених частиною третьою цiєї статтi.

     Е-паспорт i е-паспорт для виїзду за кордон пред'являються особою замiсть та без додаткового пред'явлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, документiв (вiдомостей, даних) про реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв, про мiсце проживання.

     Е-паспорт i е-паспорт для виїзду за кордон формуються безоплатно.

     Електроннi копiї е-паспорта i е-паспорта для виїзду за кордон можуть подаватися та застосовуватися у таких самих випадках, коли законодавством передбачено подання та застосування копiй паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

     Особа може також окремо подавати iнформацiю (вiдомостi, данi), що мiститься в е-паспортi, е-паспортi для виїзду за кордон, у порядку та спосiб, передбаченi для подання електронних копiй е-паспорта i е-паспорта для виїзду за кордон.

     2. Е-паспорт i е-паспорт для виїзду за кордон формуються засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.

     Для формування е-паспорта i е-паспорта для виїзду за кордон використовуються вiдомостi, переданi до Єдиного державного веб-порталу електронних послуг вiдповiдно до вимог законодавства України (крiм вiдцифрованих вiдбиткiв пальцiв рук особи) з Реєстру та автоматизованих iнформацiйних i довiдкових систем, реєстрiв та банкiв даних, держателями (адмiнiстраторами) яких є державнi органи, органи мiсцевого самоврядування.

     Порядок формування е-паспорта i е-паспорта для виїзду за кордон, їх електронних копiй та їх перевiрки органами державної влади, органами мiсцевого самоврядування, юридичними та фiзичними особами визначається Кабiнетом Мiнiстрiв України. Органи державної влади та органи мiсцевого самоврядування, юридичнi та фiзичнi особи зобов'язанi забезпечити перевiрку е-паспорта i е-паспорта для виїзду за кордон, що пред'являються громадянами України.

     Обробка персональних даних, у тому числi передача iнформацiї про особу з Реєстру, здiйснюється засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.

     3. Е-паспорт i е-паспорт для виїзду за кордон не використовується у разi:

     1) перетинання державного кордону України, крiм випадкiв необхiдностi пiдтвердження особи громадянина України при в'їздi в Україну;

     2) в'їзду на тимчасово окуповану територiю України та виїзду з неї;

     3) в'їзду, перебування, проживання або пересування у межах прикордонної смуги, виходу у територiальне море та внутрiшнi води України".

     5. У частинi третiй статтi 19 слова "у сферi електронного цифрового пiдпису" замiнити словами "у сферi електронних довiрчих послуг".

     6. У текстi Закону слова "електронний цифровий пiдпис" у всiх вiдмiнках замiнити словами "квалiфiкований електронний пiдпис" у вiдповiдному вiдмiнку.

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з 23 серпня 2021 року, крiм пункту 2 цього роздiлу, який набирає чинностi з дня опублiкування цього Закону.

     2. Кабiнету Мiнiстрiв України протягом трьох мiсяцiв з дня опублiкування цього Закону:

     забезпечити розроблення та затвердження нормативно-правових актiв, що випливають iз цього Закону;

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити перегляд та приведення мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом.

     3. Кабiнету Мiнiстрiв України у 2022 роцi поiнформувати Верховну Раду України про стан виконання цього Закону.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
30 березня 2021 року
N 1368-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.