ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо реструктуризацiї зобов'язань за кредитами в iноземнiй валютi та адаптацiї процедур неплатоспроможностi фiзичних осiб

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести змiни до таких законодавчих актiв України:

     1. У Кодексi України з процедур банкрутства (Вiдомостi Верховної Ради України, 2019 р., N 19, ст. 74):

     1) пункт 4 частини сьомої статтi 123 виключити;

     2) у роздiлi "Прикiнцевi та перехiднi положення":

     абзац четвертий пункту 2 викласти в такiй редакцiї:

     "Закон України "Про мораторiй на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитiв в iноземнiй валютi" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2014 р., N 28, ст. 940; 2015 р., N 43, ст. 386; 2020 р., N 38, ст. 279; iз змiнами, внесеними Законом України вiд 16 вересня 2020 року N 895-IX) втрачає чиннiсть через двадцять мiсяцiв з дня введення в дiю цього Кодексу";

     у пунктi 5:

     пiсля абзацу першого доповнити чотирма новими абзацами такого змiсту:

     "У разi якщо єдиним кредитором у процедурi неплатоспроможностi фiзичної особи є забезпечений кредитор, а боржник володiє на правi власностi одним об'єктом нерухомостi (квартирою, житловим будинком), що є єдиним мiсцем проживання сiм'ї боржника i перебуває в iпотецi забезпеченого кредитора, такий боржник має право подати заяву про вiдкриття провадження у справi про неплатоспроможнiсть вiдповiдно до статтi 116 цього Кодексу, але без визначення особи арбiтражного керуючого та без надання доказiв авансування винагороди керуючому реструктуризацiєю, передбачених пунктом 12 частини третьої статтi 116 цього Кодексу, до якої додається проект плану реструктуризацiї, що вiдповiдає умовам реструктуризацiї, визначеним цим пунктом.

     Господарський суд надсилає ухвалу про прийняття заяви до розгляду забезпеченому кредитору, визначеному в заявi про вiдкриття провадження у справi про неплатоспроможнiсть, та встановлює строк для надання заперечень, що не може перевищувати 15 днiв.

     Господарський суд на пiдготовчому засiданнi розглядає план реструктуризацiї, доданий до заяви про вiдкриття провадження у справi про неплатоспроможнiсть, без застосування статтi 126 цього Кодексу та заперечення кредитора. За результатами розгляду на пiдготовчому засiданнi господарський суд постановляє ухвалу про вiдкриття провадження у справi про неплатоспроможнiсть з одночасним затвердженням плану реструктуризацiї, передбаченого цим пунктом, або про вiдмову у вiдкриттi провадження у справi про неплатоспроможнiсть через невiдповiднiсть поданої заяви умовам реструктуризацiї, визначеним цим пунктом.

     Зазначенi ухвали можуть бути оскарженi в апеляцiйному та касацiйному порядку вiдповiдно до Господарського процесуального кодексу України".

     У зв'язку з цим абзаци другий - п'ятнадцятий вважати вiдповiдно абзацами шостим - дев'ятнадцятим;

     абзаци восьмий - чотирнадцятий замiнити десятьма новими абзацами такого змiсту:

     "У разi якщо боржник до вiдкриття провадження у справi про неплатоспроможнiсть частково виконав зобов'язання за кредитним договором, а саме частково сплатив кредит та вiдсотки за користування кредитом, розмiр вимог забезпеченого кредитора, якi пiдлягають погашенню вiдповiдно до цього пункту, зменшується на бiльшу з таких величин:

     вiдсоток основного боргу за кредитом, погашений боржником до вiдкриття провадження у справi про неплатоспроможнiсть;

     вiдсоток загальної вартостi кредиту для споживача, розрахованої вiдповiдно до законодавства про споживче кредитування на дату укладення договору про надання кредиту в iноземнiй валютi, погашений боржником до дня вiдкриття провадження у справi про неплатоспроможнiсть.

     У разi якщо загальна площа квартири, обтяженої iпотекою, не перевищує 60 квадратних метрiв або житлова площа такої квартири не перевищує 13,65 квадратного метра на кожного члена сiм'ї боржника, або якщо загальна площа житлового будинку, обтяженого iпотекою, не перевищує 120 квадратних метрiв:

     розмiр вимог забезпеченого кредитора, якi пiдлягають погашенню вiдповiдно до цього пункту, додатково зменшується на 10 вiдсоткiв, крiм випадкiв перевищення вартостi iпотеки над сумою заборгованостi за кредитним договором;

     на реструктуризоване вiдповiдно до цього пункту зобов'язання боржника встановлюється вiдсоткова ставка у розмiрi українського iндексу ставок за дванадцятимiсячними депозитами фiзичних осiб у гривнi, збiльшеного на 1 процентний пункт;

     строк погашення вимог забезпеченого кредитора становить 15 рокiв, якщо кредитором i боржником не погоджено iнший строк.

     У разi якщо загальна площа квартири, обтяженої iпотекою, перевищує 60 квадратних метрiв або житлова площа такої квартири перевищує 13,65 квадратного метра на кожного члена сiм'ї боржника, або якщо загальна площа будинку, обтяженого iпотекою, перевищує 120 квадратних метрiв:

     на реструктуризоване вiдповiдно до цього пункту зобов'язання боржника встановлюється вiдсоткова ставка у розмiрi українського iндексу ставок за дванадцятимiсячними депозитами фiзичних осiб у гривнi, збiльшеного на 3 процентнi пункти;

     строк погашення вимог забезпеченого кредитора становить 10 рокiв".

     У зв'язку з цим абзаци п'ятнадцятий - дев'ятнадцятий вважати вiдповiдно абзацами вiсiмнадцятим - двадцять другим;

     абзац дев'ятнадцятий доповнити трьома реченнями такого змiсту: "У разi недостатностi доходiв боржника для виконання умов реструктуризацiї, за умови проживання боржника в квартирi, обтяженiй iпотекою, загальна площа якої не перевищує 60 квадратних метрiв або житлова площа якої не перевищує 13,65 квадратного метра на кожного члена сiм'ї боржника, або проживання боржника в житловому будинку, обтяженому iпотекою, загальна площа якого не перевищує 120 квадратних метрiв, за рiшенням господарського суду може бути встановлена мiнiмальна сума щомiсячного виконання плану реструктуризацiї, яка не може бути меншою за половину мiнiмальної заробiтної плати, встановленої Кабiнетом Мiнiстрiв України на день ухвалення такого рiшення. Зобов'язання з доведення недостатностi доходiв покладається на боржника. Ринкова вартiсть майна, що перебуває у власностi або у спiльнiй сумiснiй власностi боржника та не є забезпеченням за кредитом, що пiдлягає реструктуризацiї, на яке може бути звернено стягнення, для цiлей цього пункту вважається доходом боржника";

     абзаци двадцятий - двадцять другий викласти в такiй редакцiї:

     "Прощення (списання) залишку заборгованостi за кредитним договором в iноземнiй валютi, забезпеченим iпотекою, що визначається як рiзниця мiж розмiром вимог забезпеченого кредитора, визнаних господарським судом у справi про неплатоспроможнiсть боржника, та розмiром вимог забезпеченого кредитора, якi пiдлягають погашенню вiдповiдно до цього пункту, здiйснюється пiсля повного виконання зобов'язань боржником за реструктуризованим зобов'язанням на пiдставi рiшення господарського суду, визначеного статтею 129 цього Кодексу.

     У разi якщо боржник не має фiнансових можливостей погашати вимоги забезпеченого кредитора на умовах, передбачених цим пунктом, господарський суд за клопотанням боржника вiдмовляє у затвердженнi плану реструктуризацiї, встановлює мiнiмальну суму щомiсячного виконання плану реструктуризацiї, яка не може бути меншою за половину мiнiмальної заробiтної плати, встановленої Кабiнетом Мiнiстрiв України на день ухвалення такого рiшення, до моменту повного погашення реструктуризованого зобов'язання або переходить до наступної процедури та закриває провадження у справi про неплатоспроможнiсть.

     Для цiлей цього пункту членами сiм'ї боржника вважаються батьки, чоловiк або дружина, дiти боржника, у тому числi усиновленi, якi проживають спiльно з боржником на дату вiдкриття провадження у справi про неплатоспроможнiсть".

     2. Роздiл X "Прикiнцевi та перехiднi положення" Закону України "Про систему гарантування вкладiв фiзичних осiб" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2012 р., N 50, ст. 564 iз наступними змiнами) доповнити пунктом 16 такого змiсту:

     "16. Установити, що у разi реструктуризацiї заборгованостi фiзичної особи за кредитом в iноземнiй валютi, який забезпечений iпотекою квартири або житлового будинку, що є єдиним мiсцем проживання сiм'ї боржника, що здiйснюється за процедурою неплатоспроможностi фiзичної особи згiдно з планом реструктуризацiї або з мировою угодою з урахуванням особливостей, встановлених пунктом 5 роздiлу "Прикiнцевi та перехiднi положення" Кодексу України з процедур банкрутства, Фонд зобов'язаний не пiзнiше нiж за 30 календарних днiв до публiкацiї оголошення про вiдкритi торги запропонувати боржнику погасити заборгованiсть за сумою оцiночної вартостi майна (активу) шляхом направлення йому пропозицiї за адресою боржника, зазначеною у кредитному договорi, та/або шляхом оприлюднення iнформацiї про майно (активи), що продається, у друкованих засобах масової iнформацiї, визначених виконавчою дирекцiєю Фонду, на веб-сайтi банку та офiцiйному веб-сайтi Фонду. Вимоги до змiсту та строкiв оприлюднення iнформацiї про продаж майна банкiв визначаються нормативно-правовими актами Фонду. Боржник може укласти попереднiй договiр з Фондом (уповноваженою особою Фонду) про виконання зобов'язань, визначених у письмовому повiдомленнi Фонду, до моменту публiчного оголошення про вiдкритi торги".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування.

     2. Кабiнету Мiнiстрiв України протягом одного мiсяця з дня набрання чинностi цим Законом:

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити приведення мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом.

     3. Фонду гарантування вкладiв фiзичних осiб протягом одного мiсяця з дня набрання чинностi цим Законом привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
13 квiтня 2021 року
N 1382-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.