ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Кримiнального процесуального кодексу України щодо вдосконалення окремих положень у зв'язку iз здiйсненням спецiального досудового розслiдування

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Кримiнального процесуального кодексу України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2013 р., NN 9 - 13, ст. 88) такi змiни:

     1. В абзацi шостому частини першої статтi 34 слова "проведення антитерористичної операцiї" замiнити словами "проведення антитерористичної операцiї чи здiйснення заходiв iз забезпечення нацiональної безпеки i оборони, вiдсiчi i стримування збройної агресiї Росiйської Федерацiї у Донецькiй та Луганськiй областях".

     2. Статтю 135 пiсля частини сьомої доповнити новою частиною такого змiсту:

     "8. Повiстка про виклик особи, стосовно якої iснують достатнi пiдстави вважати, що така особа виїхала та/або перебуває на тимчасово окупованiй територiї України, територiї держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, у випадку обґрунтованої неможливостi вручення їй такої повiстки згiдно з частинами першою, другою, четвертою - сьомою цiєї статтi, публiкується в засобах масової iнформацiї загальнодержавної сфери розповсюдження та на офiцiйному веб-сайтi Офiсу Генерального прокурора.

     Особа, зазначена в абзацi першому цiєї частини, вважається такою, яка належним чином повiдомлена про виклик, з моменту опублiкування повiстки про її виклик у засобах масової iнформацiї загальнодержавної сфери розповсюдження та на офiцiйному веб-сайтi Офiсу Генерального прокурора.

     У випадку наявностi в особи, зазначеної в абзацi першому цiєї частини, захисника (захисникiв) копiя повiстки про її виклик надсилається захиснику (захисникам)".

     У зв'язку з цим частину восьму вважати частиною дев'ятою.

     3. Частину п'яту статтi 139 викласти в такiй редакцiї:

     "5. Ухилення вiд явки на виклик слiдчого, прокурора чи судовий виклик слiдчого суддi, суду (неприбуття на виклик без поважної причини бiльш як два рази) пiдозрюваним, обвинуваченим, який оголошений у мiжнародний розшук, та/або який виїхав, та/або перебуває на тимчасово окупованiй територiї України, територiї держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, є пiдставою для здiйснення спецiального досудового розслiдування чи спецiального судового провадження".

     4. Частину четверту статтi 183 доповнити абзацом сьомим такого змiсту:

     "При обраннi запобiжного заходу у виглядi тримання пiд вартою стосовно пiдозрюваного, обвинуваченого, який оголошений у мiжнародний розшук, та/або який виїхав, та/або перебуває на тимчасово окупованiй територiї України, територiї держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, розмiр застави не визначається".

     5. Перше речення частини шостої статтi 193 викласти в такiй редакцiї:

     "6. Слiдчий суддя, суд розглядає клопотання про обрання запобiжного заходу у виглядi тримання пiд вартою та може обрати такий запобiжний захiд за вiдсутностi пiдозрюваного, обвинуваченого лише у разi доведення прокурором наявностi пiдстав, передбачених статтею 177 цього Кодексу, а також наявностi достатнiх пiдстав вважати, що пiдозрюваний, обвинувачений виїхав та/або перебуває на тимчасово окупованiй територiї України, територiї держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, та/або оголошений у мiжнародний розшук".

     6. Частину четверту статтi 196 доповнити словами i цифрами "крiм випадкiв, передбачених частиною четвертою статтi 197 цього Кодексу".

     7. Статтю 197 доповнити частиною четвертою такого змiсту:

     "4. У разi постановлення слiдчим суддею, судом ухвали про обрання запобiжного заходу у виглядi тримання пiд вартою стосовно пiдозрюваного, обвинуваченого на пiдставi частини шостої статтi 193 цього Кодексу строк дiї такої ухвали не зазначається".

     8. Частину першу статтi 281 викласти в такiй редакцiї:

     "1. Якщо пiд час досудового розслiдування мiсцезнаходження пiдозрюваного невiдоме або вiн виїхав та/або перебуває на тимчасово окупованiй територiї України чи за межами України та не з'являється без поважних причин на виклик слiдчого, прокурора за умови його належного повiдомлення про такий виклик, слiдчий, прокурор оголошує розшук такого пiдозрюваного.

     До оголошення пiдозрюваного в розшук слiдчий, прокурор зобов'язаний вжити заходiв щодо встановлення його мiсцезнаходження".

     9. Частину другу статтi 2971 викласти в такiй редакцiї:

     "2. Спецiальне досудове розслiдування здiйснюється на пiдставi ухвали слiдчого суддi у кримiнальному провадженнi щодо злочинiв, передбачених статтями 109, 110, 1102, 111, 112, 113, 114, 1141, 115, 116, 118, частиною другою статтi 121, частиною другою статтi 127, частинами другою i третьою статтi 146, статтями 1461, 147, частинами другою - п'ятою статтi 191 (у випадку зловживання службовою особою своїм службовим становищем), статтями 209, 255 - 258, 2581, 2582, 2583, 2584, 2585, 348, 364, 3641, 365, 3652, 368, 3682, 3683, 3684, 369, 3692, 370, 379, 400, 408, 436, 4361, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447 Кримiнального кодексу України, стосовно пiдозрюваного, крiм неповнолiтнього, який переховується вiд органiв слiдства та суду на тимчасово окупованiй територiї України, на територiї держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення вiд кримiнальної вiдповiдальностi та/або оголошений у мiжнародний розшук.

     Здiйснення спецiального досудового розслiдування щодо iнших злочинiв не допускається, крiм випадкiв, коли злочини вчиненi особами, якi переховуються вiд органiв слiдства та суду на тимчасово окупованiй територiї України, на територiї держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення вiд кримiнальної вiдповiдальностi та/або оголошенi у мiжнародний розшук, та розслiдуються в одному кримiнальному провадженнi iз злочинами, зазначеними у цiй частинi, а видiлення матерiалiв щодо них може негативно вплинути на повноту досудового розслiдування та судового розгляду".

     10. Пункт 4 частини другої статтi 2972 викласти в такiй редакцiї:

     "4) вiдомостi про те, що пiдозрюваний виїхав та/або перебуває на тимчасово окупованiй територiї України, територiї держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, та/або вiдомостi про оголошення пiдозрюваного в мiжнародний розшук".

     11. У статтi 2974:

     1) частину першу викласти в такiй редакцiї:

     "1. Слiдчий суддя вiдмовляє у задоволеннi клопотання про здiйснення спецiального досудового розслiдування, якщо прокурор, слiдчий не доведе, що пiдозрюваний переховується вiд органiв слiдства та суду на тимчасово окупованiй територiї України, на територiї держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення вiд кримiнальної вiдповiдальностi та/або оголошений у мiжнародний розшук";

     2) в абзацi третьому частини третьої слова "з метою ухилення вiд кримiнальної вiдповiдальностi та оголошений у мiждержавний та/або мiжнародний розшук" замiнити словами "на тимчасово окупованiй територiї України, на територiї держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення вiд кримiнальної вiдповiдальностi та/або оголошений у мiжнародний розшук";

     3) частину шосту доповнити словами "i публiкуються в засобах масової iнформацiї загальнодержавної сфери розповсюдження та на офiцiйному веб-сайтi Офiсу Генерального прокурора".

     12. Частину першу статтi 2975 викласти в такiй редакцiї:

     "1. Повiстки про виклик пiдозрюваного у разi здiйснення спецiального досудового розслiдування надсилаються за останнiм вiдомим мiсцем його проживання чи перебування та обов'язково публiкуються в засобах масової iнформацiї загальнодержавної сфери розповсюдження та на офiцiйному веб-сайтi Офiсу Генерального прокурора. З моменту опублiкування повiстки про виклик у засобах масової iнформацiї загальнодержавної сфери розповсюдження та на офiцiйному веб-сайтi Офiсу Генерального прокурора пiдозрюваний вважається належним чином ознайомленим з її змiстом".

     13. В абзацi першому частини другої статтi 314 слова "прокурора, обвинуваченого" замiнити словами "обвинуваченого (крiм випадкiв, коли здiйснювалося спецiальне досудове розслiдування), прокурора".

     14. У статтi 323:

     1) у частинi третiй:

     абзац перший викласти в такiй редакцiї:

     "3. Судовий розгляд у кримiнальному провадженнi щодо злочинiв, зазначених у частинi другiй статтi 2971 цього Кодексу, може здiйснюватися за вiдсутностi обвинуваченого (in absentia), крiм неповнолiтнього, який переховується вiд органiв слiдства та суду на тимчасово окупованiй територiї України, на територiї держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення вiд кримiнальної вiдповiдальностi (спецiальне судове провадження) та/або оголошений в мiжнародний розшук";

     в абзацi п'ятому:

     друге речення доповнити словами "та на офiцiйному веб-сайтi суду";

     третє речення пiсля слiв "загальнодержавної сфери розповсюдження" доповнити словами "та на офiцiйному веб-сайтi суду";

     2) частину четверту викласти в такiй редакцiї:

     "4. Якщо пiсля постановлення ухвали про спецiальне судове провадження обвинувачений з'явився або був доставлений до суду, судовий розгляд продовжується з моменту постановлення такої ухвали згiдно iз загальними правилами, передбаченими цим Кодексом.

     За клопотанням сторони захисту суд продовжує судовий розгляд з моменту з'явлення обвинуваченого в судовому засiданнi та повторно дослiджує окремi докази, якi дослiджувалися за вiдсутностi обвинуваченого (якщо про таке дослiдження доказiв просить сторона захисту)".

     15. Назву та текст роздiлу IX1 пiсля слiв "антитерористичної операцiї" доповнити словами "чи заходiв iз забезпечення нацiональної безпеки i оборони, вiдсiчi i стримування збройної агресiї Росiйської Федерацiї у Донецькiй та Луганськiй областях".

     16. У пунктi 201 роздiлу XI "Перехiднi положення":

     1) абзац восьмий викласти в такiй редакцiї:

     "Кримiнальнi провадження (справи), у яких до дня початку дiяльностi Державного бюро розслiдувань одержано вiдповiдну ухвалу слiдчого суддi на здiйснення спецiального досудового розслiдування та/або направлено до суду обвинувальний акт, та/або розпочато та триває пiдготовче судове провадження, судовий розгляд, ухвалення та проголошення судового рiшення чи його оскарження, розслiдуються, надсилаються до суду та розглядаються судами першої, апеляцiйної, касацiйної iнстанцiй iз застосуванням тимчасових особливостей спецiального досудового розслiдування та судового провадження, передбачених цим пунктом";

     2) доповнити абзацом дев'ятим такого змiсту:

     "Спецiальнi досудовi розслiдування та спецiальнi судовi провадження, розпочатi до дня набрання чинностi Законом України "Про внесення змiн до Кримiнального процесуального кодексу України щодо вдосконалення окремих положень у зв'язку iз здiйсненням спецiального досудового розслiдування", продовжуються з урахуванням змiн, передбачених цим законом".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування.

     2. Рекомендувати Офiсу Генерального прокурора привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
27 квiтня 2021 року
N 1422-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.