ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Закону України "Про виконавче провадження" щодо створення умов для виконання угод про врегулювання спору (мирових угод), укладених мiж iноземним суб'єктом та державою Україна

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Закону України "Про виконавче провадження" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2016 р., N 30, ст. 542 iз наступними змiнами) такi змiни:

     1. Частину четверту статтi 4 пiсля абзацу дванадцятого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "12) вiдповiдно до умов угоди про врегулювання спору (мирової угоди), укладеної мiж iноземним суб'єктом та державою Україна на будь-якiй стадiї урегулювання спору або розгляду справи, включаючи стадiю визнання та виконання рiшення, виконавчий документ не пiдлягає виконанню або покладенi виконавчим документом на боржника зобов'язання пiдлягають припиненню, незалежно вiд дати укладення такої угоди".

     У зв'язку з цим абзаци тринадцятий та чотирнадцятий вважати вiдповiдно абзацами чотирнадцятим та п'ятнадцятим.

     2. Частину сьому статтi 9 викласти в такiй редакцiї:

     "7. Вiдомостi про боржника виключаються з Єдиного реєстру боржникiв одночасно з винесенням постанови про закiнчення виконавчого провадження, повернення виконавчого документа стягувачу на пiдставi пунктiв 1, 3, 11 частини першої статтi 37 цього Закону або постанови, передбаченої частиною четвертою статтi 40 цього Закону, чи в день встановлення виконавцем факту вiдсутностi заборгованостi за виконавчими документами про стягнення перiодичних платежiв".

     3. Статтю 27 доповнити частиною десятою такого змiсту:

     "10. Виконавчий збiр не стягується, якщо iнше не передбачено угодою про врегулювання спору (мировою угодою), укладеною мiж iноземним суб'єктом та державою Україна на будь-якiй стадiї урегулювання спору або розгляду справи, включаючи стадiю визнання та виконання рiшення, вiдповiдно до якої виконавчий документ не пiдлягає виконанню або покладенi виконавчим документом на боржника зобов'язання пiдлягають припиненню.

     За наявностi обставин, визначених абзацом першим цiєї частини, виконавче провадження, вiдкрите на пiдставi постанови про стягнення виконавчого збору, у тому числi до дати укладення такої угоди, пiдлягає закiнченню вiдповiдно до пункту 19 частини першої статтi 39 цього Закону".

     4. Частину п'яту статтi 37 викласти в такiй редакцiї:

     "5. Повернення виконавчого документа стягувачу з пiдстав, передбачених цiєю статтею, не позбавляє його права повторно пред'явити виконавчий документ до виконання протягом строкiв, встановлених статтею 12 цього Закону, крiм випадкiв, коли виконавчий документ не пiдлягає виконанню або покладенi виконавчим документом на боржника зобов'язання пiдлягають припиненню вiдповiдно до умов угоди про врегулювання спору (мирової угоди), укладеної мiж iноземним суб'єктом та державою Україна на будь-якiй стадiї урегулювання спору або розгляду справи, включаючи стадiю визнання та виконання рiшення, незалежно вiд дати укладення такої угоди".

     5. У статтi 39:

     1) частину першу доповнити пунктом 19 такого змiсту:

     "19) якщо вiдповiдно до умов угоди про врегулювання спору (мирової угоди), укладеної мiж iноземним суб'єктом та державою Україна на будь-якiй стадiї урегулювання спору або розгляду справи, включаючи стадiю визнання та виконання рiшення, виконавчий документ не пiдлягає виконанню або покладенi виконавчим документом на боржника зобов'язання пiдлягають припиненню незалежно вiд дати укладення такої угоди";

     2) у частинi третiй цифри "14, 15" замiнити цифрами "14 - 19".

     6. Статтю 40 доповнити частиною четвертою такого змiсту:

     "4. У разi якщо пiсля повернення виконавчого документа стягувачу з пiдстав, передбачених частиною першою статтi 37 цього Закону, встановлено, що виконавчий документ не пiдлягає виконанню або покладенi виконавчим документом на боржника зобов'язання пiдлягають припиненню вiдповiдно до умов угоди про врегулювання спору (мирової угоди), укладеної мiж iноземним суб'єктом та державою Україна на будь-якiй стадiї урегулювання спору або розгляду справи, включаючи стадiю визнання та виконання рiшення, незалежно вiд дати укладення такої угоди, арешти з майна боржника знiмаються, вiдомостi про боржника виключаються з Єдиного реєстру боржникiв, скасовуються iншi вжитi пiд час примусового виконання рiшення заходи, про що виконавець виносить постанову, яка в день її винесення надсилається органу, установi, посадовiй особi, яким була надiслана для виконання постанова про накладення арешту на майно (кошти) боржника, а у випадках, передбачених законом, виконавець вчиняє дiї щодо реєстрацiї припинення обтяження такого майна".

     II. Прикiнцевi та перехiднi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування.

     2. Положення цього Закону також застосовуються пiд час виконання Україною угод про врегулювання спору (мирових угод), укладених мiж iноземним суб'єктом та державою Україна до набрання чинностi цим Законом.

     3. Кабiнету Мiнiстрiв України протягом трьох мiсяцiв з дня набрання чинностi цим Законом:

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити прийняття нормативно-правових актiв, необхiдних для реалiзацiї цього Закону;

     забезпечити приведення мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
15 липня 2021 року
N 1662-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.