ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 8 листопада 2021 року N 116


Про затвердження Змiн до Положення про порядок виконання банками документiв на переказ, примусове списання i арешт коштiв в iноземних валютах та банкiвських металiв

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України" та з метою реалiзацiї вимог Закону України вiд 30 червня 2021 року N 1587-IX "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо вдосконалення питань органiзацiї корпоративного управлiння в банках та iнших питань функцiонування банкiвської системи" у частинi заборони накладати арешт на кошти, що знаходяться на кореспондентських рахунках банку, Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Положення про порядок виконання банками документiв на переказ, примусове списання i арешт коштiв в iноземних валютах та банкiвських металiв, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28 липня 2008 року N 216, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 01 жовтня 2008 року за N 910/15601 (зi змiнами), що додаються.

     2. Департаменту платiжних систем та iнновацiйного розвитку (Андрiй Поддєрьогiн) пiсля офiцiйного опублiкування довести до вiдома банкiв України iнформацiю про прийняття цiєї постанови.

     3. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови Нацiонального банку України Олексiя Шабана.

     4. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування.

Голова Кирило ШЕВЧЕНКО

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
08 листопада 2021 року N 116

Змiни до Положення про порядок виконання банками документiв на переказ, примусове списання i арешт коштiв в iноземних валютах та банкiвських металiв

     1. Абзац вiсiмнадцятий пункту 2.1 глави 2 виключити.

     У зв'язку з цим абзаци дев'ятнадцятий - двадцять третiй уважати вiдповiдно абзацами вiсiмнадцятим - двадцять другим.

     2. Пункти 6.2 - 6.6, 6.8 - 6.11 глави 6 викласти в такiй редакцiї:

     "6.2. Банк зобов'язаний за поточними рахунками клiєнта прийняти до виконання документ про арешт усiх коштiв та банкiвських металiв за всiма видами валют i банкiвських металiв iз зазначенням суми/маси або без зазначення суми/маси за кожним видом валют чи банкiвських металiв, або iз зазначенням загальної суми в нацiональнiй валютi за всiма видами валют i банкiвських металiв, або коштiв та банкiвських металiв за окремим видом валют та банкiвських металiв iз зазначенням суми/маси за ним/ними або без зазначення суми/маси.

     Банк зобов'язаний за коррахунками банку-боржника в банкiвських металах прийняти до виконання документ про арешт банкiвських металiв за всiма видами банкiвських металiв iз зазначенням маси за кожним видом банкiвських металiв або iз зазначенням загальної суми в нацiональнiй валютi за всiма видами банкiвських металiв банку чи банкiвських металiв за окремим видом банкiвських металiв iз зазначенням маси за ними.

     6.3. Банк виконує документ про арешт щодо тих поточних рахункiв клiєнтiв i лише тих видiв валют та/або банкiвських металiв, якi зазначенi в цьому документi.

     Банк виконує документ про арешт щодо тих коррахункiв банкiв у банкiвських металах i лише тих видiв банкiвських металiв, якi зазначенi в цьому документi.

     6.4. Банк облiковує документ про арешт на вiдповiдному позабалансовому рахунку та арештовує кошти в iноземнiй валютi або банкiвськi метали на поточному рахунку клiєнта в сумi/масi, зазначенiй у документi про арешт, i продовжує здiйснювати операцiї за поточним рахунком клiєнта в межах суми/маси, що перевищує суму/масу арешту, якщо до банку надходить документ про арешт iз зазначенням виду валюти або банкiвського металу, коштiв або банкiвських металiв за яким достатньо на поточному рахунку клiєнта для виконання цього документа.

     Банк облiковує документ про арешт на вiдповiдному позабалансовому рахунку та арештовує банкiвськi метали на коррахунку банку в масi, зазначенiй у документi про арешт, i продовжує здiйснювати операцiї за коррахунком банку в межах маси, що перевищує масу арешту, якщо до банку надходить документ про арешт iз зазначенням виду банкiвського металу, якого достатньо на коррахунку банку для виконання цього документа.

     6.5. Банк облiковує документ про арешт на вiдповiдному позабалансовому рахунку i не пiзнiше наступного робочого дня письмово повiдомляє орган (особу), який (яка) надiслав(ла) документ про арешт, про вiдсутнiсть коштiв за цим видом валют або банкiвських металiв, якщо до банку надходить документ про арешт iз зазначенням виду валюти або банкiвського металу, коштiв або банкiвських металiв за яким немає на поточному рахунку клiєнта.

     Банк продовжує здiйснювати операцiї за поточними рахунками клiєнта за всiма iншими видами валют або банкiвських металiв, крiм виду валюти або банкiвського металу, який зазначено в документi про арешт, що облiковується на вiдповiдному позабалансовому рахунку.

     Банк облiковує документ про арешт на вiдповiдному позабалансовому рахунку i не пiзнiше наступного робочого дня письмово повiдомляє орган (особу), який(яка) надiслав(ла) документ про арешт, про вiдсутнiсть такого виду банкiвського металу, якщо до банку надходить документ про арешт iз зазначенням виду банкiвського металу, якого немає на коррахунку банку.

     Банк продовжує здiйснювати операцiї за коррахунками банку за всiма iншими видами банкiвських металiв, крiм виду банкiвського металу, який зазначено в документi про арешт, що облiковується на вiдповiдному позабалансовому рахунку.

     6.6. Банк облiковує документ про арешт на вiдповiдному позабалансовому рахунку, а також арештовує наявнi кошти в iноземнiй валютi або банкiвськi метали за кожним iз зазначених видiв валют або банкiвських металiв i не пiзнiше наступного робочого дня письмово повiдомляє орган (особу), який (яка) надiслав(ла) документ про арешт, про недостатнiсть коштiв за цим видом валют або банкiвських металiв, якщо до банку надходить документ про арешт iз зазначенням виду валюти або банкiвського металу, коштiв або банкiвських металiв за яким недостатньо на поточному рахунку клiєнта для виконання цього документа.

     Банк облiковує документ про арешт на вiдповiдному позабалансовому рахунку, а також арештовує наявнi банкiвськi метали за кожним iз зазначених видiв банкiвських металiв i не пiзнiше наступного робочого дня письмово повiдомляє орган (особу), який(яка) надiслав(ла) документ про арешт, про недостатнiсть зазначеного виду банкiвського металу, якщо до банку надходить документ про арешт iз зазначенням виду банкiвського металу, якого недостатньо на коррахунку банку для виконання цього документа.

     Банк не виконує видаткових операцiй за поточними рахунками клiєнта, на кошти та/або банкiвськi метали на яких накладено арешт, до забезпечення суми/маси, зазначеної в документi про арешт, або до отримання передбачених законодавством України документiв про зняття арешту з коштiв та/або банкiвських металiв.

     Банк не виконує видаткових операцiй за коррахунками банку, на банкiвськi метали на яких накладено арешт, до забезпечення маси, зазначеної в документi про арешт, або до отримання передбачених законодавством України документiв про зняття арешту з банкiвських металiв.";

     "6.8. Банк, до якого надiйшли документи про арешт iз зазначенням у них одних i тих самих поточних рахункiв клiєнтiв та одних i тих самих видiв валют або банкiвських металiв, облiковує цi документи про арешт на вiдповiдному позабалансовому рахунку i виконує їх у тiй послiдовностi, у якiй вони надiйшли.

     Банк, до якого надiйшли документи про арешт iз зазначенням у них одних i тих самих коррахункiв банку та одних i тих самих видiв банкiвських металiв, облiковує цi документи про арешт на вiдповiдному позабалансовому рахунку i виконує їх у тiй послiдовностi, у якiй вони надiйшли.

     6.9. Банк облiковує документ про арешт на вiдповiдному позабалансовому рахунку i не виконує видаткових операцiй за поточними рахунками клiєнта, на кошти та/або банкiвськi метали на яких накладено арешт, у межах сум/маси, зазначених у документi про арешт, до отримання передбачених законодавством України документiв про зняття арешту з коштiв та/або банкiвських металiв, якщо згiдно з документом про арешт накладається арешт на всi види валют та банкiвських металiв, що зберiгаються на поточних рахунках клiєнта.

     Банк облiковує документ про арешт на вiдповiдному позабалансовому рахунку i не виконує видаткових операцiй за коррахунками банку, на банкiвськi метали на яких накладено арешт, у межах маси, зазначеної в документi про арешт, до отримання передбачених законодавством України документiв про зняття арешту з банкiвських металiв, якщо згiдно з документом про арешт накладається арешт на всi види банкiвських металiв, що зберiгаються на коррахунках банку.

     6.10. Банк iз метою забезпечення арешту суми, зазначеної в документi про арешт, облiковує документ про арешт на вiдповiдному позабалансовому рахунку й арештовує кошти в iноземнiй та нацiональнiй валютi, банкiвськi метали на поточних рахунках клiєнта за кожним видом валют та банкiвських металiв, якщо згiдно з документом про арешт такий арешт накладається на всi види валют i банкiвських металiв, що зберiгаються на поточних рахунках клiєнта, уключаючи i на нацiональну валюту, i, крiм того, загальну суму, яка пiдлягає арешту, зазначено в нацiональнiй валютi (без конкретних сум за кожним видом валют або банкiвських металiв).

     Банк iз метою забезпечення виконання документа про арешт, вiдповiдно до якого арешт накладається на всi види банкiвських металiв, що зберiгаються на коррахунках банку, i, крiм того, загальну суму, яка пiдлягає арешту, зазначено в нацiональнiй валютi (без конкретних сум за кожним видом банкiвських металiв), арештовує банкiвськi метали на коррахунках банку за кожним видом банкiвських металiв й облiковує документ про арешт на вiдповiдному позабалансовому рахунку з метою забезпечення арешту суми, зазначеної в документi про арешт.

     Банк у разi недостатностi коштiв та банкiвських металiв не пiзнiше наступного робочого дня письмово повiдомляє про це орган (особу), який (яка) надiслав(ла) документ про арешт, i продовжує арештовувати кошти i банкiвськi метали на цих самих поточних рахунках клiєнта за кожним видом валют та банкiвських металiв у сумi, достатнiй для забезпечення виконання вищезазначеного документа про арешт.

     Банк у разi недостатностi банкiвських металiв не пiзнiше наступного робочого дня письмово повiдомляє про це орган (особу), який (яка) надiслав(ла) документ про арешт, i продовжує арештовувати банкiвськi метали на цих самих коррахунках банку за кожним видом банкiвських металiв у сумi, достатнiй для забезпечення виконання вищезазначеного документа про арешт.

     Банк для забезпечення арешту суми, потрiбної для виконання документа про арешт, здiйснює розрахунок гривневого еквiвалента iноземних валют та/або банкiвських металiв, якi арештовуються на поточних рахунках клiєнта для виконання отриманого документа про арешт, за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют та банкiвських металiв, що встановлюється Нацiональним банком на день надходження документа про арешт, а в наступнi днi цей розрахунок здiйснюється пiсля кожної змiни офiцiйного курсу гривнi до iноземних валют i банкiвських металiв, що встановлюється Нацiональним банком, а також з урахуванням нових надходжень коштiв в iноземнiй валютi та/або банкiвських металiв.

     Банк iз метою виконання отриманого документа про арешт, вiдповiдно до якого арешт накладається на банкiвськi метали, що зберiгаються на коррахунках банку, здiйснює розрахунок гривневого еквiвалента банкiвських металiв, якi арештовуються на коррахунках банку за офiцiйним курсом гривнi до банкiвських металiв, що встановлюється Нацiональним банком на день надходження документа про арешт, а в наступнi днi цей розрахунок здiйснюється пiсля кожної змiни офiцiйного курсу гривнi до банкiвських металiв, що встановлюється Нацiональним банком, а також з урахуванням нових надходжень банкiвських металiв.

     Для забезпечення арешту суми, потрiбної для виконання документа про арешт, здiйснюється розрахунок гривневого еквiвалента iноземних валют та/або банкiвських металiв, зазначених в отриманому документi про арешт, за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют та банкiвських металiв, що встановлюється Нацiональним банком на день надходження документа про арешт, а в наступнi днi цей розрахунок здiйснюється пiсля кожної змiни офiцiйного курсу гривнi до iноземних валют i банкiвських металiв, що встановлюється Нацiональним банком, якщо документ про арешт iз зазначенням у ньому виду iноземної валюти або банкiвського металу надiйшов до поточного рахунку клiєнта-боржника в нацiональнiй валютi.

     6.11. Банк не виконує видаткових операцiй за поточними рахунками клiєнта, на кошти та/або банкiвськi метали на яких накладено арешт, уключаючи й кошти в iноземнiй валютi та банкiвськi метали, що попередньо купленi за заявою клiєнта на валютному ринку України (до накладання арешту) i не перерахованi ним за призначенням до їх арешту.

     Банк не виконує видаткових операцiй за коррахунками банку, на банкiвськi метали на яких накладено арешт.".

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.