ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Митного кодексу України щодо адмiнiстративної вiдповiдальностi громадян за порушення митних правил

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Митного кодексу України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2012 р., NN 44 - 48, ст. 552) такi змiни:

     1. Частини п'яту i шосту статтi 366 викласти в такiй редакцiї:

     "5. Початок проходження (проїзду транспортними засобами особистого користування) громадянином каналом, позначеним символами зеленого кольору ("зелений коридор"), є декларуванням шляхом вчинення дiй цим громадянином про те, що перемiщуванi ним через митний кордон України товари не пiдлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не пiдпадають пiд встановленi законодавством заборони та/або обмеження щодо ввезення на митну територiю України або вивезення за межi цiєї територiї. Таке декларування свiдчить про факти, що мають юридичне значення.

     6. Громадяни, якi проходять (проїжджають транспортними засобами особистого користування) через "зелений коридор", звiльняються вiд подання письмової митної декларацiї. Звiльнення вiд подання письмової митної декларацiї не означає звiльнення вiд обов'язку дотримання порядку перемiщення товарiв через митний кордон України та вiд адмiнiстративної вiдповiдальностi за порушення митних правил, передбачених цим Кодексом".

     2. У частинi першiй статтi 369 слова "вiд подання проведення заходiв офiцiйного контролю" замiнити словами "вiд проведення заходiв офiцiйного контролю".

     3. Статтю 471 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 471. Недекларування товарiв, що перемiщуються через митний кордон України громадянами

     1. Недекларування валютних цiнностей, що перемiщуються громадянами через митний кордон України, в сумi, що перевищує дозволену законодавством України для їх перемiщення без письмового декларування, -

     тягне за собою накладення штрафу в розмiрi 20 вiдсоткiв суми, що перевищує дозволену законодавством України для перемiщення валютних цiнностей без письмового декларування, згiдно з офiцiйним курсом Нацiонального банку України на день вчинення порушення митних правил.

     2. Недекларування товарiв (крiм зазначених у частинах першiй та/або третiй цiєї статтi), що перемiщуються через митний кордон України громадянами, -

     тягне за собою накладення штрафу в розмiрi 30 вiдсоткiв вартостi цих товарiв.

     3. Недекларування товарiв (крiм валютних цiнностей), що пiдпадають пiд встановленi законодавством заборони та/або обмеження щодо ввезення на митну територiю України або вивезення за межi цiєї територiї та якi перемiщуються громадянами, -

     тягне за собою накладення штрафу у розмiрi трьохсот неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян з конфiскацiєю таких товарiв або без такої.

     Примiтка. Недекларуванням у цiй статтi вважається незаявлення громадянином за встановленою формою точних та достовiрних вiдомостей, перелiк яких визначений цим Кодексом, про товари, якi перемiщуються (пересилаються) таким громадянином через митний кордон України (у тому числi при проходженнi (проїздi) ним каналом, позначеним символами зеленого кольору ("зелений коридор")".

     4. В абзацi першому частини першої статтi 472 слова "Недекларування товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення" замiнити словами "Недекларування товарiв (крiм тих, що перемiщуються через митний кордон України громадянами), транспортних засобiв комерцiйного призначення".

     5. У частинi другiй статтi 511 слово та цифри "статтями 471 - 473" замiнити словами та цифрами "частиною третьою статтi 471, статтями 472, 473".

     6. У статтi 521:

     1) частину другу викласти в такiй редакцiї:

     "2. За умовами мирової угоди особа, яка вчинила порушення митних правил, у визначений у мировiй угодi строк, який не може перевищувати 30 днiв, зобов'язана:

     1) внести до державного бюджету кошти в розмiрi, що дорiвнює сумi штрафу, передбаченого санкцiєю вiдповiдної статтi цього Кодексу, та

     2) у разi якщо санкцiєю вiдповiдної статтi цього Кодексу передбачена конфiскацiя товарiв, транспортних засобiв - безпосереднiх предметiв порушення митних правил, помiстити такi товари, транспортнi засоби у митний режим:

     а) вiдмови на користь держави, або

     б) знищення або руйнування - у тому числi якщо за висновком митного органу зазначенi товари, транспортнi засоби не можуть бути помiщенi у митний режим вiдмови на користь держави або випущенi у вiльний обiг, або

     в) iмпорту або експорту - з обов'язковим дотриманням заходiв тарифного та нетарифного регулювання, в тому числi сплатою належних митних платежiв. При цьому до розмiру коштiв, передбачених пунктом 1 частини другої цiєї статтi, застосовується коефiцiєнт 1,3.

     Транспортнi засоби, що використовувалися для перемiщення товарiв - безпосереднiх предметiв порушення митних правил через митний кордон України поза митним контролем, а також товари та/або транспортнi засоби iз спецiально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для перемiщення товарiв - безпосереднiх предметiв порушення митних правил через митний кордон України, можуть бути помiщенi виключно в митний режим вiдмови на користь держави чи знищення або руйнування";

     2) пiсля частини другої доповнити новою частиною такого змiсту:

     "3. За умовами мирової угоди митний орган зобов'язаний припинити провадження у справi про порушення митних правил щодо особи, яка вчинила порушення митних правил, та здiйснити митне оформлення задекларованих нею товарiв, транспортних засобiв вiдповiдно до заявленого митного режиму".

     У зв'язку з цим частини третю - восьму вважати вiдповiдно частинами четвертою - дев'ятою.

     7. У статтi 522:

     1) частину першу пiсля слова та цифр "статтi 470" доповнити словами та цифрами "частинами першою i другою статтi 471";

     2) у частинi другiй слово та цифри "статтями 471 - 473" замiнити словами та цифрами "частиною третьою статтi 471, статтями 472, 473".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня його опублiкування.

     2. Кабiнету Мiнiстрiв України у тримiсячний строк з дня набрання чинностi цим Законом:

     прийняти нормативно-правовi акти, необхiднi для реалiзацiї цього Закону;

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити приведення мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
16 лютого 2022 року
N 2058-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.