Документ скасований: Постанова НБУ № 164 від 29.07.2022

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 29 червня 2022 року N 133


Про затвердження Змiн до Положення про порядок емiсiї електронних платiжних засобiв i здiйснення операцiй з їх використанням

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 40, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", статтi 14 Закону України "Про платiжнi системи та переказ коштiв в Українi", з метою вдосконалення норм щодо використання електронних платiжних засобiв Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Положення про порядок емiсiї електронних платiжних засобiв i здiйснення операцiй з їх використанням, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 05 листопада 2014 року N 705 (зi змiнами), що додаються.

     2. Департаменту платiжних систем та iнновацiйного розвитку (Андрiй Поддєрьогiн) пiсля офiцiйного опублiкування довести до вiдома банкiв України iнформацiю про прийняття цiєї постанови.

     3. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови Нацiонального банку України Олексiя Шабана.

     4. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування.

В. о. Голови Юрiй ГЕЛЕТIЙ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
29 червня 2022 року N 133

Змiни до Положення
про порядок емiсiї електронних платiжних засобiв i здiйснення операцiй з їх використанням

     1. У роздiлi I:

     1) у пунктi 4:

     пункт пiсля пiдпункту 1 доповнити новим пiдпунктом 2 такого змiсту:

     "2) вiртуальний платiжний термiнал - програмне забезпечення, що дає змогу здiйснювати платiжнi та iншi операцiї з використанням реквiзитiв електронних платiжних засобiв у мережi Iнтернет;".

     У зв'язку з цим пiдпункти 2 - 18 уважати вiдповiдно пiдпунктами 3 - 19;

     пункт пiсля пiдпункту 7 доповнити новим пiдпунктом 8 такого змiсту:

     "8) код категорiї торговця - цифрове визначення виду дiяльностi торговця, що призначається еквайром згiдно з правилами вiдповiдної платiжної системи;".

     У зв'язку з цим пiдпункти 8 - 19 уважати вiдповiдно пiдпунктами 9 - 20;

     пункт пiсля пiдпункту 9 доповнити новим пiдпунктом 10 такого змiсту:

     "10) мiскодинг - призначення еквайром торговцю коду категорiї торговця, що не вiдповiдає фактичнiй дiяльностi торговця;".

     У зв'язку з цим пiдпункти 10 - 20 уважати вiдповiдно пiдпунктами 11 - 21;

     пункт пiсля пiдпункту 18 доповнити новим пiдпунктом 19 такого змiсту:

     "19) порядок - чiтка послiдовнiсть дiй певного процесу iз зазначенням способiв, форм, строкiв (термiнiв) ужиття цих дiй, визначена у внутрiшнiх правилах, договорi;".

     У зв'язку з цим пiдпункти 19 - 21 уважати вiдповiдно пiдпунктами 20 - 22;

     пункт пiсля пiдпункту 22 доповнити новим пiдпунктом такого змiсту:

     "23) фiзичний платiжний термiнал - електронний програмно-технiчний пристрiй, що дає змогу здiйснювати платiжнi та iншi операцiї з використанням електронних платiжних засобiв та/або їх реквiзитiв.";

     2) у пунктi 7:

     перше речення пiсля слова "числi" доповнити словами "законодавства, що регулює вiдносини у сферi запобiгання та протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення,";

     пункт доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Еквайр, що не є банком, має право здiйснювати еквайринг на пiдставi внутрiшнiх правил, затверджених органом управлiння, уповноваженим на це згiдно зi статутом цiєї юридичної особи. Внутрiшнi правила мають вiдповiдати вимогам, установленим цим Положенням до внутрiшньобанкiвських правил.";

     3) пункт 8 пiсля пiдпункту 12 доповнити двома новими пiдпунктами 13 та 14 такого змiсту:

     "13) порядок призначення торговцю коду категорiї торговця (включаючи пiдстави призначення, документи, здiйснення подвiйного та перiодичного контролю, ужиття на постiйнiй основi заходiв щодо запобiгання мiскодингу та порядок їх вжиття);

     14) порядок розгляду звернень щодо мiскодингу;".

     У зв'язку з цим пiдпункти 13, 14 уважати вiдповiдно пiдпунктами 15, 16.

     2. Роздiл V пiсля пункту 8 доповнити п'ятьма новими пунктами 9 - 13 такого змiсту:

     "9. Еквайр зобов'язаний перераховувати кошти на рахунок торговця або небанкiвської фiнансової установи, вiдкритий в банках України, за реквiзитами та в термiни, визначенi договором, укладеним мiж ними.

     10. Еквайру заборонено призначати торговцю код категорiї торговця, який не вiдповiдає фактичнiй дiяльностi торговця.

     11. Еквайр зобов'язаний здiйснювати перевiрку вiдповiдностi фактичної дiяльностi торговця заявленiй дiяльностi пiд час установлення дiлових вiдносин, призначення торговцю коду категорiї торговця та обслуговування торговця.

     Еквайр (незалежно вiд наявностi прямого договору з торговцем) зобов'язаний здiйснювати перевiрку вiдповiдностi фактичної дiяльностi торговця заявленiй дiяльностi в разi:

     1) надходження заяви (повiдомлення) щодо мiскодингу;

     2) самостiйного виявлення ознак мiскодингу за результатами вжиття заходiв щодо запобiгання мiскодингу.

     Еквайр у разi використання торговцем вiртуального платiжного термiнала зобов'язаний, крiм випадкiв, визначених в абзацах другому - четвертому пункту 11 роздiлу V цього Положення, здiйснювати перевiрку вiдповiдностi фактичної дiяльностi торговця заявленiй дiяльностi не рiдше одного разу на шiсть мiсяцiв пiсля призначення торговцю коду категорiї торговця або з часу останньої перевiрки.

     Результати перевiрок мають бути задокументованi вiдповiдно до порядку призначення торговцю коду категорiї торговця, визначеному у внутрiшньобанкiвських правилах.

     12. Еквайр зобов'язаний вживати дiєвих заходiв щодо запобiгання мiскодингу в порядку, визначеному внутрiшньобанкiвськими правилами.

     13. Еквайр зобов'язаний фiксувати отриманi заяви (повiдомлення) щодо мiскодингу, здiйснювати їх розгляд та iнформувати заявника про результати розгляду заяви (повiдомлення) та платiжну органiзацiю вiдповiдної платiжної системи в разi виявлення факту мiскодингу в порядку, визначеному у внутрiшньобанкiвських правилах.".

     У зв'язку з цим пункти 9 - 19 уважати вiдповiдно пунктами 14 - 24.

     3. Роздiл VI пiсля пункту 8 доповнити двома новими пунктами 9, 10 такого змiсту:

     "9. Емiтент або визначена ним юридична особа пiд час отримання заяви (повiдомлення) щодо факту мiскодингу зобов'язаний iдентифiкувати користувача i зафiксувати обставини, дату, годину та хвилини його заяви (повiдомлення).

     Емiтент зобов'язаний надати користувачу можливiсть одержувати iнформацiю про хiд розгляду заяви (повiдомлення) i повiдомляти в письмовiй формi про результати розгляду заяви (повiдомлення) у строк, передбачений Законом України "Про звернення громадян".

     10. Емiтент зобов'язаний iнформувати платiжну органiзацiю платiжної системи про отриманi заяви (повiдомлення) користувачiв щодо мiскодингу.".

     У зв'язку з цим пункти 9 - 15 уважати вiдповiдно пунктами 11 - 17.

     4. У першому реченнi пункту 6 роздiлу VII слова "платiжних термiналiв" замiнити словами "вiртуальних або фiзичних платiжних термiналiв".

     5. Роздiл X пiсля пункту 5 доповнити двома новими пунктами 6, 7 такого змiсту:

     "6. Платiжна органiзацiя платiжної системи з метою протидiї мiскодингу здiйснює аналiз проведених нею переказiв на користь торговцiв з використанням вiртуального платiжного термiнала (згiдно з правилами та процедурами вiдповiдної платiжної системи) та у випадках виявлення ознак мiскодингу iнiцiює перевiрку еквайром вiдповiдностi призначеного торговцю коду категорiї торговця фактичнiй дiяльностi торговця.

     7. Платiжна органiзацiя платiжної системи здiйснює розгляд заяв (повiдомлень) про випадки мiскодингу, забезпечує перевiрку цих заяв (повiдомлень) iншими учасниками платiжної системи та iнформує вiдповiдних учасникiв про результати такого розгляду.".

     У зв'язку з цим пункти 6 - 8 уважати вiдповiдно пунктами 8 - 10.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.