КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 22 листопада 2022 р. N 1310


Про затвердження норм виробничих втрат i виходу спиртових дистилятiв, норм втрат спирту, виноматерiалiв, сокiв пiд час виробництва алкогольних напоїв, норм виробничих втрат деяких видiв алкогольних напоїв

(назва у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.07.2024 р. N 829)

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 18 липня 2024 року N 829,
вiд 17 сiчня 2025 року N 48

     Вiдповiдно до абзацу першого пункту 214.6 статтi 214 Податкового кодексу України, частини першої статтi 8 Закону України "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, спиртових дистилятiв, бiоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв, тютюнової сировини, рiдин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

(вступна частина iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.07.2024 р. N 829, вiд 17.01.2025 р. N 48)

     1. Затвердити норми виробничих втрат i виходу спиртових дистилятiв, норми втрат спирту, виноматерiалiв, сокiв пiд час виробництва алкогольних напоїв, норми виробничих втрат деяких видiв алкогольних напоїв, що додаються.

(пункт 1 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.07.2024 р. N 829)

     2. Установити, що на перiод воєнного стану на територiї України та протягом шести мiсяцiв з дня його припинення або скасування дозволяється застосування суб'єктами господарювання норм втрат спиртових дистилятiв та/або алкогольних напоїв, вiдсутнiх у затверджених згiдно з пунктом 1 цiєї постанови нормах втрат, вiдповiдно до нормативних документiв, згiдно з якими виготовляються вiдповiднi спиртовi дистиляти та/або алкогольнi напої.

     3. Визнати такими, що втратили чиннiсть, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України згiдно з перелiком, що додається.

Прем'єр-мiнiстр України Д. ШМИГАЛЬ

Iнд. 75

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 22 листопада 2022 р. N 1310

НОРМИ
виробничих втрат i виходу спиртових дистилятiв, норми втрат спирту, виноматерiалiв, сокiв пiд час виробництва алкогольних напоїв, норми виробничих втрат деяких видiв алкогольних напоїв

1. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час виробництва деяких видiв алкогольних напоїв iз спирту етилового

Найменування технологiчної операцiї Норма втрат спирту, що мiститься у готовiй продукцiї, вiдсоткiв
Виробництво горiлок, у тому числi горiлок особливих, якi розливають у тару всiх мiсткостей, за винятком тари мiсткiстю 0,25 л та 1,75 л i сувенiрних пляшок:  
за об'ємом 1,03
за рiвнем 1,87
Виробництво горiлок, у тому числi горiлок особливих, якi розливають в сувенiрнi пляшки всiх мiсткостей, за винятком 1,75 л та 0,05 л:  
за об'ємом 2,1
за рiвнем 2,74
Виробництво горiлок з використанням сухого знежиреного молока, за рiвнем 3,8
Виробництво горiлок, у тому числi горiлок особливих, настоянок, якi розливають у тару мiсткiстю 1,75 л:  
за рiвнем 1,87
в сувенiрнi пляшки 2,74
Виробництво горiлок, у тому числi горiлок особливих, настоянок, якi розливають у тару мiсткiстю 0,25 л, за рiвнем 2,05
Виробництво горiлок, у тому числi горiлок особливих, настоянок, якi розливають в сувенiрнi пляшки мiсткiстю 0,05 л, за рiвнем 4,13
Виробництво горiлок, у тому числi горiлок особливих, безперервним способом з використанням вугiлля активного порошкоподiбного:  
за об'ємом 1,04
за рiвнем 1,96
Виробництво настоянок мiцнiстю вiд 30 % об. та масовою концентрацiєю загального екстракту не бiльше 5 г / 100 см3:  
за об'ємом 1,04
за рiвнем 2,28
Виробництво настоянок мiцнiстю до 30 % об. та масовою концентрацiєю загального екстракту не бiльше 5 г / 100 см3:  
за об'ємом 0,83
за рiвнем 2,28
Виробництво наливок, настоянок з масовою концентрацiєю загального екстракту бiльше 5 г / 100 см3, аперитивiв, коктейлiв i напоїв десертних:  
за об'ємом 1,57
за рiвнем 3,03
Виробництво наливок, настоянок з масовою концентрацiєю загального екстракту бiльше 5 г / 100 см3, аперитивiв, коктейлiв i напоїв десертних, якi розливають в сувенiрнi пляшки:  
за об'ємом 3
за рiвнем 3,8
Виробництво настоянок масовою концентрацiєю загального екстракту не бiльше 5 г / 100 см3, якi розливають в сувенiрнi пляшки:  
за об'ємом 2,5
за рiвнем 3,3
Виробництво лiкерiв i бальзамiв:  
за об'ємом 2,36
за рiвнем 3,71
Виробництво лiкерiв i бальзамiв, якi розливають в сувенiрнi пляшки:  
за об'ємом 3,5
за рiвнем 4,1
Виробництво джинiв 2,57
Виробництво напоїв слабоалкогольних:  
негазованих 3,2
негазованих пастеризованих 3,38
газованих i енергетичних газованих 3,4
Обробка внутрiшньої поверхнi нової тари для розливу алкогольних напоїв водно-спиртовою сумiшшю в автоматах 0,38
Укладання тари з продукцiєю в ящики з використанням автоматiв для укладки 0,11
Випарювання невиправного браку, який утворився пiд час виробництва алкогольних напоїв на випарному апаратi 1,9*
Внутрiшньоскладське перемiщення, зберiгання та навантаження в автомашини i залiзничнi вагони 0,0125**

____________
     * Норма втрат кiлькостi спирту у невиправному браку, поданому на випарювання.
     ** Норма втрат кiлькостi спирту, що мiститься в готовiй продукцiї, за кожною операцiєю.

Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

Норми втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв iз спирту етилового, зернового дистиляту встановленi у вiдсотках кiлькостi спирту, що мiститься в алкогольних напоях, перерахованого у декалiтри 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, втраченого з моменту отримання спирту етилового, зернового дистиляту у виробництво алкогольних напоїв до передачi готової продукцiї на склад, з урахуванням залишкiв у виробництвi та пробах, узятих на аналiз в лабораторiю, а також пiд час зберiгання готової продукцiї, її внутрiшньоскладського перемiщення та навантаження в автомашини i залiзничнi вагони.

2. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час виготовлення напiвфабрикатiв, якi використовуються для виробництва алкогольних напоїв iз спирту етилового

Найменування технологiчної операцiї Норма втрат спирту, що мiститься у водно-спиртовiй сумiшi, використанiй для технологiчної операцiї, вiдсоткiв
Виготовлення настоїв спиртових iз сушеної рослинної сировини з вилученням спирту з вiдпрацьованої сировини на випарному апаратi:  
пiд час одноразового настоювання 4,5
пiд час дворазового настоювання 5,9
Виготовлення настоїв спиртових iз сушеної рослинної сировини з вилученням спирту з вiдпрацьованої сировини на екстракцiйнiй установцi:  
пiд час одноразового настоювання 4
пiд час дворазового настоювання 5,5
Виготовлення настоїв спиртових iз сушеної рослинної сировини з вилученням спирту з вiдпрацьованої сировини на вакуум-екстракцiйнiй установцi 4
Виготовлення настоїв спиртових iз сушеної рослинної сировини для отримання ароматного спирту з цiєї самої сировини 5
Виготовлення настоїв спиртових:  
iз шкiрки мандаринiв 3,48
iз цедри грейпфрутiв, лимонiв, апельсинiв 3,2
iз горiха волоського молочно-воскової стиглостi 9,6
Виготовлення морсiв фруктово-ягiдних спиртових:  
iз сушеної фруктово-ягiдної сировини настоюванням у ємностях 6,4
iз свiжої фруктово-ягiдної сировини настоюванням у ємностях 5,5
iз свiжої фруктово-ягiдної сировини настоюванням в екстракцiйнiй установцi 5
Виготовлення ароматних спиртiв:  
з рослинної сировини 3,9
з ефiрних олiй 2,85
Виготовлення екстрактiв iз фруктово-ягiдної сировини 1,87
Виготовлення сокiв фруктово-ягiдних спиртованих мiцнiстю вiд 16 % об. до 25 % об.:  
вишневого 2,3
з iнших видiв сировини 2,4
Пiдготовка декоративних елементiв для внесення їх у тару з алкогольним напоєм:  
колоска пшеничного сухого 19,9
перцю червоного стручкового сухого 12,7
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

Норми втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв iз спирту етилового, зернового дистиляту встановленi у вiдсотках кiлькостi спирту, що мiститься в алкогольних напоях, перерахованого у декалiтри 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, втраченого з моменту отримання спирту етилового, зернового дистиляту у виробництво алкогольних напоїв до передачi готової продукцiї на склад, з урахуванням залишкiв у виробництвi та пробах, узятих на аналiз в лабораторiю, а також пiд час зберiгання готової продукцiї, її внутрiшньоскладського перемiщення та навантаження в автомашини i залiзничнi вагони.

3. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час регенерацiї вугiльної батареї та регенерацiї фiльтру для видiлення пилоподiбного вугiлля

Найменування технологiчної операцiї Норма втрат спирту, що мiститься у вугiльнiй батареї або фiльтрi, вiдсоткiв
Регенерацiя вугiльної батареї (вугiльна колонка i пiсочнi фiльтри) 5,6
Регенерацiя фiльтра з вугiллям активним порошкоподiбним 4,6
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

Норми втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв iз спирту етилового, зернового дистиляту встановленi у вiдсотках кiлькостi спирту, що мiститься в алкогольних напоях, перерахованого у декалiтри 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, втраченого з моменту отримання спирту етилового, зернового дистиляту у виробництво алкогольних напоїв до передачi готової продукцiї на склад, з урахуванням залишкiв у виробництвi та пробах, узятих на аналiз в лабораторiю, а також пiд час зберiгання готової продукцiї, її внутрiшньоскладського перемiщення та навантаження в автомашини i залiзничнi вагони.

4. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час перемiщення водно-спиртової сумiшi трубопроводом у межах одного акцизного складу

Найменування технологiчної операцiї Норма втрат спирту, що мiститься у водно-спиртовiй сумiшi, поданiй на перемiщення, вiдсоткiв
пiвденна зона пiвнiчна зона
осiнньо-зимовий перiод весняно-лiтнiй
перiод
осiнньо-зимовий перiод весняно-лiтнiй
перiод
Перемiщення насосом:        
на вiдстань до 100 м 0,025 0,035 0,017 0,025
на кожнi 10 м понад 100 м 0,006 0,008 0,006 0,008
Перемiщення самопливом:        
на вiдстань до 100 м 0,015 0,025 0,01 0,02
на кожнi 10 м понад 100 м 0,005 0,007 0,005 0,007
Примiтка.

Норми втрат встановленi для двох клiматичних зон України - пiвденної (Автономна Республiка Крим, Миколаївська, Одеська, Херсонська областi та райони - Марiупольський (Донецька область), Мелiтопольський (Запорiзька область) та пiвнiчної (адмiнiстративно-територiальнi одиницi України, якi не входять в пiвденну зону) та двох перiодiв року - осiнньо-зимового (з 1 жовтня по 31 березня) та весняно-лiтнього (з 1 квiтня по 30 вересня).

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

Норми втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв iз спирту етилового, зернового дистиляту встановленi у вiдсотках кiлькостi спирту, що мiститься в алкогольних напоях, перерахованого у декалiтри 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, втраченого з моменту отримання спирту етилового, зернового дистиляту у виробництво алкогольних напоїв до передачi готової продукцiї на склад, з урахуванням залишкiв у виробництвi та пробах, узятих на аналiз в лабораторiю, а також пiд час зберiгання готової продукцiї, її внутрiшньоскладського перемiщення та навантаження в автомашини i залiзничнi вагони.

5. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час наливу (зливу) та зберiгання напiвфабрикатiв для виробництва алкогольних напоїв iз спирту етилового

Найменування технологiчної операцiї Середньомiсячна норма втрат спирту, що мiститься в напiвфабрикатах, вiдсоткiв
Налив сокiв фруктово-ягiдних спиртованих i морсiв фруктово-ягiдних спиртових у тару (бочки, цистерни) 0,15
Злив сокiв фруктово-ягiдних спиртованих i морсiв фруктово-ягiдних спиртових у тару (бочки, цистерни) 0,1
Зберiгання настоїв спиртових i ароматних спиртiв за мiсяць:  
у дерев'яних ємностях 0,12
у емальованих або нержавiючих ємностях 0,08
у склянiй тарi 0,08
Зберiгання сокiв фруктово-ягiдних спиртованих i морсiв фруктово-ягiдних спиртових за мiсяць:  
у дерев'яних ємностях мiсткiстю до 1000 дал 0,1
у металевих ємностях (емальованих та iнших):  
у примiщеннях наземного типу 0,1
у примiщеннях пiдвального типу 0,085
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

Норми втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв iз спирту етилового, зернового дистиляту встановленi у вiдсотках кiлькостi спирту, що мiститься в алкогольних напоях, перерахованого у декалiтри 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, втраченого з моменту отримання спирту етилового, зернового дистиляту у виробництво алкогольних напоїв до передачi готової продукцiї на склад, з урахуванням залишкiв у виробництвi та пробах, узятих на аналiз в лабораторiю, а також пiд час зберiгання готової продукцiї, її внутрiшньоскладського перемiщення та навантаження в автомашини i залiзничнi вагони.

6. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час виробництва зернового дистиляту, вiскi та алкогольних напоїв iз зернового дистиляту

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат спирту
Дистиляцiя збродженого зернового сусла на апаратi перiодичної дiї з одержанням першого дистиляту вiдсоткiв спирту, що мiститься у збродженому зерновому суслi 1,3
Дистиляцiя першого дистиляту на апаратi перiодичної дiї з одержанням зернового дистиляту вiдсоткiв спирту, що мiститься в першому дистилятi, переданому на дистиляцiю 1,35
Дистиляцiя збродженого зернового сусла на апаратi безперервної дiї з одержанням зернового дистиляту вiдсоткiв спирту, що мiститься у збродженому зерновому суслi 1,25
Залив зернового дистиляту в дубовi бочки мiсткiстю до 70 дал:    
у дубовi бочки, якi не вживалися пiд зерновий дистилят вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на залив 1,2
у дубовi бочки, якi вживалися пiд зерновий дистилят вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на залив 0,45
Залив зернового дистиляту в ємностi мiсткiстю понад 150 дал з обвугленою дубовою деревиною (клепкою, брусками):    
у ємностi з обвугленою дубовою деревиною (клепкою, брусками), якi не вживалися пiд дистилят зерновий вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на залив 1,2
у ємностi з обвугленою дубовою деревиною (клепкою, брусками), якi вживалася пiд дистилят зерновий вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на залив 0,45
Витримка (зберiгання) зернового дистиляту в дубових бочках мiсткiстю до 70 дал в закритому примiщеннi за температури зберiгання вiд 20,1° C до 25° C:    
для першого та другого року вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на витримку (зберiгання) 4,1
для третього року вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на витримку (зберiгання) 3,9
для четвертого i подальших рокiв вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на витримку (зберiгання) 3,69
Витримка (зберiгання) дистиляту зернового в ємностях мiсткiстю понад 150 дал з обвугленою дубовою деревиною (клепкою, брусками) в закритих примiщеннях за температури зберiгання вiд 20,1° C до 25° C:    
для першого та другого року вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на витримку (зберiгання) 2,55
для третього року вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на витримку (зберiгання) 2,42
для четвертого i подальших рокiв вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на витримку (зберiгання) 2,3
Переливання дистиляту зернового з дубових бочок мiсткiстю до 70 дал в купажну ємнiсть вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на переливання 0,12
Переливання зернового дистиляту з ємностей мiсткiстю понад 150 дал з обвугленою дубовою деревиною (клепкою, брусками) в купажну ємнiсть вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на переливання 0,09
Перемiшування, купажування та фiльтрацiя витриманого зернового дистиляту вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на виконання операцiй 0,16
Розлив готової продукцiї у пляшки мiсткiстю 0,5 л, 0,7 л, 0,75 л з подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням у ящики i подачею до складу готової продукцiї вiдсоткiв спирту у готовiй продукцiї, переданiй на виконання операцiй 0,43
Внутрiшньоскладське перемiщення, зберiгання i навантаження готової продукцiї в автомашини або залiзничнi вагони вiдсоткiв спирту, що мiститься у готовiй продукцiї, за кожною операцiєю 0,01
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

Норми втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв iз спирту етилового, зернового дистиляту встановленi у вiдсотках кiлькостi спирту, що мiститься в алкогольних напоях, перерахованого у декалiтри 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, втраченого з моменту отримання спирту етилового, зернового дистиляту у виробництво алкогольних напоїв до передачi готової продукцiї на склад, з урахуванням залишкiв у виробництвi та пробах, узятих на аналiз в лабораторiю, а також пiд час зберiгання готової продукцiї, її внутрiшньоскладського перемiщення та навантаження в автомашини i залiзничнi вагони.

Норми виробничих втрат зернового дистиляту встановленi у вiдсотках кiлькостi спирту, перерахованого у декалiтри 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, втраченого пiд час здiйснення технологiчних операцiй, з урахуванням залишкiв у виробництвi та пробах, узятих на аналiз в лабораторiю, а також пiд час зберiгання готової продукцiї, її внутрiшньоскладського перемiщення та навантаження в автомашини i залiзничнi вагони.

7. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час виробництва дистилятiв, отриманих шляхом дистиляцiї виноматерiалiв

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат спирту
Дистиляцiя виноматерiалiв на спирт-сирець чи спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний) на апаратах перiодичної дiї вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у виноматерiалах, якi завантажують в апарат 1,3
Дистиляцiя спирту-сирцю на спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний) на апаратах перiодичної дiї вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у спиртi-сирцi 1,35
Дистиляцiя виноматерiалiв на спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний) на апаратах безперервної дiї вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у виноматерiалах 1,25
Вiдбiр головної фракцiї спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного) пiд час дистиляцiї виноматерiалiв вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у виноматерiалах 3
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

8. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у спиртовому дистилятi (спиртi коньячному, дистилятi виноградному спиртовому, дистилятi винному), переданого на залив пiд час зберiгання i витримки спиртових дистилятiв (спиртiв коньячних, дистилятiв виноградних спиртових, дистилятiв винних) та спиртованих вод у дубовiй тарi

Найменування технологiчної операцiї Норма втрат спирту, вiдсоткiв
Залив у бочки (бути), якi не вживалися пiд спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний) або коньяк України та алкогольнi напої виноградного походження на убирання в клепку пiд час заливу до бочок (бутiв) 1,2
Залив у дубову тару, що вживалася пiд спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний) або коньяк України та алкогольнi напої виноградного походження для першого i другого року витримки (з моменту заливу спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного) в ємкостi пiсля дистиляцiї або одержання iз сторони) 0,45
Примiтка.

До бочок (бутiв), що не вживалися пiд спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний) або коньяк України та алкогольнi напої виноградного походження, належать бочки (бути) новi; бочки (бути), з клепок яких вилучено спирт одним iз iснуючих способiв; бочки (бути), якi пiсля зливу з них спирту або коньяку України та алкогольних напої виноградного походження перебували порожнiми бiльше чотирьох мiсяцiв; до бочок (бутiв), що вживалися пiд спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний) або коньяк України та алкогольнi напої виноградного походження, належать бочки (бути), якi пiсля зливу з них спирту або коньяку України та алкогольних напої виноградного походження перебували порожнiми менше чотирьох мiсяцiв.
Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

9. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, у закритих примiщеннях для першого i другого року витримки (зберiгання) спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного) i спиртованих вод у дубовiй тарi

Найменування тари Норма втрат, вiдсоткiв
Температура зберiгання, °C
до 15 15,1 - 20 20,1 - 25 понад 25
Бочки до 70 дал 3,2 3,6 4,1 4,4
Бочки (бути) понад 70 дал 1,9 2,1 2,55 2,85
Примiтка.

Норми втрат пiд час витримки спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного) за всiма видами тари рiзної мiсткостi скорочуються:
для 3 рокiв витримки - на 5 вiдсоткiв;
для наступних рокiв витримки - на 10 вiдсоткiв.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

10. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, у закритих примiщеннях для першого i другого року витримки (зберiгання) спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного), спиртованих вод пiсля дистиляцiї або отримання iз сторони, а також цукрового сиропу та колеру у ємностях

Норма втрат, вiдсоткiв на рiк
Температура зберiгання, °C
до 15 15,1 - 20 20,1 - 25 понад 25
0,45 0,55 0,65 0,75
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

11. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься в коньяку України та алкогольних напоях виноградного походження, пiд час їх зберiгання та/або витримки у бочках, бутах i в металевих резервуарах

Найменування тари Норма втрат, вiдсоткiв на рiк
Температура зберiгання, °C
до 15 15,1 - 16 16,1 - 17 17,1 - 18 18,1 - 19 19,1 - 20 понад 20
Бочки до 70 дал 2,4 2,5 2,6 2,7 3 3,3 3,6
Бочки понад 70 дал i бути до 150 дал 1,8 1,9 2 2,1 2,2 2,3 2,4
Бути понад 150 дал 1,7 1,75 1,85 1,95 2,05 2,15 2,2
Металевi емальованi резервуари 0,4 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,6
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

12. Норми втрат спирту на убирання в деревину пiд час заливу коньяку України та алкогольних напоїв виноградного походження для пiслякупажного вiдпочинку або зберiгання

Найменування тари Норма втрат спирту, вiдсоткiв
100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у коньяку
Бочки, вживанi пiд коньяк України та алкогольнi напої виноградного походження" у вiдповiдному вiдмiнку 0,2
Бути, вживанi пiд коньяк України та алкогольнi напої виноградного походження" у вiдповiдному вiдмiнку 0,15
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

13. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час переливання, перемiшування, фiльтрацiї, обклеювання, обробки теплом i холодом

Найменування технологiчної операцiї Норма втрат спирту, вiдсоткiв об'єму спирту, що мiститься у спиртових дистилятах (спиртi коньячному, дистилятi виноградному спиртовому, дистилятi винному), що надiйшли на операцiю
Переливання (перемiщення з однiєї тари в iншу)  
з тари мiсткiстю до 150 дал 0,2
з тари мiсткiстю понад 150 дал 0,09
Перемiшування пiд час егалiзацiї, купажування, обклеювання 0,07
Фiльтрацiя (убирання фiльтруючим шаром i втрати безпосередньо в фiльтрi) 0,09
Обклеювання (втрати спирту з обклеювальним матерiалом) 0,08
Обробка теплом у потоцi (без урахування норм втрат на переливання) 0,05
Обробка холодом у потоцi (перекачування крiзь теплообмiнник) з витримкою на холодi 0,3
Примiтка.

Норми втрат на переливання i перемiшування застосовуються для коньяку України, спиртованої води, цукрового сиропу i колеру. Пiд час декiлькох технологiчних операцiй, якi виконуються одночасно, комплекснi норми втрат пiдсумовуються за вiдповiдними нормами за кожну операцiю.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

14. Норми втрат сокiв, виноматерiалiв, вин пiд час зберiгання та витримки у рiзних типах примiщень та надворi

Найменування технологiчної операцiї Норма втрат, вiдсоткiв об'єму на рiк
Середня температура зберiгання, °C
до 15 15,1 - 20 20,1 - 25 понад 25
Зберiгання i витримка у пiдвальних примiщеннях i закритих примiщеннях пiдвального типу:  
бочки мiсткiстю до 120 дал 2 2,4 2,9 -
бути мiсткiстю до 1000 дал 1,5 1,8 2,1 -
бути мiсткiстю понад
1000 дал
1,3 1,6 1,9 -
ємкостi залiзобетоннi 0,5 0,5 0,5 -
металевi ємкостi 0,35 0,35 0,35 -
Зберiгання i витримка у наземних примiщеннях:  
бочки мiсткiстю до 120 дал 2,6 3,1 3,6 4,2
бути мiсткiстю до 1000 дал 2 2,3 2,6 2,9
бути мiсткiстю понад
1000 дал
1,8 2,1 2,4 2,7
ємкостi залiзобетоннi 0,7 0,9 1,1 1,3
металевi ємкостi мiсткiстю до 10000 дал 0,45 0,55 0,65 0,75
металевi ємкостi мiсткiстю понад 10000 дал 0,4 0,54 0,64 0,74
Зберiгання вин надворi:  
бочки мiсткiстю до 120 дал 4 5,5 6,5 7,5
бути i чани мiсткiстю понад 120 дал 3 3,8 4,4 5,2
залiзобетоннi резервуари 0,83 1,18 1,48 1,94
металевi резервуари мiсткiстю до 10000 дал 0,63 0,81 0,89 1,27
металевi резервуари мiсткiстю понад 10000 дал 0,48 0,69 0,84 1,13
____________
Примiтка.

Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягiдних та медових виноматерiалiв, сокiв та вин за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах. Об'єм виноробної продукцiї визначається в його перерахунку за температури 20° C.

15. Норми втрат виноматерiалiв пiд час виробництва мадери i портвейну, пов'язаних з витримкою виноматерiалiв на вiдкритих майданчиках та у солярiях у бочках мiсткiстю до 120 дал

Норма втрат, вiдсоткiв об'єму на рiк
Середня температура зберiгання, °C
до 15 15,1 - 20 20,1 - 25 25,1 - 30 30,1 - 35 понад 35
4,2 5,8 8,6 9,5 12 14
____________
Примiтка.

Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягiдних та медових виноматерiалiв, сокiв та вин за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах. Об'єм виноробної продукцiї визначається в його перерахунку за температури 20° C.

16. Норми втрат виноматерiалiв пiд час хересування виноматерiалiв плiвковим методом

Найменування тари та примiщення Норма втрат, вiдсоткiв об'єму на рiк
Дубовi бочки:
в пiдвальних примiщеннях i закритих наземних примiщеннях пiдвального типу 6,15
в iнших наземних примiщеннях 6,63
Металевi резервуари 0,45
____________
Примiтка.

Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягiдних та медових виноматерiалiв, сокiв та вин за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах. Об'єм виноробної продукцiї визначається в його перерахунку за температури 20° C.

17. Норми втрат сокiв, виноматерiалiв, вин пiд час переливання, перемiшування, фiльтрацiї, термiчної обробки

Найменування технологiчної операцiї Норма втрат об'єму, що надiйшов на вiдповiдну операцiю, вiдсоткiв
Переливання з тари мiсткiстю:
до 120 дал (бочки) 0,14
вiд 121 до 2000 дал 0,09
вiд 2001 до 10000 дал 0,07
понад 10000 дал 0,06
Перемiшування (шляхом перекачування до тiєї ж ємкостi)
пiд час купажування, егалiзацiї, спиртування 0,06
пiд час обклеювання 0,07
Фiльтрацiя:
убирання вина:  
фiльтр-картоном 0,15
фiльтр-ватою 0,05
дiатомiтом 0,03
мембранним фiльтром 0,03
Застосування пiдстави пiд час фiльтрацiї 0,09
Термiчна обробка:
теплом у потоцi:  
без витримки 0,2
з витримкою:  
до 10 дiб 0,3
вiд 10 до 20 дiб 0,42
вiд 20 дiб 0,5
холодом у потоцi:  
без витримки 0,25
з витримкою:  
до трьох дiб 0,26
з витримкою:  
бiльше трьох дiб 0,3
iз витримкою на контактному матерiалi 0,36
____________
Примiтка.

Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягiдних та медових виноматерiалiв, сокiв та вин за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах. Об'єм виноробної продукцiї визначається в його перерахунку за температури 20° C.

18. Норми втрат спирту (зменшення об'ємної частки етилового спирту) у соках, виноматерiалах, винах пiд час технологiчних операцiй

Найменування технологiчної операцiї Норма втрат спирту (зменшення об'ємної частки етилового спирту), вiдсоткiв
Технологiчна обробка:
крiплених виноградних виноматерiалiв, в якi згiдно з технологiчними iнструкцiями додається спирт, для пiдвищення мiцностi (без обробки теплом), включаючи купажування i розлив 0,3
крiплених виноградних виноматерiалiв, в якi згiдно з технологiчними iнструкцiями додається спирт, для пiдвищення мiцностi (без обробки теплом), включаючи розлив, без купажування 0,2
зброджено-спиртованих сокiв, включаючи купажування i фiльтрацiю 0,2
зброджено-спиртованих сокiв, включаючи купажування, без фiльтрацiї 0,1
плодово-ягiдних виноматерiалiв, виготовлених iз зброджено-спиртованих сокiв, включаючи купажування i розлив 0,2
плодово-ягiдних виноматерiалiв, виготовлених iз зброджено-спиртованих сокiв i розлитих на заводах вторинного виноробства 0,3
плодово-ягiдних виноматерiалiв, виготовлених iз зброджено-спиртованих сокiв з додаванням спиртованих сокiв, включаючи купажування i розлив 0,3
Зберiгання (витримка) сокiв, виноматерiалiв за рiк:
крiплених вин, в якi згiдно з технологiчними iнструкцiями додається спирт для пiдвищення мiцностi 0,3
столових виноматерiалiв, вин, до яких не додається спирт (включаючи технологiчну обробку) 0,2
Теплова обробка сокiв i виноматерiалiв (включаючи портвейн, мадеру i херес) у потоцi з витримкою в усiх видах тари:
до 20 дiб 0,2
до одного мiсяця 0,25
за кожен наступний мiсяць 0,2
Виробництво хересу (у процесi хересування пiд плiвкою) за рiк:
у дубових бочках i бутах 0,5
у металевих резервуарах 0,4
Хересування виноматерiалiв в умовах пiдвищеної концентрацiї дрiжджiв в апаратах з насадкою 0,2
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

19. Норми втрат готової продукцiї пiд час розливу коньякiв України та алкогольних напоїв виноградного походження, вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв), вин, насичених дiоксидом вуглецю

Найменування продукцiї та технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Розлив вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) у пляшки iз подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики i подачею до складу готової продукцiї: вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю  
мiсткiстю до 0,5 л   0,5
мiсткiстю 0,5 л i бiльше   0,33
Розлив вин iгристих, слабогазованих, газованих, сидрiв у пляшки iз подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики i подачею до складу готової продукцiї: вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю  
мiсткiстю до 0,5 л   1,5
мiсткiстю 0,5 л i бiльше   0,44
Розлив коньякiв України та алкогольних напоїв виноградного походження у пляшки iз подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики i подачею до складу готової продукцiї: вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься в продукцiї, яка надiйшла на операцiю  
мiсткiстю менше 0,1 л   0,54
мiсткiстю 0,1 - 0,5 л   0,5
мiсткiстю 0,5 л i бiльше   0,43
Гарячий розлив вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) iз попереднiм пiдiгрiванням у потоцi без витримки iз подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики i подачею до складу готової продукцiї вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю 0,58
Розлив вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) в упаковку типу: вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю  
Tetra Pak   0,59
Bag in Box   0,33
Розлив у сувенiрний посуд:    
вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю 0,1
коньякiв України та алкогольних напоїв виноградного походження вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься в продукцiї, яка надiйшла на операцiю 0,12
Розлив вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) у посуд (тару) понад 1,5 л вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю 0,2
Пляшкова пастеризацiя: вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю  
вин виноградних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв)   1,35
вин, насичених дiоксидом вуглецю   1,2
Зливання з пляшок продукцiї, що надiйшла до складу готової продукцiї iз торговельної мережi з оформленням вiдповiдного акта, але не бiльше:    
для вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю 0,5
для вин, насичених дiоксидом вуглецю, сидрiв вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю 0,7
коньякiв України та алкогольних напоїв, що мають виноградне походження вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься в продукцiї, яка надiйшла на операцiю 0,7
Декантацiя вин з пляшок (колекцiйних) вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю 1,2

20. Норми втрат газованих вин (у тому числi ароматизованих) пiд час розливу i обробки на iмпортних та вiтчизняних лiнiях

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат на лiнiях
вiтчизняна iмпортна
Купажування, сатурацiя, розлив, закупорювання, мюзлевання i бракераж вiдсоткiв об'єму купажної сумiшi 2,6 1,53
Обробка (оформлення), укладення в ящики i передача до експедицiї вiдсоткiв об'єму вина, розлитого у пляшки i поданого на обробку 0,04 0,04
____________
Примiтка.

Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягiдних та медових виноматерiалiв, сокiв та вин за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах. Об'єм виноробної продукцiї визначається в його перерахунку за температури 20° C.

21. Норми втрат у виробництвi, зберiганнi (витримцi) лiкерiв, якi використовуються у виробництвi шампанських та газованих вин

Найменування лiкеру Одиниця вимiрювання Норма втрат
Експедицiйний вiдсоткiв об'єму приготовленого лiкеру 0,85
Резервуарний вiдсоткiв об'єму приготовленого лiкеру 0,67
____________
Примiтка.

Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягiдних та медових виноматерiалiв, сокiв та вин за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах. Об'єм виноробної продукцiї визначається в його перерахунку за температури 20° C.

22. Норми втрат пiд час зберiгання виноматерiалiв i вин пiд шаром герметизуючого засобу, який їх зберiгає

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Зберiгання виноматерiалiв i вин пiд шаром герметизуючого засобу, який їх зберiгає:    
в металевих i залiзобетонних резервуарах мiсткiстю до 100000 дал вiдсоткiв об'єму, переданого на зберiгання 0,26
в металевих резервуарах мiсткiстю понад 100000 дал вiдсоткiв об'єму, переданого на зберiгання 0,15
____________
Примiтка.

Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягiдних та медових виноматерiалiв, сокiв та вин за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах. Об'єм виноробної продукцiї визначається в його перерахунку за температури 20° C.

23. Норми втрат пiд час виробництва виноматерiалiв на пiдприємствах первинного виноробства в сезон переробки винограду

Найменування технологiчної операцiї Норма втрат, вiдсоткiв
Виробництво згiдно з технологiчними схемами:  
столових, коньячних, шампанських (iгристих) виноматерiалiв 4
мiцних виноматерiалiв 2,5
десертних виноматерiалiв 2
____________
Примiтка.

Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягiдних та медових виноматерiалiв, сокiв та вин за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах. Об'єм виноробної продукцiї визначається в його перерахунку за температури 20° C.

24. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час дистиляцiї виноматерiалiв i збродженої барди на спирт-сирець на брагоперегонних установках

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Дистиляцiя сухих виноматерiалiв вiдсоткiв спирту, який мiститься у виноматерiалах, що надiйшли на дистиляцiю 1,2
Дистиляцiя збродженої барди вiдсоткiв спирту, який мiститься у збродженiй бардi, що надiйшла на дистиляцiю 1,2
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

25. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час приймання спиртових дистилятiв (спиртiв коньячних, спиртiв плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного)

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Завантаження дубових бочок (убирання зазначеної продукцiї в клепку) вiдсоткiв об'єму 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у продукцiї 0,3
____________
Примiтка.

Фактичнi втрати визначаються за результатами переважування бочок, звiльнених з-пiд продукцiї.

26. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час обробки коньякiв України та алкогольних напоїв виноградного походження теплом iз витримкою протягом 30 - 50 дiб

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Обробка теплом iз витримкою протягом 30 - 50 дiб за температури 35 - 45° C вiдсоткiв початкової кiлькостi 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, який мiститься в продукцiї, що обробляється 0,5

27. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час наливу i зливу спиртового дистиляту (спиртiв коньячних, спиртiв плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного), коньякiв України та алкогольних напоїв виноградного походження

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Налив iз мiрника до бочок, переливання iз бочок до тари одержувача пiд час приймання вiдсоткiв вiдвантаженого об'єму продукцiї в натуральному виглядi та в перерахунку на 100-вiдсотковий спирт, приведений до температури 20° C 0,11
Налив iз мiрника до автомобiльних i залiзничних цистерн 0,072
Злив iз автомобiльних i залiзничних цистерн 0,087

28. Норми втрат на убирання спиртового дистиляту (спиртiв коньячних, спиртiв плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного) дубовими клепками, завантаженими в металевi резервуари

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Пiд час первинного заливу дал 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, вiд 1 кг абсолютно сухих клепок 0,05 х масу абсолютно сухих клепок
Пiд час вторинного та подальших заливiв вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, до наявної кiлькостi в резервуарах 0,4
____________
Примiтка.

Абсолютно суха маса клепки визначається на кожну завантажену до цистерни партiю висушування до постiйної маси не менш як трьох зразкiв деревини масою бiля 100 г у сушильнiй шафi за температури 105° C.

29. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, на кожне введення (дозування) кисню безпосередньо у спиртовий дистилят (спирт коньячний, спирт плодовий, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний)

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Введення (дозування) кисню вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, до наявної кiлькостi в резервуарах 0,08

30. Норми втрат виноматерiалiв, спиртового дистиляту (спиртiв коньячних, спиртiв плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного), коньякiв України та алкогольних напоїв, що мають виноградне походження, вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв), сидрiв, вин, насичених дiоксидом вуглецю, на проведення дослiджень у лабораторiях пiдприємств виноробної промисловостi

Найменування виду дослiдження Норма втрат на перше визначення, мл Кiлькiсть паралельних випробувань Норма втрат загальна, мл
Визначення вмiсту етилового спирту спиртомiром 275 2 550
Визначення вмiсту цукру у:      
виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах 27,5 2 55
коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження 50 2 100
винах сухих 100 2 200
Визначення вмiсту летких кислот у:      
виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах 10 2 20
спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження 20 2 40
Визначення титрованої кислотностi у:      
бiлих виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах 10 2 20
червоних виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах 20 2 20
разi арбiтражних дослiджень (випробувань) 10* 2 40
Визначення вмiсту сiрчистої кислоти у:      
бiлих виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження, сидрах 50 2 125
червоних винах 100 2 200
Визначення вмiсту залiза iз залiзистосинеродистим калiєм у:      
виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах 12,5 2 37,5
спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження 50 2 150
разi арбiтражних дослiджень (випробувань) спиртових дистилятiв, коньякiв України та алкогольних напоїв виноградного походження 50 2 100
Визначення вмiсту мiдi у:      
виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах 10 2 10
спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження 10 2 20
Визначення вмiсту свинцю 250 - 300 2 550
Визначення вмiсту альдегiдiв у:      
виноматерiалах, винах, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах) 25 2 50
спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження 25 2 50
Визначення вмiсту метилового спирту у:      
коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження 50 2 100
спиртових дистилятах 50 2 100
Визначення вмiсту вищих спиртiв у:      
коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження i забарвлених спиртових дистилятах 50 2 100
безкольорових спиртових дистилятах 10 2 20
Визначення вмiсту середнiх ефiрiв у:      
коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження i забарвлених спиртових дистилятах 100 2 200
безкольорових спиртових дистилятах 50 2 100
Визначення вмiсту фурфуролу у спиртових дистилятах 10 2 30
Проведення пробної оклейки виноматерiалiв i вин жовтою кров'яною сiллю 100 1 100
Випробування виноматерiалiв i вин, вин лiкерних, вин крiплених, вин ароматизованих (зокрема вермутiв) на схильнiсть до залiзного касу 40 1 40
Випробування виноматерiалiв i вин, вин лiкерних, вин крiплених, вин ароматизованих (зокрема вермутiв) на схильнiсть до оксидазного касу 100 1 100
Випробування виноматерiалiв i вин, вин лiкерних, вин крiплених, вин ароматизованих (зокрема вермутiв) на схильнiсть до випадiння винного каменю 75 1 75
Випробування виноматерiалiв i вин, вин лiкерних, вин крiплених, вин ароматизованих (зокрема вермутiв) на схильнiсть до бiлкових помутнiнь 60 1 60
Випробування виноматерiалiв i вин, вин лiкерних, вин крiплених, вин ароматизованих (зокрема вермутiв) на схильнiсть до полiфенольних помутнiнь 40 1 40
Випробування виноматерiалiв i вин, вин лiкерних, вин крiплених, вин ароматизованих (зокрема вермутiв) на схильнiсть до полiсахаридних помутнiнь 100 1 100

____________
     * Iз урахуванням виготовлення порiвняльного розчину.

31. Норми втрат етилового спирту на проведення мiкробiологiчних випробувань у лабораторiях пiдприємств виноробної промисловостi

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат етанолу, см3
Робота спиртового пальника см3/на годину 50
Пiдготовка препарату для проведення мiкроскопiї см3/на один препарат 0,8
Перенесення матерiалу iз посуду в посуд см3/на одну операцiю 0,7
Посiв на рiдке живильне середовище петлею см3/на одну операцiю 1,3
Посiв на рiдке живильне середовище пiпеткою см3/на одну операцiю 0,8
Посiв на тверде живильне середовище см3/на одну операцiю 1,8
Посiв на середовище з нiстатiном або сорбiновою кислотою пiд агаровою пробкою для виявлення молочнокислих бактерiй см3/на одну пробу 3,5
Обробка пробовiдбiрника мiсткiстю 0,5 дм3 см3/на одну обробку 6,3
Обробка сифона для вiдбору проб завдовжки 3,5 - 4 м см3/на одну обробку 10,2
Зберiгання покривного скла см3/на 50 скелець у мiсяць 100
Дезiнфекцiя рук см3/на одну обробку 5
Дезiнфекцiя поверхнi столу перед роботою см3/на одну обробку 5
Дезiнфекцiя посуду, який не пiдлягає стерилiзацiї (цилiндри, балони та iнше) см3/у мiсяць 200
Виготовлення живильного середовища для виявлення молочнокислих бактерiй у винi см3/на 10 см3 середовища 1,6

32. Норми виходу спирту пiд час зброджування солодкої барди в металевих резервуарах

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Зброджування солодкої барди см3 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, iз 1 г цукру (у перерахунку на iнвертний) 0,5
____________
Примiтки.

1. Норми втрат сировини є гранично допустимi. Забороняється списання сировини за цими нормами до встановлення фактичних втрат.
2. Фактичнi втрати визначаються шляхом проведення iнвентаризацiї та порiвняння фактично наявної сировини iз даними бухгалтерського облiку. Їх списання в межах встановлених норм втрат здiйснюється керiвником пiдприємства за документами, що засвiдчують проведення технологiчного процесу.

33. Норми втрат пiд час виробництва виноробної продукцiї

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Перемiщення (переливання) рiдких дрiжджiв, осадiв крiплених виноматерiалiв, клеєвих осадiв з одного резервуара в iнший (незалежно вiд мiсткостi резервуарiв) вiдсоткiв початкової кiлькостi (об'єму) матерiалу 0,1
Фiльтрацiя (пресування) дрiжджових, гущових (клеєвих) осадiв (пiсля ущiльнення осадiв i декантацiї виноматерiалiв), включаючи подавання на фiльтрацiю i розвантаження на фiльтрi: вiдсоткiв кiлькостi ущiльнених осадiв перед фiльтрацiєю  
фiльтр-пресi   4,5
вакуумно-ротацiйному фiльтрi   3,7
Фiльтрацiя виноматерiалiв на кiзельгуровому фiльтрi, включаючи подавання на фiльтрацiю, убирання виноматерiалiв кiзельгуром (дiатомiтом), розвантаження фiльтра вiдсоткiв початкової кiлькостi (об'єму) матерiалу 0,22

34. Норми втрат пiд час наливу та зливу виноматерiалiв i вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв)

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Налив бочок, переливання iз бочок до тари одержувача пiд час приймання вiдсоткiв вiдвантаженого об'єму продукцiї 0,1
Налив iз мiрника до автомобiльних i залiзничних цистерни вiдсоткiв вiдвантаженого об'єму продукцiї 0,064
Злив iз автомобiльних i залiзничних цистерн вiдсоткiв вiдвантаженого об'єму продукцiї 0,07

35. Норми втрат вакуум-сусла пiд час зберiгання та переливання

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Зберiгання в металевих резервуарах i бочках вiдсоткiв до маси цукрiв за рiк 0,15
Переливання* вiдсоткiв до маси цукрiв 0,2

____________
     * У разi однократного перемiщення автомобiльних цистерн i технологiчних резервуарiв незалежно вiд їх мiсткостi. Норму втрат встановлено iз урахуванням ретельного очищення (промивання) ємкостей i комунiкацiй.

36. Норми гранично допустимих втрат i вiдходiв тиражної сумiшi та кюве шампанiзованого пiд час виробництва iгристих вин класичним методом

Найменування продукцiї та технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Тиражна сумiш:    
розлив тиражної сумiшi, закупорювання, укладка в ящики, транспортування пляшок iз тиражною сумiшшю та укладка їх в штабелi вiдсоткiв 0,33
Кюве шампанiзоване:    
перша перекладка кюве вiдсоткiв 0,85
вiдходи вiдсоткiв 0,08
друга перекладка кюве вiдсоткiв 0,65
вiдходи вiдсоткiв 0,06
перша перекладка, сумiщена iз другою вiдсоткiв 1,4
вiдходи вiдсоткiв 0,1
ремюаж вiдсоткiв 0,52
____________
Примiтки.

1. Норми втрат є гранично допустимими. Забороняється списання сировини (тиражної сумiшi або кюве шампанiзованого), а також продукцiї за цими нормами до встановлення фактичних втрат.
2. Фактичнi втрати визначаються шляхом проведення iнвентаризацiї та порiвняння фактично наявної сировини або продукцiї iз даними бухгалтерського облiку. Їх списання в межах встановлених норм втрат здiйснюється керiвником пiдприємства за документами, що засвiдчують проведення технологiчного процесу.

37. Норми гранично допустимих втрат i вiдходiв сировини пiд час виробництва iгристих вин класичним методом на 1000 пляшок готової продукцiї

Найменування продукцiї та технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Вино iгристе витримане:    
втрати сировини дал 83,51
обробка холодом, дегоржаж, дозування експедицiйним лiкером, закупорювання, мюзлевання, контрольна витримка, оформлення, пакування дал/тис. пляшок 2,51
вiдходи дал/тис. пляшок 6
____________
Примiтки.

1. Норми втрат є гранично допустимими. Забороняється списання сировини (кюве шампанiзованого), а також продукцiї за цими нормами до встановлення фактичних втрат.
2. Фактичнi втрати визначаються шляхом проведення iнвентаризацiї та порiвняння фактично наявної сировини або продукцiї iз даними бухгалтерського облiку. Їх списання в межах встановлених норм втрат здiйснюється керiвником пiдприємства за документами, що засвiдчують проведення технологiчного процесу.

38. Норми втрат пiд час виробництва напоїв та вин слабогазованих i газованих на 1000 дал

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Купажування, перемiшування, фiльтрування, обробка холодом, сатурацiя, фiльтрування перед розливом вiдсоткiв 1,9
____________
Примiтки.

1. Норми втрат є гранично допустимими. Забороняється списання сировини або продукцiї за цими нормами до встановлення фактичних втрат.
2. Фактичнi втрати визначаються шляхом проведення iнвентаризацiї та порiвняння фактично наявної сировини iз даними бухгалтерського облiку. Їх списання в межах встановлених норм втрат здiйснюється керiвником пiдприємства за документами, що засвiдчують проведення технологiчного процесу.

39. Норми втрат пiд час виробництва сидрiв на 1000 дал

Найменування матерiальних ресурсiв та технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Виробництво сидру iз збродженого соку, отриманого iз свiжих яблук вiдсоткiв 1
Виробництво сидру iз вiдновленого соку яблучного концентрованого вiдсоткiв 1
Вiдходи вiдсоткiв 2
Купажування вiдсоткiв 0,13
Фiльтрування через кiзельгур вiдсоткiв 0,09
____________
Примiтки.

1. Норми втрат є гранично допустимими. Забороняється списання сировини або продукцiї за цими нормами до встановлення фактичних втрат.
2. Фактичнi втрати визначаються шляхом проведення iнвентаризацiї та порiвняння фактично наявної сировини iз даними бухгалтерського облiку. Їх списання в межах встановлених норм втрат здiйснюється керiвником пiдприємства за документами, що засвiдчують проведення технологiчного процесу.

40. Норми втрат сировини пiд час виробництва iгристих вин резервуарним методом

Найменування матерiальних ресурсiв Одиниця вимiрювання Норма втрат
Втрати сировини на 1000 пляшок готової продукцiї, зокрема: дал 78,9
втрати дал 2,95
вiдходи дал 0,95
____________
Примiтки.

1. Норми втрат пiд час виробництва шампанського та iгристих вин резервуарним методом визначаються вiд подачi бродильної сумiшi на вторинне бродiння до передачi готової продукцiї в експедицiю.
2. Норми втрат i вiдходiв є гранично допустимими. Забороняється списання сировини або продукцiї за цими нормами до встановлення фактичних втрат.
3. Фактичнi втрати визначаються шляхом проведення iнвентаризацiї та порiвняння фактично наявної сировини iз даними бухгалтерського облiку. Їх списання в межах встановлених норм втрат здiйснюється керiвником пiдприємства за документами, що засвiдчують проведення технологiчного процесу.

41. Норми втрат спирту пiд час приготування вин (крiплених, лiкерних, ароматизованих, зокрема вермутiв) та настоїв iнгредiєнтiв

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Приготування настоїв iнгредiєнтiв для виробництва вермутiв та вин ароматизованих iз одним заливом вiдсоткiв об'єму 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у спиртi та виноматерiалах, якi використовувалися для заливу 4,5
Приготування настоїв iнгредiєнтiв для виробництва вермутiв та вин ароматизованих iз двома заливами вiдсоткiв об'єму 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у спиртi та виноматерiалах, якi використовувались для заливу 5,6
Спиртування сусла разом iз м'язгою пiд час приготування крiплених вин вiдсоткiв об'єму 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C 12 (6 вiдсоткiв яких безповоротнi втрати, решта 6 вiдсоткiв повертаються у виробництво пiсля дистиляцiї вичавкiв)
Спиртування сусла без м'язги пiд час приготування крiплених вин вiдсоткiв об'ємних (зменшення об'ємної частки етилового спирту) 0,2
____________
Примiтка.

Пiд час спиртування сусла та виноматерiалiв слiд враховувати стиснення загального об'єму (контракцiю) на 0,08 вiдсотка на кожний об'ємний вiдсоток пiдвищення мiцностi або на 8 вiдсоткiв влитого 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C. Загальний об'єм спиртування враховують як суму об'єму сусла або виноматерiалiв, спирту та iнших компонентiв.

 
(норми iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.07.2024 р. N 829, вiд 17.01.2025 р. N 48)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 22 листопада 2022 р. N 1310

ПЕРЕЛIК
постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, що втратили чиннiсть

     1. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15 лютого 1999 р. N 186 "Про деякi питання державного регулювання виробництва спирту етилового, коньячного та плодового, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв" (Офiцiйний вiсник України, 1999 р., N 7, ст. 237).

     2. Пункт 3 змiн, що вносяться до деяких постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 червня 2000 р. N 1002 (Офiцiйний вiсник України, 2000 р., N 25, ст. 1062), в частинi внесення змiн до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15 лютого 1999 р. N 186.

     3. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 серпня 2014 р. N 365 "Про внесення змiн до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15 лютого 1999 р. N 186" (Офiцiйний вiсник України, 2014 р., N 69, ст. 1927).

Copyright © 2025 НТФ «Интес»
Все права сохранены.