КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
Київ
вiд 14 червня 2002 р. | N 833 |
---|
Про затвердження Порядку вiдбору зразкiв
продукцiї тваринного, рослинного i
бiотехнологiчного походження для проведення
дослiджень
Вiдповiдно до статтi 7 Закону України "Про ветеринарну медицину" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:
Затвердити Порядок вiдбору зразкiв продукцiї тваринного, рослинного i бiотехнологiчного походження для проведення дослiджень (додається).
Прем'єр-мiнiстр України | А.КIНАХ |
Iнд. 22
ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14 червня 2002 р. N 833 |
ПОРЯДОК
вiдбору зразкiв продукцiї тваринного, рослинного i
бiотехнологiчного походження для проведення
дослiджень
1. Цей Порядок визначає механiзм вiдбору зразкiв продукцiї тваринного, рослинного i бiотехнологiчного походження, що пiдлягає державному ветеринарно-санiтарному контролю, згiдно з додатком 1 (далi - продукцiя), для проведення ветеринарно-санiтарної експертизи i дослiджень з метою визначення показникiв її якостi та безпеки.
2. Дiя цього Порядку поширюється на всi пiдприємства, установи та органiзацiї незалежно вiд форми власностi, а також на фiзичних осiб, дiяльнiсть яких пов'язана з виробництвом, переробкою, транспортуванням та реалiзацiєю, в тому числi експортом чи iмпортом продукцiї.
3. Дослiдження зразкiв продукцiї проводиться спецiалiстами Центральної, республiканської Автономної Республiки Крим, обласних, мiжобласних, мiських, районних та мiжрайонних державних лабораторiй ветеринарної медицини (далi - державна лабораторiя ветеринарної медицини).
4. Вiдбiр зразкiв усiх видiв продукцiї проводиться в мiсцях її виробництва, зберiгання, транспортування та реалiзацiї з видачею ветеринарного свiдоцтва форми N 2. У разi виникнення пiдозри щодо належної якостi та безпеки зразки продукцiї вiдбираються повторно у мiсцях зберiгання або реалiзацiї.
До виконання цiєї роботи залучаються спецiалiсти державної установи ветеринарної медицини, якi визначають державну лабораторiю ветеринарної медицини для дослiдження зразкiв. Вiдбiр зразкiв продукцiї проводиться за обов'язкової присутностi власника (його представника).
5. Зразки продукцiї, що iмпортується, вiдбираються на митницях призначення iз залученням спецiалiстiв регiональної служби державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду на державному кордонi та транспортi, державної лабораторiї ветеринарної медицини, представника митної служби та за участю власника продукцiї (його представника).
Вiдбiр зразкiв продукцiї, що реалiзується на ринках, та їх дослiдження проводиться спецiалiстами державних лабораторiй ветеринарно-санiтарної експертизи на ринках вiдповiдно до правил ветеринарно-санiтарної експертизи.
6. Для проведення дослiдження зразки продукцiї вiдбираються з кожної партiї згiдно з нормами, наведеними у додатках 2 i 3 до цього Порядку.
Партiєю сировини та продуктiв тваринного походження є будь-яка кiлькiсть продукцiї одного виду, найменування, дати виготовлення, способу обробки, сорту, одного пiдприємства-виробника, однiєї змiни виготовлення з дотриманням того самого технологiчного режиму (ГОСТ 7269-79, 7702.0-74, 9792-73, 20235.0-74, 4288-76, 8285-91, 17683-72, 17682-72 i 28825-90, УП N 2051-79).
Партiєю риби, морських ссавцiв, морських безхребетних i продуктiв їх переробки є будь-яка кiлькiсть продукцiї одного найменування, способу обробки, сорту, одного пiдприємства-виробника, не бiльше нiж п'яти найближчих дат виготовлення (ГОСТ 7631-85, 8714-72 i 20438-75, УП N 2051-79). Для паразитологiчного дослiдження вiдбирається 5-6 кiлограмiв риби та рибопродуктiв (не менш нiж по десять екземплярiв) з кожної виловленої чи завезеної партiї кожного виду. Якщо вага риби перевищує 3 кiлограми, вiдбирається не менше нiж п'ять екземплярiв.
Партiєю консервованих харчових продуктiв є будь-яка кiлькiсть однорiдних консервованих харчових продуктiв одного виду, найменування, сорту, в однаковiй тарi i одного розмiру, однiєї дати i змiни виготовлення, одного пiдприємства-виробника (ГОСТ 8756.0-70, 13799-81, 26671-85 i 26669-85).
Партiєю молока i молочних продуктiв є будь-яка кiлькiсть продукцiї одного найменування в однаковiй тарi, з однаковими фiзико-хiмiчними та органолептичними показниками (одного сорту), одного заводу-виробника, виготовлена на одному технологiчному обладнаннi, протягом одного технологiчного циклу, однiєї дати виготовлення (ГОСТ 26809-86 i 13928-84, УП N 2051-79).
Партiєю кормiв для сiльськогосподарських i домашнiх тварин, птицi та хутрових звiрiв є будь-яка кiлькiсть зерна, комбiкормiв, премiксiв, вiтамiнно-мiнеральних добавок, коренебульбоплодiв, сiна, соломи, силосу, сiнажу однiєї якостi для одноразового приймання, вiдвантаження, реалiзацiї чи зберiгання, вагою не бiльш як 100 тонн (ГОСТ 13586.3-83, 27262-87, 13496.0-80, 13979.0-86 i 23462-79, УП N 2051-79).
7. На кожну партiю продукцiї виробником видається вiдповiдний документ, який засвiдчує її якiсть та безпеку.
8. Обсяг партiї продукцiї тваринного походження не повинен перевищувати вантажопiдйомнiсть одного залiзничного вагона, автомобiля, танкера або цистерни.
9. Для проведення дослiдження у державних лабораторiях ветеринарної медицини зразки продукцiї надаються її власниками безоплатно з оформленням акта згiдно з додатком 4.
Зразки продукцiї пакуються i пломбуються на мiсцi вiдбору.
10. Для проведення органолептичного, хiмiко-токсикологiчного, бактерiологiчного та iнших видiв дослiдження зразки продукцiї вiдбираються вiдповiдно до нормативних документiв та правил ветеринарно-санiтарної експертизи i з додержанням норм, наведених у додатках 2 i 3 до цього Порядку.
11. Зразки продукцiї зберiгаються у державнiй лабораторiї ветеринарної медицини в окремому примiщеннi до закiнчення термiну дослiдження. Пiсля проведення дослiджень залишки утилiзуються в установленому порядку.
12. За результатами дослiджень державна лабораторiя ветеринарної медицини видає експертний висновок за формою згiдно з додатком 5, який засвiдчує, що пред'явлена для експертизи партiя продукцiї вiдповiдає встановленим законодавством вимогам.
Термiн дiї експертного висновку визначається у кожному конкретному випадку.
13. При незадовiльних результатах дослiдження, навiть за одним показником, проводиться повторний вiдбiр зразкiв з тiєї самої партiї у подвiйнiй кiлькостi. Результати повторних дослiджень є остаточними.
14. Дослiдження продукцiї з метою здiйснення державного монiторингу з визначення залишкової кiлькостi забруднювачiв у продуктах тваринного походження, а також ветеринарно-санiтарного нагляду та контролю проводиться за рахунок власника продукцiї згiдно iз затвердженими в установленому порядку тарифами.
15. Контроль за виконанням установлених цим Порядком вимог покладається на органи державного управлiння в галузi ветеринарної медицини.
Додаток 1 до Порядку |
ПЕРЕЛIК
видiв продукцiї тваринного, рослинного i
бiотехнологiчного походження, яка пiдлягає
ветеринарно-санiтарному контролю i зразки якої
вiдбираються для проведення
ветеринарно-санiтарної експертизи
М'ясо i м'ясопродукти
Молоко i молокопродукти
Риба i рибопродукти (в тому числi охолодженi)
Раки, ракоподiбнi, жаби, молюски та iншi гiдробiонти (в тому числi охолодженi)
Яйця для iнкубацiї
Яйця, яєчний порошок, меланж, яєчна маса для переробки
Тушки пернатої дичини
Мед, вiск та iншi продукти бджiльництва
Сирi шкури i хутро
Необроблена вовна, пух, пiр'я, волос, роги, ратицi, копита, кiстки, кишки, кокони шовкопрядiв, залози внутрiшньої секрецiї тварин та їх видiлення, iншi органи сiльськогосподарських тварин
Кров
Жири тваринного походження
Жири рослинного походження
Консерви м'яснi, м'ясо-рослиннi, рибнi
Сир твердий
Масло вершкове
Маргарин
Сухе, консервоване молоко i молокопродукти
Ковбаснi вироби
М'яснi концентрати
М'ясне, рибне, кров'яне та кiсткове борошно
Сухий, комбiнований i живий корм для риб
Сухий та консервований корм для домашнiх тварин (собак, котiв тощо) i хутрових звiрiв
Фуражне зерно
Комбiкорми
Кормовi сумiшi та кормовi добавки
Премiкси
Макуха, шроти
Коренебульбоплоди
Сiно, силос, сiнаж, солома
Гриби
Вiтамiннi препарати
Риб'ячий жир
Мiкробнi i вiруснi культури
Ветеринарнi лiкарськi та iмунобiологiчнi засоби (препарати) i засоби, що застосовуються для штучного осiменiння тварин i трансплантацiї ембрiонiв, ензими, пробiотики, дiагностикуми
Предмети колекцiонування тваринного походження
Iншi продукти, предмети i матерiали, якi можуть бути носiями збудникiв заразних хвороб
Додаток 2 до Порядку |
НОРМИ
вiдбору зразкiв з партiї продукцiї тваринного,
рослинного i бiотехнологiчного походження для
проведення ветеринарно-санiтарної експертизи i
лабораторних дослiджень в державних лабораторiях
ветеринарної медицини
Найменування продукцiї iз зазначенням нормативно-правових актiв на вiдбiр зразкiв | Фiзико-хiмiчнi показники, токсичнi елементи | Вмiст окремих забруднювачiв | Мiкробiологiчнi показники | Iхтiопатологiчнi показники | Термiн проведення дослiдження, днiв |
---|---|---|---|---|---|
М'ясопродукти1 | |||||
М'ясо, у тому числi птицi, свiже, охолоджене i
заморожене (ГОСТ 7269-79, 7702.0-95, 20235.0-74, 28825-90, УП N 2051-79), кiлограмiв |
0,5 | 0,2 - 1 | 0,4 | 5 - 8 | |
Ковбаса (ГОСТ 9792-73, УП N 2051-79), кiлограмiв |
0,5 | 0,1 - 1 | 0,3 | 4 - 7 | |
Гомiлковий спилок, кiлограмiв |
0,2 | 0,2 - 1 | |||
Субпродукти2, напiвфабрикати, кулiнарнi
вироби (ГОСТ 7269-79, 4288-76, УП N 2051-79), кiлограмiв |
0,5 | 0,2 - 1 | 0,3 | 5 - 8 | |
Кишки (свиней, великої рогатої худоби, дрiбних
тварин), кiлограмiв |
0,2 | 0,2 - 1 | 0,2 | 5 - 8 | |
Консерви м'яснi i м'ясо-рослиннi (ГОСТ 8756.0-70), штук | |||||
до 50 мл | 10 | 4 - 20 | 8 | 10 - 15 | |
50 - 100 мл | 6 | 2 - 15 | 5 | 10 - 15 | |
100 - 200 мл | 3 | 2 - 10 | 3 | 10 - 15 | |
200 - 300 мл | 2 | 1 - 5 | 3 | 10 - 15 | |
300 - 500 мл | 1 | 1 - 4 | 3 | 10 - 15 | |
500 - 1000 мл | 1 | 1 - 3 | 3 | 10 - 15 | |
вiд 1000 мл | 1 | 1 - 2 | 3 | ||
Риба свiжа, морожена, охолоджена (ГОСТ 7631-85,
20438-75, УП N 2051-79), кiлограмiв |
0,5 | 0,5 - 1 | 0,5 | 5 | 5 - 7 |
Раки, ракоподiбнi, жаби, молюски та iншi
гiдробiонти, кiлограмiв |
0,2 | 0,2 - 0,5 | 0,2 | 0,1 | 5 - 7 |
Риба гарячого, холодного копчення (ГОСТ 7631-85), кiлограмiв |
0,5 | 0,2 - 1 | 0,2 | 0,3 | 5 - 7 |
Рибнi консерви i пресерви (УП N 2051-79), кiлограмiв3 |
0,3 | 0,2 - 1 | 0,4 | 10 - 15 | |
Молоко, молочнi вироби сухi, кисломолочнi тощо
(ГОСТ 26809-86, 9225-84, 13928-84, УП N 2051-79), кiлограмiв |
0,3 | 0,1 - 1 | 0,5 | 8 | |
Молочнi консерви (ГОСТ 87560-70, 3622-68, УП N 2051-79), кiлограмiв4 |
0,2 | 0,2 - 1 | 0,2 | 10 - 15 | |
Сир i вироби iз сиру (ГОСТ 26809-86, 9225-84, УП N 2051-79), кiлограмiв |
0,2 | 0,1 - 1 | 0,1 | 4 - 7 | |
Масло вершкове, жири тваринного походження,
маргарин, майонез (ГОСТ 26809-86, 9225-84, УП N 2051-79), кiлограмiв |
0,4 | 0,2 - 1 | 0,1 | 7 | |
Жири рослинного походження (УП N 2051-79), лiтрiв |
0,5 | 0,2 - 1 | 5 | ||
Яйця (УП N 2051-79), штук |
10 | 2 - 18 | 6 | 8 | |
Яєчний порошок (УП N 2051-79), кiлограмiв |
0,3 | 0,2 - 1 | 0,2 | 8 | |
Казеїн харчовий, желатин (желатиновi капсули), кiлограмiв |
0,2 | 1 | 0,2 | 3 - 5 | |
Казеїн технiчний, кiлограмiв |
0,2 | 1 | 2 - 3 | ||
Зерно, макуха (ГОСТ 13586.3-83, 13979.0-86, УП N 2051-79), кiлограмiв |
1 | 0,2 - 1 | 9 | ||
Дрiжджi кормовi, кiлограмiв |
0,5 | 1 | 2 - 3 | ||
Бульйони харчовi, сухi, кiлограмiв |
0,2 | 0,2 - 0,5 | 0,1 | 5 - 7 | |
Корми, комбiкорми, кормовi сумiшi, кормовi
добавки (ГОСТ 13496.0-80, УП N 2051-79), кiлограмiв |
0,5 | 0,2 - 1 | 0,5 | 9 | |
Борошно тваринного походження (ГОСТ 13496.0-80,
7631-85, 17681-82, ДСТУ 3355-96), кiлограмiв |
0,2 | 0,2 - 1 | 0,5 | 5 - 7 | |
Мед та продукти бджiльництва (УП N 2051-79), кiлограмiв |
0,05 | 0,05 - 0,7 | 0,1 | 3 - 5 |
|
Риб'ячий жир для тварин (ГОСТ 7631-85, УП N 2051), лiтрiв |
0,15 | 0,1 - 1 | 3 | ||
Коренебульбоплоди (ГОСТ 27262-87, УП N 2051-79), кiлограмiв |
1 | 0,5 - 1 | 5 | ||
Сiно, солома5 (УП N 2051-79), кiлограмiв |
1 | 0,5 - 1 | 9 | ||
Сiнаж, силос5 (ГОСТ 27262-87, УП N 2051-79), кiлограмiв |
1 | 0,5 - 1 | 9 | ||
Премiкси (УП N 2051-79), кiлограмiв |
|||||
0,5 - 1 | на вiдповiднiсть рецептурi | 5 | |||
Ветеринарнi лiкарськi та iмунобiологiчнi
засоби (препарати) i засоби, що застосовуються для
штучного осiменiння тварин i трансплантацiї
ембрiонiв, ензими, пробiотики, дiагностикуми (ГОСТ
7631-85), зразкiв |
5 (на вiдповiднiсть показникам якостi, передбаченим нормативною документацiєю) | до 1,5 мiсяця |
____________
1 Вiдбiр зразкiв для
проведення дослiджень на трихiнельоз i фiноз
здiйснюється вiдповiдно до правил
ветеринарно-санiтарної експертизи.
2 Вiдбiр зразкiв для проведення дослiджень на фiноз здiйснюється вiдповiдно до правил ветеринарно-санiтарної експертизи.
3 Нiтрозамiни для рибних консервiв i пресервiв.
4 Для проведення мiкробiологiчних дослiджень розфасованих молочних консервiв вагою понад 200 грамiв з партiї вiдбирається не менш як 2 банки.
5 У зразках сiна, соломи, сiнажу та силосу визначають грибки та їх токсичнiсть.
Додаток 3 до Порядку |
НОРМИ
вiдбору зразкiв продукцiї для проведення
ветеринарно-санiтарної експертизи в державнiй
лабораторiї ветеринарно-санiтарної експертизи на
ринку
(згiдно з нормативними документами)
Найменування продукцiї | Одиниця вимiру | Кiлькiсть продукцiї, яка необхiдна для органолептичних та фiзико-хiмiчних дослiджень |
---|---|---|
Молоко | мiлiлiтрiв | 250 |
Сметана, вершки | грамiв | 100 |
Сир кисломолочний | - " - | 100 |
Iншi кисломолочнi продукти | - " - | 100 |
Масло вершкове | - " - | 100 |
Сир твердий | - " - | 50 |
М'ясо | - " - | 400 |
Сало | - " - | 20 (з кожного шматка) |
Вироби ковбаснi | - " - | 50 |
Вироби копченi м'яснi | - " - | 50 |
Яйця | штук | 10 |
Жири тваринного походження (топленi) | грамiв | 50 |
Жири рослинного походження | - " - | 200 |
Риба свiжа, морожена, солена, копчена | екземплярiв | 2 - 3 |
Риба дрiбна (тюлька, мойва тощо) | грамiв | 200 |
Мед | - " - | 150 |
Фрукти i ягоди свiжi | - " - | 200 |
Фрукти сушенi | - " - | 100 |
Картопля | середнiх бульб | 2 - 3 |
Зелень свiжа | грамiв | 50 |
Овочi свiжi | - " - | 300 |
Овочi сушенi | - " - | 100 |
Овочi, фрукти квашенi з розсолом | - " - | 250 |
Салати овочевi маринованi | грамiв | 100 |
Гриби свiжi | окремi екземпляри | |
Гриби сушенi | - " - | 25 |
Насiння соняшнику та iнших олiйних культур | - " - | 100 |
Зерно, зернопродукти (крупи тощо) | - " - | 500 |
Борошно, крохмаль | - " - | 200 |
Горiхи | - " - | 100 |
Примiтка. Для радiометричного дослiдження додатково вiдбирають пробу вагою 0,3-1 кiлограм вiд кожного виду продукцiї згiдно з методиками дослiджень i паспортом даного типу радiометра.
Проби продукцiї, в яких вмiст радiонуклiдiв не перевищує максимально допустимого рiвня, використовують для дослiдження органолептичних характеристик i фiзико-хiмiчних та бiохiмiчних показникiв.
Додаток 4 до Порядку |
|
Зразок |
АКТ |
---|
_____ _____________ 200 __ р. | м. __________________ |
(назва пiдприємства, мiсце вiдбору зразкiв, |
умови зберiгання продукцiї) |
Комiсiя у складi | |
(посада, iнiцiали та прiзвище) | |
у присутностi | |
(iнiцiали та прiзвище) |
Номер зразка | Вид продукцiї | Пiдприємство- виробник, країна |
Дата виго- товлення |
Вага зразка | Кiлькiсть банок, склянок | Мiсткiсть тари | Маса (кiлькiсть) партiї, з якої вiдiбрано зразок |
_______________
Усього
Пiдприємство |
Вагон N | Автомобiль | Накладна N | |||
вiд ___ _______ 200__ р. Посвiдчення про якiсть вiд ____ ___________ 200__ р. N ____ |
(ким видано) |
Ветеринарне свiдоцтво форми N 2 (ветеринарний сертифiкат) |
вiд ____ _______________ 200__ р. N _______ |
Вiдбiр середнього зразка (проби) проводиться згiдно з |
(нормативнi документи) |
Зразки вiдiбранi з метою | |
i опломбованi | |
(час) |
Спецiалiст регiональної служби державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду на державному кордонi та транспортi | |||
(пiдпис) | (iнiцiали та прiзвище) | ||
Спецiалiст державної лабораторiї ветеринарної медицини | |||
(пiдпис) | (iнiцiали та прiзвище) | ||
Представник митної служби | |||
(пiдпис) | (iнiцiали та прiзвище) | ||
Власник продукцiї (представник) | |||
(пiдпис) | (iнiцiали та прiзвище) |
Зразки у кiлькостi | вiдправлено | |
(найменування державної лабораторiї ветеринарної медицини) |
МП
Додаток 5 до Порядку |
|
Зразок |
МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ Державний департамент ветеринарної медицини |
---|
__________________ державна лабораторiя ветеринарної медицини |
ЕКСПЕРТНИЙ ВИСНОВОК |
___ _____________ 200 р. N ______ |
Назва продукцiї |
Номерний знак автотранспортного засобу |
Фасування | |
(вид) |
Мiсце i дата вiдбору |
Виробник |
Дата виготовлення | Термiн реалiзацiї |
Власник продукцiї |
Мета дослiдження | |
Органолептичнi характеристики | |
Максимально допустимий вмiст | Вмiст за результатами дослiджень | Вiдмiтка про вiдповiднiсть | Методика дослiдження | |
Токсичнi елементи, мг/кг свинець кадмiй миш'як ртуть цинк мiдь |
||||
Пестициди, мг/кг ГХЦК, ДДТ та його метаболiти карбофос метафос хлорофос ДДВФ, ТМТД, ртутьвмiснi пестициди тощо |
||||
Мiкотоксини, мг/кг | ||||
Антибiотики, мг/кг | ||||
Гормональнi препарати, мг/кг | ||||
Мiкробiологiчнi показники кiлькiсть мезофiльних аеробних i факультативно-анаеробних мiкроорганiзмiв, умовних одиниць в 1 г |
||||
БГКП (колi-форми) | ||||
Патогеннi мiкроорганiзми сальмонели Staph.aureus сульфiтредукуючi клостридiї Bac.cereus |
||||
Радiонуклiди, Бк/кг цезiй-134, 137 стронцiй-90 iншi |
Висновок | |
Рекомендацiї щодо реалiзацiї | |
Дiє до |
Директор лабораторiї | |||
(пiдпис) | (iнiцiали та прiзвище) | ||
Зав. вiддiлом | |||
(пiдпис) | (iнiцiали та прiзвище) |
МП