ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
вiд 17.08.2010 р. | N 29/2-10.2/3526-ЕП |
---|
Начальникам регiональних митниць, митниць |
Вiдповiдно до вимог наказу
Держмитслужби України вiд 14.01.2009 N 19 щодо
обмiну iнформацiєю, визначальною для класифiкацiї
та iдентифiкацiї товарiв, надаємо для використання
в роботi розробленi спецiалiстами Управлiння
Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та
зразкiв сирих i перероблених тваринних i
рослинних жирiв та олiй (додаток).
Додаток: 1. Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв сирих i перероблених тваринних i рослинних жирiв та олiй на 8 арк.
Т. в. о. начальника Управлiння | О. М. Литвин |
Додаток |
Методичнi рекомендацiї
по вiдбору проб i зразкiв сирих i перероблених
тваринних i рослинних жирiв та олiй
Вступ
Методичнi рекомендацiї по вiдбору проб i зразкiв сирих i перероблених тваринних i рослинних жирiв та олiй (далi - жирiв та олiй) розроблено для використання в роботi пiдроздiлiв митних органiв та експертних пiдроздiлiв Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи, а також регiональних служб з експертного забезпечення митних органiв. У Методичних рекомендацiях зiбранi методи вiдбору проб i зразкiв жирiв та олiй залежно вiд способу та умов постачання.
Основною метою дослiдження проб i зразкiв товарiв є iдентифiкацiя товарiв та встановлення вiдповiдностi визначених показникiв (параметрiв) заявленому у документацiї для митного оформлення товару.
Для iдентифiкацiї жирiв та олiй з метою їх подальшої класифiкацiї, згiдно з УКТ ЗЕД, необхiдною умовою є правильний вiдбiр проб i зразкiв вiдповiдно до вимог ГОСТ, ДСТУ, iнших чинних нормативних документiв тощо.
1. Загальнi положення
1.1. Сфера застосування
Методичнi рекомендацiї призначенi для посадових осiб митних органiв, якi здiйснюють вiдбiр проб i зразкiв та надають їх для проведення дослiджень до експертних пiдроздiлiв Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи.
1.2. Нормативнi посилання
У цих Методичних рекомендацiях є посилання на наступнi законодавчi та нормативнi документи:
Митний кодекс України вiд 11.07.2002 N 92-IV, зi змiнами й доповненнями.
Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.2002 N 1862 "Про затвердження Порядку взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками", зi змiнами й доповненнями, внесеними постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.01.2003 N 92 та вiд 07.05.2008 N 437.
Наказ Державної митної служби України вiд 14.01.2009 N 19 "Про затвердження Порядку взаємодiї митних органiв з Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв".
Наказ Державної митної служби України вiд 18.04.2005 N 302 "Про затвердження форми акта про взяття проб i зразкiв товарiв".
Наказ Державної митної служби вiд 23.12.2002 N 719 "Про затвердження Нормативiв вiдбору проб i зразкiв товарiв для проведення дослiджень (аналiзу, експертизи)", зi змiнами й доповненнями, внесеними наказом Державної митної служби України вiд 14.09.2007 N 760.
ДСТУ ISO5555:2003 Жири твариннi i рослиннi та олiї. Вiдбирання проб.
ДСТУ 4463:2005 Маргарини, жири кондитерськi та для молочної промисловостi. Правила приймання та методи випробування.
1.3. Термiни та визначення
1.3.1. Партiя - кiлькiсть товару, однорiдного за якiстю та найменуванням, виготовленого протягом визначеного iнтервалу часу в одних i тих же умовах, призначеного для iмпорту/експорту, оформленого одним документом, що засвiдчує якiсть, та однiєю ВМД.
1.3.2. Вибiрка - кiлькiсть одиниць товару, якi вiдбирають вiд загальної кiлькостi товарних одиниць, для перевiрки.
1.3.3. Об'єм вибiрки - кiлькiсть товару, що вiдбирають iз кожної партiї.
1.3.4. Зразок - окрема одиниця дослiджуваного об'єкту (товару). У випадку, коли тара герметично запакована в ємностi або пакунки для роздрiбної торгiвлi, то найменший пакунок уважають зразком для дослiдження.
1.3.5. Проба - кiлькiсть нештучного товару або частина зразка, яка вiдiбрана з партiї, що дослiджується, тотожна складу й ознакам партiї.
1.3.6. Точкова проба - проба, вiдiбрана за один прийом з одного мiсця вiд партiї товару. Вона характеризує якiсть товару в одному об'єктi чи тарному мiсцi, або на певному заданому рiвнi резервуару чи транспортного засобу.
1.3.7. Об'єднана проба - проба, складена з ретельно перемiшаних точкових проб, вiдiбраних у вiдповiдному порядку, об'єднаних у вказаному спiввiдношеннi та для якої характернi середнi значення характеристик товару.
1.3.8. Середня проба - частина об'єднаної проби, що складається iз двох рiвноцiнних проб - аналiтичної та контрольної.
1.3.9. Аналiтична проба - частина середньої проби, яка використовується для лабораторного дослiдження.
1.3.10. Контрольна проба - частина середньої проби, яка зберiгається в лабораторiї протягом двох мiсяцiв i використовується для арбiтражних дослiджень.
1.4. Загальнi правила вiдбору проб та зразкiв жирiв та олiй для проведення дослiджень з метою iдентифiкацiї та подальшої класифiкацiї згiдно з УКТЗЕД
1.4.1. Взяття проб i зразкiв товарiв проводиться вiдповiдно до вимог постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.2002 N 1862 (зi змiнами та доповненнями) "Про затвердження Порядку взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками" та наказу Державної митної служби України вiд 14.01.2009 N 19 "Про затвердження Порядку взаємодiї митних органiв з Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв".
1.4.2. Згiдно ст. 75 Митного кодексу України та постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.2002 N 1862 проби та зразки товарiв вiдбираються в мiнiмальний кiлькостi, яка забезпечує можливiсть проведення їхнього дослiдження за нормами, затвердженими вiдповiдними нормативними документами.
Згiдно наказу Державної митної служби вiд 23.12.2002 N 719 "Про затвердження Нормативiв вiдбору проб i зразкiв товарiв для проведення дослiджень (аналiзу, експертизи)", зi змiнами й доповненнями, внесеними наказом Державної митної служби України вiд 14.09.2007 N 760, мiнiмальна кiлькiсть жирiв та олiй, потрiбна для проведення дослiдження (аналiтична проба), складає 0,5 кг.
1.4.3. Мета вiдбирання i готування проб полягає в отриманнi з партiї товару такої зручної в роботi кiлькостi, яка б за своїми властивостями якнайбiльше наближалася до властивостей всiєї партiї товару. Це обумовлює визначення єдиних вимог до пiдготовки конкретного товару перед вiдбором проб (перемiшування, збовтування, струшування тощо), а також вибору методу вiдбору проб та зразкiв. З партiї товару точковi проби вiдбирають iз рiзних мiсць, створюють iз них об'єднану пробу та видiляють середню пробу, яка використовуватиметься для проведення лабораторних дослiджень.
1.4.4. Проби (зразки) вiдбирають таким чином, щоб завдана шкода партiї товару була мiнiмальною.
1.4.5. Пiсля процедури вiдбору проб та зразкiв уживають запобiжних заходiв для унеможливлення їх замiни чи пiдробки.
1.4.6. Маркувальнi етикетки прикрiплюють до зразкiв таким чином, щоб вони не могли вiдiрватись або пошкодитись при вiдкриттi зразка для дослiдження й при зняттi митного забезпечення.
1.4.7. Пiд час проведення вiдбору проб та зразкiв товару, необхiдно дотримуватись вимог правил технiки безпеки та охорони працi, особливо при проведеннi робiт зi шкiдливими, вибухонебезпечними та легкозаймистими товарами.
1.4.8. При транспортуваннi проб та зразкiв до експертного пiдроздiлу Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи необхiдно забезпечити їхнє збереження в незмiнному станi, для чого використовують тару на цю продукцiю, що визначена вимогами методичних рекомендацiй чи iншими нормативними документами, та визначають спосiб i умови транспортування, якi можуть забезпечити цi вимоги.
2. Процедура (метод) вiдбору проб та зразкiв жирiв та олiй
2.2.1. Iнструменти для вiдбирання проб (пробовiдбiрники) жирiв та олiй, допомiжне обладнання та ємностi для зберiгання проб повиннi бути виготовленi з хiмiчно iнертних матерiалiв.
Для iнструментiв для вiдбирання проб найбiльш вiдповiдним матерiалом є нержавiюча сталь.
2.2.2. При вiдборi проб (зразкiв) жирiв та олiй слiд дотримуватись правил гiгiєни: оператор повинен вiдбирати проби чистими руками або в рукавичках (з полiмерних матерiалiв або бавовняних). Пробовiдбiрник та ємнiсть повиннi бути чистi i сухi.
2.2.3. Вiдбираючи проби, необхiдно захистити жир, пробу, пробовiдбiрник та ємнiсть вiд випадкового забруднення (опади, пил тощо).
2.2.4. Проби вiдбирають за наступною схемою: вiд пакувальних одиниць, вiдiбраних для контролю, вiдбирають точковi проби; з точкових проб складають об'єднану пробу; вiд об'єднаної проби вiдбирають середню пробу.
2.2.5. Перед початком вiдбору проб з вмiстищ (стацiонарнi вертикальнi, судновi, горизонтальнi цилiндричнi вмiстища, залiзничнi та автомобiльнi цистерни) бажано добитися однорiдного i рiдкого стану продукту, наскiльки це можливо.
Перевiряють однорiднiсть жиру, вiдiбравши проби на рiзних рiвнях за допомогою цилiндричного клапанного заглибного або донного пробовiдбiрника.
Якщо помiтна вiдмiннiсть мiж шарами, добитися однорiдностi в бiльшостi випадкiв можна шляхом нагрiвання продукту, зi швидкiстю не бiльше 5° C в день для недопущення перегрiвання жиру, та наступним перемiшуванням продукту. Температурнi iнтервали вiдбирання проб для рiзних жирiв та олiй наведенi у таблицi.
Таблиця.
Продукт | Температура, °C | |
мiнiмальна | максимальна | |
Арахiсова олiя | 20 | 25 |
Бавовняна олiя | 20 | 25 |
Кокосова олiя | 40 | 45 |
Кукурудзяна олiя | довкiлля | 45 |
Олеомаргарин | 50 | 55 |
Олеостеарин | 60 | 65 |
Оливкова олiя | довкiлля | 20 |
Олiя iллiпе | 50 | 55 |
Олiя шi | 50 | 55 |
Пальмова олiя | 50 | 55 |
Пальмовий олеїн | 32 | 35 |
Пальмовий стеарин | 60 | 65 |
Пальмоядрова олiя | 40 | 45 |
Рiпакова олiя | довкiлля | 20 |
Риб'ячий жир | 30 | 35 |
Рицинова олiя | 30 | 35 |
Свинячий жир (смалець) | 50 | 55 |
Соєва олiя | 20 | 25 |
Соняшникова олiя | довкiлля | 20 |
У загальному випадку пiд час вiдбирання проб жир повинен мати температуру на 5 - 15° C вище його точки прояснення.
2.2.6. Для вiдбирання проб iз вмiстищ з однорiдним жиром застосовують банку iз нержавiючої сталi з тягарем (мiсткiстю близько 500 см3), каркас з тягарем для пляшки з пробою (мiсткiстю близько 500 см3), цилiндричний клапанний заглибний пробовiдбiрник, донний пробовiдбiрник, пробовiдбiрнi металевi трубки дiаметром не бiльше 10 мм.
Проби з кожного вмiстища вiдбирають окремо. При цьому кiлькiсть точкових проб повинна складати не менше трьох (верх, середина, дно).
Пробу "верх" вiдбирають на рiвнi 1/10 загальної глибини вмiстища, "середину" - на половинi глибини i "дно" - на рiвнi 9/10 глибини.
Готують об'єднану пробу змiшуванням по однiй частинi верхньої i донної проб з трьома частинами середньої.
Число об'єднаних проб для кожного вмiстища визначається згiдно таблицi 2.
Таблиця 2.
Маса жиру у вмiстищi, т | Число об'єднаних проб |
Ј 500 | 1 |
> 500 Ј 1000 | 2 |
> 1000 | 1 на кожнi 500 т або залишок |
2.2.7. Для вiдбирання проб жирiв та олiй з дрiбної упаковки (бочки, барабани, пляшки, мiшки) шляхом попереднього огляду визначають декiлька пакованих одиниць з однаковим маркуванням як представникiв однiєї партiї товару. Якщо немає пiдозр в неоднорiдностi, всю партiю аналiзують за усередненою пробою.
Точковi проби твердих, напiвтвердих або пастоподiбних жирiв вiдбирають пробовiдбiрним щупом iз нержавiючої сталi з напiвкруглим або пiвовальним (С-подiбним) поперечним перетином. Вiдбирають декiлька (не менше трьох) точкових проб, якнайчастiше мiняючи мiсце вiдбирання. Змiшують вивiльненi стовпчики жиру та заповнюють сумiшшю ємнiсть для зберiгання проб.
Точковi проби рiдких жирiв вiдбирають за допомогою пробовiдбiрних трубок iз нержавiючої сталi або пробовiдбiрного щупа. Перед початком вiдбирання проб вмiст упаковки ретельно перемiшують для отримання однорiдного продукту. Вiдбирають декiлька (не менше трьох) точкових проб, якнайчастiше мiняючи мiсце вiдбирання. Для формування об'єднаної проби ретельно перемiшують однаковi порцiї вiдiбраних проб.
2.2.8. Для вiдбирання проб твердих та напiвтвердих жирiв, якi транспортуються у картонних ящиках, аналогiчно шляхом попереднього огляду визначають декiлька пакованих одиниць з однаковим маркуванням як представникiв однiєї партiї товару. За вiдсутностi пiдозр в неоднорiдностi, всю партiю аналiзують за усередненою пробою.
Точковi проби вiдбирають щупом з кожної вiдiбраної пакувальної одиницi. Щуп повинен бути виготовлений iз нержавiючої сталi, алюмiнiю або покритий антикорозiйним сплавом. Дiаметр щупа - 3 - 3,5 см, довжина - вiдповiдно до висоти тари.
Пiд час вiдбирання точкових проб з ящикiв щуп занурюють на всю довжину по дiагоналi вiд торцевої стiнки ящика до центру. З точкової проби жиру шпателем зрiзають частину точкової проби, не охоплену стiнками щупа на всю довжину.
Точкову пробу охолодженого до мiнусових температур продукту вiдбирають нагрiтим щупом, для чого щуп спочатку опускають у гарячу воду (температура води 50 - 70° C), пiсля чого ретельно висушують.
Для складання об'єднаної проби точковi проби вмiщують у суху чисту ємнiсть.
2.2.9. Для отримання середньої проби об'єднану пробу розплавляють при температурi вiд 40 до 60° C, ретельно перемiшують та вiдбирають середню пробу.
Середню пробу роздiляють на приблизно рiвнi частини, кожна з яких повинна бути достатньою для триразового визначення всiх нормованих показникiв якостi продукту та не менша за вказану в Нормативах вiдбору проб i зразкiв товарiв для проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) (0,5 кг/0,5 кг). Одна з отриманих частин середньої проби є аналiтичною пробою, iнша - контрольною. На кожну з проб накладається окреме митне забезпечення.