ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
06.12.2010 р. | N 11/7-10.16/15482-ЕП |
---|
Щодо класифiкацiї товару згiдно з УКТЗЕД
У Державнiй митнiй службi України розглянуто звернення <...> щодо класифiкацiї згiдно з УКТЗЕД товару "Soy Dietary Fiber" виробництва "Shandong Sinoglory Group Co. LTD", Китай (далi товар). За результатами опрацювання повiдомляємо наступне.
За наданою до розгляду документацiєю продукт "Soy Dietary Fiber" складається з харчових волокон - вiд 65%, вологiсть - до 9%, жиру - до 1%, бiлку - до 25%, зола - до 7%, у виглядi бiлого порошку. Згiдно технiчного сертифiкату процес виробництва товару включає наступнi операцiї: екстракцiя соєвої олiї з соєвих бобiв - екстракцiя соєвого бiлку з соєвих пластiвцiв - центрифугування - pH-контроль - адаптацiя - нейтралiзацiя миттям - стерилiзацiя - висушування - змiшування - пакування. Товар використовується для промислової переробки.
За результатами дослiджень (висновок експерта ЦМУЛДЕР вiд 01.11.10 N 13.1-407) встановлено, що проба товару являє собою порошкоподiбну речовину свiтло-кремового кольору, без вираженого запаху. Експериментально в складi товару пiдтверджено наявнiсть бiлку та жиру, кiлькiсний вмiст яких складає 18,01±0,16% та 0,33±0,01% вiдповiдно. Вiдновлюючих цукрiв та крохмалю у складi продукту не виявлено.
Згiдно з ДСТУ4543:2006 "Борошно соєве харчове. Технiчнi умови" залежно вiд сировини соєве харчове борошно подiляють на 3 види: iз вмiстом жиру, яке виробляють з насiння сої, напiвзнежирене, яке виробляють iз соєвої харчової макухи та знежирене, яке виробляють з соєвого харчового шроту.
За фiзико-хiмiчними показниками масова частка жиру знежиреного соєвого харчового борошна має складати не бiльше нiж 2,0%, масова частка сирого протеїну - не менше 48,0%, масова частка клiтковини - не бiльше нiж 4,5%.
Згiдно з ДСТУ 4597:2006 "Концентрат соєвий харчовий. Технiчнi умови" вмiст бiлку у соєвих концентратах складає не менше 65%.
З урахуванням вищезазначеного товар за вмiстом бiлку та жиру не є знежиреним соєвим борошном або бiлковим концентратом, тому не є продуктом товарної позицiї 2106 (див. п.(6) Пояснень до товарної позицiї 2106).
За технологiчною схемою виробництва товар є продуктом переробки вiдходiв, якi залишаються пiсля видалення (екстракцiї) соєвої олiї з соєвих бобiв.
Згiдно з УКТЗЕД залишки та вiдходи харчової промисловостi розглядаються у товарнiй групi 23.
Вiдповiдно до Загальних положень до товарної групи 23 до неї включаються рiзнi залишки i вiдходи рослинної сировини, якi використовуються в харчовiй промисловостi.
До товарної позицiї 2304 включаються макуха та iншi твердi вiдходи i залишки, що залишаються пiсля добування олiї iз сої за допомогою розчинникiв (екстракцiї), олiйницького преса або роторного експелера. Вiдходи та залишки, що включаються до цiєї товарної позицiї, можуть бути у виглядi плиток (брикетiв), борошна чи гранул.
Враховуючи вищевикладене, товар "Soy Dietary Fiber" класифiкується за кодом 2304 00 00 00 згiдно з УКТЗЕД.
Заступник Голови Служби | С.М. Сьомка |