МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛIТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
м. Київ
07.03.2017 | N 111 |
---|
Про затвердження Iнструкцiї з профiлактики та
боротьби з африканською чумою свиней
Зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 29 березня 2017 р. за N 432/30300 |
Вiдповiдно до статей 6
та 7 Закону України "Про
ветеринарну медицину", пiдпункту 9 пункту 4
Положення про Мiнiстерство аграрної полiтики та
продовольства України, затвердженого постановою
Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25 листопада 2015 року
N 1119, наказую:
1. Затвердити Iнструкцiю з профiлактики та боротьби з африканською чумою свиней, що додається.
2. Визнати таким, що втратив чиннiсть, наказ Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 05 березня 2014 року N 81 "Про затвердження Iнструкцiї щодо профiлактики та боротьби з африканською чумою свиней", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 21 березня 2014 року за N 363/25140.
3. Департаменту тваринництва забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України в установленому законодавством порядку.
4. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Мiнiстра М. Мартинюка.
Мiнiстр | Т. Кутовий |
ПОГОДЖЕНО: | |
Голова Державної служби України з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв | В. Лапа |
В. о. Мiнiстра охорони здоров'я України | У. Супрун |
Мiнiстр екологiї та природних ресурсiв України | О. Семерак |
Голова Державної регуляторної служби України | К. Ляпiна |
ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України 07 березня 2017 року N 111 |
|
Зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 29 березня 2017 р. за N 432/30300 |
IНСТРУКЦIЯ
з профiлактики та боротьби з африканською чумою
свиней
I. Загальнi положення
1. Ця Iнструкцiя визначає порядок проведення профiлактичних заходiв щодо недопущення захворювання свиней на африканську чуму свиней (далi - АЧС), ветеринарно-санiтарних заходiв у випадках прояву хвороби серед свиней у господарствах рiзних форм власностi, у тому числi у приватному секторi, дикiй фаунi, та оздоровлення їх вiд АЧС, поводження з продукцiєю свинарства, одержаною в неблагополучних господарствах щодо АЧС, та є обов'язковою для виконання господарствами незалежно вiд форми власностi i пiдпорядкування, користувачами мисливських угiдь, фiзичними особами - пiдприємцями, громадянами, спецiалiстами ветеринарної медицини, мiсцевими державними адмiнiстрацiями та органами мiсцевого самоврядування.
Африканська чума свиней (Pestis africana suum, хвороба Монтгомерi) - контагiозна вiрусна геморагiчна хвороба, яка перебiгає гостро, пiдгостро, хронiчно безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагiчним дiатезом, цiанозом шкiри, некродистрофiчними змiнами паренхiматозних органiв i високою летальнiстю, що призводить до значних економiчних збиткiв.
2. Збудник АЧС - вiрус, що мiстить ДНК, належить до родини Asfarviridae роду Asfivirus. Вiрiони - сферичної форми дiаметром 175 - 215 нм. Вiрус стiйкий до широкого дiапазону температур i pH середовища: гине при температурi 60° C протягом 30 хв.; у трупах свиней зберiгається до десяти тижнiв, у м'ясi вiд хворих тварин - до 155 дiб, копченiй шинцi - до 6 мiсяцiв, у ґрунтi та гною - до 3 мiсяцiв, у солонинi - до 1 року; заморожування консервує вiрус.
Вiрус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини.
3. У цiй Iнструкцiї термiни вживаються у таких значеннях:
бiологiчна безпека (бiобезпека) - безперервний процес оцiнки та управлiння ризиком, який спрямований на уникнення або мiнiмiзацiю ризикiв мiкробiологiчного iнфiкування, яке може викликати хвороби людей або тварин або внаслiдок якого тварини стають непридатними для використання у сiльському господарствi чи будь-якого iншого використання;
випадок АЧС - будь-яка свиня або свиняча туша, iнфiкована вiрусом АЧС, з офiцiйно пiдтвердженими клiнiчними ознаками хвороби або патолого-анатомiчними змiнами, характерними для АЧС, та з офiцiйним пiдтвердженням хвороби лабораторними дослiдженнями;
власник - будь-яка фiзична або юридична особа (особи), яка утримує поголiв'я свиней, або є власником продуктiв з них, або є користувачем мисливських угiдь;
господарство - будь-який сiльськогосподарський об'єкт, у якому розводять та/або постiйно або тимчасово утримують свиней, крiм боєнь, забiйних пунктiв, транспортних засобiв та огороджених дiлянок, на яких утримують i можуть вiдстрiлювати диких кабанiв;
дикi кабани (Sus scrofa) - тварини роду свиней (Sus), природним середовищем iснування яких є дика природа та якi не знаходяться пiд безпосереднiм наглядом та контролем людини;
ДНПК - Державна надзвичайна протиепiзоотична комiсiя - постiйно дiючий орган при Кабiнетi Мiнiстрiв України, обласнiй, районнiй, мiськiй державних адмiнiстрацiях, який здiйснює оперативний контроль, керiвництво i координацiю дiяльностi органiв виконавчої влади, пiдприємств, установ i органiзацiй, фiзичних осiб щодо запобiгання спалахам особливо небезпечних хвороб тварин, масовим отруєнням тварин та їх лiквiдацiї;
епiзоотичне вогнище - мiсце прояву захворювання: ферми, господарства, пасовища, мисливськi угiддя, а також iншi об'єкти, де є хворi на АЧС тварини та/або iнфiкований бiоматерiал, iз загрозою поширення хвороби;
забiй - будь-який спосiб досягнення смертi тварини з обезкровленням;
закритий режим роботи - комплекс адмiнiстративно-господарських заходiв, спрямованих на недопущення занесення на територiю господарства збудникiв iнфекцiйних захворювань свиней, який у тому числi передбачає створення суцiльної огорожi територiї господарства, наявнiсть ветсанпропускника, дiючих дезбар'єрiв, дезкилимкiв, особливий режим роботи персоналу;
знезараження - комплекс заходiв, спрямованих на знищення або видалення збудникiв заразних хвороб;
знищення - механiчна, фiзико-хiмiчна, бiологiчна або iнша обробка та розмiщення (захоронення) продукцiї або її залишкових компонентiв у спецiально визначених мiсцях з метою зниження ризикiв поширення будь-яких iнфекцiйних хвороб;
зона захисту - зона на територiї, яка безпосередньо межує з епiзоотичним вогнищем радiусом, не менше 3 км, але не бiльше 10 км;
зона спостереження (нагляду) - територiя радiусом до 10 км вiд зовнiшнiх меж зони захисту;
iнфiкований об'єкт - мiсце виявлення iнфiкованих вiрусом АЧС продуктiв свинарства, трупiв або решток свиней (смiттєзвалища, пасовища, лiсосмуги тощо), потужностi iз забою, переробки, зберiгання, транспортування, реалiзацiї продуктiв та сировини тваринного походження (забiйнi пункти, м'ясокомбiнати, склади, магазини, ринки, консервнi i шкiропереробнi пiдприємства, холодильники, заводи з виробництва м'ясо-кiсткового борошна тощо), а також харчоблоки закладiв ресторанного господарства, транспорт, якi були/могли бути контамiнованi вiрусом АЧС через сировину, продукцiю, отриманi вiд хворих свиней;
компетентний орган з питань ветеринарної медицини - центральний орган виконавчої влади, що реалiзує державну полiтику у сферi ветеринарної медицини;
контактне господарство - господарство, куди збудник АЧС мiг бути занесений рiзними шляхами (мiсце розташування, перемiщення людей, свиней, транспортних засобiв тощо);
первинний випадок АЧС - будь-який випадок АЧС, виявлений вперше;
переробка - будь-яка обробка бiологiчного матерiалу, що забезпечує знищення вiрусу АЧС;
пiдозра на АЧС - думка власника чи спецiалiста ветеринарної медицини про можливе захворювання свинi/свиней чи загибель вiд АЧС;
рiвень бiобезпеки - ступiнь вiдповiдностi ветеринарно-санiтарним вимогам, правилам та критерiям, дотримання яких спрямовано на унеможливлення занесення (або винесення) збудникiв iнфекцiйних та/або iнвазiйних хвороб тварин, що визначається компетентним органом;
свиня - будь-яка тварина родини Suidae, включаючи диких кабанiв;
спалах АЧС (неблагополучний пункт) - один або кiлька випадкiв захворювання на АЧС (епiзоотичних вогнищ) на потужностях (об'єктах), включаючи всi споруди та прилеглi примiщення, де розмiщенi тварини, або на територiї, де з огляду на мiсцевi умови неможливо гарантувати, що сприйнятливi та несприйнятливi до хвороби тварини не мали безпосереднього контакту з тваринами, що захворiли або стосовно яких є пiдозра на захворювання;
територiя, неблагополучна щодо АЧС, - територiя, що включає територiї епiзоотичного вогнища, спалаху АЧС, зони захисту та спостереження (нагляду) пiд час дiї карантину при лiквiдацiї АЧС;
умертвiння - будь-який спосiб досягнення смертi тварини.
Iншi термiни вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про ветеринарну медицину", "Про мисливське господарство та полювання".
II. Заходи з профiлактики та попередження занесення збудника АЧС
1. З метою запобiгання занесення вiрусу АЧС на територiю України забороняється ввезення з територiй, неблагополучних щодо АЧС:
домашнiх свиней i диких кабанiв;
яйцеклiтин/ембрiонiв домашнiх свиней i диких кабанiв;
сирого м'яса домашнiх свиней i диких кабанiв;
усiх видiв м'ясних продуктiв, отриманих вiд домашнiх свиней i диких кабанiв, якi не пiддавались обробленню, що гарантує знешкодження вiрусу АЧС;
продуктiв тваринного походження (iз свиней), призначених для годiвлi тварин або для використання у сiльськогосподарських та промислових цiлях, у фармацевтичних або хiрургiчних цiлях, патологiчного матерiалу i бiологiчних продуктiв (iз свиней);
кормiв рослинного походження для годiвлi свиней (без термiчної обробки, що гарантує знешкодження вiрусу АЧС).
Забороняється скидання стiчних вод, харчових вiдходiв та iншого смiття в акваторiях українських морських портiв, у повiтряному просторi України i вздовж магiстральних дорiг, залiзничних колiй та автомобiльних дорiг з усiх видiв мiжнародних транспортних засобiв. Стiчнi води, харчовi вiдходи, смiття з торговельних, пасажирських суден тощо, що прибули з неблагополучних щодо АЧС країн або якщо така країна була однiєю iз транзитних, пiдлягають знезараженню, а їхнi холодильнi камери та iншi примiщення, в яких мiстяться харчовi продукти, пiдлягають опломбуванню на весь перiод стоянки в портах України.
2. Регiональна служба державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду на державному кордонi та транспортi (далi - РСДВСК) здiйснює державний ветеринарно-санiтарний контроль та нагляд за дотриманням юридичними i фiзичними особами вимог ветеринарно-санiтарних заходiв пiд час здiйснення мiждержавних перевезень об'єктiв державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду, зокрема контроль за збором i знезараженням стiчних вод, смiття, харчових та iнших вiдходiв, вивантажених з морських i рiчкових суден, лiтакiв, потягiв, з вагонiв-ресторанiв, рефрижераторiв та iнших засобiв транспорту, що прибули з iнших держав (незалежно вiд їхнього благополуччя щодо АЧС). Цi вiдходи за рахунок власника пiдлягають знищенню у спецiально вiдведених обладнаних мiсцях (поза мiськими звалищами).
При iмпортi державнi установи ветеринарної медицини мають вимагати мiжнародний ветеринарний сертифiкат на домашнiх свиней та диких кабанiв, у якому зазначено, що з моменту народження або протягом щонайменше останнiх 40 днiв перед вiдправленням тварини утримувались на територiї країни/регiону/компартмента, якi вiдповiдно до вимог Кодексу здоров'я наземних тварин МЕБ є вiльними вiд африканської чуми свиней. Щодо диких кабанiв - утримувалися 40 днiв перед вiдправкою на карантиннiй станцiї.
3. Вантажi, багаж, що належать пасажирам i членам екiпажiв, якi прибули в Україну з неблагополучної щодо АЧС держави або якщо така держава була однiєю iз транзитних, а також мiжнароднi поштовi вiдправлення оглядає спецiалiст РСДВСК разом з iншими службами вiдповiдно до вимог законодавства. Виявленi при оглядi продукти забою тварин у сирому, замороженому, солоному, в'яленому, вареному, сирокопченому виглядi пiдлягають вилученню працiвником РСДВСК i подальшiй утилiзацiї/знищенню методами, що гарантують знезараження вiрусу.
4. При виникненнi АЧС на територiї сумiжної країни i безпосереднiй загрозi занесення збудника хвороби в Україну за рiшенням ДНПК при Кабiнетi Мiнiстрiв України визначеними центральними органами виконавчої влади та мiсцевими органами влади вживаються заходи щодо недопущення занесення збудника хвороби на територiю України.
5. Усi господарства незалежно вiд форми власностi зобов'язанi дотримуватися вимог закритого режиму роботи, а саме:
1) вхiд на територiю господарств стороннiм особам, а також в'їзд транспортного засобу, не пов'язаного з їх обслуговуванням, забороняється;
2) особи, що вiдвiдують господарства, проходять санiтарну обробку i реєструються в спецiальному журналi. Крiм того, особi, що вiдвiдує вказанi господарства (включаючи посадових осiб органiв, уповноважених на здiйснення державного контролю (нагляду)), не слiд вiдвiдувати iнше господарство, контактувати з домашнiми або дикими свинями (включаючи полювання) та брати участь у здiйсненнi протиепiзоотичних заходiв щонайменше останнi 2 тижнi;
3) територiю господарств подiляють на такi зони:
виробничу, яка може включати репродуктивний i вiдгодiвельний сектори, вигульнi майданчики з твердим покриттям, ветеринарно-санiтарнi об'єкти, розташованi вiдповiдно до технологiчного процесу; територiю виробничої зони огороджують суцiльною огорожею по всьому периметру, що унеможливлює проникнення на її територiю стороннiх осiб, диких та безпритульних тварин;
адмiнiстративно-господарську, яка може включати будiвлi i споруди адмiнiстративно-господарських служб, об'єкти для iнженерно-технiчного обслуговування (гараж, технiчнi склади, механiчнi майстернi), споруди для зберiгання i приготування кормiв;
4) вхiд у виробничу зону господарств дозволяється тiльки через ветсанпропускник, а в'їзд/виїзд транспорту - через постiйно дiючий дезбар'єр (дезiнфекцiйний блок). На ветсанпропускнику ведуться журнали: виходу на роботу спецiалiстiв; вiдвiдування стороннiми особами; руху та проведення дезiнфекцiї транспорту; приготування дезрозчинiв та заправки дезбар'єрiв; прання та дезiнфекцiї спецодягу.
Усi iншi входи на виробничу зону господарств мають бути закритi;
5) виходити в спецодязi i спецвзуттi, а також виносити їх за межi виробничої зони та господарства забороняється;
6) при входi в iзольоване примiщення (секцiю), в склади комбiкормiв, кормокухню, ветеринарно-санiтарнi об'єкти облаштовують дезкилимки/дезванночки;
7) в адмiнiстративно-господарськiй та виробничiй зонах облаштовують туалети з умивальниками;
8) для обслуговування свиней закрiплюють за кожною технологiчною (виробничою) групою працiвникiв, якi пройшли медичне обстеження вiдповiдно до Перелiку професiй, виробництв та органiзацiй, працiвники яких пiдлягають обов'язковим профiлактичним медичним оглядам, та Порядку проведення обов'язкових профiлактичних медичних оглядiв та видачi особистих медичних книжок, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23 травня 2001 року N 559.
Особи, хворi на туберкульоз, тенiаринхоз, сальмонельоз та iншi захворювання, спiльнi для людини i тварин, до роботи в господарствах не допускаються;
9) обслуговуючий персонал забезпечують спецодягом та спецвзуттям iз розрахунку не менше двох комплектiв на працiвника. Обладнання, iнвентар, спецодяг, спецвзуття та iншi предмети маркують i закрiплюють за дiльницею (цехом). Передавати зазначенi предмети з однiєї дiльницi на iншу без попереднього знезараження забороняється;
10) спiвробiтникам господарств не дозволяється утримувати свиней в домогосподарствах;
11) на територiї господарств забороняється утримувати собак (крiм сторожових), котiв, а також iншi види тварин, включаючи птицю. Сторожовi собаки мають бути зареєстрованi, з вiдповiдними вiдмiтками в паспортi про щеплення проти сказу, обробки проти гельмiнтiв та постiйно знаходитися лише на територiї господарства. Для годiвлi сторожових собак дозволяється використовувати лише корми, якi не несуть ризик занесення збудникiв iнфекцiйних хвороб;
12) ветеринарним фахiвцям господарств забороняється обслуговування тварин, що знаходяться в особистому користуваннi громадян. Вiдповiдальним за органiзацiю цiєї роботи є керiвник господарства.
Ведуться вiдповiднi записи щодо планування та використання iмунобiологiчних препаратiв фахiвцями ветеринарної медицини господарств та подаються за запитом головному державному iнспектору ветеринарної медицини району (мiста);
13) для забезпечення технологiчного процесу у виробничiй зонi закрiплюють внутрiшньогосподарський транспорт. Крiм того, на територiї господарств проводять розподiл "чистих" (пiдвезення кормiв, свиней) та "брудних" (вивезення гною, загиблих свиней, вiдходiв забою) автотранспортних шляхiв з метою уникнення їх перетинання;
14) свиней, що пiдлягають вимушеному забою, перевозять на забiйно-санiтарний пункт (забiйну площадку) спецiальним транспортом, що виключає витоки бiоматерiалу. Вiдвантаження свиней з господарства для будь-яких цiлей здiйснюється через рампу за межами господарства;
15) вивiз трупiв i боєнських вiдходiв для утилiзацiї/видалення проводять спецавтотранспортом, який регулярно пiддають дезiнфекцiї;
16) обов'язковою умовою для використання примiщень є принцип "порожньо-зайнято" з обов'язковою санацiєю примiщень впродовж двох - п'яти дiб;
17) на територiю виробничої зони господарств забороняється приносити продукти тваринного походження. У разi необхiдностi керiвництво господарства органiзовує приймання їжi спiвробiтниками у вiдведених для цього мiсцях, якi обладнанi санiтарним примiщенням та умивальниками;
18) навколо примiщень, в яких утримуються свинi, не створюються насадження плодово-ягiдних дерев та кущiв для зменшення ймовiрностi заселення їх синантропними та дикими тваринами;
19) забороняється використовувати для утримання свиней лiтнi табори;
20) обслуговуючий персонал та працiвники господарств зобов'язанi проходити обов'язковi профiлактичнi медичнi огляди вiдповiдно до Перелiку професiй, виробництв та органiзацiй, працiвники яких пiдлягають обов'язковим профiлактичним медичним оглядам, та Порядку проведення обов'язкових профiлактичних медичних оглядiв та видачi особистих медичних книжок, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23 травня 2001 року N 559.
6. Господарства з високим рiвнем бiобезпеки визначаються компетентним органом з питань ветеринарної медицини за результатами перевiрки державними iнспекторами ветеринарної медицини. Високий рiвень бiобезпеки господарства визначається за такими критерiями:
1) господарство дотримується вимог закритого режиму роботи, визначеного пунктом 5 цього роздiлу;
2) у господарство протягом не менше 12 мiсяцiв не завозилися свинi та генетичний матерiал iз господарств, якi не вiдповiдають високому рiвню бiобезпеки;
3) господарство не пов'язане iз господарствами, якi не вiдповiдають високому рiвню бiобезпеки, технологiчно (транспорт, персонал, тара, ветеринарнi фахiвцi тощо), за винятком поставок товарiв та продукцiї iз даних господарств;
4) використання у господарствi знезаражених кормiв для годiвлi свиней, що пiдтверджується фактично чи документально (наявнiсть необхiдного обладнання або документiв, що пiдтверджують режими знезараження вiд виробника), та кормових добавок, якi не мiстять потенцiйно контамiнованих складових;
5) здiйснення облiку кормiв, якi мiстять кормовi добавки тваринного походження, з визначенням їхнього виробника;
6) ведення облiку всiх ветеринарно-санiтарних та лiкувальних заходiв;
7) запровадження та виконання програми щоквартального монiторингу, що пiдтверджує благополуччя щодо АЧС;
8) вжиття заходiв щодо унеможливлення контактування працiвникiв господарства з домашнiми та (або) дикими свинями;
9) господарство не здiйснює вигул свиней;
10) вiдсутнiсть об'єктiв у радiусi 500 метрiв, якi впливають на рiвень бiобезпеки господарства, або їх наявнiсть та використання вiдповiдних обґрунтованих додаткових заходiв захисту;
11) вiдсутнiсть за останнi 12 мiсяцiв порушень пункту 5 роздiлу II цiєї Iнструкцiї, якi впливають на рiвень бiобезпеки господарства;
12) використання виключно внутрiшньогосподарського транспорту для доставки кормiв, перевантаження яких вiдбувається за межами виробничої зони господарства, або за умови наявностi та пiдтвердження процедури, еквiвалентної даному заходу;
13) вiдсутнiсть випадкiв виникнення АЧС серед поголiв'я господарства протягом трьох попереднiх рокiв.
III. Заходи при пiдозрi на захворювання АЧС свиней
1. При пiдозрi на захворювання АЧС власник та/або спецiалiсти ветеринарної медицини, якi обслуговують дане господарство, зобов'язанi негайно повiдомити про це головного державного iнспектора ветеринарної медицини району (мiста) i до прибуття спецiалiстiв компетентного органу з питань ветеринарної медицини району (мiста) у господарствi вжити заходiв щодо недопущення розповсюдження збудника хвороби (заборона перемiщення тварин, сировини та продукцiї тваринного походження, а також обслуговуючого персоналу).
2. Головний державний iнспектор ветеринарної медицини району (мiста) пiсля одержання повiдомлення про пiдозру на захворювання АЧС зобов'язаний:
негайно повiдомити про пiдозру на захворювання АЧС i вжитi заходи головного державного iнспектора ветеринарної медицини областi та спецiалiстiв управлiнь Держпродспоживслужби сусiднiх районiв, голову районної державної адмiнiстрацiї;
термiново направити спецiалiстiв ветеринарної медицини для з'ясування епiзоотичної ситуацiї на мiсцi та проведення епiзоотичного розслiдування з метою уточнення дiагнозу, встановлення джерел i шляхiв можливого занесення збудника хвороби, визначення меж можливого епiзоотичного вогнища i вжиття заходiв щодо недопущення поширення збудника хвороби за його межi;
провести епiзоотичне розслiдування, щодо:
тривалостi перiоду часу, протягом якого вiрус АЧС мiг iснувати в господарствi, перш нiж про хворобу було повiдомлено або з'явилась пiдозра щодо неї;
перемiщення людей, транспортних засобiв, свиней, туш, м'яса або iнших матерiалiв, якi могли бути контамiнованi;
можливого джерела занесення збудника хвороби в господарство та визначення iнших господарств, у яких свинi могли бути iнфiкованi або контамiнованi одним джерелом;
наявностi поголiв'я свиней у господарствi (населеному пунктi).
Якщо результати епiзоотичного розслiдування вказують на те, що вiрус АЧС мiг бути занесений на територiю господарств iнших регiонiв, вони мають бути негайно поiнформованi про це. Головний державний iнспектор району (мiста) виносить розпорядження до встановлення дiагнозу, яке має мiстити:
заборону безконтрольного перемiщення людей та транспорту на вiдповiднi територiї без належної санобробки;
визначення зони навколо господарства, в межах якої повиннi застосовуватись такi заходи:
провести облiк свиней рiзних категорiй у господарствi (населеному пунктi) та скласти список з кiлькiстю уже хворих свиней, загиблих i ймовiрно iнфiкованих у кожнiй iз категорiй, список має враховувати тих тварин, що народилися та загинули протягом перiоду, вiдколи виникла пiдозра. Iнформацiя стосовно зазначеного списку має надаватися за першою вимогою спецiалiстiв державної служби ветеринарної медицини;
iзолювати хворих i пiдозрiлих на захворювання свиней у тому самому примiщеннi, в якому вони перебували;
не допускати будь-якi перегрупування тварин, у тому числi технологiчнi;
припинити забiй i реалiзацiю тварин усiх видiв (у тому числi птицю) i продуктiв їхнього забою (м'ясо, сало, шкiра, шерсть, пiр'я тощо);
не допускати вивезення туш свиней, м'яса, продуктiв та сировини з них, сперми, яйцеклiтин та/або ембрiонiв свиней, кормiв для тварин, iнвентарю, матерiалiв або вiдходiв, якi можуть бути фактором передачi або розповсюдження АЧС, за межi господарства;
не допускати вiдвiдування господарства стороннiми особами, а також рух транспортних засобiв у господарство та з нього;
забезпечити проведення дезiнфекцiї на входi-виходi зi свинарника, дотримання обслуговуючим персоналом особистої гiгiєни для зниження ризику розповсюдження АЧС.
3. Якщо є пiдозра на АЧС на бiйнi або в транспортних засобах, управлiння Держпродспоживслужби в районi (мiстi обласного значення) невiдкладно проводить заходи з епiзоотичного розслiдування.
4. Пiсля отримання iнформацiї про пiдозру щодо наявностi у диких кабанiв iнфекцiї управлiння Держпродспоживслужби в районi (мiстi обласного значення) вживає заходiв з проведення епiзоотичного розслiдування, при цьому проводиться лабораторне дослiдження усiх упольованих або виявлених мертвими на вiдповiднiй територiї диких кабанiв.
5. Головний державний iнспектор ветеринарної медицини областi пiсля повiдомлення про пiдозру на АЧС зобов'язаний негайно доповiсти про це Головному державному iнспектору ветеринарної медицини України i у разi необхiдностi вiдрядити в мiсце спалаху хвороби спецiалiстiв ветеринарної медицини, у тому числi спецiалiстiв уповноваженої державної лабораторiї ветеринарної медицини, для уточнення дiагнозу, ретельного епiзоотичного обстеження, клiнiчного огляду тварин, вiдбору патологiчного матерiалу для лабораторних дослiджень, виявлення ймовiрних джерел i шляхiв занесення збудника хвороби, визначення меж передбачуваного епiзоотичного вогнища, органiзацiї проведення комплексу заходiв щодо попередження поширення i лiквiдацiї захворювання.
З тiєю самою метою за рiшенням Головного державного iнспектора ветеринарної медицини України в осередок хвороби можуть вiдряджатися спецiалiсти Держпродспоживслужби, Державного науково-дослiдного iнституту з лабораторної дiагностики та ветеринарно-санiтарної експертизи (далi - ДНДIЛДВСЕ) та iнших наукових установ.
IV. Дiагностика АЧС
1. Попереднiй дiагноз на АЧС ставлять спецiалiсти ветеринарної медицини на мiсцях на основi епiзоотичних, клiнiчних, патолого-анатомiчних даних.
Для монiторингових дослiджень використовують iмуноферментний аналiз (ELISA) з визначення антигену та антитiл та iншi методи дослiджень вiдповiдно до нацiонального стандарту України.
2. Дiагноз на АЧС вважається встановленим при отриманнi позитивних результатiв при проведеннi лабораторних дослiджень проб бiологiчного та патологiчного матерiалу з використанням полiмеразної ланцюгової реакцiї (ПЛР) в уповноважених акредитованих державних лабораторiях ветеринарної медицини.
Молекулярна характеристика геному вiрусу АЧС проводиться в ДНДIЛДВСЕ.
Для лабораторних дослiджень направляють зразки кровi, селезiнки, лiмфатичних вузлiв (пiдщелепних, мезентерiальних) вiд 1 - 3 вимушено забитих, хворих або загиблих свиней.
У разi коли вiдбувся аутолiз тканин чи повне розкладання трупа тварини, для дослiджень вiдбирають цiлiсну трубчасту кiстку.
Вiдiбраний патологiчний матерiал помiщають виключно у мiцний пластиковий посуд, який герметично закривають, обгортають марлею, зволоженою розчинами дезiнфектанту. Для транспортування вказанi ємкостi помiщають у полiетиленовий пакет, обкладають льодом, вкладають у термос, що не б'ється, який герметично закривають, опечатують i вiдправляють нарочним у ДНДIЛДВСЕ або iншу уповноважену акредитовану державну лабораторiю ветеринарної медицини з дотриманням вимог вiдбирання проб патологiчного матерiалу вiдповiдно до нацiонального стандарту України.
До вiдiбраних зразкiв додається супровiдний лист, де вказано:
мiсце розташування господарства, прiзвище, iм'я, по батьковi власника;
вид тварин, їх кiлькiсть i час знаходження в господарствi;
дату виявлення перших ознак захворювання;
пiдозрювану хворобу, клiнiчнi ознаки та патолого-анатомiчнi змiни;
кiлькiсть загиблих тварин та з ознаками захворювання;
лiкувальнi заходи i вакцинацiю, проведенi в останнi декiлька дiб;
перелiк зразкiв, що направляються для дослiдження;
дату та час вiдправки патматерiалу.
V. Повiдомлення про хворобу
Протягом 24 годин з часу пiдтвердження кожного випадку хвороби серед домашнiх свиней, диких кабанiв або у разi виявлення хвороби на бойнi або при транспортуваннi управлiння Держпродспоживслужби в районi (мiстi обласного значення) надає до вiдповiдного Головного управлiння Держпродспоживслужби в областi, мiстi Києвi та Держпродспоживслужби таку iнформацiю:
дата та час вiдправки патматерiалу в акредитовану державну лабораторiю ветеринарної медицини;
область, район, господарство, лiсомисливське господарство, населений пункт, на територiї яких вiдiбрано матерiал;
дата виявлення пiдозри на АЧС;
дата встановлення дiагнозу;
методи проведення дослiдження для пiдтвердження хвороби;
категорiя хворих тварин - наявнiсть хвороби пiдтверджено у диких кабанiв або у свиней, що знаходяться у господарствi, на бойнi або у транспортному засобi;
географiчне положення мiсця, де було пiдтверджено спалах АЧС;
кiлькiсть спалахiв хвороби, кiлькiсть свиней з пiдозрою на хворобу в мiсцi спалаху, на бойнi або в транспортному засобi;
кiлькiсть загиблих свиней кожної категорiї в господарствi, на бойнi або в транспортному засобi;
для кожної групи - розповсюдженiсть хвороби та кiлькiсть свиней iз пiдтвердженою АЧС;
епiзоотологiчний зв'язок мiж спалахом або випадком АЧС та кожним контактним господарством або причини, якi викликали пiдозру на АЧС у кожному господарствi з пiдозрою на АЧС;
результати лабораторних тестiв, що проводяться на зразках, взятих вiд свиней пiсля їх забою.
VI. Заходи з лiквiдацiї АЧС
1. Загальнi заходи
1. Пiсля одержання iнформацiї про встановлення дiагнозу на АЧС ДНПК приймає рiшення про оголошення спалаху АЧС в господарствi, мисливському господарствi, населеному пунктi, районi або кiлькох районах (залежно вiд епiзоотичної ситуацiї) i встановлення в них карантину, визначає межi спалаху (неблагополучного пункту), зон захисту i спостереження (нагляду) та органiзовує проведення в них таких протиепiзоотичних заходiв:
охоронно-карантиннi - забезпечення локалiзацiї вогнища iнфекцiї, виконання карантинних заходiв з недопущення розповсюдження захворювання;
епiзоотологiчнi - обстеження епiзоотичних вогнищ та iнфiкованих об'єктiв, аналiз епiзоотичної ситуацiї, розробка i контроль здiйснення заходiв з лiквiдацiї хвороби;
дiагностичнi - вiдбiр патологiчного матерiалу та його доставка в ДНДIЛДВСЕ та/або iншi уповноваженi акредитованi державнi лабораторiї ветеринарної медицини;
матерiально-технiчнi - забезпечення дезiнфекцiйною технiкою, засобами для лiквiдацiї осередку iнфекцiї (технiкою, обладнанням тощо), засобами iндивiдуального захисту осiб, що працюють у спалаху хвороби.
2. На засiданнi ДНПК для недопущення поширення та з метою лiквiдацiї хвороби:
1) затверджується план заходiв щодо профiлактики, недопущення поширення та лiквiдацiї захворювання, затверджується схема iнформування для забезпечення оперативного зв'язку i координацiї всiх запланованих дiй;
2) органiзовується через мiсцевi органи державної влади облiк усього поголiв'я свиней в зонах захисту та спостереження (нагляду);
3) органiзовується видiлення необхiдної технiки, дезiнфекцiйних машин, транспортних засобiв, бульдозерiв, скреперiв та iнших технiчних i дезiнфекцiйних засобiв для проведення земляних та iнших робiт;
4) визначаються м'ясопереробнi пiдприємства для забою i переробки свиней iз зони захисту;
5) створюються спецiальнi загони (групи), якi працюють пiд керiвництвом та виконують затвердженi ДНПК заходи.
3. ДНПК визначає межi спалаху (неблагополучного пункту) АЧС та двох територiальних зон - захисту та спостереження (нагляду). Розмiри зон, якi встановлюються залежно вiд географiчного положення, мають забезпечувати нерозповсюдження хвороби.
4. ДНПК розмiщує у засобах масової iнформацiї повiдомлення, якi повиннi мiстити вiдомостi про межi спалаху (неблагополучного пункту) АЧС, зон захисту та спостереження (нагляду) та за необхiдностi - про застосованi в кожнiй iз цих зон ветеринарно-санiтарнi заходи та необхiднi заходи профiлактики.
2. Заходи в неблагополучному пунктi
1. В особистому селянському господарствi:
1) створюють групи для вилучення тварин, до складу яких входять представники органiв, визначених ДНПК.
Якщо в особистому селянському господарствi утримується значна кiлькiсть свиней, що не дає змоги оперативно провести їх умертвiння та спалення трупiв, або спалахом (неблагополучним пунктом) визначено весь населений пункт або його частину, встановлюють карантинний пост/пости, iз залученням представникiв територiальних органiв, визначених ДНПК, на дорозi при в'їздi (виїздi) до спалаху (неблагополучного пункту), який має функцiонувати до проведення заключної дезiнфекцiї. Також встановлюють попереджувальнi знаки з написом "Карантин" та знаки, якi вказують на об'їзд карантинної зони;
2) вилучають, умертвляють та спалюють всiх свиней у спалаху (неблагополучному пунктi). За вiдсутностi можливостi спалити трупи тварин їх закопують у визначеному рiшенням ДНПК мiсцi на глибину не менше 2 метрiв. Шар землi з примiщень, де утримувались свинi, завтовшки 10 - 15 см знiмають i разом з гноєм закопують у мiсцi спалення трупiв на глибину не менше 1,5 метра. Гнiй пересипають сухим хлорним вапном, яке мiстить не менше 25 % активного хлору, з розрахунку 0,5 кг/м2, зволожують водою або знезаражують iншим еквiвалентним методом/засобом та перемiщають у траншею. Протягом року на мiсцi захоронення забороняється проведення земельних робiт;
3) спалюють у визначеному рiшенням ДНПК мiсцi тушi тварин, трупи тварин, що загинули, свинину, ймовiрно контамiнованi матерiали, речовини та вiдходи, дерев'яний та малоцiнний iнвентар;
4) проводять дератизацiю в господарствi, трупи гризунiв спалюють;
5) дезiнфiкують транспорт, задiяний у виконаннi заходiв, у мiсцях доставки трупiв тварин та iнших вiдходiв та на виїздi зi спалаху (неблагополучного пункту);
6) дезiнфiкують увесь спецодяг та спецвзуття персоналу, задiяного в проведеннi заходiв. Одноразовий спецодяг спалюють.
2. У свиногосподарствi:
1) встановлюють карантинний пост/пости iз залученням представникiв територiальних органiв, визначених ДНПК, на дорозi при в'їздi (виїздi) до спалаху (неблагополучного пункту), який має функцiонувати до проведення заключної дезiнфекцiї, iз забезпеченням цiлодобового чергування;
2) перекривають всi виїзди i заїзди до спалаху (неблагополучного пункту) по польових дорогах з метою недопущення руху транспорту, залишивши одну дорогу, на якiй встановлено карантинний пост та дезтехнiку (обладнання) для дезiнфекцiї автотранспорту;
3) встановлюють попереджувальнi знаки з написом "Карантин" та знаки, якi вказують на об'їзд карантинної зони, при в'їздах та виїздах з територiї спалаху (неблагополучного пункту) щодо АЧС;
4) забезпечують знезараження транспорту, що виїжджає зi спалаху (неблагополучного пункту), та взуття людей;
5) створюють умови для обов'язкової щоденної санiтарно-гiгiєнiчної обробки осiб, задiяних у виконаннi заходiв, та тих, якi вiдвiдали спалах (неблагополучний пункт);
6) забезпечують необхiднi побутовi умови для осiб, задiяних у чергуваннi на карантинних постах;
7) затверджують робочi iнструкцiї для осiб, задiяних у виконаннi заходiв;
8) забезпечують харчування осiб, задiяних у чергуваннi на карантинних постах;
9) видiляють необхiдну технiку, дезiнфекцiйнi машини, засоби, автотранспорт, бульдозери, скрепери та iншi технiчнi i дезiнфекцiйнi засоби для виконання плану заходiв;
10) забороняють:
увезення на територiю спалаху (неблагополучного пункту) та вивезення за його межi тварин усiх видiв, а також продуктiв i сировини тваринного походження, iнвентарю, матерiалiв, якi можуть мiстити фактори передачi АЧС (крiм транспортування для спалювання);
вивезення з територiї спалаху (неблагополучного пункту) продуктiв рослинництва, кормiв, iнших вантажiв;
вхiд до неблагополучного господарства стороннiх осiб, в'їзд транспорту, перегрупування поголiв'я свиней господарств;
11) створюють для умертвiння тварин групи, до складу яких включають представникiв господарства та органiв, визначених ДНПК;
12) здiйснюють умертвiння свиней в найкоротший строк;
13) спалюють тушi тварин, трупи тварин та отриману в господарствi продукцiю свинарства, ймовiрно контамiнованi матерiали, речовини та вiдходи у визначеному рiшенням ДНПК мiсцi;
14) проводять дератизацiю в господарствi, трупи гризунiв спалюють;
15) дезiнфiкують транспорт, задiяний у виконаннi заходiв, у мiсцях доставки трупiв тварин та iнших вiдходiв та на виїздi зi спалаху (неблагополучного пункту);
16) дезiнфiкують увесь спецодяг та спецвзуття спецiалiстiв, задiяних в проведеннi заходiв. Одноразовий спецодяг спалюють;
17) проводять знищення бродячих котiв i собак гуманними методами.
3. У мисливському господарствi:
1) тушi вiдстрiляних диких кабанiв та трупи тварин, що загинули, спалюють у визначеному рiшенням ДНПК мiсцi;
2) транспорт, задiяний у виконаннi заходiв, дезiнфiкують у мiсцях доставки трупiв тварин, iнших вiдходiв та перед виїздом з мисливського господарства;
3) дезiнфiкують увесь спецодяг та спецвзуття спецiалiстiв, задiяних в проведеннi заходiв. Одноразовий спецодяг спалюють;
4) встановлюють чисельнiсть диких кабанiв в мисливському господарствi та знищують їх;
5) створюють групи для обходу та збору (у випадку виявлення) трупiв диких кабанiв на територiї мисливського господарства з метою подальшого спалення.
4. На iнфiкованому об'єктi:
1) за наявностi усiх сприйнятливих тварин умертвляють, а тушi спалюють. Потенцiйно контамiнована продукцiя спалюється;
2) тушi та субпродукти з вiдсутнiм ризиком iнфiкування або контамiнацiї переробляються пiд наглядом спецiалiстiв управлiнь Держпродспоживслужби в районi (мiстi обласного значення);
3) примiщення, обладнання i транспортнi засоби пiдлягають очистцi, дезiнфекцiї та дезiнсекцiї (за потреби) пiд наглядом спецiалiстiв державної служби ветеринарної медицини;
4) у мiсцях виявлення iнфiкованих вiрусом АЧС продуктiв свинарства, трупiв або решток свиней (смiттєзвалища, пасовища, лiсосмуги тощо) проводять знезараження;
5) епiзоотичне розслiдування проводиться вiдповiдно до вимог пункту 2 роздiлу III цiєї Iнструкцiї;
6) заходи, встановленi цiєю Iнструкцiєю, застосовуються в господарствi, з якого надiйшли iнфiкованi свинi та/або тушi, а також в iнших контактних господарствах у разi їх встановлення;
7) завезення свиней для забою на забiйному пунктi проводиться не ранiше нiж через 48 годин пiсля завершення операцiй з очистки, дезiнфекцiї та дезiнсекцiї (за потреби) примiщень.
5. При виявленнi спалаху АЧС у лабораторiї, зоопарку, парку диких тварин та/або загонi, де свинi утримуються в наукових цiлях або з метою, пов'язаною зi збереженням видiв або рiдкiсних порiд, рiшенням ДНПК застосовуються заходи, визначенi окремими пунктами цього роздiлу, за умови, що це забезпечить вiдповiдний рiвень захисту вiд розповсюдження АЧС.
3. Заходи в зонi захисту
1. Облiк всього свинопоголiв'я в господарствах усiх форм власностi та попередження власникiв про заборону продажу, перемiщення, вигульного (вiльного) утримання та безконтрольного забою свиней.
2. Забiй усiх клiнiчно здорових свиней населення та господарств зони захисту у визначеному ДНПК мiсцi та використання туш пiсля проведення лабораторних дослiджень на АЧС вiд не менше 10 % забитих тварин.
3. Умертвiння та спалення у визначеному ДНПК мiсцi свиней з ознаками захворювання.
4. Заборона:
ввезення чи вивезення з господарств усiх форм власностi живих свиней, продукцiї з них та репродуктивного матерiалу протягом 40 днiв з дня проведення дезiнфекцiї в спалаху (неблагополучному пунктi), крiм випадкiв вивезення свиней на забiй пiд контролем компетентного органу на визначеному ДНПК переробному пiдприємствi або забiйному пунктi;
торгiвлi на ринках живими свинями та продуктами з них, крiм отриманих на забiйних та переробних пiдприємствах, якi мають експлуатацiйний дозвiл, за наявностi супровiдних ветеринарних документiв;
проведення виставок, ярмаркiв, базарiв та iнших заходiв, пов'язаних iз пересуванням та скупченням тварин (крiм транспортування свиней на вiдведенi забiйнi пункти i м'ясокомбiнати).
4. Заходи в зонi нагляду
1. Збори громадян у населених пунктах iз проведенням роз'яснювальної роботи щодо вжиття заходiв для профiлактики чи у разi пiдозри виникнення АЧС.
2. Облiк всього свинопоголiв'я в господарствах усiх форм власностi.
3. Знищення бродячих котiв i собак гуманними методами, а також проведення дератизацiї власниками господарств усiх форм власностi.
4. Заборона торгiвлi на ринках живими свинями та продуктами з них, крiм отриманих на забiйних та переробних пiдприємствах, якi мають експлуатацiйний дозвiл, за наявностi супровiдних ветеринарних документiв.
5. Проведення дезiнфекцiї
Для обробки примiщень, обладнання, загонiв, територiї епiзоотичного вогнища, забiйних пунктiв та iнших мiсць, де перебували тварини, тощо використовують дезiнфекцiйнi розчини, що знешкоджують вiрус АЧС.
Розрахунки витрат дезрозчинiв на 1 м2 та експозицiя їх застосування визначаються вiдповiдно до настанов з їхнього застосування.
Пiсля остаточної дезiнфекцiї проводиться оцiнка якостi знезараження об'єктiв.
VII. Зняття карантину
1. Карантин знiмають через 40 дiб пiсля виконання всього комплексу заключних ветеринарно-санiтарних заходiв за рiшенням ДНПК.
2. Завезення свиней у неблагополучне господарство, яке працює з дотриманням чинних ветеринарно-санiтарних заходiв, може здiйснюватись не ранiше нiж через 40 дiб пiсля завершення операцiй з очистки, дезiнфекцiї, дератизацiї та дезiнсекцiї (за потреби) у вiдповiдному господарствi. При цьому завезення свиней починається iз завозу iндикаторних свиней (не менше 5 % вiд проектних потужностей пiдприємства), якi були перевiренi та дали негативнi результати щодо наявностi антитiл до вiрусу АЧС або походять з господарств, на якi не розповсюджуються нiякi обмеження, пов'язанi з АЧС. Iндикаторних свиней розмiщують на територiї всього господарства та через 45 дiб пiсля їх розмiщення проводять у них вiдбiр проб та дослiджують на наявнiсть антитiл вiдповiдно до керiвництва з дiагностики. Свиней не дозволяють вивозити з господарств доти, доки не будуть отриманi негативнi результати серологiчних дослiджень; якщо у жодної з них не виявленi антитiла до вiрусу АЧС, може бути проведено повне вiдновлення поголiв'я.
3. Розведення свиней в особистих селянських господарствах, де було зареєстровано випадки АЧС, дозволяється через 6 мiсяцiв пiсля зняття карантину з дотриманням необхiдних ветеринарно-санiтарних заходiв.
VIII. Правила безпеки для обслуговуючого персоналу в неблагополучних господарствах, на м'ясокомбiнатах, м'ясопереробних пiдприємствах
1. При проведеннi карантинних заходiв у неблагополучних щодо АЧС господарствах (вiддiленнях, фермах, дворах), iнших робiт, пов'язаних з контактом iз заразним матерiалом, слiд дотримуватися виконання правил технiки безпеки.
Обслуговуючий персонал забезпечується мийними та дезiнфекцiйними засобами, спецiальним одягом, iндивiдуальними засобами захисту (респiратори, окуляри, рукавички, спецодяг, спецвзуття), додатково проводиться iнструктаж щодо дотримання правил особистої гiгiєни.
2. Спецодяг та спецвзуття пiсля кожної змiни знезаражують у параформалiновiй дезiнфекцiйнiй камерi, разовий одяг спалюють.
3. Особи, якi працюють з дезiнфекцiйними засобами, повиннi чiтко дотримуватись правил особистої гiгiєни.
Пiд час використання препаратiв, що подразнюють слизовi оболонки очей та органiв дихання, працювати дозволяється тiльки в протигазах або респiраторах та захисних окулярах, а при контактi з концентрованими розчинами слiд користуватися гумовими рукавичками.
4. В аптечках першої допомоги мають бути розчини, що нейтралiзують дезiнфекцiйнi речовини, якi використовуються.
5. Курити та вживати їжу пiд час роботи з дезiнфекцiйними речовинами забороняється. Пiсля проведення дезiнфекцiї обличчя та руки необхiдно вимити теплою водою з милом.
Директор Департаменту тваринництва | М. Кваша |