МIНIСТЕРСТВО РЕГIОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ, БУДIВНИЦТВА ТА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
м. Київ
07.02.2018 | N 28 |
---|
Про затвердження Технiчного регламенту
енергетичного маркування побутових духових шаф
та кухонних витяжок
Зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 07 травня 2018 р. за N 568/32020 |
Вiдповiдно до частини другої статтi 8 Закону України "Про
технiчнi регламенти та оцiнку вiдповiдностi", постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16
грудня 2015 року N 1057 "Про визначення сфер
дiяльностi, в яких центральнi органи виконавчої
влади здiйснюють функцiї технiчного
регулювання" наказую:
1. Затвердити Технiчний регламент енергетичного маркування побутових духових шаф та кухонних витяжок, що додається.
2. Установити, що побутовi духовi шафи та кухоннi витяжки, якi введенi в обiг до набрання чинностi цим наказом i не вiдповiдають усiм чи окремим вимогам Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових духових шаф та кухонних витяжок, затвердженого цим наказом, можуть бути наданi на ринку протягом шести мiсяцiв з дня набрання чинностi цим наказом.
3. Департаменту систем життєзабезпечення та житлової полiтики (Токаренко В. В.) разом з Юридичним департаментом (Чепелюк О. В.) в установленому законодавством порядку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.
4. Цей наказ набирає чинностi через шiсть мiсяцiв з дня його офiцiйного опублiкування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Мiнiстра Кругляка Е. Б.
Перший заступник Мiнiстра | В. А. Негода |
ПОГОДЖЕНО: | |
Перший вiце-прем'єр-мiнiстр України - Мiнiстр економiчного розвитку i торгiвлi України | С. I. Кубiв |
Голова Державної служби України з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв | В. Лапа |
Голова Антимонопольного комiтету України | Ю. Терентьєв |
Голова Державної регуляторної служби України | К. М. Ляпiна |
ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Мiнiстерства регiонального розвитку, будiвництва та житлово-комунального господарства України 07 лютого 2018 року N 28 |
|
Зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 07 травня 2018 р. за N 568/32020 |
ТЕХНIЧНИЙ РЕГЛАМЕНТ
енергетичного маркування побутових духових шаф
та кухонних витяжок
I. Загальнi положення
1. Цей Технiчний регламент встановлює основнi вимоги щодо енергетичного маркування побутових духових шаф та побутових кухонних витяжок (далi - духовi шафи та кухоннi витяжки) (враховуючи випадки, коли обладнання продається не для побутових потреб).
Цей Технiчний регламент розроблено на основi Делегованого регламенту Комiсiї (ЄС) N 65/2014 вiд 01 жовтня 2013 року, що доповнює Директиву 2010/30/ЄС Європейського Парламенту i Ради стосовно енергетичного маркування духових шаф та кухонних витяжок.
2. Дiя цього Технiчного регламенту поширюється на електричнi i газовi духовi шафи (включаючи вбудованi в кухоннi плити) та електричнi кухоннi витяжки, включаючи тi, що продаються не для побутового призначення.
3. Дiя цього Технiчного регламенту не поширюється на:
духовi шафи, що використовують iншi джерела енергiї, крiм електроенергiї та газу;
духовi шафи iз функцiєю "мiкрохвильового нагрiвання";
малi духовi шафи;
портативнi духовi шафи;
теплоакумуляцiйнi духовi шафи;
духовi шафи, первинним нагрiвальним засобом у яких є пара;
духовi шафи, якi використовують лише пропан i бутан.
4. У цьому Технiчному регламентi термiни вживаються у таких значеннях:
автоматичний режим роботи пiд час приготування їжi - стан, у якому витягування повiтря кухонною витяжкою протягом перiоду приготування їжi автоматично контролюється датчиком (датчиками), у тому числi це стосується вологостi, температури тощо;
альтернативний текст - текст, що подається як альтернатива графiчнiй iнформацiї та дає змогу представляти iнформацiю в неграфiчнiй формi у разi непридатностi пристроїв для оброблення графiки або для спецiальних пристроїв, що використовують, зокрема, систему синтезу голосу;
багатокамерна духова шафа - духова шафа з двома або бiльшою кiлькiстю камер, кожна з яких нагрiвається окремо;
вбудований дисплей - вiзуальний iнтерфейс, у якому доступ до зображення або сукупностi даних здiйснюється з використанням мишi або шляхом збiльшення зображення на сенсорному екранi;
джерело тепла - основне джерело енергiї для нагрiвання духової шафи;
духова шафа - прилад або частина приладу, яка мiстить одну або декiлька камер, що використовують електроенергiю та/або газ, в яких здiйснюється приготування їжi з використанням звичайного режиму або режиму примусової конвекцiї;
еквiвалентна модель - модель обладнання, розмiщеного на ринку, з такими самими технiчними характеристиками як й iнша модель, що розмiщена тим самим виробником-iмпортером або постачальником на ринку пiд iншим торговим кодом;
ефективнiсть освiтлення (LEhood) - спiввiдношення середньої освiтленостi системи освiтлення кухонної витяжки до потужностi системи освiтлення (люкс/Вт);
ефективнiсть фiльтрацiї жиру (GFEhood) - вiдносна частка жиру, що затримується фiльтрами-жировловлювачами кухонної витяжки;
звичайний режим - режим роботи духової шафи тiльки за рахунок природної конвекцiї для циркуляцiї нагрiтого повiтря усерединi камери духової шафи;
iнформацiйний iндикатор (iндикатор стану) - постiйна функцiя, що забезпечує вiдображення iнформацiї або iндикативного позначення стану обладнання на дисплеї, включаючи годинник;
камера - закрите вiддiлення, температура в якому може контролюватися для приготування їжi;
кiнцевий споживач - споживач, який купує або може купити енергоспоживчий продукт;
кухонна витяжка - прилад, що приводиться в дiю електродвигуном (що керується приладом), призначений для збирання забрудненого повiтря над варильною поверхнею, або прилад, оснащений системою низхiдного потоку, що витягує пару через внутрiшнiй витяжний канал, та призначений для встановлення поруч iз плитами, варильними поверхнями й аналогiчним обладнанням для приготування їжi;
мала духова шафа - духова шафа, в якiй всi камери завширшки та завглибшки меншi нiж 250 мм або заввишки меншi нiж 120 мм;
механiзм вiдображення - будь-який екран, у тому числi сенсорний, або технологiя вiзуалiзацiї, що використовується для вiдображення iнформацiї, яка мiститься в Iнтернетi;
мiкрохвильове нагрiвання - нагрiвання їжi з використанням енергiї електромагнiтного поля;
плита - прилад, що складається з духової шафи i варильної поверхнi та працює на газу чи електроенергiї;
повнiстю автоматична кухонна витяжка - витяжка, у якiй керування витягуванням повiтря та/або iншими функцiями здiйснюється автоматично та цiлодобово з використанням датчика (датчикiв), включаючи перiод приготування їжi;
портативна духова шафа - духова шафа вагою менше 18 кiлограмiв, яка не призначена для монтування;
пункт продажу - мiсце, де духовi шафи та кухоннi витяжки виставляються та/або пропонуються для продажу, на прокат або лiзинг;
режим "вимкнено" - стан, за якого прилад приєднаний до джерела живлення, але не виконує жодної функцiї, або виконує лише функцiю iндикацiї вимкненого стану, або виконує лише тi функцiї, що забезпечують електромагнiтну сумiснiсть вiдповiдно до Технiчного регламенту з електромагнiтної сумiсностi обладнання, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16 грудня 2015 року N 1077;
режим "очiкування" - стан, за якого прилад, пiдключений до джерела живлення, залежить вiд наявностi струму в мережi живлення для роботи за цiльовим призначенням i виконує тiльки функцiю реактивацiї з iндикацiєю цiєї функцiї та/або вiдображає iнформацiю чи стан протягом невизначеного часу;
режим примусової конвекцiї - режим роботи духової шафи з вбудованим вентилятором, який забезпечує циркуляцiю нагрiтого повiтря всерединi камери духової шафи;
режим роботи - стан духової шафи пiд час використання;
розповсюджувач - роздрiбний продавець чи iнша особа, яка продає, зокрема в розстрочку, здає в прокат, лiзинг чи демонструє продукти кiнцевим споживачам;
сенсорний екран - екран, що реагує на дотик до нього;
точка оптимального ККД (BEP) - точка роботи кухонної витяжки з максимальною газодинамiчною ефективнiстю (FDEhood);
функцiя реактивацiї - функцiя, що забезпечує активацiю iнших режимiв, включаючи активний режим, шляхом дистанцiйного перемикання за допомогою дистанцiйного керування, вбудованого датчика або таймера в режим, що забезпечує роботу додаткових функцiй включно з основною функцiєю;
цикл - перiод нагрiвання стандартного завантаження в камерi духової шафи за визначених умов.
Iншi термiни вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про технiчнi регламенти та оцiнку вiдповiдностi", "Про державний ринковий нагляд i контроль нехарчової продукцiї", "Про загальну безпечнiсть нехарчової продукцiї", Технiчному регламентi енергетичного маркування енергоспоживчих продуктiв, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 07 серпня 2013 року N 702.
II. Обов'язки постачальникiв i розповсюджувачiв
1. Постачальник надає розповсюджувачу разом iз духовою шафою та кухонною витяжкою енергетичну етикетку та мiкрофiшу вiдповiдно до вимог цього Технiчного регламенту, пункту 12 Технiчного регламенту енергетичного маркування енергоспоживчих продуктiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 07 серпня 2013 року N 702.
Змiст енергетичної етикетки та мiкрофiшi повинен вiдповiдати вимогам, визначеним у пунктах 2 - 5 цього роздiлу.
Форма (зразок) енергетичної етикетки, а також їх опис наведено у додатку 1 до цього Технiчного регламенту.
Iнформацiя на енергетичних етикетках та мiкрофiшi зазначається вiдповiдно до законодавства про мови.
2. Енергетична етикетка для духових шаф має мiстити:
найменування або торговельну марку постачальника духової шафи;
код моделi духової шафи, що є кодом, який зазвичай складається з лiтер i цифр та вiдрiзняє конкретну модель духової шафи вiд iнших моделей тiєї самої торговельної марки або того самого постачальника;
джерело енергiї духової шафи;
клас енергоефективностi камери духової шафи;
корисний об'єм камери духової шафи визначений у лiтрах з округленням до найближчого цiлого числа;
обсяг енергоспоживання за цикл (споживання електричної енергiї або газу) для нагрiвання (у звичайному режимi та за наявностi в режимi примусової конвекцiї) камери пiд час стандартного завантаження, що визначений вiдповiдно до процедур випробування, округлений до другого знака пiсля коми, кВт·год/цикл або МДж/цикл.
3. Енергетична етикетка для кухонних витяжок має мiстити:
найменування або торговельну марку постачальника кухонної витяжки;
код моделi кухонної витяжки, що є кодом, який зазвичай складається з лiтер i цифр та вiдрiзняє конкретну модель кухонної витяжки вiд iнших моделей тiєї самої торговельної марки або того самого постачальника;
клас енергоефективностi кухонної витяжки;
рiчний обсяг енергоспоживання, округлений до найближчого цiлого числа, кВт·год;
клас газодинамiчної ефективностi;
клас ефективностi освiтлення;
клас ефективностi фiльтрацiї жиру;
рiвень шуму.
4. Мiкрофiша для духових шаф, у тому числi iнструкцiї та iнформацiйнi брошури, якi надаються разом з духовою шафою, мають мiстити в такiй послiдовностi:
1) найменування або торговельну марку постачальника;
2) модель духової шафи, що є кодом, який зазвичай складається з лiтер i цифр та вiдрiзняє конкретну модель духової шафи вiд iнших моделей тiєї самої торговельної марки або того самого постачальника;
3) iндекс енергоефективностi кожної камери духової шафи, округлений до першого знака пiсля коми, який не повинен перевищувати зазначеного у технiчнiй документацiї;
4) клас енергоефективностi кожної камери духової шафи, який не має бути бiльшим зазначеного у технiчнiй документацiї;
5) обсяг енергоспоживання за цикл для кожної камери духової шафи (за наявностi) у звичайному режимi та режимi примусової конвекцiї, що виражається в кВт·год (для електричних i газових духовок) та в МДж (для газових духовок), що округлюється до другого знака пiсля коми та не може бути нижчим зазначеного у технiчнiй документацiї;
6) кiлькiсть камер, джерело (джерела) енергiї для кожної камери та об'єм кожної камери.
Одна мiкрофiша може охоплювати кiлька моделей духових шаф одного постачальника.
5. Мiкрофiша для кухонних витяжок, у тому числi iнструкцiї та iнформацiйнi брошури, якi надаються разом з кухонною витяжкою, мають мiстити в такiй послiдовностi:
1) найменування або торговельну марку постачальника;
2) модель кухонної витяжки, що є кодом, який зазвичай складається з лiтер i цифр та вiдрiзняє конкретну модель кухонної витяжки вiд iнших моделей тiєї самої торговельної марки або того самого постачальника;
3) рiчний обсяг енергоспоживання, округлений до першого знака пiсля коми, значення якого має бути не нижчим зазначеного у технiчнiй документацiї;
4) клас енергоефективностi, що не повинен бути бiльшим зазначеного у технiчнiй документацiї;
5) газодинамiчну ефективнiсть, округлену до першого знака пiсля коми, яка не повинна перевищувати зазначену в технiчнiй документацiї;
6) клас газодинамiчної ефективностi, який не повинен перевищувати зазначеного у технiчнiй документацiї;
7) ефективнiсть освiтлення, округлену до першого знака пiсля коми, значення якої не повинно перевищувати зазначеного в технiчнiй документацiї;
8) клас ефективностi освiтлення, який не повинен перевищувати зазначеного у технiчнiй документацiї;
9) ефективнiсть фiльтрацiї жиру у вiдсотках, округлену до першого знака пiсля коми, значення якої не повинно перевищувати зазначеного в технiчнiй документацiї;
10) клас ефективностi фiльтрацiї жиру, який не повинен перевищувати зазначеного у технiчнiй документацiї;
11) витягування повiтря (м3/год з округленням до найближчого цiлого числа) на мiнiмальнiй i максимальнiй швидкостях за звичайного режиму користування без урахування iнтенсивного режиму або режиму пiдвищеної iнтенсивностi, значення якого не повинно перевищувати зазначеного у технiчнiй документацiї;
12) витягування повiтря (за наявностi) (м3/год з округленням до найближчого цiлого числа) в iнтенсивному режимi або в режимi пiдвищеної iнтенсивностi, значення якого не повинно перевищувати зазначеного у технiчнiй документацiї;
13) рiвень акустичного поширення шуму в повiтрi за шкалою А (дБ з округленням до найближчого цiлого числа) на мiнiмальнiй i максимальнiй швидкостях за звичайного режиму користування, значення якого не повинно бути меншим зазначеного у технiчнiй документацiї;
14) рiвень акустичного поширення шуму в повiтрi за шкалою А (за наявностi) (дБ з округленням до найближчого цiлого числа) в iнтенсивному режимi або режимi пiдвищеної iнтенсивностi, значення якого не повинно бути меншим зазначеного у технiчнiй документацiї;
15) споживану потужнiсть у режимi "вимкнено" (Po) (за наявностi), округлену до другого знака пiсля коми, значення якої не має бути меншим зазначеного у технiчнiй документацiї;
16) споживану потужнiсть у режимi "очiкування" (Ps) (за наявностi), округлену до другого знака пiсля коми, значення якої не має бути меншим зазначеного у технiчнiй документацiї.
Одна мiкрофiша може охоплювати кiлька моделей кухонних витяжок одного постачальника.
Iнформацiя, що мiститься у мiкрофiшi, може бути надана у формi копiї енергетичної етикетки у кольоровому або чорно-бiлому виглядi. У такому разi її змiст повинен вiдповiдати вимогам пунктiв 4, 5 цього роздiлу. Iнформацiя, не зазначена на енергетичнiй етикетцi, має бути надана.
6. Постачальник надає розповсюджувачу для кожної моделi духової шафи та кухонної витяжки електронну енергетичну етикетку, а також електронну мiкрофiшу вiдповiдно до вимог, визначених у пунктах 2 - 5 цього роздiлу.
7. Постачальник повинен мати технiчну документацiю, яка дає змогу перевiрити точнiсть iнформацiї, що мiститься на енергетичнiй етикетцi та мiкрофiшi, i надавати її на запит органiв державного ринкового нагляду.
8. Технiчна документацiя для духових шаф має мiстити:
1) iнформацiю про повне найменування та мiсцезнаходження постачальника;
2) загальний опис моделi духової шафи, достатнiй для її однозначної iдентифiкацiї, включаючи модель духової шафи (наприклад, код, який зазвичай складається з лiтер i цифр), що вiдрiзняє конкретну модель духової шафи вiд iнших моделей тiєї самої торговельної марки або того самого постачальника;
3) вiдомостi про технiчнi параметри духової шафи, необхiднi для проведення вимiрювань, а саме:
кiлькiсть камер, об'єм кожної камери, джерело тепла для кожної камери, функцiя (функцiї) нагрiвання (за звичайного режиму та/або режиму примусової конвекцiї) для кожної камери;
обсяг енергоспоживання на цикл для кожної камери духової шафи (за наявностi) у звичайному режимi та режимi примусової конвекцiї. Вимiряний обсяг енергоспоживання виражається у кВт·год (для електричних i газових духовок) та в МДж (для газових духовок) з округленням до другого знака пiсля коми;
iндекс енергоефективностi кожної камери духової шафи з округленням до першого знака пiсля коми;
клас енергоефективностi для кожної камери духової шафи;
4) копiю розрахункiв i результатiв розрахункiв;
5) посилання на нацiональнi стандарти, зокрема тi, що вiдповiдають вiдповiдним гармонiзованим європейським стандартам, та iншi стандарти i технiчнi специфiкацiї, що застосовувалися (за потреби);
6) пiдпис представника постачальника.
9. Технiчна документацiя для кухонних витяжок має мiстити:
iнформацiю про повне найменування та мiсцезнаходження постачальника;
загальний опис моделi кухонної витяжки, достатнiй для її однозначної iдентифiкацiї, включаючи модель кухонної витяжки (наприклад, код, який зазвичай складається з лiтер i цифр), що вiдрiзняє конкретну модель кухонної витяжки вiд iнших моделей тiєї самої торговельної марки або того самого постачальника;
вiдомостi про технiчнi параметри кухонної витяжки, необхiднi для проведення вимiрювань, зокрема:
iндекс енергоефективностi, округлений до першого знака пiсля коми;
клас енергоефективностi;
рiчний обсяг енергоспоживання, округлений до першого знака пiсля коми, кВт·год/рiк;
коефiцiєнт збiльшення часу f, округлений до першого знака пiсля коми;
газодинамiчну ефективнiсть, округлену до першого знака пiсля коми;
клас газодинамiчної ефективностi;
вимiряне значення витягування повiтря в точцi оптимального ККД, округлене до першого знака пiсля коми, м3/год;
вимiряне значення рiзницi статичного тиску в точцi оптимального ККД, округлене до найближчого цiлого числа, Па;
вимiряне значення електричної споживаної потужностi в точцi оптимального ККД, округлене до першого знака пiсля коми, Вт;
середню освiтленiсть системи освiтлення на варильнiй поверхнi, округлену до найближчого цiлого числа, люкс;
номiнальну споживану потужнiсть системи освiтлення на варильнiй поверхнi, округлену до першого знака пiсля коми, Вт;
вимiряне значення ефективностi освiтлення, округлене до найближчого цiлого числа, люкс/Вт;
клас ефективностi освiтлення;
вимiряне значення ефективностi фiльтрацiї жиру, округлене до першого знака пiсля коми;
клас ефективностi фiльтрацiї жиру;
споживану потужнiсть у режимi "вимкнено" (за наявностi), округлену до другого знака пiсля коми, Вт;
споживану потужнiсть у режимi "очiкування" (за наявностi), округлену до другого знака пiсля коми, Вт;
рiвень акустичного поширення шуму в повiтрi за шкалою А на мiнiмальнiй i максимальнiй швидкостях за звичайного режиму користування, округлений до найближчого цiлого числа, дБ;
рiвень акустичного поширення шуму в повiтрi за шкалою А (за наявностi) в iнтенсивному режимi або режимi пiдвищеної iнтенсивностi, округлений до найближчого цiлого числа, дБ;
значення витягування повiтря на мiнiмальнiй i максимальнiй швидкостях за звичайного режиму користування, округлене до першого знака пiсля коми, м3/год;
значення витягування повiтря в iнтенсивному режимi або в режимi пiдвищеної iнтенсивностi, округлене до першого знака пiсля коми, м3/год;
копiю розрахункiв i результатiв розрахункiв;
посилання на нацiональнi стандарти, зокрема тi, що вiдповiдають вiдповiдним гармонiзованим європейським стандартам, та iншi стандарти i технiчнi специфiкацiї, що застосовувалися (за потреби);
пiдпис представника постачальника.
10. До наведеного перелiку постачальники можуть надавати додаткову iнформацiю.
11. Розповсюджувач забезпечує у пунктах продажу кожну духову шафу або кухонну витяжку енергетичною етикеткою та мiкрофiшою, прикрiплює їх на переднiй чи верхнiй лицьовiй панелi духової шафи або кухонної витяжки, або в безпосереднiй близькостi до приладу так, щоб можна було iдентифiкувати належнiсть енергетичної етикетки до цiєї моделi без необхiдностi читати назву торговельної марки та номер моделi на етикетцi. Нiщо не повинно закривати або зменшувати їх видимiсть.
12. Постачальники та розповсюджувачi зазначають у технiчних рекламних матерiалах з описом технiчних параметрiв духової шафи та кухонної витяжки iнформацiю про клас енергоефективностi конкретної моделi духової шафи та кухонної витяжки.
III. Продаж на вiдстанi та iншi форми продажу
1. Якщо духова шафа та кухонна витяжка пропонуються для продажу або напрокат чи лiзинг за поштовим замовленням, каталогом чи в iнший спосiб, а кiнцевий споживач не має змоги побачити духову шафу та кухонну витяжку, розповсюджувач гарантовано повинен забезпечити кiнцевого споживача iнформацiєю вiдповiдно до вимог, визначених у пунктах 2, 3 цього роздiлу, до того, як вiн придбає, вiзьме напрокат чи у лiзинг духову шафу та кухонну витяжку.
2. У разi якщо кiнцевi споживачi не можуть побачити духову шафу, їм надається iнформацiя про:
найменування або торговельну марку постачальника;
код моделi духової шафи, достатнiй для її однозначної iдентифiкацiї;
клас енергоефективностi, який не має перевищувати зазначеного у технiчнiй документацiї;
обсяг енергоспоживання за цикл для кожної камери духової шафи (за наявностi) у звичайному режимi та режимi примусової конвекцiї. Обсяг енергоспоживання виражається в кВт·год (для електричних i газових духовок) та в МДж (для газових духовок), округлюється до другого знака пiсля коми. Значення не може бути нижчим зазначеного в технiчнiй документацiї;
кiлькiсть камер;
джерело (джерела) енергiї для кожної камери та об'єм кожної камери.
3. У разi якщо кiнцевi споживачi не можуть побачити кухонну витяжку, їм надається iнформацiя про:
найменування або торговельну марку постачальника;
код моделi кухонної витяжки, достатнiй для її однозначної iдентифiкацiї, враховуючи данi, наведенi нижче;
клас енергоефективностi, який не має перевищувати зазначеного у технiчнiй документацiї;
рiчний обсяг енергоспоживання, який не має бути нижче зазначеного у технiчнiй документацiї, кВт·год;
клас газодинамiчної ефективностi, який не має перевищувати зазначеного у технiчнiй документацiї;
клас ефективностi освiтлення, який не має перевищувати зазначеного у технiчнiй документацiї;
клас ефективностi фiльтрацiї жиру, який не має перевищувати зазначеного у технiчнiй документацiї;
рiвень акустичного поширення шуму в повiтрi за шкалою А на мiнiмальнiй i максимальнiй швидкостях при звичайному режимi користування, який не має бути меншим зазначеного у технiчнiй документацiї, дБ з округленням до найближчого цiлого числа.
4. Якщо духова шафа та кухонна витяжка реалiзуються для продажу, напрокат або у лiзинг у дистанцiйний спосiб (через мережу Iнтернет), надається iнформацiя, вимоги до якої зазначенi у додатку 2 до цього Технiчного регламенту.
5. Клас енергоефективностi кухонної шафи визначається вiдповiдно до таблицi 1 додатка 3 до цього Технiчного регламенту.
6. Клас енергоефективностi, клас газодинамiчної ефективностi, клас ефективностi освiтлення, клас ефективностi фiльтрацiї жиру кухонної витяжки визначаються згiдно з таблицями 2 - 5 додатка 3 до цього Технiчного регламенту.
7. Рiчний обсяг енергоспоживання розраховується вiдповiдно до додатка 4 до цього Технiчного регламенту.
8. Iнформацiя, що мiститься у мiкрофiшi, надається вiдповiдно до вимог, визначених в пунктах 4, 5 роздiлу II цього Технiчного регламенту.
9. Шрифт, яким зазначається iнформацiя, має давати змогу кiнцевому споживачу ознайомитися з цiєю iнформацiєю без використання спецiального приладу.
10. Реклама для будь-якої форми дистанцiйної торгiвлi чи маркетингу для конкретної моделi духової шафи та кухонної витяжки, на яку поширюється дiя цього Технiчного регламенту, включає iнформацiю про клас енергоефективностi у разi зазначення в такiй рекламi iнформацiї про споживання енергетичних ресурсiв або цiну.
IV. Методи вимiрювання
Iнформацiя, яка зазначається постачальником на енергетичнiй етикетцi та мiкрофiшi, отримується за результатами вимiрювань i розрахункiв та нацiональних стандартiв на методи вимiрювання, що вiдповiдають гармонiзованим європейським стандартам.
V. Державний ринковий нагляд
1. Державний ринковий нагляд за вiдповiднiстю духових шаф та кухонних витяжок вимогам Технiчного регламенту енергетичного маркування енергоспоживчих продуктiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 07 серпня 2013 року N 702, та цього Технiчного регламенту здiйснюється органами державного ринкового нагляду в межах сфер їх вiдповiдальностi та передбачає встановлення наявностi енергетичної етикетки i мiкрофiшi, їх вiдповiдностi вимогам, визначеним у пунктах 2 - 5 роздiлу II цього Технiчного регламенту, та проведення перевiрки вiдповiдностi фактичних технiчних характеристик духової шафи та кухонної витяжки.
2. Перевiрка вiдповiдностi фактичних технiчних характеристик духової шафи або кухонної витяжки вимогам цього Технiчного регламенту проводиться органами державного ринкового нагляду шляхом перевiрки характеристик однiєї духової шафи або кухонної витяжки вiдповiдної моделi. Модель духової шафи або кухонної витяжки вiдповiдає встановленим вимогам, якщо:
1) значення, зазначенi у технiчнiй документацiї згiдно з пунктом 13 Технiчного регламенту енергетичного маркування енергоспоживчих продуктiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 07 серпня 2013 року N 702, та (де це можливо) значення, якi використовувались для розрахунку, не є бiльш сприятливими для постачальника, нiж вiдповiднi значення, визначенi у протоколах перевiрки;
2) значення, зазначенi на енергетичнiй етикетцi та мiкрофiшi, не є бiльш сприятливими для постачальника, нiж отриманi значення за результатами перевiрки, а також зазначений клас енергоефективностi не є бiльш сприятливим для постачальника, нiж клас, визначений такими значеннями;
3) значення вiдповiдних параметрiв, вимiрянi пiд час перевiрки, та значення, розрахованi з вимiрювань, визначенi пiд час перевiрки органами державного ринкового нагляду вiдповiдної одиницi моделi, вiдповiдають допустимим похибкам.
3. Якщо за результатами перевiрки виявлено невiдповiднiсть показникiв вимогам пiдпунктiв 1, 2 пункту 2 цього роздiлу, духова шафа або кухонна витяжка та iншi духовi шафи або кухоннi витяжки вiдповiдної моделi не вiдповiдають вимогам цього Технiчного регламенту.
4. Якщо органами державного ринкового нагляду за результатами перевiрки виявлено невiдповiднiсть показникiв вимогам пiдпункту 3 пункту 2 цього роздiлу, проводиться додаткова перевiрка трьох духових шаф або кухонних витяжок тiєї самої моделi. Як альтернатива допускається, щоб вiдiбранi три додатковi пристрої представляли одну або кiлька рiзних моделей, якi зазначено як еквiвалентнi в технiчнiй документацiї постачальника.
5. Духова шафа або кухонна витяжка вiдповiдає вимогам цього Технiчного регламенту, якщо результати перевiрки вiдповiдають допустимим похибкам, зазначеним у додатку 5 до цього Технiчного регламенту.
6. Духова шафа або кухонна витяжка не вiдповiдає вимогам цього Технiчного регламенту, якщо результати перевiрки не вiдповiдають допустимим похибкам.
Вимiрювання та розрахунки мають проводитися вiдповiдно до роздiлу IV цього Технiчного регламенту.
7. Допустимi похибки передбаченi лише для перевiрки характеристик органами державного ринкового нагляду. Допустимi похибки не мають використовуватися постачальниками пiд час встановлення значень, що наводяться в технiчнiй документацiї. Значення та класи, що зазначаються на енергетичнiй етикетцi та мiкрофiшi, не мають вiдрiзнятися вiд значень, вказаних у технiчнiй документацiї.
VI. Класи енергоефективностi духової шафи та кухонної витяжки
1. Клас енергоефективностi духової шафи та кухонної витяжки визначається згiдно з таблицями 1 - 2 додатка 3 до цього Технiчного регламенту.
2. Клас газодинамiчної ефективностi кухонної витяжки визначається згiдно з таблицею 3 додатка 3 до цього Технiчного регламенту.
3. Клас ефективностi освiтлення кухонної витяжки визначається згiдно з таблицею 4 додатка 3 до цього Технiчного регламенту.
4. Клас ефективностi фiльтрацiї жиру кухонної витяжки визначається згiдно з таблицею 5 додатка 3 до цього Технiчного регламенту.
5. Енергетична етикетка:
для духових шаф має вiдповiдати вимогам пунктiв 1 - 3 додатка 1 до цього Технiчного регламенту;
для кухонних витяжок з класами енергоефективностi A ++, A, B, C, D та E має вiдповiдати вимогам пунктiв 5, 7 додатка 1 до цього Технiчного регламенту або за можливостi постачальника - вимогам пунктiв 6, 7 додатка 1 до цього Технiчного регламенту;
для кухонних витяжок, введених в обiг з 01 сiчня 2020 року, з класами енергоефективностi A +++, A ++, A +, A, B, C та D має вiдповiдати вимогам пунктiв 6, 7 додатка 1 до цього Технiчного регламенту.
Заступник директора Департаменту систем життєзабезпечення та житлової полiтики | В. В. Токаренко |
Додаток 1 до Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових духових шаф та кухонних витяжок (пункт 1 роздiлу II) |
Форма (зразки) енергетичної етикетки
1. Енергетична етикетка для кожної камери електричної духової шафи оформлюється за таким зразком:
2. Енергетична етикетка для кожної камери газової духової шафи оформлюється за таким зразком:
3. Енергетична етикетка для електричних та газових духових шаф має бути розмiром щонайменше 85 х 170 мiлiметрiв. Якщо енергетична етикетка виготовляється у бiльшому форматi, її розмiри мають бути збiльшенi пропорцiйно.
Пiд час виготовлення кольорової енергетичної етикетки необхiдно використовувати блакитний, пурпуровий, жовтий i чорний кольори, фон бiлий.
Колiр будь-якого елемента енергетичної етикетки утворюється шляхом сполучення зазначених кольорiв у вiдсотковому складi кожного з них.
Для позначення кольору елемента використовується комбiнацiя з чотирьох знакiв (цифр), якi означають вiдсотковий склад кольорiв, у такiй послiдовностi: блакитний, пурпуровий, жовтий, чорний.
Наприклад: позначення кольору елемента енергетичної етикетки "00-70-X-00" вказує на те, що вiн складається з 0 вiдсоткiв блакитного кольору, 70 - пурпурового, 100 - жовтого i 0 вiдсоткiв чорного кольору.
4. Енергетична етикетка для електричних та газових духових шаф має вiдповiдати таким вимогам:
1) межа:
лiнiї - завтовшки 4 pt;
колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;
заокругленi кути - 3 мiлiметри;
2) кольорова панель: кольори - X-51-00-27 та 00-16-X-00;
3) енергетичний логотип:
колiр - X-00-00-00;
пiктограма кольорової панелi та енергетичного логотипа згiдно зi зразком;
ширина - 70 мiлiметрiв;
висота - 14 мiлiметрiв;
4) межа:
лiнiя - завтовшки 1,5 pt;
колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;
довжина - 70 мiлiметрiв;
5) шкала A+++ - D:
стрiлка:
висота - 5,5 мiлiметрiв;
пробiл - 1 мiлiметр;
кольори:
вищий клас - X-00-X-00;
другий клас - 70-00-X-00;
третiй клас - 30-00-X-00;
четвертий клас - 00-00-X-00;
п'ятий клас - 00-30-X-00;
шостий клас - 00-70-X-00;
останнiй клас - 00-X-X-00;
текст:
Calibri bold - 18 pt;
великi лiтери бiлого кольору;
символи '+':
Calibri bold - 12 pt;
бiлого кольору, вирiвнянi в один ряд;
6) клас енергоефективностi:
стрiлка:
ширина - 20 мiлiметрiв;
висота - 10 мiлiметрiв;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв;
текст:
Calibri bold - 24 pt;
велика лiтера бiлого кольору, що означає клас енергоефективностi, розмiщується на тому самому рiвнi, що й вiдповiдна стрiлка;
символи '+':
Calibri bold - 18 pt;
бiлого кольору, вирiвнянi в один ряд;
7) енергоспоживання за цикл:
межа:
лiнiя - 1,5 pt;
колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;
заокругленi кути - 3 мiлiметри;
показник:
Calibri bold - 19 pt;
Calibri regular - 10 pt;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв;
8) об'єм:
межа:
лiнiя - завтовшки 1,5 pt;
колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;
заокругленi кути - 3 мiлiметри;
показник:
Calibri bold - 20 pt;
Calibri regular - 10 pt;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв;
9) найменування або торговельна марка постачальника духової шафи;
10) модель духової шафи;
11) мiсце для зазначення найменування або торговельної марки постачальника та моделi духової шафи розмiром 70 х 13 мiлiметрiв;
12) номер i дата нормативно-правового акта, яким затверджено Технiчний регламент енергетичного маркування побутових духових шаф та кухонних витяжок (наказ Мiнiстерства регiонального розвитку, будiвництва та житлово-комунального господарства України вiд 07 лютого 2018 року N 28):
Calibri bold - 10 pt;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв.
5. Енергетична етикетка для кухонних витяжок, введених в обiг з дня набрання чинностi Технiчним регламентом енергетичного маркування побутових духових шаф та кухонних витяжок, оформлюється за таким зразком:
6. Енергетична етикетка для кухонних витяжок, введених в обiг з 01 сiчня 2020 року, оформлюється за таким зразком:
7. Енергетична етикетка для кухонних витяжок має бути розмiром щонайменше 60 х 120 мiлiметрiв. Якщо енергетична етикетка виготовляється у бiльшому форматi, її розмiри мають бути збiльшенi пропорцiйно.
Пiд час виготовлення кольорової енергетичної етикетки необхiдно використовувати блакитний, пурпуровий, жовтий i чорний кольори, фон бiлий.
Колiр будь-якого елемента енергетичної етикетки утворюється шляхом сполучення зазначених кольорiв у вiдсотковому складi кожного з них.
Для позначення кольору елемента використовується комбiнацiя з чотирьох знакiв (цифр), якi означають вiдсотковий склад кольорiв, у такiй послiдовностi: блакитний, пурпуровий, жовтий, чорний.
Наприклад: позначення кольору елемента енергетичної етикетки "00-70-X-00" вказує на те, що вiн складається з 0 вiдсоткiв блакитного кольору, 70 - пурпурового, 100 - жовтого i 0 вiдсоткiв чорного кольору.
8. Енергетична етикетка для кухонних витяжок має вiдповiдати таким вимогам:
1) межа:
лiнiя - 3 pt;
колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;
заокругленi кути - 2 мiлiметри;
2) кольорова панель: кольори - X-51-00-27 та 00-16-X-00;
3) енергетичний логотип:
колiр - X-00-00-00;
пiктограма кольорової панелi та енергетичного логотипа згiдно зi зразком;
ширина - 51 мiлiметр;
висота - 10 мiлiметрiв;
4) межа пiд логотипом:
лiнiя - 1 pt;
колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;
довжина - 51 мiлiметр;
5) шкала класiв енергоефективностi:
стрiлка - заввишки 4 мiлiметри;
пробiл - 0,75 мiлiметра;
кольори:
вищий клас - X-00-X-00;
другий клас - 70-00-X-00;
третiй клас - 30-00-X-00;
четвертий клас - 00-00-X-00;
п'ятий клас - 00-30-X-00;
шостий клас - 00-70-X-00;
останнiй клас - 00-X-X-00;
текст:
Calibri bold - 10 pt;
великi лiтери бiлого кольору;
символи '+':
Calibri bold - 7 pt;
бiлого кольору, вирiвнянi в один ряд;
6) клас енергоефективностi:
стрiлка:
ширина - 15 мiлiметрiв;
висота - 8 мiлiметрiв;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв;
текст:
Calibri bold - 17 pt;
велика лiтера бiлого кольору, що означає клас енергоефективностi, розмiщується на тому самому рiвнi, що й вiдповiдна стрiлка;
символи '+':
Calibri bold - 12 pt;
бiлого кольору, вирiвнянi в один ряд;
7) рiчний обсяг енергоспоживання:
межа:
лiнiя - 1 pt;
колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;
заокругленi кути - 2,5 мiлiметра;
показник:
перший рiвень:
Calibri bold - 21 pt;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв;
другий рiвень:
Calibri regular - 8 pt;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв;
8) газодинамiчна ефективнiсть:
пiктограма згiдно зi зразком;
межа:
лiнiя - 1 pt;
колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;
заокругленi кути - 2,5 мiлiметра;
показник:
перший рiвень:
Calibri regular - 6 pt;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв;
другий рiвень:
Calibri bold - 11,5 pt;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв;
9) ефективнiсть освiтлення:
пiктограма згiдно зi зразком;
межа:
лiнiя - 1 pt;
колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;
заокругленi кути - 2,5 мiлiметра;
показник:
перший рiвень:
Calibri regular - 6 pt;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв;
другий рiвень:
Calibri bold - 11,5 pt;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв;
10) ефективнiсть фiльтрацiї жиру:
пiктограма згiдно зi зразком;
межа:
лiнiя - 1 pt;
колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;
заокругленi кути - 2,5 мiлiметра;
показник:
перший рiвень:
Calibri regular - 10 pt;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв;
другий рiвень:
Calibri bold - 14 pt;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв;
11) рiвень шуму:
пiктограма згiдно зi зразком;
межа:
лiнiя - 1 pt;
колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;
заокругленi кути - 2,5 мiлiметра;
показник:
перший рiвень:
Calibri regular - 6 pt;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв;
другий рiвень:
Calibri bold - 11,5 pt;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв;
12) найменування або торговельна марка постачальника кухонної витяжки;
13) модель кухонної витяжки;
14) мiсце для зазначення найменування або торговельної марки постачальника та моделi кухонної витяжки розмiром 51 х 9 мiлiметрiв;
15) номер i дата нормативно-правового акта, яким затверджено Технiчний регламент енергетичного маркування побутових духових шаф та кухонних витяжок (наказ Мiнiстерства регiонального розвитку, будiвництва та житлово-комунального господарства України вiд 07 лютого 2018 року N 28):
Calibri bold - 8 pt;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв.
Додаток 2 до Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових духових шаф та кухонних витяжок (пункт 4 роздiлу III) |
Iнформацiя, яка надається кiнцевим
споживачам, якщо духова шафа та кухонна витяжка
реалiзуються для продажу, напрокат або у лiзинг у
дистанцiйний спосiб
(через мережу Iнтернет)
1. Електронна енергетична етикетка, що надається постачальниками згiдно з пунктом 6 роздiлу II Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових духових шаф та кухонних витяжок (далi - Технiчний регламент), демонструється на механiзмi вiдображення разом iз цiною духової шафи та кухонної витяжки. Для духових шаф вiдповiдна енергетична етикетка має бути показана для кожної камери духової шафи. Електронна енергетична етикетка має бути чiтко видима, мати розмiр вiдповiдно до додатка 1 до Технiчного регламенту, а також може вiдображатися з використанням вбудованого дисплея. У разi застосування вбудованого дисплея електронна енергетична етикетка вiдображається з використанням мишi або шляхом збiльшення зображення на сенсорному екранi.
2. Зображення, що використовується для доступу до електронної енергетичної етикетки пiд час застосування вбудованого дисплея, має вiдповiдати таким вимогам:
1) колiр стрiлки позначення класу енергоефективностi духової шафи та кухонної витяжки має вiдповiдати класу енергоефективностi, зазначеному на електроннiй енергетичнiй етикетцi;
2) клас енергоефективностi духової шафи та кухонної витяжки має зазначатися бiлим кольором i таким самим шрифтом, як i цiна;
3) стрiлка позначення класу енергоефективностi духової шафи та кухонної витяжки повинна мати один iз таких форматiв:
3. У разi застосування вбудованого дисплея має бути дотримано таких вимог щодо вiдображення енергетичної етикетки:
1) позначення класу енергоефективностi, що демонструється на механiзмi вiдображення разом iз цiною духової шафи та кухонної витяжки;
2) позначення класу енергоефективностi має мiстити посилання на електронну енергетичну етикетку;
3) електронна енергетична етикетка вiдображається з використанням мишi або шляхом збiльшення зображення на сенсорному екранi;
4) електронна енергетична етикетка вiдображається як додаткове вiкно, нова вкладка чи сторiнка або допомiжне зображення на екранi;
5) для збiльшення електронної енергетичної етикетки на сенсорному екранi застосовуються вiдповiднi методи збiльшення зображення на таких екранах;
6) вiдображення електронної енергетичної етикетки може бути припинено шляхом її закриття;
7) альтернативний текст для графiки, що вiдображається у разi неможливостi вiдображення електронної енергетичної етикетки, мiстить клас енергоефективностi духової шафи та кухонної витяжки, який повинен зазначатися таким самим шрифтом, як i цiна.
4. Мiкрофiша, що надають постачальники згiдно з пунктами 4, 5 роздiлу II Технiчного регламенту, демонструється на механiзмi вiдображення разом iз цiною духової шафи та кухонної витяжки. Мiкрофiша має бути чiтко видима, може вiдображатися iз застосуванням вбудованого дисплея, при цьому посилання, що використовується для доступу до мiкрофiшi, повинно мати чiткий i розбiрливий напис "Мiкрофiша". У разi застосування вбудованого дисплея мiкрофiша вiдображається з використанням мишi або шляхом збiльшення зображення на сенсорному екранi.
Додаток 3 до Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових духових шаф та кухонних витяжок (пункт 5 роздiлу III) |
Класи енергоефективностi
1. Класи енергоефективностi для духової шафи визначаються окремо для кожної камери духової шафи на основi iндексiв енергоефективностi, зазначених у таблицi 1.
Iндекс енергоефективностi духових шаф обчислюється за формулою, зазначеною у роздiлi I додатка 4 до Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових духових шаф та кухонних витяжок (далi - Технiчний регламент).
Таблиця 1
Класи енергоефективностi духових шаф
Клас енергоефективностi | Iндекс енергоефективностi (EEIcavity) |
A+++ (найбiльш ефективний) | EEIcavity < 45 |
A++ | 45 < EEIcavity < 62 |
A+ | 62 < EEIcavity < 82 |
A | 82 < EEIcavity < 107 |
B | 107 < EEIcavity < 132 |
C | 132 < EEIcavity < 159 |
D (найменш ефективний) | EEIcavity > 159 |
2. Класи енергоефективностi кухонної витяжки визначаються на основi iндексiв енергоефективностi, зазначених у таблицi 2.
Iндекс енергоефективностi (EEIhood) кухонних витяжок обчислюється за формулою, зазначеною у пунктi 2 додатка 4 до Технiчного регламенту.
Таблиця 2
Класи енергоефективностi кухонних витяжок
Клас енергоефективностi | Iндекс енергоефективностi (EEIhood) | |
Етикетка, що застосовується з дати набрання чинностi Технiчного регламенту енергетичного маркування духових шаф та кухонних витяжок | Етикетка, що застосовується з 01 сiчня 2020 року | |
A+++ (найбiльш ефективний) | EEIhood < 30 | |
A++ | EEIhood < 37 | 30 < EEIhood < 37 |
A+ | 37 < EEIhood < 45 | 37 < EEIhood < 45 |
A | 45 < EEIhood < 55 | 45 < EEIhood < 55 |
B | 55 < EEIhood < 70 | 55 < EEIhood < 70 |
C | 70 < EEIhood < 85 | 70 < EEIhood < 85 |
D | 85 < EEIhood < 100 | EEIhood > 85 |
E | EEIhood > 100 | |
F | ||
G (найменш ефективний) |
3. Клас газодинамiчної ефективностi визначається на основi значення газодинамiчної ефективностi (FDEhood), зазначеного у таблицi 3. Газодинамiчна ефективнiсть кухонних витяжок обчислюється за формулою, зазначеною у пунктi 3 додатка 4 до Технiчного регламенту.
Таблиця 3
Класи газодинамiчної ефективностi
Клас газодинамiчної ефективностi | Значення газодинамiчної ефективностi (FDEhood) |
A (найбiльш ефективний) | FDEhood > 28 |
B | 23 < FDEhood < 28 |
C | 18 < FDEhood < 23 |
D | 13 < FDEhood < 18 |
E | 8 < FDEhood < 13 |
F | 4 < FDEhood < 8 |
G (найменш ефективний) | FDEhood < 4 |
4. Клас ефективностi освiтлення визначається на основi значення ефективностi освiтлення (LEhood), зазначеного у таблицi 4. Ефективнiсть освiтлення обчислюється за формулою, зазначеною у пунктi 4 додатка 4 до Технiчного регламенту.
Таблиця 4
Класи ефективностi освiтлення
Клас ефективностi освiтлення | Значення ефективностi освiтлення (LEhood) |
A (найбiльш ефективний) | LEhood > 28 |
B | 20 < LEhood < 28 |
C | 16 < LEhood < 20 |
D | 12 < LEhood < 16 |
E | 8 < LEhood < 12 |
F | 4 < LEhood < 8 |
G (найменш ефективний) | LEhood < 4 |
5. Клас ефективностi фiльтрацiї жиру визначається на основi значення ефективностi фiльтрацiї жиру (GFEhood), зазначеного у таблицi 5. Ефективнiсть фiльтрацiї жиру обчислюється за формулою, зазначеною у пунктi 5 додатка 4 до Технiчного регламенту.
Таблиця 5
Класи ефективностi фiльтрацiї жиру (GFEhood)
Клас ефективностi фiльтрацiї жиру | Ефективнiсть фiльтрацiї жиру ( %) |
A (найбiльш ефективний) | GFEhood > 95 |
B | 85 < GFEhood < 95 |
C | 75 < GFEhood < 85 |
D | 65 < GFEhood < 75 |
E | 55 < GFEhood < 65 |
F | 45 < GFEhood < 55 |
G (найменш ефективний) | GFEhood < 45 |
Додаток 4 до Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових духових шаф та кухонних витяжок (пункт 7 роздiлу III) |
Вимiрювання та розрахунки
1. Енергоспоживання камери духової шафи необхiдно вимiрювати протягом одного стандартизованого циклу у звичайному режимi та режимi примусової конвекцiї (за їх наявностi) шляхом нагрiвання стандартного завантаження (порцiї матерiалу), змоченого у водi. Необхiдно перевiрити, чи сягає температура всерединi камери духової шафи заданої температури термостата та/або дисплея керування духової шафи протягом випробувального циклу. Енергоспоживання за цикл, що вiдповiдає режиму оптимальної роботи (звичайний режим або режим примусової конвекцiї), має використовуватися в таких розрахунках:
1) розрахунок iндексу енергоефективностi (EEIcavity) для кожної камери духової шафи здiйснюється за такими формулами:
для електричних духових шаф:
EEIcavity = ECelectric cavity / SECelectric cavity * 100,
SECelectric cavity = 0,0042 * V + 0,55 (у кВт · г),
для газових духових шаф:
EEIcavity = ECgas cavity / SECgas cavity * 100,
SECgas cavity = 0,0042 * V + 3,53 (у МДж),
де EEIcavity - iндекс енергоефективностi кожної камери духової шафи у вiдсотках, округлений до першого знака пiсля коми;
SECelectric cavity - стандартний обсяг енергоспоживання (споживання електроенергiї), необхiдний для нагрiвання пiд час стандартного завантаження камери електричної духової шафи протягом циклу, округлений до другого знака пiсля коми, кВт·год;
SECgas cavity - стандартний обсяг енергоспоживання (споживання газу), необхiдний для нагрiвання пiд час стандартного завантаження камери газової духової шафи протягом циклу, округлений до другого знака пiсля коми, МДж;
V - об'єм камери духової шафи, округлений до найближчого цiлого числа, лiтрiв;
ECelectric cavity - обсяг енергоспоживання, необхiдний для нагрiвання пiд час стандартного завантаження камери електричної духової шафи протягом циклу, округлений до другого знака пiсля коми, кВт·год;
ECgas cavity - обсяг енергоспоживання, необхiдний для нагрiвання пiд час стандартного завантаження камери газової духової шафи протягом циклу, округлений до другого знака пiсля коми, МДж;
2) розрахунок iндексу енергоефективностi кухонної витяжки (EEIhood) здiйснюється за такою формулою:
EEIhood = AEChood / SAEChood * 100,
де SAEChood - стандартний рiчний обсяг енергоспоживання кухонної витяжки, округлений до першого знака пiсля коми, кВт·год/рiк;
AEChood - рiчний обсяг енергоспоживання кухонної витяжки, округлений до першого знака пiсля коми, кВт·год/рiк.
Результат розрахунку iндексу енергоефективностi округлюється до першого знака пiсля коми.
Стандартний рiчний обсяг енергоспоживання (SAEChood) кухонної витяжки обчислюється за такою формулою:
SAEChood = 0,55 * (WBEP + WL) + 15,3
де WBEP - електрична споживана потужнiсть кухонної витяжки в точцi оптимального ККД, округлена до першого знака пiсля коми, Вт;
WL - номiнальна електрична споживана потужнiсть системи освiтлення кухонної витяжки на варильнiй поверхнi, округлена до першого знака пiсля коми, Вт.
Рiчний обсяг енергоспоживання (AEChood) кухонної витяжки обчислюється за такими формулами:
для повнiстю автоматичних кухонних витяжок:
;
для iнших кухонних витяжок:
AEChood = [WBEP * (tH * f) + WL * tL] / (60 * 1000) *365,
де tL - середня тривалiсть освiтлення протягом доби, хвилини (tL = 120);
tH - середня тривалiсть роботи протягом доби, хвилини (tH = 60);
Po - електрична споживана потужнiсть кухонної витяжки у режимi "вимкнено", округлена до другого знака пiсля коми, Вт;
Ps - електрична споживана потужнiсть кухонної витяжки у режимi "очiкування", округлена до другого знака пiсля коми, Вт;
f - коефiцiєнт збiльшення часу, округлений до першого знака пiсля коми, розраховується за такою формулою:
f = 2 - (FDEhood * 3,6) / 100,
3) розрахунок газодинамiчної ефективностi для кухонної витяжки (FDEhood) в точцi оптимального ККД, округленої до першого знака пiсля коми, обчислюється за такою формулою:
FDEhood = (QBEP * PBEP) / (3600 * WBEP) * 100,
де QBEP - iнтенсивнiсть витягування повiтря кухонною витяжкою в точцi оптимального ККД, округлена до першого знака пiсля коми, м3/год;
PBEP - рiзниця статичного тиску кухонної витяжки в точцi оптимального ККД, округлена до найближчого цiлого числа, Па;
WBEP - електрична споживана потужнiсть кухонної витяжки в точцi оптимального ККД, округлена до першого знака пiсля коми, Вт;
4) розрахунок ефективностi освiтлення для кухонної витяжки (LEhood) визначається спiввiдношенням середньої освiтленостi до номiнальної електричної споживчої потужностi системи освiтлення, округлюється до найближчого цiлого числа, люкс на Вт.
Ефективнiсть освiтлення кухонної витяжки обчислюється за такою формулою:
LEhood = Emiddle / WL,
де Emiddle - середня освiтленiсть системи освiтлення на варильнiй поверхнi, вимiряна за стандартних умов та округлена до найближчого цiлого числа, люкс;
WL - номiнальна електрична споживана потужнiсть системи освiтлення кухонної витяжки на варильнiй поверхнi, округлена до першого знака пiсля коми, Вт;
5) розрахунок ефективностi фiльтрацiї жиру для кухонної витяжки (GFEhood) визначається вiдносною часткою жиру, вiдфiльтрованого жировловлювачами, округлюється до першого знака пiсля коми i обчислюється за такою формулою:
GFEhood = [wg / (wr + wt + wg)] * 100 [%],
де wg - маса жиру у фiльтрi-жировловлювачi, у тому числi у всiх знiмних покриттях, округлена до першого знака пiсля коми, грам;
- wr - маса жиру в повiтроводах витяжки, округлена до першого знака пiсля коми, грам;
- wt - маса жиру в абсолютному фiльтрi, округлена до першого знака пiсля коми, грам.
2. Рiвень звукової потужностi (дБ) при розрахунку шуму для кухонної витяжки вимiрюється як акустичний шум, що передається повiтрям, зважений за шкалою "A" (середньозважене значення - LWA) витяжки при найвищому значеннi нормальної експлуатацiї, i округлюється до найближчого цiлого числа.
Додаток 5 до Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових духових шаф та кухонних витяжок (пункт 5 роздiлу V) |
Допустимi похибки
N з/п | Параметри, за якими проводиться перевiрка | Допустима рiзниця значень показникiв |
1 | 2 | 3 |
1 | Вага духової шафи | Визначене значення не перевищує задеклароване бiльше нiж на 5 вiдсоткiв |
2 | Об'єм камери духової шафи | Визначене значення не має бути нижчим задекларованого бiльше нiж на 5 вiдсоткiв |
3 | Обсяг енергоспоживання, необхiдний для нагрiвання стандартного завантаження в камерi електричної та газової духової шафи протягом циклу | Визначене значення не перевищує задеклароване бiльше нiж на 5 вiдсоткiв |
4 | Електрична споживана потужнiсть кухонної витяжки в точцi оптимального ККД та номiнальна електрична споживана потужнiсть системи освiтлення кухонної витяжки на варильнiй поверхнi | Визначене значення не перевищує задеклароване бiльше нiж на 5 вiдсоткiв |
5 | Значення витягування повiтря та рiзницi статичного тиску кухонної витяжки в точцi оптимального ККД | Визначене значення не має бути нижчим задекларованого бiльше нiж на 5 вiдсоткiв |
6 | Максимальне значення витягування повiтря | Визначене значення не перевищує задеклароване бiльше нiж на 8 вiдсоткiв |
7 | Середня освiтленiсть системою освiтлення на варильнiй поверхнi | Визначене значення не має бути нижчим задекларованого бiльше нiж на 5 вiдсоткiв |
8 | Ефективнiсть фiльтрацiї жиру | Визначене значення не має бути нижчим задекларованого бiльше нiж на 5 вiдсоткiв |
9 | Споживана потужнiсть у режимах "вимкнено" та "очiкування" | Визначене значення не перевищує задеклароване
бiльше нiж на 10 вiдсоткiв. Визначене значення не перевищує задеклароване бiльше нiж на 0,10 Вт у разi, якщо споживання енергiї нижче або дорiвнює 1 Вт |
10 | Рiвень акустичного поширення шуму в повiтрi | Вимiряне значення не має бути бiльшим задекларованого |