МIНIСТЕРСТВО ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
м. Київ
26.10.2020 | N 683 |
---|
Про затвердження Технiчного регламенту
енергетичного маркування професiйних
холодильних шаф для зберiгання
Зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 21 грудня 2020 р. за N 1267/35550 |
Вiдповiдно до частини другої статтi 8 Закону України "Про
технiчнi регламенти та оцiнку вiдповiдностi"; постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16
грудня 2015 року N 1057 "Про визначення сфер
дiяльностi, в яких центральнi органи виконавчої
влади та Служба безпеки України здiйснюють
функцiї технiчного регулювання"; Положення про
Мiнiстерство енергетики України, затвердженого
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17 червня
2020 року N 507, наказую:
1. Затвердити Технiчний регламент енергетичного маркування професiйних холодильних шаф для зберiгання, що додається.
2. Установити, що професiйнi холодильнi шафи для зберiгання, якi введенi в обiг до набрання чинностi цим наказом i не вiдповiдають усiм чи окремим вимогам Технiчного регламенту енергетичного маркування професiйних холодильних шаф для зберiгання, затвердженого цим наказом, можуть бути наданi на ринку протягом шести мiсяцiв вiд дати набрання чинностi цим наказом.
3. Директорату з питань формування енерго- та ресурсоефективної полiтики у встановленому законодавством порядку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.
4. Цей наказ набирає чинностi через шiсть мiсяцiв з дня його офiцiйного опублiкування.
5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
В. о. Мiнiстра | О. Буславець |
ПОГОДЖЕНО: | |
Мiнiстр розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України | I. Петрашко |
Т. в. о. Голови Державної регуляторної служби України | О. Мiрошнiченко |
Голова Антимонопольного комiтету України | О. Пiщанська |
Т. в. о. Голови Державної служби України з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв | О. Шевченко |
ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Мiнiстерства енергетики України 26 жовтня 2020 року N 683 |
ТЕХНIЧНИЙ РЕГЛАМЕНТ
енергетичного маркування професiйних
холодильних шаф для зберiгання
I. Загальнi положення
1. Цей Технiчний регламент визначає основнi вимоги щодо енергетичного маркування професiйних холодильних шаф для зберiгання.
Цей Технiчний регламент розроблено на основi Делегованого регламенту Комiсiї (ЄС) N 2015/1094 вiд 05 травня 2015 року, що доповнює Директиву 2010/30/ЄС Європейського Парламенту i Ради стосовно енергетичного маркування професiйних холодильних шаф для зберiгання.
Дiя цього Технiчного регламенту поширюється на професiйнi холодильнi шафи для зберiгання, якi працюють вiд електромережi, в тому числi тi, що призначенi для охолодження харчових продуктiв i кормiв для тварин.
2. Дiя цього Технiчного регламенту не поширюється на:
професiйнi холодильнi шафи для зберiгання, якi живляться переважно вiд джерел енергiї, вiдмiнних вiд електрики;
професiйнi холодильнi шафи для зберiгання, що працюють за допомогою вiддаленої конденсаторної установки;
холодильнi шафи вiдкритого типу, якщо їхня вiдкритiсть є основною вимогою до їхнiх базових функцiй;
холодильнi шафи, спецiально розробленi для обробки харчових продуктiв (окрiм холодильних шаф, що мають лише одне спецiально призначене для обробки харчових продуктiв вiддiлення, корисний об'єм якого становить менше нiж 20 вiдсоткiв вiд загального корисного об'єму холодильної шафи);
холодильнi шафи, спецiально розробленi виключно для розморожування заморожених продуктiв у контрольованому режимi (окрiм холодильних шаф, що мають лише одне спецiально призначене для розморожування заморожених продуктiв вiддiлення);
холодильнi столи;
холодильнi вiтрини та iншi подiбнi форми шаф, призначенi, окрiм охолодження та зберiгання, переважно для виставлення та продажу харчових продуктiв;
холодильнi шафи, у яких не використовується парокомпресiйний цикл охолодження;
професiйнi холодильнi шафи для зберiгання, виготовленi на замовлення в одному екземплярi за iндивiдуальною специфiкацiєю споживача та не еквiвалентнi iншим професiйним холодильним шафам для зберiгання;
холодильники-морозильники;
шафи зi статичним охолодженням;
вбудованi холодильнi шафи;
холодильнi шафи з роликовими стелажами i наскрiзнi холодильнi шафи;
морозильники-скринi.
3. У цьому Технiчному регламентi термiни вживаються у таких значеннях:
вбудована холодильна шафа - закрiплений теплоiзольований холодильний прилад, який призначено для вмонтування у шафу, пiдготовлену нiшу в стiнi або подiбне мiсце, та потребує додаткового меблевого оздоблення;
комбiнована шафа - професiйна холодильна шафа для зберiгання, що має два або бiльше вiддiлення з рiзними температурними режимами для охолодження та зберiгання харчових продуктiв;
морозильна шафа - морозильник для харчових продуктiв, в якому до вiддiлення можна дiстатися через верхню частину приладу або який має як вiддiлення горизонтального типу, так i вiддiлення вертикального типу, але при цьому повний об'єм вiддiлення або вiддiлень горизонтального типу перевищує 75 вiдсоткiв вiд повного об'єму всього приладу;
наскрiзна шафа - професiйна холодильна шафа для зберiгання, доступ до якої можливий з двох бокiв;
професiйна холодильна шафа для зберiгання - теплоiзольований холодильний прилад, призначений для зберiгання харчових продуктiв у непобутових умовах, за винятком демонстрацiї чи надання доступу споживачам, який має одне або бiльше вiддiлень, що вiдкриваються за допомогою одних або бiльше дверцят чи стулок, здатний постiйно пiдтримувати температуру харчових продуктiв у визначених межах вiдповiдно до робочої температури охолодження або замороження та використовує парокомпресiйний цикл;
харчовi продукти - їжа, iнгредiєнти, напої, в тому числi вино, а також iншi призначенi для споживання вироби, що потребують охолодження до визначеної температури;
холодильний стiл - професiйна холодильна шафа для зберiгання з одними або бiльше дверцятами або стулками, розташованими вертикально, iз заглибленнями на верхнiй площинi, у якi можна вставляти контейнери для тимчасового зберiгання харчових продуктiв, таких як начинки для пiци або iнгредiєнти для салатiв та iнше, з метою забезпеченням легкого доступу до них;
холодильник з морозильною камерою - рiзновид комбiнованої холодильної шафи, що має щонайменше одне вiддiлення, призначене винятково для температурного режиму охолодження, та одне вiддiлення, призначене винятково для температурного режиму замороження;
шафа вiдкритого типу - професiйна холодильна шафа для зберiгання, до холодильного корпусу якої можна дiстатися ззовнi, не вiдчиняючи дверцята або стулки; наявнiсть лише одного вiддiлення, до якого можна дiстатися ззовнi, не вiдчиняючи дверцята або стулки, та корисний об'єм якого становить менше нiж 20 вiдсоткiв вiд загального корисного об'єму професiйної холодильної шафи для зберiгання, не достатньо для визначення холодильної шафи шафою вiдкритого типу;
шафа з роликовим стелажем - професiйна холодильна шафа для зберiгання, яка включає в себе одне спецiальне вiддiлення, в яке можна закотити колiсний стелаж;
шафа зi статичним охолодженням - професiйна холодильна шафа для зберiгання без примусової внутрiшньої циркуляцiї повiтря, спецiально розроблена для зберiгання термочутливих харчових продуктiв, що зберiгаються без герметичного пакування, або уникнення висушувальної дiї на них. Наявностi одного вiддiлення зi статичним охолодженням у холодильнiй шафi недостатньо для визначення її шафою iз статичним охолодженням.
Термiни, що застосовуються у додатках до цього Технiчного регламенту, вживаються у значеннях, наведених у додатку 1 до цього Технiчного регламенту.
Iншi термiни вживаються у значеннях, наведених у законах України "Про технiчнi регламенти та оцiнку вiдповiдностi", "Про державний ринковий нагляд i контроль нехарчової продукцiї", "Про загальну безпечнiсть нехарчової продукцiї", Технiчному регламентi енергетичного маркування енергоспоживчих продуктiв, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 07 серпня 2013 року N 702.
II. Обов'язки постачальникiв та розповсюджувачiв
1. Постачальники, якi вводять в обiг та/або експлуатацiю професiйнi холодильнi шафи для зберiгання, повиннi надати розповсюджувачу друковану та електронну енергетичну етикетку, мiкрофiшу, у тому числi електронну, для кожної моделi професiйної холодильної шафи для зберiгання вiдповiдно до вимог цього Технiчного регламенту.
Змiст друкованої та електронної енергетичної етикетки має вiдповiдати вимогам, визначеним у пунктi 2 цього роздiлу.
Форма (зразок) енергетичної етикетки (друкованої та електронної), а також їх опис наведено у додатку 3 до цього Технiчного регламенту.
2. Енергетична етикетка до професiйних холодильних шаф для зберiгання має мiстити таку iнформацiю:
найменування або торговельна марка постачальника професiйних холодильних шаф для зберiгання;
код моделi професiйної холодильної шафи для зберiгання (код, який вiдрiзняє конкретну модель професiйної холодильної шафи для зберiгання вiд iнших моделей тiєї самої торговельної марки або того самого постачальника);
клас енергоефективностi, визначений вiдповiдно до додатка 2 до цього Технiчного регламенту. Стрiлка, на якiй вказано клас енергоефективностi, розмiщується на тому самому рiвнi, що й стрiлка з вiдповiдним класом енергоефективностi;
рiчне споживання електроенергiї, кВт·год у перерахунку на енергiю для кiнцевого споживача, округлене до найближчого цiлого числа i обчислене згiдно з додатком 9 до цього Технiчного регламенту;
загальний корисний об'єм всiх вiддiлень для охолодження, що працюють вiдповiдно до температурного режиму охолодження, виражений в лiтрах. Якщо вiддiлення, що працюють вiдповiдно до температурного режиму охолодження, вiдсутнi, постачальник замiсть значення вказує "- L";
загальний корисний об'єм всiх вiддiлень, що працюють вiдповiдно до температурного режиму замороження, виражений в лiтрах. Якщо вiддiлення, що працюють вiдповiдно до температурного режиму замороження вiдсутнi, постачальник замiсть значення вказує "- L";
клiматичний клас 3, 4 або 5 разом з пов'язаною температурою за сухим термометром в °C i вiдносною вологiстю у вiдсотках, згiдно з таблицею додатка 9 до цього Технiчного регламенту.
3. Енергетична етикетка до професiйних холодильних шаф для зберiгання введених в обiг з дня набрання чинностi цим Технiчним регламентом, оформлюється за зразком наведеним у пунктах 1 або 2 додатка 3 до цього Технiчного регламенту.
4. Енергетична етикетка до професiйних холодильних шаф для зберiгання, введених в обiг через 2 роки та 6 мiсяцiв з дня набрання чинностi цим Технiчним регламентом, оформлюється за зразком наведеним у пунктi 2 додатка 3 до цього Технiчного регламенту.
5. Вимоги до мiкрофiшi, у тому числi електронної, наведено у додатку 4 до цього Технiчного регламенту.
6. Постачальники, якi вводять в обiг та/або експлуатацiю професiйнi холодильнi шафи для зберiгання, повиннi мати технiчну документацiю, яка дає змогу перевiрити точнiсть iнформацiї, що мiститься на енергетичнiй етикетцi та мiкрофiшi. Вимоги до технiчної документацiї наведено у додатку 5 до цього Технiчного регламенту.
7. Постачальники, якi вводять в обiг та/або експлуатацiю професiйнi холодильнi шафи для зберiгання, мають зазначати у рекламi конкретної моделi професiйної холодильної шафи для зберiгання iнформацiю про клас енергоефективностi для цiєї моделi у разi зазначення в такiй рекламi iнформацiї про споживання енергоресурсiв або цiну.
8. Постачальники, якi вводять в обiг та/або експлуатацiю професiйнi холодильнi шафи для зберiгання, мають зазначати у технiчних рекламних матерiалах щодо конкретної моделi професiйної холодильної шафи для зберiгання iнформацiю про її технiчнi параметри та клас енергоефективностi для цiєї моделi.
9. Постачальники професiйних холодильних шаф для зберiгання забезпечують надання розповсюджувачу iнформацiї, яка надається у разi, якщо кiнцевi споживачi не можуть побачити професiйнi холодильнi шафи для зберiгання, окрiм випадкiв їх реалiзацiї дистанцiйним способом (через мережу Iнтернет) згiдно з додатком 6 до цього Технiчного регламенту.
10. Розповсюджувачi професiйних холодильних шаф для зберiгання забезпечують:
1) кожну модель професiйної холодильної шафи для зберiгання у пунктах продажу енергетичною етикеткою, наданою постачальниками вiдповiдно до пунктiв 1 - 4 цього роздiлу, яка прикрiплюється на переднiй панелi професiйної холодильної шафи для зберiгання (її має бути чiтко видно), а також мiкрофiшею, наданою постачальником вiдповiдно до пунктiв 1, 5 цього роздiлу;
2) споживача iнформацiєю, наданою постачальниками вiдповiдно до пункту 9 цього роздiлу, якщо професiйна холодильна шафа для зберiгання пропонується для продажу, у прокат або лiзинг за поштовим замовленням, каталогом, чи в iнший спосiб (окрiм випадкiв їх реалiзацiї дистанцiйним способом через мережу Iнтернет), коли споживач не може побачити професiйної холодильної шафи для зберiгання. Зазначена iнформацiя надається споживачу до того, як вiн придбає, вiзьме у прокат або лiзинг вiдповiдну професiйну холодильну шафу для зберiгання;
3) споживача iнформацiєю, яка надається кiнцевим споживачам, якщо професiйна холодильна шафа для зберiгання реалiзується для продажу, у прокат або у лiзинг дистанцiйним способом (через мережу Iнтернет) згiдно з додатком 7 до цього Технiчного регламенту. Зазначена iнформацiя надається споживачу до того, як вiн придбає, вiзьме у прокат або лiзинг вiдповiдну професiйну холодильну шафу для зберiгання;
4) наявнiсть у рекламi конкретної моделi професiйної холодильної шафи для зберiгання iнформацiї про клас енергоефективностi для цiєї моделi у разi зазначення в такiй рекламi iнформацiї про споживання енергоресурсiв або цiну;
5) наявнiсть у технiчних рекламних матерiалах щодо конкретної моделi професiйної холодильної шафи для зберiгання iнформацiї про її технiчнi параметри та клас енергоефективностi для цiєї моделi.
III. Методи вимiрювання i розрахунку
1. Постачальники, якi вводять в обiг та/або експлуатацiю професiйнi холодильнi шафи для зберiгання, пiд час проведення випробувань для визначення енергетичних характеристик, iнформацiя про якi зазначається в енергетичнiй етикетцi та мiкрофiшi, використовують надiйнi, точнi i вiдтворюванi методи вимiрювання та розрахунку, якi враховують визнанi сучаснi методи вимiрювання i методи розрахунку.
2. Вимiрювання, зазначенi в пунктi 1 цього роздiлу, здiйснюються з використанням нацiональних стандартiв, що є iдентичними гармонiзованим європейським стандартам, або будь-якою iншою методикою вимiрювання. Цi методики мають вiдповiдати вимiрюванням та розрахункам викладеним у додатку 9 до цього Технiчного регламенту.
3. Розрахунок iндексу енергоефективностi професiйної холодильної шафи для зберiгання здiйснюється з використанням нацiональних стандартiв, що є iдентичними гармонiзованим європейським стандартам, або з використанням iнших вiдповiдних методiв розрахунку, якi враховують загальновизнанi сучаснi методи вимiрювання. Цi методи мають вiдповiдати технiчним параметрам розрахунку iндексу енергоефективностi професiйних холодильних шаф для зберiгання викладеним у додатку 8 до цього Технiчного регламенту.
4. Технiчнi параметри, що використовуються для розрахункiв, наведених у додатку 8 до цього Технiчного регламенту, вимiрюються згiдно з додатком 9 до цього Технiчного регламенту.
IV. Вимоги до перевiрки пiд час здiйснення державного ринкового нагляду
1. Державний ринковий нагляд щодо вiдповiдностi професiйних холодильних шаф для зберiгання вимогам цього Технiчного регламенту здiйснюється органами державного ринкового нагляду в межах сфер їх вiдповiдальностi i передбачає встановлення наявностi енергетичної етикетки та мiкрофiшi, їх вiдповiдностi вимогам, зазначеним у пунктах 1 - 5 роздiлу II цього Технiчного регламенту, а також перевiрку вiдповiдностi фактичних технiчних характеристик професiйних холодильних шаф для зберiгання вимогам цього Технiчного регламенту.
2. Пiд час перевiрки вiдповiдностi професiйних холодильних шаф для зберiгання вимогам цього Технiчного регламенту органи державного ринкового нагляду мають застосовувати процедуру проведення перевiрки вiдповiдностi фактичних технiчних характеристик професiйних холодильних шаф для зберiгання визначену у додатку 10 до цього Технiчного регламенту.
3. Органи державного ринкового нагляду використовують методи вимiрювань i розрахункiв вiдповiдно до роздiлу III цього Технiчного регламенту.
4. Органи державного ринкового нагляду пiд час перевiрки застосовують лише допустимi похибки, наведенi у додатку 10 до цього Технiчного регламенту.
5. Органи державного ринкового нагляду застосовують лише допустимi похибки та використовують процедуру, яка зазначена у цьому роздiлi. Не застосовуються iншi похибки (наприклад тi, що встановленi в нацiональних стандартах, що є iдентичними гармонiзованим європейським стандартам, або будь-якою iншою методикою вимiрювання).
В. о. генерального директора Директорату з питань формування енерго- та ресурсоефективної полiтики | В. Гнатовська |
Додаток 1 до Технiчного регламенту енергетичного маркування професiйних холодильних шаф для зберiгання (пункт 3 роздiлу I) |
ТЕРМIНИ,
що застосовуються у додатках до Технiчного
регламенту енергетичного маркування професiйних
холодильних шаф для зберiгання
У додатках до цього Технiчного регламенту термiни вживаються у таких значеннях:
альтернативний текст - текст, що подається як альтернатива графiчнiй iнформацiї та дає змогу представляти iнформацiю в неграфiчнiй формi в разi непридатностi пристроїв для оброблення графiки або для спецiальних пристроїв, що використовують, зокрема, систему синтезу голосу;
вбудований дисплей - вiзуальний iнтерфейс, у якому доступ до зображення або сукупностi даних здiйснюється з використанням мишi або шляхом збiльшення зображення на сенсорному екранi;
вертикальна шафа - професiйна холодильна шафа для зберiгання, загальна висота якої рiвна або вища 1050 мiлiметрiв, з одними чи кiлькома фронтальними дверцятами або стулками, що забезпечують доступ до одного вiддiлення холодильної шафи;
еквiвалентна професiйна холодильна шафа для зберiгання - введена в обiг модель професiйної холодильної шафи для зберiгання з таким же корисним об'ємом, технiчними та експлуатацiйними характеристиками, характеристиками ефективностi, а також типами та об'ємами вiддiлень, як i в iншої моделi професiйної холодильної шафи для зберiгання, введеної в обiг тим самим виробником пiд iншим комерцiйним номером;
корисний об'єм - об'єм харчових продуктiв у межах допустимого завантаження;
механiзм вiдображення - будь-який екран, у тому числi сенсорний екран, або технологiя вiзуалiзацiї, що використовується для вiдображення iнформацiї, яка мiститься в Iнтернетi;
сенсорний екран - екран, що реагує на дотик до нього;
температурний режим замороження - режим, при якому температура харчових продуктiв, що зберiгаються у холодильнiй шафi, постiйно пiдтримується на рiвнi, нижчому -15° C (ця температура вважається найвищою температурою найтеплiшої упаковки, що випробовується);
температурний режим охолодження - режим, при якому температура харчових продуктiв, якi зберiгаються у шафi, постiйно пiдтримується на рiвнi вiд -1° C до 5° C;
холодильник-вiтрина - професiйна холодильна шафа для зберiгання з загальною висотою меншою нiж 1050 мiлiметрiв, з одними чи кiлькома фронтальними дверцятами або стулками, що забезпечують доступ до одного вiддiлення холодильної шафи;
холодильна шафа малої потужностi, або напiвпрофесiйна холодильна шафа - холодильна шафа для зберiгання, здатна постiйно пiдтримувати температурний режим охолодження або замороження в усiх вiддiленнях при умовах навколишнього середовища, що вiдповiдають клiматичному класу 3, якi детально описанi в таблицi додатка 9 до цього Технiчного регламенту. Якщо холодильна шафа здатна пiдтримувати температуру при умовах навколишнього середовища, що вiдповiдають клiматичному класу 4, її не вважають холодильною шафою малої потужностi;
холодильна шафа великої потужностi - професiйна холодильна шафа для зберiгання, що здатна постiйно пiдтримувати температурний режим охолодження або замороження в усiх вiддiленнях при умовах навколишнього середовища, що вiдповiдають клiматичному класу 5, якi детально описанi в таблицi додатка 9 до цього Технiчного регламенту;
шафа для багатоцiльового використання - професiйна холодильна шафа, в рiзних вiддiленнях якої може виставлятись рiзна температура для охолодження та замороження харчових продуктiв.
Додаток 2 до Технiчного регламенту енергетичного маркування професiйних холодильних шаф для зберiгання (пункт 2 роздiлу II) |
Класи енергоефективностi
1. Клас енергоефективностi професiйних холодильних шаф для зберiгання визначається на основi їхнього iндексу енергоефективностi (EEI), як зазначено в таблицi цього додатка.
2. Iндекс енергоефективностi обчислюється згiдно з додатком 8 до цього Технiчного регламенту енергетичного маркування професiйних холодильних шаф для зберiгання.
Таблиця
Класи енергоефективностi професiйних холодильних шаф для зберiгання
Клас енергоефективностi | EEI |
A+++ | EEI < 5 |
A++ | 5 < EEI < 10 |
A+ | 10 < EEI < 15 |
A | 15 < EEI < 25 |
B | 25 < EEI < 35 |
C | 35 < EEI < 50 |
D | 50 < EEI < 75 |
E | 75 < EEI < 85 |
F | 85 < EEI < 95 |
G | 95 < EEI < 115 |
Додаток 3 до Технiчного регламенту енергетичного маркування професiйних холодильних шаф для зберiгання (пункт 1 роздiлу II) |
Форма (зразок) енергетичної етикетки
1. Енергетична етикетка до професiйних холодильних шаф для зберiгання iз класами енергоефективностi вiд A до G оформлюється за таким зразком.
Iнформацiя, яка зазначена у пунктi 2 роздiлу II цього Технiчного регламенту має бути включена до енергетичної етикетки.
Дизайн етикетки має вiдповiдати пункту 3 цього додатка.
2. Енергетична етикетка до професiйних холодильних шаф для зберiгання iз класами енергоефективностi вiд A+++ до G оформлюється за таким зразком.
Iнформацiя, яка зазначена у пунктi 2 роздiлу II цього Технiчного регламенту має бути включена до енергетичної етикетки.
Дизайн етикетки має вiдповiдати пункту 3 цього додатка.
3. Енергетична етикетка до професiйних холодильних шаф для зберiгання оформлюється за таким зразком.
Енергетична етикетка до професiйних холодильних шаф для зберiгання повинна бути розмiром щонайменше 110 x 220 мiлiметрiв. Якщо енергетична етикетка виготовляється у бiльшому форматi, її розмiри мають бути збiльшенi пропорцiйно.
Пiд час виготовлення кольорової енергетичної етикетки необхiдно використовувати блакитний, пурпуровий, жовтий i чорний кольори на бiлому фонi.
Колiр будь-якого елемента енергетичної етикетки утворюється сполученням зазначених кольорiв у вiдсотковому складi кожного з них.
Для позначення кольору елемента використовується комбiнацiя з чотирьох знакiв (цифр), якi означають вiдсотковий склад кольорiв, у такiй послiдовностi: блакитний, пурпуровий, жовтий, чорний.
Наприклад: позначення кольору елемента енергетичної етикетки "00-70-X-00" вказує на те, що вiн складається з 0 вiдсоткiв блакитного кольору, 70 - пурпурового, 100 - жовтого i 0 вiдсоткiв чорного кольору.
Енергетична етикетка до професiйних холодильних шаф для зберiгання має вiдповiдати таким вимогам (згiдно iз цифровими позначеннями, що вiдображенi на зразку):
1) межа:
лiнiї - завтовшки 5 pt;
колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;
заокругленi кути - 3,5 мiлiметри;
2) кольорова панель:
кольори - X-80-00-00 та 00-00-X-00;
3) енергетичний логотип:
кольори - X-00-00-00;
пiктограма кольорової панелi та енергетичного логотипа згiдно зi зразком;
ширина - 92 мiлiметри;
висота - 17 мiлiметрiв;
4) межа:
лiнiя - завтовшки 1 pt;
колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;
довжина - 92,5 мiлiметрiв;
5) шкала A - G:
стрiлка:
висота - 7 мiлiметрiв;
пробiл - 0.75 мiлiметрiв;
кольори:
найвищий клас - X-00-X-00;
другий клас - 70-00-X-00;
третiй клас - 30-00-X-00;
четвертий клас - 00-00-X-00;
п'ятий клас - 00-30-X-00;
шостий клас - 00-70-X-00;
останнiй клас - 00-X-X-00;
текст:
Calibri bold - 19 pt;
великi лiтери бiлого кольору;
символ "+":
Calibri bold - 13 pt, надрядковий iндекс бiлого кольору, в одному ряду;
6) клас енергоефективностi:
стрiлка:
ширина - 26 мiлiметрiв;
висота - 14 мiлiметрiв;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв;
текст:
Calibri bold - 29 pt;
великi лiтери бiлого кольору;
символи "+":
Calibri bold - 18 pt, надрядковий iндекс бiлого кольору, в одному ряду;
7) енергоспоживання:
текст:
Calibri bold - 11 pt;
великi лiтери чорного кольору;
8) щорiчне споживання енергiї в кВт·год/рiк:
межа:
лiнiя - завтовшки 2 pt;
колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;
заокругленi кути - 3,5 мiлiметрiв;
значення - "XYZ":
Calibri bold - 32 pt;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв;
текст "кВт·год/рiк":
Calibri regular - 14 pt;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв;
9) Загальний об'єм всiх вiддiлень, що працюють вiдповiдно до температурного режиму охолодження:
межа:
лiнiя - завтовшки 2 pt;
колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;
заокругленi кути - 3,5 мiлiметрiв;
значення - "XYZ":
Calibri bold - 25 pt;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв;
текст "л":
Calibri regular - 17 pt;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв;
10) Клiматичний клас разом з пов'язаною температурою за сухим термометром i вiдносною вологiстю:
межа:
лiнiя - завтовшки 2 pt;
колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;
заокругленi кути - 3,5 мiлiметрiв;
значення - "X":
Calibri bold - 25 pt;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв;
значення - "XY C - YZ %":
Calibri regular - 14 pt;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв;
11) Загальний об'єм всiх вiддiлень, що працюють вiдповiдно до температурного режиму замороження:
межа:
лiнiя - завтовшки 2 pt;
колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;
заокругленi кути - 3,5 мiлiметрiв;
значення - "YZ":
Calibri bold - 25 pt;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв;
текст "л":
Calibri regular - 17 pt;
колiр чорний - 100 вiдсоткiв;
12) найменування або торговельна марка постачальника;
13) модель професiйної холодильної шафи для зберiгання;
14) мiсце для зазначення найменування або торговельної марки постачальника та моделi професiйної холодильної шафи для зберiгання розмiром 90 x 15 мiлiметрiв;
15) реквiзити нормативно-правового акта, яким затверджено цей Технiчний регламент:
текст:
Calibri bold - 11 pt.
Додаток 4 до Технiчного регламенту енергетичного маркування професiйних холодильних шаф для зберiгання (пункт 5 роздiлу II) |
ВИМОГИ
до мiкрофiшi
1. Мiкрофiша до професiйних холодильних шаф для зберiгання, у тому числi iнструкцiї та iнформацiйнi брошури, якi надаються разом з професiйною холодильною шафою для зберiгання, мають мiстити таку iнформацiю:
1) найменування або торговельна марка постачальника;
2) модель професiйної холодильної шафи для зберiгання;
3) тип моделi вiдповiдно до визначень, наведених у додатку 1 до цього Технiчного регламенту;
4) клас та iндекс енергоефективностi моделi професiйної холодильної шафи для зберiгання, визначений згiдно з додатком 2 до цього Технiчного регламенту;
5) споживання енергiї професiйної холодильної шафи для зберiгання за 24 години та рiчне споживання енергiї у кВт·год, обчислене згiдно з додатком 9 до цього Технiчного регламенту, округлене до найближчого цiлого числа;
6) корисний об'єм кожного вiддiлення;
7) клiматичний клас згiдно з таблицею додатка 9 до цього Технiчного регламенту;
8) напис для холодильних шаф малої потужностi: "Це обладнання призначене для використання при температурi навколишнього середовища до 25° C, тому не пiдходить для використання у професiйних кухнях з високою температурою в примiщеннi";
9) напис для холодильних шаф великої потужностi: "Це обладнання призначене для використання при температурi навколишнього природнього середовища до 40° C".
2. Одна мiкрофiша може охоплювати кiлька моделей професiйних холодильних шаф для зберiгання одного постачальника.
3. Iнформацiя, що мiститься у мiкрофiшi, може бути надана у формi копiї енергетичної етикетки у кольоровому або чорно-бiлому виглядi. У такому разi iнформацiя, зазначена у пунктi 1 цього додатка, яка не зазначена на енергетичнiй етикетцi, має бути надана кiнцевому споживачевi.
Додаток 5 до Технiчного регламенту енергетичного маркування професiйних холодильних шаф для зберiгання (пункт 6 роздiлу II) |
ВИМОГИ
до технiчної документацiї
1. Технiчна документацiя до професiйних холодильних шаф для зберiгання, зазначена в роздiлi II цього Технiчного регламенту, має мiстити таку iнформацiю:
1) повне найменування та мiсцезнаходження постачальника;
2) опис моделi професiйної холодильної шафи для зберiгання для її однозначної iдентифiкацiї;
3) посилання на нацiональнi стандарти, зокрема тi, що узгодженi з європейськими стандартами технiчнi специфiкацiї, що застосовувалися (за потреби);
4) пiдпис представника постачальника;
5) результати вимiрювань та розрахункiв для технiчних параметрiв, зазначених у додатку 9 до цього Технiчного регламенту.
2. Якщо iнформацiя, що мiститься в технiчнiй документацiї до моделi професiйної холодильної шафи для зберiгання, отримано за допомогою розрахункiв на основi еквiвалентної моделi професiйної холодильної шафи для зберiгання, технiчна документацiя повинна мiстити данi таких розрахункiв та випробувань, виконаних постачальниками, щоб перевiрити точнiсть проведених розрахункiв. Така технiчна iнформацiя повинна також мiстити перелiк усiх iнших еквiвалентних моделей професiйних холодильних шаф для зберiгання, якщо iнформацiю було отримано за таких же умов.
3. Iнформацiю, яка мiститься в цiй технiчнiй документацiї, можна об'єднати з технiчною документацiєю, наданою вiдповiдно до заходiв передбачених Технiчним регламентом щодо встановлення системи для визначення вимог з екодизайну енергоспоживчих продуктiв, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 03 жовтня 2018 року N 804.
Додаток 6 до Технiчного регламенту енергетичного маркування професiйних холодильних шаф для зберiгання (пункт 9 роздiлу II) |
IНФОРМАЦIЯ,
яка надається у разi, якщо кiнцевi споживачi не
можуть побачити професiйнi холодильнi шафи для
зберiгання, окрiм випадкiв їх реалiзацiї
дистанцiйним способом (через мережу Iнтернет)
1. Якщо кiнцевi споживачi не можуть побачити професiйнi холодильнi шафи для зберiгання, їм надається iнформацiя, зазначена в роздiлi II цього Технiчного регламенту, у такому порядку:
1) клас енергоефективностi моделi, визначений згiдно з додатком 2 до цього Технiчного регламенту;
2) рiчне споживання енергiї, кВт·год/рiк, округлене до найближчого цiлого числа та обчислене згiдно з додатком 9 до цього Технiчного регламенту;
3) корисний об'єм кожного вiддiлення;
4) клiматичний клас згiдно з додатком 9 до цього Технiчного регламенту;
2. Якщо надається iнша iнформацiя, що мiститься в мiкрофiшi, її слiд надати у формi i порядку, зазначених у додатку 4 до цього Технiчного регламенту.
3. Розмiр i шрифт тексту, яким друкується або вiдображається iнформацiя, зазначена в цьому додатку мають бути розбiрливими.
Додаток 7 до Технiчного регламенту енергетичного маркування професiйних холодильних шаф для зберiгання (пункт 10 роздiлу II) |
IНФОРМАЦIЯ,
яка надається кiнцевим споживачам, якщо
професiйна холодильна шафа для зберiгання
реалiзується для продажу, у прокат або у лiзинг
дистанцiйним способом (через мережу Iнтернет)
1. Електронна енергетична етикетка, що надається постачальниками згiдно з роздiлом II цього Технiчного регламенту, вiдтворюється на механiзмi вiдображення разом iз цiною професiйної холодильної шафи для зберiгання. Електронну енергетичну етикетку має бути чiтко видно, її розмiри мають вiдповiдати вимогам наведеним у додатку 3 до цього Технiчного регламенту, вона може вiдтворюватися з використанням вбудованого дисплея. У разi застосування вбудованого дисплея електронна енергетична етикетка вiдтворюється на екранi за допомогою манiпулятора "миша" або способом збiльшення зображення на сенсорному екранi.
2. Зображення, що використовується для доступу до електронної енергетичної етикетки пiд час застосування вбудованого дисплея, має вiдповiдати таким вимогам:
1) колiр стрiлки позначення класу енергоефективностi професiйної холодильної шафи для зберiгання має вiдповiдати класу енергоефективностi, зазначеному на електроннiй енергетичнiй етикетцi;
2) клас енергоефективностi професiйної холодильної шафи для зберiгання має бути зазначено бiлим кольором i таким самим шрифтом, що i цiна;
3) стрiлка позначення класу енергоефективностi професiйної холодильної шафи для зберiгання повинна мати один iз зазначених форматiв:
3. У разi застосування вбудованого дисплея слiд дотримуватися таких вимог щодо зображення енергетичної етикетки:
1) зображення зазначене у пунктi 2 цього додатку демонструється на механiзмi зображення разом iз цiною професiйної холодильної шафи для зберiгання;
2) позначення класу енергоефективностi має мiстити посилання на електронну енергетичну етикетку;
3) електронна енергетична етикетка вiдтворюється на екранi за допомогою манiпулятора "миша" або способом збiльшення зображення на сенсорному екранi;
4) електронна енергетична етикетка вiдтворюється як додаткове вiкно, нова вкладка чи сторiнка або допомiжне зображення на екранi;
5) для збiльшення електронної енергетичної етикетки на сенсорному екранi застосовуються вiдповiднi методи збiльшення зображення на таких екранах;
6) вiдтворення електронної енергетичної етикетки може бути припинено способом її закриття;
7) альтернативний текст для графiки, що з'являється на екранi у разi неможливостi вiдтворення електронної енергетичної етикетки, мiстить клас енергоефективностi професiйної холодильної шафи для зберiгання, який слiд зазначати таким самим шрифтом, що i цiну.
4. Мiкрофiша, що надається постачальниками згiдно з роздiлом II цього Технiчного регламенту, демонструється на механiзмi зображення разом iз цiною професiйної холодильної шафи для зберiгання. Мiкрофiшу має бути чiтко видно, вона може вiдтворюватися iз застосуванням вбудованого дисплея, при цьому посилання, що використовується для доступу до мiкрофiшi, повинно мати чiткий i розбiрливий напис "Мiкрофiша". У разi застосування вбудованого дисплея мiкрофiша вiдтворюється на екранi за допомогою манiпулятора "миша" або способом збiльшення зображення на сенсорному екранi.
Додаток 8 до Технiчного регламенту енергетичного маркування професiйних холодильних шаф для зберiгання (пункт 3 роздiлу III) |
Розрахунок iндексу енергоефективностi професiйних холодильних шаф для зберiгання
1. Для розрахунку iндексу енергоефективностi (EEI) моделi професiйної холодильної шафи для зберiгання, рiчне споживання енергiї холодильної шафи має порiвнюватись з нормою її рiчного енергоспоживання.
2. Iндекс енергоефективностi обчислюється за такою формулою:
EEI = (AEC / SAEC) x 100,
де AEC = E24h x af x 365,
де AEC - рiчне споживання енергiї холодильною шафою, кВт·год/рiк;
E24h - споживання енергiї холодильною шафою за 24 години;
af - коефiцiєнт коригування, який застосовуватиметься тiльки для холодильних шаф малої потужностi згiдно з додатком 9 до Технiчного регламенту енергетичного маркування професiйних холодильних шаф для зберiгання;
SAEC = M x Vn + N,
SAEC - норма рiчного споживання енергiї холодильної шафи, кВт·год/рiк;
Vn - корисний об'єм обладнання, що складається iз суми корисних об'ємiв усiх вiддiлень холодильної шафи, виражений в лiтрах;
M та N - коефiцiєнти вiдповiдно до таблицi наведеної нижче.
Таблиця
Значення коефiцiєнтiв M та N
Категорiя | Значення M | Значення N |
вертикальний з охолодженням | 1,643 | 609 |
вертикальний iз замороженням | 4,928 | 1472 |
вiтрина з охолодженням | 2,555 | 1790 |
прилавок iз замороженням | 5,840 | 2380 |
Додаток 9 до Технiчного регламенту енергетичного маркування професiйних холодильних шаф для зберiгання (пункт 2 роздiлу II) |
Вимiрювання та розрахунки
1. Умови для проведення вимiрювань для встановлення значень рiчного споживання енергiї та iндексу енергоефективностi професiйних холодильних шаф для зберiгання:
1) температура випробувальних комплектiв має бути вiд - 1° C до 5° C для шаф з охолодженням та нижче - 15° C для шаф iз замороженням;
2) навколишнi умови повиннi вiдповiдати клiматичному класу 4 вiдповiдно до таблицi наведеної нижче, за винятком умов для шаф малої потужностi, якi необхiдно випробовувати в навколишнiх умовах, якi вiдповiдають клiматичному класу 3. До результатiв випробування, отриманих для шаф малої потужностi, в подальшому застосовують коефiцiєнти коригування 1,2 для шаф малої потужностi вiдповiдно до температурного режиму охолодження та 1,1 для шаф малої потужностi вiдповiдно до температурного режиму замороження;
3) Професiйна холодильна шафа для зберiгання має бути випробувана:
вiдповiдно до температурного режиму охолодження у разi, якщо комбiнована холодильна шафа, має щонайменше одне вiддiлення, яке призначене винятково для температурного режиму охолодження;
вiдповiдно до температурного режиму охолодження у разi, якщо професiйна холодильна шафа для зберiгання, має лише одне вiддiлення, яке призначене винятково для температурного режиму охолодження;
вiдповiдно до температурного режиму замороження в усiх iнших випадках.
2. Навколишнi умови клiматичних класiв 3 - 5 вiдповiдно до таблицi нижче.
Таблиця
Навколишнi умови клiматичних класiв 3, 4 та 5
Кiмната випробування клiматичного класу | Температура за сухим термометром, °C | Вiдносна вологiсть, % | Точка роси, °C | Маса водяної пари в сухому повiтрi, г/кг |
3 | 25 | 60 | 16,7 | 12,0 |
4 | 30 | 55 | 20,0 | 14,8 |
5 | 40 | 40 | 23,9 | 18,8 |
Додаток 10 до Технiчного регламенту енергетичного маркування професiйних холодильних шаф для зберiгання (пункт 2 роздiлу IV) |
Процедура проведення перевiрки вiдповiдностi фактичних технiчних характеристик професiйних холодильних шаф для зберiгання вимогам Технiчного регламенту енергетичного маркування професiйних холодильних шаф для зберiгання
1. Перевiрцi пiдлягає одна професiйна холодильна шафа для зберiгання для кожної моделi.
2. Модель професiйної холодильної шафи для зберiгання вважається такою, що вiдповiдає вимогам цього Технiчного регламенту, якщо:
значення, наведенi в технiчнiй документацiї та (де це можливо) значення, що використовуються для розрахунку цих значень, не є сприятливiшими для постачальника, нiж результати вiдповiдних вимiрювань;
заявленi значення вiдповiдають будь-яким вимогам, встановленим у цьому Технiчному регламентi, а будь-яка потрiбна iнформацiя про продукт, надана постачальником, не мiстить значень, якi є сприятливiшими для постачальника, нiж вказанi значення;
у разi перевiрки органами державного ринкового нагляду професiйної холодильної шафи для зберiгання вказанi значення (значення вiдповiдних параметрiв, вимiрянi пiд час перевiрки, та значення, якi обчислюються на основi цих вимiрювань) вiдповiдають допустимим похибкам, наведеним у цьому додатку.
3. Якщо результати, зазначенi в абзацах другому або третьому пункту 2 цього додатка, не досягнутi, модель, а також iншi моделi, якi зазначенi у технiчнiй документацiї як еквiвалентнi, вважаються такими, що не вiдповiдають вимогам цього Технiчного регламенту.
4. Якщо результату, зазначеного в абзацi четвертому пункту 2 цього додатка, не досягнуто, органи державного ринкового нагляду вибирають три додатковi професiйнi холодильнi шафи для зберiгання тiєї самої моделi для перевiрки. Як альтернатива три додатковi професiйнi холодильнi шафи для зберiгання можуть бути однiєї моделi або iншими моделями, якi зазначенi у технiчнiй документацiї як еквiвалентнi.
5. Модель вважається такою, що вiдповiдає вимогам, якщо для цих трьох професiйних холодильних шаф для зберiгання середнє арифметичне значення вiдповiдає допустимим похибкам, наведеним у цьому додатку.
6. Якщо результату, зазначеного у пунктi 5, не досягнуто, модель професiйної холодильної шафи для зберiгання, а також iншi моделi, якi зазначенi у технiчнiй документацiї як еквiвалентнi, вважаються такими, що не вiдповiдають вимогам цього Технiчного регламенту.
Допустимi похибки*
Параметри, за якими проводиться перевiрка | Допустимi похибки |
Корисний об'єм | Не повинно бути меншим за заявлене значення, бiльше нiж на 3 % |
Енергоспоживання (E24год) | Не повинно перевищувати зазначеного значення, бiльше нiж на 10 % |
____________
* Допустимi похибки, зазначенi у
цьому додатку, стосуються лише перевiрки
вимiрюваних параметрiв органами державного
ринкового нагляду та не повиннi
використовуватися постачальником як допустимi
похибки для встановлення значень у технiчнiй
документацiї. Значення та класи на етикетцi або
мiкрофiшi не є сприятливiшими для постачальника,
нiж значення, зазначенi в технiчнiй документацiї.