Документ скасований: Постанова НБУ № 200 від 30.05.2007

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А
м.Київ

вiд 20.08.2001 N 357


Про затвердження Змiн до Правил використання готiвкової iноземної валюти на територiї України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
4 вересня 2001 р. за N 781/5972


     Вiдповiдно до статей 44 та 45 Закону України "Про Нацiональний банк України" та роздiлiв II i III Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" Правлiння Нацiонального банку України ПОСТАНОВЛЯЄ:

     1. Затвердити Змiни до Правил використання готiвкової iноземної валюти на територiї України, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 26.03.98 N 119 та зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 15.04.98 за N 245/2685, що додаються.

     2. Визнати такою, що втратила чиннiсть, постанову Правлiння Нацiонального банку України вiд 15.09.97 N 306 "Про перерахування Державною митною службою України на рахунок в iноземнiй валютi Державного казначейства України iноземної валюти, одержаної як сплата митних платежiв".

     3. Департаменту валютного регулювання (С.О.Яременко) довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України для використання в роботi.

     4. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на Департамент валютного контролю та лiцензування (С.О.Брагiн).

     5. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля її державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

Голова В.С.Стельмах

 

Затверджено
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
20.08.2001 N 357
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
4 вересня 2001 р. за N 781/5972

Змiни до Правил використання готiвкової iноземної валюти на територiї України

     1. У текстi цих Правил слова "обмiнний курс" у всiх вiдмiнках замiнити словами "курс гривнi до iноземних валют" у вiдповiдних вiдмiнках. А також слова "дорожнi чеки" у всiх вiдмiнках замiнити словами "дорожнi чеки мiжнародних платiжних систем" у вiдповiдних вiдмiнках.

     2. Абзац перший пiдпункту 1.1.3 викласти в такiй редакцiї:

     "Загальна сума iноземної валюти готiвкою та/або дорожнiх чекiв мiжнародних платiжних систем у вiльно конвертованiй валютi, що може бути видана одному працiвнику-резиденту чи нерезиденту на вiдрядження за кордон, не може перевищувати суми, установленої iнструкцiєю про перемiщення валюти України, iноземної валюти, банкiвських металiв, платiжних документiв, iнших банкiвських документiв i платiжних карток через митний кордон України, затвердженою постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2000 N 283 i зареєстрованою в Мiнiстерствi юстицiї України 28.07.2000 за N 452/4673 (далi - iнструкцiя)".

     3. У пiдпунктах 1.1.4, 1.2.3, 1.3.3 слова "Порядку перемiщення валюти через митний кордон України" замiнити словом "iнструкцiї".

     4. У пiдпунктi 1.2.2 слова "Порядком перемiщення валюти через митний кордон України" замiнити словом "iнструкцiєю".

     5. У пунктах 1.4, 1.5 слова "Порядку перемiщення валюти через митний кордон України" замiнити словом "iнструкцiї".

     6. Пiдпункт 1.6.2 викласти в такiй редакцiї:

     "1.6.2 Уповноважений банк надає морському агенту-резиденту довiдку на iм'я капiтана судна судновласника-нерезидента для вивезення нерезидентом iноземної валюти та/або дорожнiх чекiв мiжнародних платiжних систем у вiльно конвертованiй валютi на експлуатацiйнi витрати, оплату працi членiв екiпажу та довiдки на iм'я членiв екiпажу судна при здiйсненнi їх репатрiацiї в межах сум, визначених судновласником для цих цiлей".

     7. Абзац перший глави 2 викласти в такiй редакцiї:

     "Використання на територiї України готiвкової iноземної валюти як засобу платежу або як застави дозволяється у разi вiдсутностi в фiзичних осiб - нерезидентiв чи резидентiв, а також повноважних представникiв юридичної особи нерезидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi коштiв у грошовiй одиницi України i неможливостi здiйснення валютнообмiнної операцiї через пункт обмiну iноземної валюти в таких випадках".

     8. Пiдпункт "а" пункту 2.1 глави 2 викласти в такiй редакцiї:

     "а) сплати мита, митних платежiв, зборiв, штрафiв фiзичними особами - резидентами та нерезидентами вiдповiдно до митного законодавства України".

     9. Пункт 2.3 глави 2 викласти в такiй редакцiї:

     "2.3. Використання на територiї України готiвкової iноземної валюти як засобу платежу дозволяється у разi надання суб'єктами пiдприємницької дiяльностi готельних послуг фiзичним особам - нерезидентам з оплатою в iноземнiй валютi, у тому числi зi застосуванням дорожнiх чекiв мiжнародних платiжних систем у вiльно конвертованiй валютi.

     Операцiї з дорожнiми чеками мiжнародних платiжних систем у вiльно конвертованiй валютi суб'єктами пiдприємницької дiяльностi здiйснюються на пiдставi дозволiв, що надаються територiальними управлiннями Нацiонального банку України, i за наявностi агентської угоди мiж суб'єктом пiдприємницької дiяльностi i уповноваженим банком України".

     10. Главу 2 доповнити пунктом 2.4 такого змiсту:

     "2.4. Використання готiвкової iноземної валюти на територiї України як засобу платежу у випадках, що не передбаченi цiєю главою, а також як застави дозволяється за умови отримання iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку України".

     11. Абзац перший глави 3 викласти в такiй редакцiї:

     "Використання готiвкової iноземної валюти як засобу платежу дозволяється у разi здiйснення резидентами - суб'єктами пiдприємницької дiяльностi торгiвлi та надання послуг за межами України на транспортних засобах, що їм належать (орендованi, зафрахтованi або тi, що формуються в Українi), у таких випадках".

     12. Пункти 4.1, 4.3, 4.4 глави 4 викласти в такiй редакцiї:

     "4.1. Дозволяється зараховувати готiвкову iноземну валюту на рахунок в iноземнiй валютi юридичної особи-резидента в разi:

     а) отримання її як благодiйного внеску вiд нерезидента (пiдтверджується прибутковими ордерами, актами тощо);

     б) сплати фiзичними особами - резидентами та нерезидентами державного мита згiдно з чинним законодавством України;

     в) сплати фiзичними особами-нерезидентами зборiв за дiї, пов'язанi з охороною прав на об'єкти iнтелектуальної власностi.

     Фiзичнi особи-нерезиденти подають до уповноваженого банку копiю митної декларацiї про ввезення в Україну готiвкової iноземної валюти, довiдку банку про зняття коштiв з рахунку через уповноважений банк України".

     "4.3. Уповноваженому банку згiдно з власними тарифами дозволяється отримувати комiсiйну винагороду в iноземнiй валютi за операцiями iз зарахування iноземної валюти на рахунок клiєнта, зняття iноземної валюти з рахунку клiєнта, якщо цi операцiї пов'язанi зi сплатою комiсiйної винагороди в iноземнiй валютi iноземному банку-кореспонденту.

     4.4. Уповноважений банк може приймати вiд повноважного представника нерезидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi в касу (для подальшого зарахування на розподiльчий рахунок в iноземнiй валютi, вiдкритий цим банком резиденту - суб'єкту пiдприємницької дiяльностi), готiвкову вiльно конвертовану валюту в сумi, що не перевищує 10 000 (десять тисяч) доларiв США або еквiвалент цiєї суми в iншiй вiльно конвертованiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком України на день здiйснення операцiї, за наявностi:

     а) експортного договору (контракту) резидента , в якому передбачено повну або часткову оплату нерезидентом продукцiї, виконаних робiт, отриманих послуг у готiвковiй вiльно конвертованiй iноземнiй валютi. При цьому загальна сума, прийнята за одним договором (контрактом), не може перевищувати 10 000 (десять тисяч) доларiв США або еквiвалент цiєї суми в iншiй вiльно конвертованiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком України на день здiйснення операцiї, або

     договору (контракту), в якому передбачено повну або часткову оплату в готiвковiй вiльно конвертованiй iноземнiй валютi фрахту судна, що належить судновласнику-резиденту. При цьому сума разової оплати за фрахт судна при заходi його в порт України, де розташований уповноважений банк, у якому вiдкрито поточний рахунок судновласника-резидента, не може перевищувати 10000 (десять тисяч) доларiв США або еквiвалент цiєї суми в iншiй вiльно конвертованiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком України на день зарахування коштiв (копiя документа залишається в уповноваженому банку);

     б) оригiналу митної декларацiї про ввезення повноважним представником нерезидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi в Україну вiльно конвертованої iноземної валюти або довiдки про зняття повноважним представником нерезидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi iноземної валюти з картрахунку нерезидента за допомогою платiжної картки мiжнародних платiжних систем через уповноважений банк. У митнiй декларацiї робиться вiдмiтка уповноваженого банку про зарахування готiвкової iноземної валюти на розподiльчий рахунок в iноземнiй валютi, вiдкритий цим банком резиденту - суб'єкту пiдприємницької дiяльностi. Копiя митної декларацiї з зазначеною вiдмiткою або довiдка про виплату уповноваженим банком (касою або пунктом обмiну iноземної валюти) iноземної валюти з картрахунку нерезидента залишається в уповноваженому банку;

     в) документа, що пiдтверджує повноваження, наданi представнику нерезидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi, на оплату договору (контракту) готiвковою вiльно конвертованою iноземною валютою (копiя документа залишається в уповноваженому банку);

     г) копiї сторiнок паспорта фiзичної особи - повноважного представника нерезидента (що мiстять останнє фото, прiзвище та iм'я, iнформацiю про дату видачi та орган, що видав паспорт, реєстрацiю постiйного мiсця проживання громадянина) або документа, що його замiнює, залишаються в банку".

     13. Главу 4 доповнити новим пунктом 4.5 такого змiсту:

     "4.5. При ввезеннi в Україну повноважним представником нерезидента готiвкової iноземної валюти i здiйсненнi ним валютно-обмiнної операцiї з метою розрахункiв у гривнях на територiях аеропортiв, вокзалiв та портiв з резидентами - суб'єктами пiдприємницької дiяльностi за паливно-мастильнi матерiали, продукти харчування, медикаменти та за наданi послуги пiдставою для зарахування гривень на рахунок резидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi є копiя рахунку (рахунку-фактури), копiя довiдки пункту обмiну iноземної валюти або копiя видаткового касового ордера уповноваженого банку про здiйснення валютнообмiнної операцiї, копiя митної декларацiї про ввезення в Україну готiвкової iноземної валюти, якi залишаються в банку.

     Розрахунки нерезидента з резидентом - суб'єктом пiдприємницької дiяльностi також можуть бути здiйсненi в гривнях, якi були знятi повноважним представником нерезидента з картрахунку нерезидента за допомогою платiжної картки мiжнародних платiжних систем через уповноважений банк, за наявностi довiдки про виплату гривень, наданої уповноваженим банком (касою або пунктом обмiну iноземної валюти), копiя якої разом з копiєю рахунку (рахунку-фактури) залишаються в банку".

     У зв'язку з цим пункти 4.5-4.14 вважати вiдповiдно пунктами 4.6-4.15.

     14. У пунктi 4.9 глави 4 слова "у роздiлi 2 цього Порядку" замiнити словами "у главi 2 цих Правил", а також слова "зазначених у роздiлi 3" замiнити словами "зазначених у главi 3".

     15. Пункти 4.11 та 4.13 глави 4 викласти в такiй редакцiї:

     "4.11. У випадках, передбачених пiдпунктами "г"-"е" пункту 2.1, "а"-"г" пункту 2.2, "а" пункту 2.3, "б" пункту 4.1 iноземна валюта пiдлягає продажу в повнiй сумi на мiжбанкiвському валютному ринку України в установленi термiни".

     "4.13. На територiї України сплата резидентами та нерезидентами зборiв та здiйснення платежiв готiвкою у випадках, не передбачених цими Правилами, проводиться у гривнях, а за умови наявностi iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку України - в iноземнiй валютi".

     16. Пункт 4.15 глави 4 виключити.

Директор Департаменту валютного регулювання С.О.Яременко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.