ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
КИЇВСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ
м.Київ

27 серпня 2001 року N 721


Про затвердження Технологiчної схеми митного оформлення автотранспортних засобiв суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, що здiйснюють мiжнароднi перевезення

     3 метою встановлення технологiї застосування нормативних актiв та роз'яснювальних листiв центрального апарату Держмитслужби щодо митного контролю та митного оформлення автотранспортних засобiв суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, що здiйснюють мiжнароднi перевезення зовнiшньоторговельних вантажiв та пасажирiв,

     НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити Технологiчну схему митного оформлення автотранспортних засобiв суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, що здiйснюють мiжнароднi перевезення (далi-Технологiя), яка додається.

     2. Начальникам оперативних пiдроздiлiв забезпечити неухильне виконання положень Технологiї та iнформувати суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi про її вимоги.

     3. Наказ Київської регiональної митницi вiд 15.03.01 р. N 202 та п. 5 наказу вiд 03.07.01 р. N 549 вважати такими, що втратили чиннiсть.

     4. Начальнику загального вiддiлу (Груша В.М.) забезпечити тиражування наказу i доведення його до оперативних пiдроздiлiв митницi.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покладаю на заступника начальника Київської регiональної митницi Ольховика О.М.

Начальник митницi О.I. Симонов

 

Затверджено
наказом КРМ
вiд 27.08.2001 р. N 721

ТЕХНОЛОГIЧНА СХЕМА
митного оформлення автотранспортних засобiв суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, що здiйснюють мiжнароднi перевезення.

1. Митне оформлення автотранспортних засобiв суб'єктiв, що здiйснюють мiжнароднi перевезення i перебувають на митнiй територiї України у вiльному використаннi

     1.1.3 метою багаторазового перемiщення через митний кордон України автотранспортних засобiв, що перебувають у вiльному використаннi на митнiй територiї України, суб'єкт, який використовує цей автотранспортний засiб, подає до оперативного пiдроздiлу за мiсцем державної реєстрацiї цього суб'єкта або його фiлiї (представництва):

     - вантажну митну декларацiю на автотранспортний засiб типу 31-АТЗ (далi ВМД 31-АТЗ), заповнену у вiдповiдностi з вимогами постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 р. N 574, наказiв Держмитслужби України вiд 10.11.2000 р. N 637 i вiд 20.07.01 р. N 492 та листiв вiд 21.12.2000 р. N 10/2-4978-ЕП i вiд 10.01.2001 р N 10/2-049-ЕП;

     - лист на iм'я начальника митницi, в якому зазначається балансова вартiсть АТЗ. Лист складається у довiльний формi i вiзується керiвником та головним бухгалтером. У листi надається зобов'язання про закриття (або продовження термiну дiї) ВМД 31-АТЗ у визначений термiн i повернення АТЗ на митну територiю України;

     - свiдоцтво про реєстрацiю (технiчний паспорт або технiчний талон) транспортного засобу;

     - свiдоцтво про допущення дорожнього транспортного засобу до перевезення вантажiв пiд митними печатками та пломбами, видане на власника АТЗ (крiм АТЗ якi не мають вантажних вiддiлень) До митного контролю пред'являється зазначений у ВМД 31-АТЗ автотранспортний засiб.

     1.2. Вантажна митна декларацiя 31-АТЗ приймається до митного оформлення згiдно з вимогами наказу КРМ вiд 19.01.2001р. N 26 "Про затвердження Технологiї митного контролю i митного оформлення товарiв та iнших предметiв у оперативних пiдроздiлах Київської регiональної митницi".

     1.3. Рiшення щодо можливостi здiйснення митного оформлення ВМД 31-АТЗ приймається старшим групи контролю за тимчасовим ввезенням (вивезенням) товарiв, про що здiйснюється запис на листi пiдприємства.

     1.4. Вантажним митним декларацiям присвоюються номери якi визначаються вiдповiдними наказами для реєстрацiї ВМД 31-АТЗ.

     1.5. Огляд АТЗ може бути проведений, на територiї пiдприємства-власника (орендаря) даного АТЗ, на пiдставi письмової заяви пiдприємства, на якiй є резолюцiя керiвництва вiддiлу. Митнi збори за виклик iнспектора справляються згiдно з ставками визначеними постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.01.97 р. N 65 "Про ставки митних зборiв"

     1.6. Пiсля закiнчення митного оформлення, ВМД 31-АТЗ ставиться iнспектором оперативного вiддiлу на контроль разом з комплектом документiв, у вiдповiдностi з якими здiйснено митне оформлення у вiддiлi. ВМД зберiгаються в окремих теках.

     Четвертий та п'ятий примiрники ВМД 31-АТЗ видаються суб'єкту.

     1.7. У разi зношення (або втрати) четвертого примiрника ВМД 31-АТЗ суб'єкт звертається до оперативного вiддiлу з письмовою заявою на iм'я керiвника митницi про необхiднiсть отримання копiї п'ятого примiрника ВМД 31-АТЗ.

     Iнспектор групи контролю за тимчасовим ввезенням (вивезенням) товарiв перевiряє суб'єкта стосовно наявностi боргiв (в ТОМУ числi щодо доставлення товарiв до митниць призначення).

     За результатами перевiрки керiвництво вiддiлу приймає рiшення про можливiсть видачi копiї п'ятого примiрника ВМД 31-АТЗ, яке вiдображається на заявi суб'єкта.

     1.8. У разi прийняття позитивного рiшення iнспектор вiддiлу на зворотному боцi ксерокопiї (надає суб'єкт) п'ятого примiрника ВМД 31-АТЗ здiйснює запис "Видано в зв'язку з втратою (зношенням) четвертого примiрника ВМД". Запис завiряється вiдтиском особистої номерної печатки iнспектора та пiдписом.

     1.9. До закiнчення дванадцятимiсячного термiну з дати митного оформлення ВМД 31-АТЗ суб'єкт має:

     - пред'явити до огляду АТЗ, яким здiйснювалось мiжнароднi перевезення,

     - надати нову ВМД 31-АТЗ (у разi продовження термiну використання АТЗ) або ВМД 00-АТЗ (у разi завершення митного режиму тимчасового вивезення АТЗ, тобто АТЗ не буде використовуватись пiдприємством для здiйснення мiжнародних перевезень) з необхiдним комплектом документiв,

     - надати четвертий (ксерокопiю п'ятого) примiрник ВМД З1-АТЗ;

     - оплатити митнi збори вiдповiдно до чинного законодавства.

     1.10. Пiд час митного оформлення нової ВМД 31-АТЗ на новий термiя (або ВМД 00-АТЗ) у графi 40 зазначається номер попередньої ВМД 31-АТЗ. Оформлена ВМД 31-АТЗ на новий термiн (або ВМД 00-АТЗ) є пiдставою для зняття з контролю попередньої ВМД 31-АТЗ, пiсля чого протягом 4-х годин попередня ВМД 31-АТЗ знiмається з контролю у ЦБД IАМУ.

     Знята з контролю ВМД 31-АТЗ зберiгається у справах вiддiлу встановлений термiн.

     1.11. Оформлення нової ВМД 31-АТЗ ЗДIЙСНЮЄТЬСЯ також у випадках втрати (зношення) четвертого та ксерокопiї п'ятого примiрникiв ВМД 31-АГЗ або внесення змiн у вiдомостi про АТЗ (закiнчення термiну дiї свiдоцтва про допущення транспортного засобу до перевезення вантажiв пiд митними печатками та пломбами, замiни технiчних паспортiв тощо).

     1.12. Номери для реєстрацiї ВМД типу 00-АТЗ присвоюються як для зворотного ввезення товарiв згiдно з ВМД типу IМ.

     1.13. Якщо пiд час митного оформлення ВМД 00-АТЗ неможливо пред'явити до митного контролю транспортний засiб, то суб'єкт пiдприємницької дiяльностi повинен надати документи, виданi органами ДАI МВС, про причини неможливостi пред'явлення АТЗ митним органам (довiдка про технiчний стан АТЗ, дорожньо-транспортну пригоду тощо).

2. Митне оформлення автотранспортних засобiв, якi належать нерезидентам та тимчасово введенi на митну територiю України

     2.1. Для багаторазового перемiщення через митний кордон України автотранспортних засобiв, що перебувають на митнiй територiї України у митному режимi тимчасового ввезення згiдно з ВМД типу IМ-31, суб'єкт, який зазначений у ВМД типу IМ-31 та надав митницi вiдповiдне зобов'язання про зворотне вивезення, надає ВМД 31-АТЗ на кожний транспортний засiб.

     2.2. Для митного оформлення ВМД 31-АТЗ суб'єкт надає у оперативний вiддiл митницi, в якому перебуває на облiку, документи зазначенi у п.1.1. даної Технологи та ксерокопiю ВМД типу IМ-31 про тимчасове ввезення заявленого автотранспортного засобу на митну територiю України.

     Термiн дiї оформленої ВМД 31-АТЗ обмежується термiном тимчасового увезення автотранспортного засобу на митну територiю України.

     Подальше митне оформлення ВМД 31-АТЗ та дiї суб'єкта i iнспекторського складу викладенi у п.п. 1.2.-1.13. даної Технологiї.

     2.3. До закiнчення термiну тимчасового ввезення АТЗ згiдно з ВМД типу IМ-31, суб'єкт пiдприємницької дiяльностi повинен розпорядитися АТЗ у вiдповiдностi з вимогами ст. 71 Митного кодексу України.

     2.4. Продовження строку тимчасового увезення транспортних засобiв проводиться у вiдповiдностi з наказом Київської регiональної митницi вiд 09.06.2000 р. N 446. Лише пiсля офiцiйного повiдомлення Київською регiональною митницею про продовження строку тимчасового увезення автотранспортного засобу згiдно з ВМД типу IМ-31, оперативний вiддiл може проводити митне оформлення наданих суб'єктом нових ВМД 31-АТЗ на наступний термiн дiї ВМД типу IМ-31.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.