ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

вiд 06.09.2001 р. N 6317/5/16-1216


Щодо оподаткування податком на додану вартiсть операцiй iз ввезення товарiв iз Росiйської Федерацiї

     Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула лист <...> щодо оподаткування податком на додану вартiсть операцiй iз ввезення товарiв з Росiйської Федерацiї на митну територiю України i повiдомляє.

     Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.06.2001 р. N 745 "Про внесення змiн до пункту 1 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 5 сiчня 1998 року N 13" з 1 липня 2001 року скасовано пiльговий режим оподаткування податком на додану вартiсть товарiв походженням з митної територiї з Росiйської Федерацiї, крiм нафти сирої, газового конденсату природного та газу природного в газоподiбному станi, при їх ввезеннi (пересиланнi) в Україну. Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13 липня 2001 року N 842 до перелiку товарiв, на якi розповсюджується пiльговий режим, включенi неопромiненi паливнi елементи (твели) (код УКТЗЕД 8401300000) та стрижнi з вигоряючими поглиначами i поглинаючi стрижнi систем управлiння та захисту (код УКТЗЕД 8401409000).

     Тобто з 1 липня 2001 року iмпортованi з Росiйської Федерацiї товари, крiм тих, на iмпорт яких збережено пiльговий режим оподаткування, оподатковуються податком на додану вартiсть на загальних пiдставах. При цьому база оподаткування визначається вiдповiдно до пункту 4.3 статтi 4 Закону України вiд 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть".

     Пунктом 10.2 статтi 10 зазначеного Закону встановлено, що контроль за справлянням i перерахуванням податку до бюджету пiд час ввезення (пересилання) товарiв на митну територiю України встановлюється Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Податковi зобов'язання з податку на додану вартiсть при ввезеннi товарiв на митну територiю України виникають на дату оформлення ввiзної митної декларацiї, а попередня оплата (авансування) товарiв, що пiдлягають ввезенню (вивезенню) не є пiдставою для виникнення податкових зобов'язань. А тому, якщо суб'єктами пiдприємницької дiяльностi проводились попереднi розрахунки з нерезидентами по товарах, митне оформлення яких буде проводитись пiсля 1 липня 2001 року, то на таку попередню оплату не повиннi були виникати податковi зобов'язання по внесенню податку на додану вартiсть в бюджет.

     Що стосується вимог митних органiв щодо сплати податку на додану вартiсть при iмпортуваннi товарiв виключно у грошовiй формi, то такi вимоги є порушенням законодавчих норм, оскiльки пунктом 11.5 статтi 11 Закону України "Про податок на додану вартiсть" передбачено, що платники податку при ввезеннi (пересиланнi) товарiв на митну територiю України можуть за власним бажанням надавати органам митного контролю простий вексель на суму податкового зобов'язання.

Заступник Голови О. Шитря

"Податки та бухгалтерський облiк", N 76, вересень, 2001 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.