МIНIСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

вiд 16.10.2001 N 18МБ-3417/19-21

 

Керiвникам пiдприємств - iмпортерiв лiкарських засобiв


Щодо використання мiжвiдомчої бази даних зареєстрованих в Українi лiкарських засобiв

     Шановнi керiвники пiдприємств!

     Вiдповiдно до статтi 17 "Порядок ввезення в Україну лiкарських засобiв" закону України "Про лiкарськi засоби", на територiю України можуть ввозитися лiкарськi засоби, зареєстрованi в Українi, за наявностi сертифiката якостi, що видається виробником.

     На виконання доручень Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.12.2000, вiд 03.03.2001 та вiд 18.04.2001 до N 9189/10 розроблено мiжвiдомчу базу даних зареєстрованих в Українi лiкарських засобiв.

     Спiльний наказ МОЗ та Держмитслужби "Про введення в дiю мiжвiдомчої бази даних зареєстрованих в Українi лiкарських засобiв" вiд 08.06.2001 N 224/387 зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї 03.07.2001 за N 557/5748. Цим наказом затверджено Порядок ведення та використання мiжвiдомчої бази даних зареєстрованих в Українi лiкарських засобiв. Згiдно з пунктом 2.3 зазначеного Порядку визначено структуру мiжвiдомчої бази даних, яка, крiм вибiркової iнформацiї з Державного реєстру лiкарських засобiв, повинна мiстити вiдомостi щодо коду товарної номенклатури зовнiшньоекономiчної дiяльностi конкретного лiкарського засобу.

     У листi Державної митної служби України вiд 19.07.2001 N 3/10-3555-ЕП "Щодо митного оформлення зареєстрованих лiкарських засобiв" зазначено: "Iнспектор прикордонної митницi при ввезеннi лiкарського засобу на територiю України обов'язково перевiряє його наявнiсть у базi даних. При цьому iдентичнiсть лiкарського засобу, заявленого митницi, має бути встановлена по всiх графах, передбачених цiєю базою даних. Така ж перевiрка проводиться iнспектором митницi призначення при здiйсненнi митного оформлення зареєстрованих в Українi лiкарських засобiв".

     Аналiз звернень iмпортерiв щодо пiдтвердження факту реєстрацiї лiкарського засобу, проведений Державним департаментом з контролю за якiстю, безпекою та виробництвом лiкарських засобiв i виробiв медичного призначення за липень-серпень 2001 року, свiдчить, що їх переважна бiльшiсть обумовлена вiдсутнiстю кодiв товарної номенклатури у базi даних.

     Згiдно з протоколом наради з питань створення мiжвiдомчої бази даних зареєстрованих в Українi лiкарських засобiв вiд 29.03.2001 за участю представникiв Мiнiстерства охорони здоров'я, Мiнекономiки, Держмитслужби, Державного департаменту з контролю за якiстю, безпекою та виробництвом лiкарських засобiв i виробiв медичного призначення, Держпiдприємництва, Торгово-промислової палати, Європейської Бiзнес Асоцiацiї, Асоцiацiї дистриб'юторiв "ФАРМУКРАЇНА" було прийнято рiшення щодо доцiльностi проведення експертизи кодiв товарної номенклатури Торгово-промисловою палатою України на пiдставi заяв пiдприємств-iмпортерiв. Оригiнали висновкiв про присвоєння коду товарної номенклатури повиннi надаватися заявникам засвiдченi пiдписом та печаткою. Надана заявниками iнформацiя щодо кодiв товарної номенклатури iнтегрується Державним департаментом з контролю за якiстю, безпекою та виробництвом лiкарських засобiв i виробiв медичного призначення до бази даних i передається у зведеному виглядi до Державної митної служби України.

     Враховуючи численнi звернення пiдприємств-виробникiв та iмпортерiв лiкарських засобiв, з метою уникнення припинення виробництва та недопущення перебоїв у постачаннi лiкiв населенню Мiнiстерство охорони здоров'я звертається з проханням прискорити роботу щодо подання висновкiв Торгово-промислової палати України вiдносно кодiв товарної номенклатури до Державного департаменту з контролю за якiстю, безпекою та виробництвом лiкарських засобiв i виробiв медичного призначення.

З повагою Мiнiстр В.Ф.Москаленко

"Еженедельник "Аптека", N 41, 22.10.2001

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.