ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

26.10.2001 р. N 3/14-5023-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць

     В доповнення до листа Державної митної служби вiд 13.09.01 N 2/14-4409-ЕП та в зв'язку з численними запитами митниць стосовно оподаткування ввiзним митом товарiв 1-24 груп на якi згiдно Закону України "Про Митний тариф України" встановленi комбiнованi або специфiчнi ставки ввiзного мита та вiдповiдно до технологiчних операцiй переробки такого товару до споживання мають тару (упаковку) без якої неможливi для використання роз'яснюємо наступне.

     Товарною номенклатурою Митного тарифу України є Українська класифiкацiя товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (УКТ ЗЕД), яка в свою чергу побудована на Гармонiзованiй системi опису та кодування товарiв та Комбiнованiй Номенклатурi Європейського Спiвтовариства.

     Класифiкацiя товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi здiйснюється вiдповiдно до Основних правил iнтерпритацiї класифiкацiї товарiв, а саме:

     товари, що мають упаковку класифiкуються, вiдповiдно до правил 5А (спецiальна упаковка) та 5Б (звичайна упаковка) та випускаються у вiльний обiг разом з упаковкою та товаром, у той же час, що й товари, якi у них знаходяться, або з якими вони надходять та обкладаються податками та такими ж ставками, що i товари.

     Враховуючи це при нарахуваннi ставок ввiзного мита на товари на якi вiдповiдно до Закону України " Про Митний тариф України" встановленi специфiчнi або ж комбiнованi ставки ввiзного мита, до ваги товару необхiдно включати тару (упаковку) цього товару в якiй вiн мiститься до первинного споживання (використання) за умови, що без такої тари (упаковки) товар не може бути використаним (реалiзованим) у роздрiбному продажу.

     Вiдповiдно до Основних правил iнтерпритацiї класифiкацiї товарiв вага контейнерiв та пакувальних матерiалiв не повинна бути включена до оподаткованої ваги товарiв, коли контейнери та пакувальнi матерiали мiстять товари або надходять з товарами, що класифiкуються за декiлькома рiзними тарифними позицiями.

     Таким чином тара (упаковка), пакувальнi контейнери, багаторазового використання, або ж тара (упаковка), пакувальнi контейнери, що можуть бути використанi вдруге, не можуть включатись при нарахуваннi ставок ввiзного мита на такий товар. Така тара (упаковка), пакувальнi контейнери можуть бути оформленi як зворотня тара або ж така тара (упаковка), контейнер може бути вiднесена до iншої товарної позицiї та на неї мають бути нарахованi ставки ввiзного мита вiдповiдно до тої товарної позицiї до якої вона вiднесена.

Заступник Голови Служби О. Шейко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.