Документ скасований: Постанова НБУ № 79 від 17.02.2009

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

вiд 01.10.2001 N 416


Про затвердження Положення про примусове списання (стягнення) та договiрне списання коштiв в iноземнiй валютi з рахункiв платникiв (крiм банкiв) на територiї України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
26 жовтня 2001 р. за N 908/6099


     Вiдповiдно до вимог статей 7, 44 Закону України "Про Нацiональний банк України" та з метою приведення чинного порядку безспiрного списання (стягнення) коштiв з рахункiв в iноземнiй валютi суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi (крiм банкiв) на територiї України у вiдповiднiсть до норм Законiв України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", "Про виконавче провадження", "Про платiжнi системи та переказ грошей в Українi" Правлiння Нацiонального банку України ПОСТАНОВЛЯЄ:

     1. Затвердити Положення про примусове списання (стягнення) та договiрне списання коштiв в iноземнiй валютi з рахункiв платникiв (крiм банкiв) на територiї України, що додається.

     2. Визнати таким, що втратив чиннiсть, Порядок безспiрного списання (стягнення) коштiв з рахункiв в iноземнiй валютi суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi (крiм банкiв) на територiї України, затверджений постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 10.10.96 N 261 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 16.09.98 N 374, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 05.10.98 за N 626/3066), iз змiнами.

     3. Департаменту платiжних систем (В.М.Кравець) пiсля державної реєстрацiї довести змiст цього Положення до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та комерцiйних банкiв для використання в роботi.

     4. Зобов'язати установи банкiв довести змiст цього Положення до вiдома своїх клiєнтiв.

     5. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на керiвникiв територiальних управлiнь Нацiонального банку України.

     6. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

Голова В.С.Стельмах

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
01.10.2001 N 416
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
26 жовтня 2001 р. за N 908/6099

Положення
про примусове списання (стягнення) та договiрне списання коштiв в iноземнiй валютi з рахункiв платникiв (крiм банкiв) на територiї України

     Це Положення розроблено вiдповiдно до Законiв України "Про Нацiональний банк України", "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", "Про платiжнi системи та переказ грошей в Українi", "Про виконавче провадження", "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" та iнших законодавчих актiв України i нормативно-правових актiв Нацiонального банку України.

1. Загальнi положення

     1.1. Це Положення встановлює єдинi правила та порядок здiйснення уповноваженими банками примусового списання (стягнення) та договiрного списання коштiв в iноземнiй валютi з рахункiв платникiв (крiм банкiв) на територiї України.

     1.2. Вимоги цього Положення поширюються на банки i платникiв - юридичних осiб-резидентiв, розташованих на територiї України представництв юридичних осiб - нерезидентiв, фiзичних осiб - резидентiв та нерезидентiв (далi - платники), а також на стягувачiв та одержувачiв, якi у випадках, що визначенi законодавством України, мають право на примусове списання (стягнення) та договiрне списання коштiв в iноземнiй валютi з рахункiв платникiв.

     1.3. Платiжна вимога на примусове списання (стягнення) коштiв в iноземнiй валютi з рахункiв платникiв оформляється, приймається та надсилається до виконання вiдповiдно до вимог Iнструкцiї про безготiвковi розрахунки в Українi в нацiональнiй валютi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 29.03.2001 N 135 та зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 25.04.2001 за N 368/5559, зi змiнами (далi - Iнструкцiя), з урахуванням особливостей, викладених у цьому Положеннi.

     1.4. Платiжну вимогу на примусове списання (стягнення) та договiрне списання коштiв уповноваженi банки приймають до виконання лише в межах наявних коштiв на рахунках платника в iноземнiй валютi.

     1.5. У разi недостатностi коштiв платiжнi вимоги на примусове списання (стягнення) та договiрне списання коштiв виконуються в частковiй сумi i повертаються в порядку, що визначений роздiлом V вимог Iнструкцiї.

     1.6. Договiрне списання в iноземнiй валютi з рахункiв платникiв здiйснюється в порядку, що визначений Iнструкцiєю.

2. Примусове списання (стягнення) коштiв з рахункiв в iноземнiй валютi при визнаннi платником претензiї згiдно зi статтею 8 Господарського процесуального кодексу України

     2.1. У разi визнання платником претензiї примусове списання (стягнення) коштiв з рахункiв в iноземнiй валютi здiйснюється згiдно зi статтею 8 Господарського кодексу України i цим Положенням.

     2.2. Стягувач - резидент України подає на виконання до уповноваженого банку, що його обслуговує, платiжну вимогу, а також оригiнал вiдповiдi платника про визнання претензiї. У графi "Призначення платежу" платiжної вимоги зазначаються номер, дата та сума i назва валюти визнаної претензiї. Сума та назва валюти в платiжнiй вимозi не повинна вiдрiзнятися вiд назви валюти, що зазначена в претензiї, i не повинна перевищувати суми визнаної претензiї. Якщо сума визнаної претензiї в платiжнiй вимозi не зазначена, то додається копiя претензiї.

     2.3. Якщо стягувач - резидент України i платник обслуговуються в рiзних уповноважених банках, то вiдповiдальний виконавець уповноваженого банку, що обслуговує стягувача, пiсля прийняття платiжної вимоги, засвiдчує її пiдписом i вiдбитком штампа банку та надсилає спецзв'язком (кур'єрською, фельд'єгерською поштою тощо) на виконання до уповноваженого банку, що обслуговує платника, перший та другий примiрники платiжної вимоги разом з копiєю претензiї (якщо вона подавалася) та вiдповiддю платника (оригiнал або нотарiально засвiдчену копiю).

     2.4. Стягувач - нерезидент України має право на примусове списання (стягнення) коштiв з рахункiв резидентiв України в iноземнiй валютi згiдно зi статтею 8 Господарського процесуального кодексу України, якщо договором мiж ним i резидентом України передбачено, що розгляд спорiв, якi виникають у процесi виконання цiєї угоди, здiйснюватимуть господарськi суди України вiдповiдно до чинного законодавства України.

     2.5. Стягувач - нерезидент України надсилає платiжну вимогу на примусове списання (стягнення) коштiв з рахункiв в iноземнiй валютi безпосередньо до уповноваженого банку, що обслуговує платника.

     Якщо платiжна вимога на примусове списання (стягнення) коштiв оформляється представництвом юридичної особи-нерезидента розташованим на територiї України, то вона подається до уповноваженого банку, що обслуговує це представництво.

     Якщо представництво юридичної особи-нерезидента i платник обслуговуються в рiзних уповноважених банках, то уповноважений банк, що обслуговує представництво юридичної особи-нерезидента, виконує дiї, передбаченi пунктом 2.3 цього Положення.

     2.6. У платiжнiй вимозi, що оформляється стягувачем - нерезидентом України або представництвом юридичної особи-нерезидента українською, англiйською чи росiйською мовами, у графi "Призначення платежу" має бути посилання на пункт договору, який визначає, що вирiшення спору мiж резидентом та нерезидентом здiйснюється вiдповiдно до чинного законодавства України, а також зазначаються номер i дата вiдповiдi платника про визнання претензiї, назва валюти та сума згiдно з визнаною претензiєю.

     2.7. У платiжнiй вимозi, що оформляється стягувачем - нерезидентом України або представництвом юридичної особи-нерезидента, не зазначаються реквiзити "Код за ЄДРПОУ" (стягувача) та "Код банку" (стягувача коштiв).

     При цьому обов'язково мають зазначатися такi реквiзити: "Країна" (одержувача коштiв), "Найменування iноземного банку" (одержувача коштiв), "S.W.I.F.T код (BIC kod)" (банку одержувача коштiв), "Номер рахунку" (одержувача коштiв в iноземному банку).

     2.8. До платiжної вимоги стягувача - нерезидента України або представництва юридичної особи-нерезидента, крiм оригiналу вiдповiдi платника на претензiю i копiї претензiї (якщо у вiдповiдi не зазначена сума визнаної претензiї), має додаватися також нотарiально засвiдчена копiя договору. Якщо договiр i документи з досудового врегулювання спору були укладенi iноземною мовою (крiм росiйської), то додається письмовий переклад документiв з мови оригiналу на українську мову, виконаний особою, яка має вiдповiдну квалiфiкацiю. Пiдпис перекладача має бути нотарiально засвiдчений у порядку, установленому чинним законодавством України.

     2.9. Пiсля списання коштiв з рахунку платника оригiнал вiдповiдi платника на претензiю, копiя претензiї (якщо така подавалась) та договору залишаються на зберiганнi в документах дня уповноваженого банку, що обслуговує платника. Якщо платiжна вимога на примусове списання (стягнення) коштiв в iноземнiй валютi виконується уповноваженим банком частково (у межах наявного залишку коштiв платника), то два примiрники платiжної вимоги в невиконанiй сумi разом з вищенаведеними документами повертаються рекомендованим чи цiнним листом безпосередньо стягувачу. Перший примiрник платiжної вимоги залишається на зберiганнi в документах дня уповноваженого банку, що обслуговує платника.

     2.10. При проведеннi операцiй, зазначених у цiй главi Положення, вартiсть послуг уповноважених банкiв вiдшкодовується за рахунок платника.

3. Примусове списання (стягнення) коштiв в iноземнiй валютi з рахункiв платникiв за виконавчими документами

     3.1. Вимоги державного виконавця щодо здiйснення примусового списання (стягнення) коштiв є обов'язковими для всiх органiв, органiзацiй, посадових осiб, громадян i юридичних осiб (у тому числi й банкiв) на територiї України.

     3.2. Державний виконавець подає платiжну вимогу на примусове списання (стягнення) коштiв в iноземнiй валютi до уповноваженого банку, що обслуговує платника безпосередньо або через банк, який обслуговує вiдповiдний орган державної виконавчої служби.

     3.3. У графi "Призначення платежу" платiжної вимоги на примусове списання (стягнення) коштiв, яка оформляється державним виконавцем, зазначаються назва, номер i дата виконавчого документа, на пiдставi якого оформлена платiжна вимога, а також зазначається посилання на статтю 50 Закону України "Про виконавче провадження". Подання до банку самого цього документа не вимагається.

     3.4. Списанi (стягненi) кошти в iноземнiй валютi з рахунку платника уповноважений банк, що його обслуговує, перераховує на рахунок який зазначений у платiжнiй вимозi державним виконавцем.

     3.5. Якщо примусове списання (стягнення) коштiв з рахункiв платникiв здiйснюється за виконавчим документом, при виконаннi якого необхiдно здiйснити конвертування (купiвля-продаж) на мiжбанкiвському валютному ринку України (далi - МВРУ) iноземної валюти в грошову одиницю України або конвертування грошової одиницi України в iноземну валюту, то в реквiзитах платiжної вимоги, що оформляється державним виконавцем, має мiститися iнформацiя про потребу в конвертуваннi та зазначатися назва валюти i сума, що пiдлягає списанню з рахунку платника.

     3.6. Якщо при виконаннi виконавчого документа необхiдно здiйснити конвертування на МВРУ iноземної валюти в грошову одиницю України, то в такому разi державний виконавець подає для виконання оформлену платiжну вимогу в iноземнiй валютi. Пiсля списання коштiв в iноземнiй валютi з рахунку платника перший примiрник платiжної вимоги залишається на зберiганнi в документах дня уповноваженого банку платника.

     3.7. Якщо платiжна вимога на примусове списання (стягнення) коштiв в iноземнiй валютi виконується уповноваженим банком частково (в межах наявного залишку коштiв платника), то один iз примiрникiв платiжної вимоги в невиконанiй сумi повертається рекомендованим чи цiнним листом безпосередньо до органу державної виконавчої служби. Перший примiрник платiжної вимоги залишається на зберiганнi в документах дня уповноваженого банку.

     3.8. Списанi (стягненi) з рахунку платника кошти в iноземнiй валютi в термiн до п'яти робочих днiв з дати їх списання пiдлягають продажу уповноваженим банком, який обслуговує платника, на МВРУ, якщо списана iноземна валюта належить до I групи Класифiкатора iноземних валют Нацiонального банку України. Обмеження щодо строку продажу iноземних валют не поширюється на iноземнi валюти, що не належать до I групи Класифiкатора iноземних валют Нацiонального банку України.

     Продаж iноземних валют проводиться згiдно з вимогами Правил здiйснення операцiй на мiжбанкiвському валютному ринку України, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 18.03.99 N 127 i зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 18.03.99 за N 171/3464, зi змiнами (далi - Правила).

     3.9. Отриманi вiд продажу на МВРУ кошти в грошовiй одиницi України перераховуються уповноваженим банком, який обслуговує платника, на депозитний рахунок вiдповiдного органу державної виконавчої служби, зазначений державним виконавцем, не пiзнiше нiж через два банкiвських днi пiсля їх зарахування на кореспондентський рахунок уповноваженого банку, що обслуговує платника. Якщо iноземна валюта продана клiєнтам, що мають рахунки в уповноваженому банку, який обслуговує платника, або куплена уповноваженим банком, який обслуговує платника, за кошти в грошовiй одиницi України, що належать цьому банку, то кошти в грошовiй одиницi України перераховуються цим банком на депозитний рахунок вiдповiдного органу державної виконавчої служби не пiзнiше нiж через два банкiвських днi з дати списання грошової одиницi України з рахунку покупця валюти.

     3.10. Якщо примусове списання (стягнення) коштiв в iноземнiй валютi здiйснюється за виконавчим документом, при виконаннi якого необхiдно здiйснити купiвлю iноземної валюти на МВРУ за грошову одиницю України, то державний виконавець подає для виконання оформлену платiжну вимогу в грошовiй одиницi України, в якiй у графi "Призначення платежу" зазначає iнформацiю про потребу в купiвлi iноземної валюти з указуванням суми та назви валюти, що визначенi у виконавчому документi.

     3.11. Купiвля iноземної валюти на МВРУ (без доручення платника) здiйснюється уповноваженими банками вiдповiдно до Правил.

     3.12. Куплена на МВРУ iноземна валюта перераховується уповноваженим банком, що обслуговує платника, на рахунок якiй зазначений у платiжнiй вимозi державним виконавцем не пiзнiше нiж через два банкiвських днi пiсля її зарахування на кореспондентський рахунок цього уповноваженого банку. Якщо iноземна валюта купується в клiєнтiв, якi мають рахунки в уповноваженому банку, що обслуговує платника, або уповноважений банк платника продає iноземну валюту, що йому належить, то кошти в iноземнiй валютi перераховуються цим банком на рахунок який зазначений у платiжнiй вимозi державним виконавцем не пiзнiше нiж через два банкiвських днi з дати списання iноземної валюти з рахунку продавця валюти.

     3.13. При проведеннi операцiй, що зазначенi в цiй главi Положення, вартiсть послуг банкiв вiдшкодовується за рахунок платника

     Комiсiйна винагорода уповноваженого банку за купiвлю-продаж валюти на МВРУ сплачується вiдповiдно до Правил.

4. Стягнення узгодженої суми податкового боргу до бюджетiв та державних цiльових фондiв з рахункiв в iноземнiй валютi

     4.1. Стягнення узгодженої суми податкового боргу до бюджетiв та державних цiльових фондiв за рахунок коштiв платника в iноземнiй валютi здiйснюється на пiдставi платiжних вимог, що подаються органами державної податкової служби.

     4.2. З метою стягнення узгодженої суми податкового боргу до бюджетiв та державних цiльових фондiв орган податкової служби надає до банку, що його обслуговує, або до уповноваженого банку, що обслуговує платника, платiжну вимогу в iноземнiй валютi iз зазначенням поточного або депозитного рахунку платника.

     4.3. У реквiзитах платiжної вимоги на стягнення коштiв в iноземнiй валютi обов'язково зазначаються назва, номер i дата рiшення, на пiдставi якого оформлена платiжна вимога, а також назва та стаття закону, що передбачає стягнення коштiв в iноземнiй валютi. Крiм цього, у платiжнiй вимозi має зазначатись, що сума в iноземнiй валютi, яка стягується з платника, пiдлягає конвертуванню в грошову одиницю України з подальшим зарахуванням на рахунок вiдповiдного бюджету та державного цiльового фонду, що вказується стягувачем (органом державної податкової служби). Рiшення, на пiдставi якого оформлено платiжну вимогу, в уповноважений банк не подається.

     4.4. Якщо стягувач - орган державної податкової служби та платник обслуговуються в рiзних уповноважених банках, то вiдповiдальний виконавець уповноваженого банку, що обслуговує стягувача, пiсля прийняття платiжної вимоги на стягнення коштiв з рахункiв в iноземнiй валютi засвiдчує її пiдписом та вiдбитком штампа банку i надсилає перший та другий примiрники платiжної вимоги спецзв'язком (кур'єрською, фельд'єгерською поштою тощо) на виконання до уповноваженого банку, що обслуговує платника.

     4.5. Отримана платiжна вимога на стягнення коштiв в iноземнiй валютi є пiдставою для уповноваженого банку, що обслуговує платника самостiйно, без доручення платника, виконати продаж валюти, списаної з рахунку платника на МВРУ.

     4.6. Стягненi з рахунку платника кошти в iноземнiй валютi протягом п'яти робочих днiв з дати їх списання пiдлягають продажу на МВРУ уповноваженим банком, який обслуговує платника, якщо зазначена в платiжнiй вимозi iноземна валюта належить до I групи Класифiкатора iноземних валют Нацiонального банку України. Обмеження щодо строку продажу iноземних валют не поширюється на iноземнi валюти, якi не належать до I групи Класифiкатора iноземних валют Нацiонального банку України.

     Продаж iноземних валют проводиться згiдно з вимогами Правил.

     4.7. Отриманi вiд продажу на МВРУ кошти в грошовiй одиницi України перераховуються уповноваженим банком, який обслуговує платника, на рахунок вiдповiдного бюджету або державного цiльового фонду, що зазначений стягувачем (органом державної податкової служби), не пiзнiше нiж через два банкiвських днi пiсля їх зарахування на кореспондентський рахунок цього уповноваженого банку. Якщо iноземна валюта продана клiєнтам, якi мають рахунки в уповноваженому банку, що обслуговує платника, або куплена уповноваженим банком, який обслуговує платника, за кошти в грошовiй одиницi України, що належать цьому банку, то кошти в грошовiй одиницi України перераховуються цим банком на рахунок вiдповiдного бюджету або державного цiльового фонду, що зазначений стягувачем (органом державної податкової служби), не пiзнiше нiж через два банкiвських днi з дати списання грошової одиницi України з рахунку покупця валюти.

     4.8. Пiсля списання коштiв з рахунку платника платiжна вимога на стягнення коштiв в iноземнiй валютi залишається на зберiганнi в документах дня уповноваженого банку, що обслуговує платника. Якщо платiжна вимога на стягнення коштiв в iноземнiй валютi виконується уповноваженим банком, що обслуговує платника, частково (у межах наявного залишку коштiв платника), то платiжна вимога в невиконанiй сумi повертається рекомендованим чи цiнним листом безпосередньо до органу податкової державної служби. Перший примiрник платiжної вимоги залишається на зберiганнi в документах дня уповноваженого банку.

     4.9. При проведеннi операцiй, що зазначенi в цiй главi Положення, вартiсть послуг банкiв вiдшкодовується за рахунок платника. Комiсiйна винагорода уповноваженого банку за продаж валюти на МВРУ сплачується вiдповiдно до Правил.

5. Примусове списання (стягнення) коштiв з рахункiв платникiв в iноземнiй валютi вiдповiдно до вимог статтi 49 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть"

     5.1. Примусове списання (стягнення) коштiв з рахункiв платникiв (позичальникiв) в iноземнiй валютi в разi несвоєчасного погашення кредиту в iноземнiй валютi або вiдсоткiв за його користування здiйснюється уповноваженими банками в порядку, що визначений Iнструкцiєю.

     5.2. Уповноважений банк, що обслуговує платника (позичальника), у разi вiдсутностi або недостатностi у платника (позичальника) коштiв в iноземнiй валютi для погашення кредиту в iноземнiй валютi або вiдсоткiв за його користування, має право на примусове списання (стягнення) коштiв у грошовiй одиницi України з рахунку платника (позичальника) в розмiрi еквiвалентному сумi заборгованостi в iноземнiй валютi за кредитним договором та купiвлю за рахунок цих коштiв iноземної валюти на МВРУ за умови, що це передбачено в кредитному договорi мiж уповноваженим банком i платником (позичальником).

     5.3. Зразок наказу про примусову сплату боргового зобов'язання, що видає уповноважений банк, який обслуговує платника (позичальника), додається до цього Положення.

     5.4. При проведеннi операцiй, що зазначенi в цiй главi Положення, вартiсть послуг банкiв вiдшкодовується за рахунок платника, якщо iнше не передбачено в кредитному договорi.

Директор Департаменту платiжних систем В.М.Кравець

 

Додаток
до Положення про примусове списання (стягнення) та договiрне списання коштiв в iноземнiй валютi з рахункiв платникiв (крiм банкiв) на територiї України
 

Н А К А З *

Про примусову сплату боргового зобов'язання


Вiд "___"___________200__р. N _____

 

     У зв'язку iз закiнченням   строку сплати  
(дата) (назва юридичної/фiзичної
 
особи боржника, iдентифiкацiйний код/номер)

кредиту (або) вiдсоткiв за його користування), наданого згiдно з

кредитним договором вiд   N   , пунктом  
(дата договору) (номер пункту)
якого передбачено право банку здiйснити примусову сплату заборгованостi, та керуючись статтею 49 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", НАКАЗУЮ:

     1. Здiйснити примусову сплату боргового зобов'язання, списавши з

рахунку   суму у банку  
(номер рахунку боржника) (назва установи банку, її код)
еквiвалентну заборгованостi в iноземнiй валютi   та направити
(сума в гривнях)
її на купiвлю iноземної валюти на МВРУ для погашення заборгованостi
загальною сумою   , у тому числi кредиту  
(сума у валютi) (сума у валютi)
та вiдсоткiв за його користування (сума у валютi).

     2. Наказ набирає чинностi з дня його пiдписання i може бути пред'явлений до виконання протягом одного року.

     3. Наказ може бути оскаржений у судовому порядку. Вiдповiдачем у цьому разi є банк, який видав наказ.

Керiвник банку    
(прiзвище, iнiцiали) (пiдпис)

     М.П.

     * Наказ про примусову сплату боргового зобов'язання оформляється на фiрмовому бланку установи банку.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.