ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

23.11.2001 р. N 2/13-5486-ЕП

 

Начальникам митних органiв
Головним бухгалтерам


Про застосування Тимчасового Порядку внесення грошової застави при ввезеннi громадянами товарiв та транспортних засобiв на митну територiю України та її повернення

     У зв'язку з набранням 24.11.2001 чинностi Законом України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України" вiд 13.09.2001 N 2681-III до моменту здiйснення державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї Порядку внесення грошової застави при ввезеннi громадянами товарiв та транспортних засобiв на митну територiю України та її повернення, прошу керуватись Тимчасовим Порядком внесення грошової застави при ввезеннi громадянами товарiв та транспортних засобiв на митну територiю України внесення та її повернення, що додається.

     Порядок внесення та повернення грошової застави шляхом застосування пластикових карток буде доведено додатково.

Перший заступник Голови Служби О.Б.Єгоров

 

Порядок внесення грошової застави при ввезеннi громадянами товарiв та транспортних засобiв на митну територiю України та її повернення

     Цей Порядок визначає механiзм внесення грошової застави митним органам пiд час ввезення громадянами товарiв та транспортних засобiв на митну територiю України та її повернення.

     I. Визначення термiнiв

     У цьому Порядку наведенi нижче термiни вживаються у такому значеннi:

     громадяни - фiзичнi особи - резиденти та нерезиденти, якi не є суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi;

     громадяни-резиденти - громадяни України, iноземцi, а також особи без громадянства, якi мають постiйне мiсце проживання в Українi, у тому числi тi, якi тимчасово перебувають на територiї України;

     громадяни-нерезиденти - iноземцi, громадяни України, особи без громадянства, якi мають постiйне мiсце проживання за межами України, у тому числi тi, якi тимчасово перебувають на територiї України;

     товари - будь яка продукцiя, послуги, роботи, права iнтелектуальної власностi та iншi немайновi права, призначенi для вiдчуження, що перемiщуються через митний кордон України та не можуть бути вiднесенi до особистих речей або транспортних засобiв та окремих номерних вузлiв до них;

     транспортний засiб - пристрiй, призначений для перевезення людей i (або) вантажу, а також установленому на ньому спецiального обладнання чи механiзмiв;

     грошова застава - грошове забезпечення виконання зобов'язань громадянина щодо вивезення товарiв, тимчасово ввезених на територiю України та транспортних засобiв, заявлених пiд час ввезення на митну територiю України як таких, що ввозяться з метою транзиту;

     перемiщення через митний кордон України - ввезення на митну територiю України, вивезення громадянами з цiєї територiї або транзит через територiю України громадянами предметiв;

     тимчасове ввезення на митну територiю України та тимчасове вивезення за межi митної територiї України - ввезення на митну територiю України за умови зворотного вивезення за її межi та вивезення з митної територiї України за умови зворотного ввезення;

     унiфiкована митна квитанцiя - єдиний платiжний документ для прийняття на зберiгання митним органом не пропущених через митний кордон України (товарiв) валюти й цiнностей, а також прийняття вiд громадян сум мита, митних та iнших зборiв i податкiв, сум грошової застави за товари, транспортнi засоби, перемiщуванi ними через митний кордон України, якi пiдлягають оподаткуванню згiдно з законодавством.

     II. Загальнi положення

     2.1. Пропуск через митний кордон України товарiв, що тимчасово ввозяться громадянами на митну територiю України пiд зобов'язання про їх зворотне вивезення, сумарна митна вартiсть яких не перевищує 1000 євро та загальна вага яких не перевищує 100 кг, або одного неподiльного предмету незалежно вiд митної вартостi та ваги, транспортних засобiв в режимi "транзит" дозволяється за умови письмового декларування в порядку передбаченому для громадян, та внесення такими громадянами на рахунок митного органу, що здiйснив пропуск таких товарiв та транспортних засобiв на митну територiю України грошової застави.

     2.2. У разi тимчасового ввезення на митну територiю України громадянами-резидентами транспортних засобiв сплачуються ввiзне мито та iншi податки (збори), якi поверненню не пiдлягають. Грошова застава у цьому випадку не застосовується.

     2.3. Застосування грошової застави здiйснюється як засiб забезпечення внесення громадянами передбачених законодавством обов'язкових, митних платежiв з метою запобiгання ними порушення зобов'язань про зворотне вивезення товарiв, транспортних засобiв, у тому числi тих, що перемiщуються в режимi "транзит".

     2.4. Сума грошової застави не може бути меншою вiд суми всiх обов'язкових, митних платежiв визначених для даних товарiв, транспортних засобiв законодавством, що пiдлягають сплатi при ввезеннi таких товарiв, транспортних засобiв на митну територiю України з метою вiльного використання.

     2.5. Грошова застава вноситься на весь строк тимчасового ввезення товарiв та транспортних засобiв в режимi "транзит" на митну територiю України.

     2.6. Грошова застава надається митному органу до або в момент митного оформлення.

     2.7. Митна вартiсть товарiв, транспортних засобiв визначається згiдно чинного законодавства.

     2.8. У разi виникнення спiрних питань до визначення митної вартостi товарiв та транспортних засобiв можуть залучатися представники вiддiлiв тарифiв та митної вартостi митного органу.

     2.9. Грошова застава сплачується за унiфiкованою митною квитанцiєю МД-1 iз зазначенням в нiй розрахунку загальної суми грошової застави, якiй присвоюється iндекс "ГЗ", та розбивкою загальної суми грошової застави по видах платежiв. Для здiйснення цiєї операцiї застосовується поле "Д" унiфiкованої митної квитанцiї МД-1. Iндекс "ГЗ" проставляється у графi "Найменування предметiв, валюти, цiнностей".

     Оформлення квитанцiї МД-1 здiйснюється вiдповiдно до вимог наказу Державної митної служби вiд 09.10.98 N 635 у редакцiї наказу Держмитслужби вiд 10.07.2001 N 468 "Про внесення змiн та доповнень до Iнструкцiї iз заповнення та використання унiфiкованої митної квитанцiї МД-1".

     При цьому у вiльному вiд граф мiсцi на зворотному боцi 1 примiрника квитанцiї МД-1 та на зворотному боцi другого примiрника унiфiкованої митної квитанцiї МД-1 в полi "Службовi вiдмiтки" робиться вiдмiтка "Грошова застава повертається за умови виконання громадянином зобов'язань перед митним органом в термiн до _______________. По закiнченню цього термiну грошова застава перераховується до Державного бюджету на протязi 3 днiв."

     Зазначена примiтка затверджується пiдписом громадянина.

     2.10. Зберiгається грошова застава на рахунку митного органу до моменту настання розпорядження нею.

     3. Порядок внесення грошової застави

     3.1. Сума грошової застави вноситься громадянами-резидентами та громадянами-нерезидентами через касу уповноваженого банку на рахунки митного органу "Розподiльчi рахунки суб'єктiв господарської дiяльностi". Грошова застава вноситься в нацiональнiй валютi України за офiцiйним (обмiнним) курсом Нацiонального банку України.

     Використання на митнiй територiї України готiвкової iноземної валюти як засобу платежу дозволяється лише у разi вiдсутностi у громадян коштiв у грошовiй одиницi України i неможливостi здiйснення ними валютно-обмiнної операцiї через пункт обмiну iноземної валюти при сплатi сум грошової застави.

     При уточненнi суми грошової застави здiйснюється доплата, як готiвкою так i безготiвково. Доплата вноситься до каси митного органу або до каси уповноваженого банку на пiдставi квитанцiї МД-1.

     3.2. Грошова застава може бути внесена лише на рахунок того митного органу, який здiйснює митне оформлення товарiв, транспортних засобiв.

     Одночасно митний орган, на рахунок якого внесено грошову заставу надсилає повiдомлення про внесення громадянином грошової застави каналами електронного зв'язку до Центральної бази даних Державної митної служби України (додаток 1).

     3.3. Допускається внесення грошової застави на рахунок митного органу шляхом застосування пластикових карток через уповноважений банк. Внесення грошової застави шляхом застосування пластикових карток, регулюється окремим порядком.

     4. Порядок повернення грошової застави

     4.1. Грошова застава повертається митним органом громадянину, якщо всi взятi ним перед митними органами зобов'язання виконанi. Повернення грошової застави здiйснюється у термiни, визначенi чинним законодавством.

     4.2. Повернення здiйснюється на пiдставi письмової заяви громадянина, до якої має бути надано другий примiрник унiфiкованої митної квитанцiї МД-1, який пiдтверджує внесення вiдповiдних сум грошової застави та акту-пiдтвердження про вивезення товарiв, транспортних засобiв (додаток 3). При цьому каналами електронного зв'язку до Центральної бази даних Державної митної служби вноситься повiдомлення про повернення грошової застави (додаток 2).

     Акт-пiдтвердження про вивезення товарiв, транспортних засобiв складається у двох примiрниках. Перший примiрник залишається в справах митного органу, який здiйснює пропуск товарiв та транспортних засобiв через митний кордон України, другий примiрник надається громадянину.

     Пiдпис посадової особи, що складає акт-пiдтвердження про вивезення товарiв та транспортних засобiв обов'язково засвiдчується його особистою номерною печаткою. Акт - пiдтвердження також завiряється пiдписами посадової особи вiддiлу по боротьбi з контрабандою та порушеннями митних правил, посадової особи оперативного вiддiлу, керiвника оперативного пiдроздiлу. Зразки пiдписiв зазначених уповноважених осiб затверджуються наказом начальника митного органу.

     При поверненнi грошової застави громадянину або його довiренiй особi на зворотному боцi 2 примiрника унiфiкованої митної декларацiї МД-1 у полi "Пiдтвердження власника про одержання речей " громадянин або його довiрена особа при одержаннi суми грошової застави робить запис "Суму грошової застави одержав " та проставляє пiдпис, iнiцiали, прiзвище i дату. Касир митного органу зазначає серiю та номер пред'явленого громадянином паспорта, ким i коли цей паспорт видано, або реквiзити доручення.

     З метою можливостi вчасного отримання суми грошової застави громадяни повиннi в тижневий термiн повiдомити вiдповiдний митний орган про строки вивезення ним товарiв або транспортних засобiв.

     4.3. Грошова застава може бути повернута тiльки тим митним органом, який пiдтверджує факт оформлення у митному вiдношеннi товарiв (транспортних засобiв), як таких, що вивезенi громадянином за межi митної територiї України. Таке повернення здiйснюється на пiдставi другого примiрника квитанцiї МД-1, другого примiрника акту -пiдтвердження про вивезення товарiв та транспортних засобiв, повiдомлення вiдповiдного митного органу про внесення грошової застави.

     У цьому випадку митний орган, який здiйснює повернення грошової застави з метою вiдновлення необхiдної суми коштiв на вiдповiдному рахунку, сповiщає засобами електронного зв'язку про це митний орган на рахунок якого було внесено грошову заставу. На пiдставi такого повiдомлення митний орган, на рахунок якого було внесено грошову заставу, перераховує на протязi 3 днiв суму застави для її вiдновлення на рахунок митного органу, що здiйснив повернення грошової застави.

     4.4. У разi невиконання громадянином зобов'язань керiвник оперативного вiддiлу митного органу повiдомляє про це посадову особу вiддiлу бухгалтерського облiку, звiтностi, контролю та розрахункiв по митних платежах з Держбюджетом. На пiдставi даного повiдомлення сума грошової застави зараховується митним органом, на рахунок якого вона була внесена, до Державного бюджету України за вiдповiдними кодами бюджетної класифiкацiї в триденний термiн.

     4.5. Повернення грошової застави, внесеної шляхом застосування пластикових карток, регулюється окремим порядком.

     4.6. Повернення грошової застави в iноземнiй валютi здiйснюється виключно митним органом, на рахунок якого вона була внесена.

     4.7.У разi порушення зобов'язання про транзит транспортних засобiв, тобто строк доставки їх перевищує 20 дiб, громадяни несуть вiдповiдальнiсть згiдно iз законодавством, при цьому грошова застава поверненню не пiдлягає i зараховується до Державного бюджету України.

     В окремих випадках, коли транспортний засiб не може прибути у митницю призначення у строк внаслiдок дiї надзвичайних або непереборних обставин чи подiй, строк доставки може бути подовжений на час дiї зазначених обставин чи подiй. Залежно вiд виду надзвичайних або непереборних обставин чи подiй, документи, що пiдтверджують їх дiю можуть видаватись мiсцевими органами виконавчої влади або органами мiсцевого самоврядування, торгово-промисловими палатами, вiдповiдними державними органами мiнiстерства внутрiшнiх справ України тощо. У разi втрати чи повного зiпсування тимчасово ввезених транспортних засобiв внаслiдок форс-мажорних обставин строки, передбаченi зобов'язаннями громадян зупиняються, а грошова застава повертається власнику або його спадкоємцю.

     5. Розрахунки з Державним бюджетом України

     5.1. У разi невиконання громадянином перед митним органом зобов'язань у визначенi законодавством термiни, щодо дотримання митних режимiв "транзит" та "тимчасове ввезення", митний орган здiйснює перерахування сум грошової застави до Державного бюджету України за вiдповiдними кодами бюджетної класифiкацiї протягом 3 днiв з моменту закiнчення таких термiнiв у порядку встановленому чинним законодавством.

     Контроль за своєчасним перерахуванням сум грошової застави до Державного бюджету України покладається на вiдповiдну посадову особу вiддiлу бухгалтерського облiку, звiтностi, контролю та розрахункiв по митних платежах з Держбюджетом митного органу.

Начальник Управлiння бухгалтерського облiку та звiтностi - головний бухгалтер М.В.Околiта

 

Додаток 1

 

 
Найменування та код митного органу, на рахунок якого внесено грошову заставу

Повiдомлення про внесення грошової застави
N   вiд ________200__ р.
Прийнято вiд  
прiзвище, iм'я та по батьковi громадянина
 
громадянство громадянина та його адреса
Суму грошової застави    
сума цифрами та прописом
Квитанцiя МД-1 серiя  
номер  
дата заповнення  
за товари (транспортнi засоби)  
номер особистої номерної печатки посадової особи  
Начальник митного органу __________________
Головний бухгалтер __________________

 

Додаток 2

 

 
Найменування митного органу, яким повернуто грошову заставу

Повiдомлення про повернення грошової застави
N   вiд ________200__ р.
Найменування митного органу, на рахунок якого внесено грошову заставу
 
Кому повернуто грошову заставу    
прiзвище, iм'я, та по-батьковi громадянина
 
громадянство власника, та його адреса
На пiдставi чого здiйснено повернення:
квитанцiя МД-1 серiя  
номер  
дата заповнення  
Акт-пiдтвердження про вивезення товарiв
транспортних засобiв  
сума грошової застави, що повертається    
сума цифрами та прописом
за товари (транспортнi засоби)  
Начальник митного органу __________________
Головний бухгалтер __________________

 

Додаток 3

 


Акт-пiдтвердження про вивезення товарiв та транспортних засобiв
N _______
Вiд _______200_р. Назва митного органу________
Ми, нижче перелiченi посадовi особи митного органу посада, (ПIБ)
 
 
 
  склали даний акт (у двох
примiрниках) про те, що  
найменування товарiв (транспортних засобiв)
 
оформленi в митному вiдношеннi, як такi, що вивезенi за митну територiю України.
Пiдпис МП (мiсце для вiдтиску особистої номерної печатки)
Пiдпис МП (мiсце для вiдтиску особистої номерної печатки)
Пiдпис МП (мiсце для вiдтиску особистої номерної печатки)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.