МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

ЛИСТ

вiд 09.11.2001 р. N 051-205/8-3729/1489


     На виконання доручення Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 08.10.2001 р. N 14450/52 Мiнiстерство фiнансiв України розглянуло лист Лiги страхових органiзацiй України вiд 17.09.2001 р. N 1542/III-5 щодо оподаткування доходiв нерезидентiв - страховикiв Росiї, з джерелом їх походження з України, i повiдомляє.

     Це не перше звернення щодо правомiрностi застосування законодавства України до оподаткування доходiв страхових компанiй - нерезидентiв, що одержуються ними вiд операцiй перестрахування ризикiв за угодами зi страховими компанiями - резидентами України.

     З аналогiчним запитом до Мiнiстерства фiнансiв України звернулося Мiнiстерство фiнансiв Федеративної Республiки Нiмеччини в 1996 роцi. У зв'язку з цим була проведена зустрiч компетентних органiв двох Договiрних Держав щодо застосування положень Угоди про уникнення подвiйного оподаткування стосовно оподатковуваних доходiв страховикiв - нерезидентiв, за пiдсумками якої був пiдписаний протокол. (Протокол знаходиться в Державнiй податковiй адмiнiстрацiї України i його копiя була передана також Мiнiстерству зовнiшнiх зв'язкiв України).

     Компетентнi органи двох Держав пiдтвердили, що названi доходи є доходами вiд комерцiйної дiяльностi i пiдлягають оподаткуванню в порядку, визначеному статтею 7 Угоди.

     Вiдповiдно до статтi 7 Угоди мiж Урядом України та Урядом Росiйської Федерацiї про уникнення подвiйного оподаткування доходiв i майна та попередження ухилень вiд сплати податкiв, ратифiкованої Законом України вiд 6 жовтня 1995 року N 369/95-ВР, визначено, що прибуток пiдприємства Договiрної Держави оподатковується лише в цiй Договiрнiй Державi, якщо тiльки це пiдприємство не здiйснює пiдприємницьку дiяльнiсть у другiй Договiрнiй Державi через розташоване в нiй постiйне представництво. Якщо пiдприємство здiйснює пiдприємницьку дiяльнiсть через постiйне представництво в другiй Державi, тодi такий прибуток пiдлягає оподаткуванню в другiй Державi.

     Згiдно з пунктом 2 статтi 3 цiєї Угоди визначено, що при застосуваннi цiєї Угоди Договiрною Державою будь-який термiн, не визначений у нiй, буде, якщо iз контексту не випливає iнше, мати те значення, яке вiн має за законодавством цiєї Держави.

     В пiдпунктi 3 (абзац "а") статтi 2 цiєї Угоди визначено, що iснуючими податками, на якi поширюється Угода в Українi, є податок на доходи пiдприємств i органiзацiй.

     Вiдповiдно до статтi 1, пiдпункт 1.29 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств", вказано, що визначенi у цьому Законi термiни, такi, як податок на дивiденди, репатрiацiю доходiв, виплату виграшiв, доходи вiд страхової дiяльностi, iншi податки, якi утримуються при виплатi доходiв (прибуткiв), є видами податку на прибуток i не вважаються нововведеними податками.

     Таким чином, при виплатi суми доходiв нерезидентам у виглядi страхових внескiв, страхових платежiв або страхових премiй вiд перестрахування, та за умови, що дiяльнiсть нерезидента не здiйснюється через постiйне представництво, такi суми доходiв нерезидента Росiї не пiдлягають оподаткуванню на територiї України.

     Керуючись названими статтями Угоди i законодавством України, немає пiдстав вiдносити зазначенi доходи страховикiв-нерезидентiв до оподаткування в порядку, передбаченому статтею 20 "Iншi доходи" Угоди про уникнення подвiйного оподаткування, якою покриваються доходи, не зазначенi в iнших статтях.

     ...Роз'яснення iз зазначених питань, надане Державною податковою адмiнiстрацiєю України в листi вiд 21.05.2001 р. N 3452/6/22-3215 в частинi оподаткування доходiв нерезидентiв - страховикiв Росiї, одержаних у виглядi страхових платежiв вiд перестрахування ризикiв, суперечить чинному законодавству.

Заступник Державного секретаря В. Регурецький
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.