ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

07.12.2001 р. N 1/13-5723-ЕП

 

Начальникам митних органiв
Головним бухгалтерам


     В доповнення до Порядку внесення грошової застави при ввезеннi громадянами товарiв та транспортних засобiв на митну територiю України та її повернення, надiсланого листом Держмитслужби вiд 23.11.2001 N 2/13-5486-ЕП, повiдомляємо.

     При практичному застосуваннi окремих положень цього Порядку в митних органах виникає ряд проблемних питань, зокрема, пов'язаних з поверненням грошової застави.

     З метою врегулювання таких питань зазначений Порядок передбачено доповнити наступним:

     Митниця, яка здiйснює митне оформлення тимчасово ввезених громадянами товарiв та транспортних засобiв, ввезених з метою "транзит", самостiйно визначає мiжнародний пункт пропуску, через який може здiйснитися їх випуск та своєчасне повернення грошової застави. При цьому у вiльному вiд граф мiсцi на зворотному боцi першого примiрника та на зворотному боцi 2 примiрника унiфiкованої митної декларацiї МД-1 у полi "Службовi вiдмiтки" додатково зазначається мiжнародний пункт пропуску, через який повинно здiйснитися їх випуск.

     По факту внесення грошової застави митний орган, на рахунок якого внесено грошову заставу, одночасно зобов'язаний повiдомити про це митний орган, який здiйснюватиме випуск товарiв та транспортних засобiв, iз зазначенням дати очiкуваного випуску.

     На пiдставi такого повiдомлення митний орган робить заявку в банк для замовлення сум грошової застави.

     Керiвники митних органiв повиннi забезпечити доставку сум грошової застави до мiжнародних пунктiв пропуску через митний кордон України пiдроздiлами митної варти та повнiстю забезпечити їх подальше зберiгання.

     Суми грошової застави видаються посадовою особою вiддiлу бухгалтерського облiку, звiтностi, контролю та розрахункiв за митними платежами з Держбюджетом вiдповiднiй посадовiй особi оперативного пiдроздiлу, з якою укладена угода на матерiальну вiдповiдальнiсть згiдно чинного законодавства.

     По закiнченню змiни посадова особа оперативного вiддiлу мiжнародного пункту пропуску через митний кордон України повинна надати звiт до вiддiлу бухгалтерського облiку, звiтностi, контролю та розрахункiв за митними платежами з Держбюджетом про використання цих коштiв. У разi, якщо закiнчення змiни припадає на вихiдний та святковий день, то звiт про повернення сум грошової застави подається в перший робочий день, наступний за звiтними. У разi, якщо кошти, заявленi з метою повернення сум грошової застави громадянам не використанi за призначенням, вони повиннi бути повернутi в касу митного органу не пiзнiше наступного дня.

     Вiддiли бухгалтерського облiку, звiтностi, контролю та розрахункiв за митними платежами з Держбюджетом митного органу, який здiйснюватиме повернення сум грошової застави, повинен установити вiдповiдний лiмiт каси.

     На вихiднi та святковi днi начальники митних органiв повиннi забезпечити мiжнароднi пункти пропуску через митний кордон України вiдповiдними коштами, заздалегiдь замовленими в установах банку, та їх зберiгання.

Голова Служби М.М.Каленський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.